enzig Posted May 14, 2008 Report Share Posted May 14, 2008 1. Gdzie można dostać mundury dla kobiet? mam problem z umundurowaniem żony, kupno repliki nie było żadnym problemem, problem jest teraz. Nigdzie nie mogę znaleźć żadnych rozmiarówek dla kobiet. Gdzie tego szukać? 2. Jaki byłby też najlepszy model oporządzenia. Myślałem o modyfikacji ALICE ale nie wiem czy nie będzie to wyrzutem kasy jak nic z tego nie wyjdzie. Poradźcie coś bo nie wiem co mam z tym robić. Czy może ktoś wie jak ten problem rozwiązują strzelające panie? Quote Link to post Share on other sites
Robnok Posted May 14, 2008 Report Share Posted May 14, 2008 A chodzi o jakiś konkretny kamuflaż? Spróbuj na MIWO może. Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted May 14, 2008 Report Share Posted May 14, 2008 Mysle na oporzadzeniem i zdecydowanie odpada jakakolwiek kaizelka zintegrowana, bo piersi Twojej zony zaczna w niedlugim czasie przypominac pizze... Przychodzi mi na mysl LBV - gorny pasek mozna spokojnie wcisnac pod biust. Ladownice sa praktycznie z boku i nie krepuja przy tym ruchow, a i "titsy" bujaja sie swobodnie. Co do mundurow - rozmiarowka jest raczej uniwersalna dla wszystkich. No chyba ze wybrzydza ze bedize "wygladac jak w worku". Ale to jest wojna a nie pokaz mody ;-). Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted May 14, 2008 Report Share Posted May 14, 2008 (edited) Co do oporządzenia, jedna koleżanka - co do której mam pewność, czego używa - nosi chestrig Arktis 1125 - nie bardzo wypchany. Druga zastanawiała się nad chestem lub TAJ'em z Miwo, ale na razie sprawa zamarła. Dwie kolejne mają zestawy pasoszelek - jedna Alice, druga S95 Bundeswehry - ale to akurat wynika z wymagań grup, do których należą. Jakkolwiek skarg nie słyszę. Pytanie, ile i czego małżonka ma tam nosić. Proponował bym rozważyć oporządzenie pasoszelkowe - dobrze dopasować pas, żeby układał się na biodrach, a szelki będą go zabezpieczać przed przesunięciem. Czy będzie to S95, Alicja, PLCE, czy np. pas PT-4 Miwo - to już do Waszej decyzji. IMO pierwszym wartym wypróbowania jest PT-4, bo modułowy, wyściełany, i dostępny w szerokim wyborze kamuflaży (tylko te koszty... :( ). Mundury - daj spokój, już ktoś przede mną pisał, że rozmiarówka ta sama - wzrost, obwód klaty z biustem włącznie, biodra, pas. Albo pogadaj z Miwo, uszyją na rozmiar :) Edited May 14, 2008 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted May 14, 2008 Report Share Posted May 14, 2008 Enzig, mój Gosiak biega w tym czeście o którym pisał Errhille. Mundur ma zwykłego DPM`a kontraktowego, latała jeszcze w moim Patternie, ale jak sama stwierdziła chestrig jest dla niej dużo wygodniejszy. A mało ma wypchany, bo lata z haversackiem zapietym z tyłu na czeście. Quote Link to post Share on other sites
jackas Posted May 14, 2008 Report Share Posted May 14, 2008 Moja lepsza połowa biega w DPM i PLCE - nie narzeka. Quote Link to post Share on other sites
WeRT Posted May 14, 2008 Report Share Posted May 14, 2008 PT-2 lub PT-3 z MIWO. Na weekendowy wypad/strzelanie - nie ma problemu z ubraniem plecaka, ładownice na boki, a na 3-4 godzinne strzelanie camelbag na plecy dodatkowo i naprzód... Quote Link to post Share on other sites
Zenek Posted May 14, 2008 Report Share Posted May 14, 2008 jakieś Pasoszelki: Miwo ALice Albo Chest, kobieta jaką znam sobie bardzo chwali. Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted May 14, 2008 Report Share Posted May 14, 2008 Oj, ciężko jest dostać rozmiarówkę female. Znajoma, która chciała damskiego marpata musiała ściągać go przez znajomości z jakiegoś P/X. Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted May 14, 2008 Report Share Posted May 14, 2008 MFH robi kobiecą wersję spodni BDU, może warto obejrzeć co są warte? Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted May 14, 2008 Report Share Posted May 14, 2008 Surplus ma damską mundurówkę. Quote Link to post Share on other sites
gosiak Posted May 14, 2008 Report Share Posted May 14, 2008 (edited) To wielce pokrzepiające, że panowie tak sie znają na modzie damskiej :mrgreen: Tak jak Tuksiak i Errhile już pisali: - DPM kontraktowy - męski, wygodny, można dopasować, chociaż krój zaiste mało kobiecy, - chestrig Arktis - jak się dobrze pokombinuje z szelkami, to nie przeszkadza zupełnie, zero problemów z biustem (a płaska nie jestem), a do tego niesamowicie praktyczny - jest gdzie schować przybory do makijażu ;) No i jest jak przypiąć kaburę z USP :mrgreen: - haversack - mieści się wszystko, co potrzeba ;) U mnie z kolei największy problem jest z butami - wszystkie za duże :|. EDYTA: Chestrig, haversack i koszula zakupione na allegro u ArtFox'a; Spodnie i smock w Vest.pl Edited May 14, 2008 by gosiak Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted May 15, 2008 Report Share Posted May 15, 2008 U mnie z kolei największy problem jest z butami - wszystkie za duże :|. Buty Protektora (np. modele Commando i Grom) są robione od rozmiaru 36 w górę - to może być potencjalne rozwiązanie problemu drobnej kobiecej nóżki (napisał mężczyzna noszący buty rozmiar 38 - 39 i w związku z tym też mający często problem z zakupem butów). Quote Link to post Share on other sites
Kosmo Posted May 15, 2008 Report Share Posted May 15, 2008 Na allegro chodzą czasem amerykańskie buty w rozmiarach w okolicy 5 to też bardzo mała nóżka. A glany też robią ogólnodostępne ;p Quote Link to post Share on other sites
Robnok Posted May 15, 2008 Report Share Posted May 15, 2008 Zostaja jeszcze buty trekkingowe Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted May 15, 2008 Report Share Posted May 15, 2008 Mundury BW we flecktarn szyte są w damskich krojach - myślę, że pośród ton sprowadzanych z Niemiec na handel, znajdzie się coś takiego (dla swojej narzeczonej znalazłem bez większych problemów spodnie, bluzę i kurtkę w damskim kroju) - wystarczy zapytać sprzedawcę handlującego mundurami we flecku na allegro, pewnie coś znajdzie. Co do oporządzenia to chest-rig wydaje się najbardziej optymalnym rozwiązaniem - kobiety bywają zazwyczaj drobniejsze niż mężczyźni, a chest pozwala na łatwe dopasowanie do wąskiego tułowia (paski na plecach można skrócić zazwyczaj do zerowej długości - w przypadku miękkich kamizelek w klasycznym kroju, część plecowa ogranicza nam zakres regulacji). Ronin Quote Link to post Share on other sites
LordRuthwen Posted September 4, 2008 Report Share Posted September 4, 2008 Moja żona chodziła dawniej w DPMie a teraz przeszła na "naszą" panterkę i z tego co mówiła jest jej w tym całkiem wygodnie. Ma czym oddychać i jej nie ciśnie, ale nie ma żadnego oporządzenia na to, więc nie wiem jak z tym jest Quote Link to post Share on other sites
Guest Kret Posted September 4, 2008 Report Share Posted September 4, 2008 Zaden mundur i zadne oporzadzenie nie sa problemem. Kobiety i mezczyzni moga je nosic tak samo skutecznie (w przypadku oporzadzenia, bo jest regulowane) a w przypadku mundurow kobiety znajduja setki sposobow na lekkie ich przerobienie tak, zeby nie tylko dobrze im lezaly, ale tez podkreslaly co trzeba. Mialy na opracowanie tych sposobow tysiace lat, wiec po co w ogole ta dyskusja. Mundur i oporzadzenie nie stanowia zadnych problemow dla kobiet chcacych sie bawic. No chyba, ze stanowia jedna z linii oporu przed przylaczeniem sie do hobby, co do ktorego nie jest sie przekonanym (przekonana). Pozdrawiam Kret Quote Link to post Share on other sites
bushmaster Posted September 26, 2008 Report Share Posted September 26, 2008 (edited) Ta kamizelka http://www.sklep.vest.pl/product_info.php?...products_id=382 nada się dla kobiety o wzroście 167 cm? Lub: http://www.sklep.vest.pl/product_info.php?...products_id=409 Edited September 26, 2008 by bushmaster Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted September 26, 2008 Report Share Posted September 26, 2008 Tak. :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
bushmaster Posted September 27, 2008 Report Share Posted September 27, 2008 Kamizelka z pierwszego linku? Quote Link to post Share on other sites
MarineSlupsk Posted September 27, 2008 Report Share Posted September 27, 2008 Śmiem twierdzić, że kamizelka w drugim linku byłaby nieco wygodniejsza dla Twojej kobiety. Już ktoś podał przykład w poprzednich postach odnośnie LBV. Quote Link to post Share on other sites
bushmaster Posted September 28, 2008 Report Share Posted September 28, 2008 Dzięki za odpowiedz. 8-) 8-) 8-) Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted September 28, 2008 Report Share Posted September 28, 2008 Moja śmiga w starej dobrej Alicji i na wygodę nie narzeka :) Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 (edited) Moja tam jak wcześniej napisała, zasuwa w czeście arktisa cały czas, przymierzała moje PLCE, mówi, że jej nie leży. Wcześniej pisała o butach, Magnum Stealth II, jak na razie bardzo dobrze się sprawdzają. I numeracja była na małą nogę ;-). EDYTA: Bym zapomniał, jak robiła prawko i do jeżdżenia teraz na moto, też ich używa, więc są katowane w różnych warunkach i dają radę. Edited September 30, 2008 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts