Black93 Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 Dziś doszły i jak nie będą rosły to zostaną na stanie :D 0.36 guardera L96 650 fps pdi 6.01 - wyśmienity zasięg jak na 0.43/0.45 trochę więcej hopka potrzeba ale latają znakomicie. Oby nie puchły :( Quote Link to post Share on other sites
roos Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 (edited) Na razie mogę potwierdzić znakomite działanie Guarderów 0.36 w lufie 6.0 i magach PTW. Są bardziej szorstkie od Valkenów (BIO .36) i flathop wymaga lekkiego podniesienia. Edited January 18, 2016 by roos Quote Link to post Share on other sites
vanyel1985 Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 (edited) Znalazłem dziś w swoich klamotach jakiś mały zapas kulek: 0.36g Cybergun szare 0.36g Guarder zielone 0.40g Guarder piaskowe 0.43g Guarder czarne wszystkie kupione jakieś 1.5 roku temu, podejrzewam, że są nadal w stanie do użycia, bo choć może nie jestem ostatnio na bieżąco, ale nie pamiętam w tamtym czasie afery z puchnięciem kulek. Do rzeczy: Czy z kulek dostępnych obecnie znajdę coś lepszego w podanych wyżej wagomiarach niż te powyższe (ze starszych serii)? I co do 0.36g, lepsze opinie miały Cyberguny czy Guardery? Inna sprawa, w video zalinkowanym parę stron wstecz widziałem jak pewien Anglik strzelał z VSRki ~460 fps (na 0.2g), z kulek 0.45g. Nie uważacie, że do tych powiedzmy 500 i mniej fps są za ciężkie? Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że to sprężyna a nie gaz? Edited January 18, 2016 by vanyel1985 Quote Link to post Share on other sites
oofo Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 (edited) Waga kulek w snajpie to rzecz bardzo względna. Moze ktos wolal mniejszy zasieg ale za to wieksza celnosc ? Albo luneta tak ustawiona ze strzelal niezłym lobem. Z reszta dobry hopup potrafi zdziałać cuda. Odpowiedz na twoje pytanie: Jeśli chcesz kulki jasne i widoczne w lunecie - to tylko guarder 0.36. Nic innego teraz nie ma Jesli nie zależy ci na kolorystyce - valkeny waga jaka chcesz, są 0.4 i 0.43. P.S Ciezko rozstac sie z sniperstwem, dlatego znowu skladam sobie powoli snajpe na jakies 600 fps jako druga bron :D Edited January 18, 2016 by oofo Quote Link to post Share on other sites
vanyel1985 Posted January 19, 2016 Report Share Posted January 19, 2016 Panowie, a czy była jakaś historia z podrobionymi Straight'ami 0.36g lub 0.43g? Pytam, bo znajomy mi pisał, że znalazł gdzieś w szpargałach prawie pełną paczkę, a że sam już z airsoftem skończył jakiś czas temu to chętnie bym odkupił. Wagomiaru nie znam, nie widziałem, ale jeśli jakowyś podrób nie było, to wziąłbym obojętnie które by to były... Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted January 19, 2016 Report Share Posted January 19, 2016 Nie tyle podrobionymi co po prostu ktoś sobie kulki nazwał Straight ale z tymi od Digicon'a miały niewiele wspólnego, ot ciężkie i czarne madbulle. Jeśli mają karteczkę z "krzaczkami" i są białe matowe lub stalowo szare/grafitowe to mogą być oryginalne. Quote Link to post Share on other sites
roos Posted January 19, 2016 Report Share Posted January 19, 2016 Waga kulek w snajpie to rzecz bardzo względna. Moze ktos wolal mniejszy zasieg ale za to wieksza celnosc ? Albo luneta tak ustawiona ze strzelal niezłym lobem. Z reszta dobry hopup potrafi zdziałać cuda. Odpowiedz na twoje pytanie: Jeśli chcesz kulki jasne i widoczne w lunecie - to tylko guarder 0.36. Nic innego teraz nie ma Jesli nie zależy ci na kolorystyce - valkeny waga jaka chcesz, są 0.4 i 0.43. P.S Ciezko rozstac sie z sniperstwem, dlatego znowu skladam sobie powoli snajpe na jakies 600 fps jako druga bron :icon_biggrin: No nie zapominaj o Valkenach 0.36 BIO - też są białe. Quote Link to post Share on other sites
Krzysztof124 Posted January 19, 2016 Report Share Posted January 19, 2016 Czy wiadomo coś na temat przesiewaczek do kulek? Ktoś się bawił? Quote Link to post Share on other sites
Fenr1r Posted January 19, 2016 Report Share Posted January 19, 2016 vanyel, podeślij zdjęcie tych kulek, a najlepiej kontakt do ich posiadacza :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Agnar24 Posted January 19, 2016 Report Share Posted January 19, 2016 Jestem posiadaczem Guarderów 0,36g od jakiś 2 miesięcy. Paczka otwarta, trzymana w woreczku. Wziąłem 10 losowych kulek. Ich rozmiary szacowały się w 5,94-5,95mm, więc nie puchą i są to chyba jedyne warte polecenia białe i w miarę ciężkie kulki. Mam też rocketsy prof. 0,36g. Osobiście nie polecam, bo są dość szorstkie i chyba lekko zaczęły puchnąć, bo doszły do 5,97mm. Otwarta paczka była jakoś 4 miesiące temu, ale kiepska powtarzalność strzałów kasuje je na starcie. Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted January 19, 2016 Report Share Posted January 19, 2016 Panowie, a czy była jakaś historia z podrobionymi Straight'ami 0.36g lub 0.43g? Pytam, bo znajomy mi pisał, że znalazł gdzieś w szpargałach prawie pełną paczkę, a że sam już z airsoftem skończył jakiś czas temu to chętnie bym odkupił. Wagomiaru nie znam, nie widziałem, ale jeśli jakowyś podrób nie było, to wziąłbym obojętnie które by to były... Tak się zastanawiam czy przypadkiem to nie był brzoza1234 ;) Quote Link to post Share on other sites
vanyel1985 Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 (edited) Nie znam żadnego Brzozy :icon_razz: Kulki są już u mnie. Nie miałem nigdy wcześniej Straightów, ale sądzać po zdjęciach z wmasg, wydaje mi się, że wyglądają na prawdziwki. Zastanawia mnie jeden fakt: w internecie widziałem zdjęcia Straightów 0.43g z zielonymi a także z żółtymi karteczkami z chińskimi krzaczkami w środku. Rozumiem, że kolor tej kartki nie ma jakiegoś znaczenia? Kolor jak na moje oko jest szary / grafitowy, na pewno nie czarny. Miałem mały problem z przekrojeniem ich na pół, stąd wygląda to jak wygląda. Jeśli okaże się, że te kulki są oryginalne, to moja radocha nie będzie znać granic, bo paczuszka jest prawie że pełna :icon_smile: No panowie, czyżby to był ten święty graal wśród snajperskich kulek? Zdjęcia poniżej (można kliknąć żeby powiększyć): Edited January 20, 2016 by vanyel1985 Quote Link to post Share on other sites
Fenr1r Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Nie wierzę! :icon_eek: Sprzedaj! Daj, daj, daj! Quote Link to post Share on other sites
Agnar24 Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Świecą się jak psu jajca :P Niestety nie ma co się cieszyć z tych 1000 sztuk, bo one zejdą szybciej niż myślisz, a im bliżej będziesz końca paczki, tym bardziej będziesz się wahał, czy strzelić. :P Quote Link to post Share on other sites
Puloman Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 http://eliteairsoftuk.com/xcart/Straight-0.43g-1000g.html Czyżby :D? Quote Link to post Share on other sites
Agnar24 Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Są dostępne? Jakieś to podejrzane, bo mają też Excel'e, których nie ma już od paru lat... :P Chyba, że o czymś nie wiem... Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 (edited) Vanyel na to wygląda że są to prawdziwki, chociaż w szarych bez powłoki ciężko o pęcherze, może z racji plastyczności i zaciągania materiału przy cięciu. Polecam zrobić partię testową praną w rękach w skarpetce płynem do naczyń czy innym detergentem i zobaczyć jak latają bo o ile pamięć mnie nie myli to zielone mają powłokę grafitową i mogą się nie najlepiej kręcić ale +20 do penetracji ;) Graalem nie są bo za taki raczej bym uznał tanie ceramiki ;) eliteairsoftuk już dawno ich nie ma, od bodajże 2-3 lat, odpisują że jeśli są na stronie to są, szukasz jelenia w UK bo do polski nie wysyłają, składasz zamówienie i okazuje się że nie mogą wysłać bo ich nie ma i czekasz na zwrot kasy i czekasz... Ostatnie sklepowe były u żabojadów, jedyna szansa teraz na DS to przetrzepanie szafy/strychu/skrzyni znajomego jak widać ;) EDYTA: Możliwe że jeszcze tu są http://www.cobraairsoft.com/product_info.php?products_id=2698 Ale o ile pamięć mnie nie myli to są matowe/szorstkie bardziej niż kałasze i gumki pożerają w zastraszającym tempie, stworzone typowo na rynek japoński do niskich fps a faktura pozwalała je mocno wykręcać. Edited January 20, 2016 by shamoth Quote Link to post Share on other sites
vanyel1985 Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Shamoth, a czy takie pranie w przypadku Straightów jest obowiązkowe? Pytam, bo nigdy wcześniej nie miałem z nimi do czynienia. Czy woda z detergentem po takim zabiegu powinna być nieco zafarbowana na grafitowo? Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 (edited) Trochę siwa będzie a konieczność prania wynika głównie z konfiguracji repliki(moc/gumka/komora), weź 10 sztuk świeżych, 10 krótko pranych dosłownie opłukanych mydłem i 10 porządnie wymoczonych i wyczochranych i przestrzelaj. Uważaj, bo lubią się łatwo odkształcać więc nimi nie rzucaj i nie upychaj na siłę. Tak z ciekawości spytam, ile za nie dałeś? Edited January 20, 2016 by shamoth Quote Link to post Share on other sites
vanyel1985 Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Rozumiem, ale dlaczegóż właśnie Straighty trzeba prać a pozostałe nie? Co do ceny, to dogadaliśmy się na 50zł i tak koledze nie były potrzebne. Nie gra już chyba ze 2 lata. Quote Link to post Share on other sites
Fenr1r Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Rozumiem, ale dlaczegóż właśnie Straighty trzeba prać a pozostałe nie? Powłoka grafitowa, co przeważnie powodowało bardzo słabe podkręcanie, ślizgała się kulka po gumce hopa dodatkowo brudząc gumkę i lufę. Cena przyzwoita, jak za takiego graala :) Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 (edited) Dokładnie, choć to nie tyle brudzenie co bardziej laminowanie, gumka praktycznie była do wymiany po jakimś czasie mimo braku oznak zużycia poza szarym paskiem na poduszce. Ciekawe kiedy zacznie się licytowanie ;) Tak z ciekawości sprawdziłem graal'e http://www.ebay.pl/itm/221739314566 Ceny cały czas spadają i już wychodzi 110gr za kulkę a nie 230gr jak kilka lat temu ;) Edited January 20, 2016 by shamoth Quote Link to post Share on other sites
Fenr1r Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Ceny cały czas spadają i już wychodzi 110gr za kulkę a nie 230gr jak kilka lat temu :icon_wink: Łatwiej przy każdym strzale wymówić "zyl", "zyl" niż "dwa-czydzieści" :icon_razz: To już lepiej kupić procę i złotówkami strzelać :hahaha: Quote Link to post Share on other sites
oofo Posted January 21, 2016 Report Share Posted January 21, 2016 (edited) Co do tych straight. OK fajnie, bardzo dobrze lataja ponoc. Ale ciemne kulki które w miare dobrze lataja i w dodatku nic nie brudza to przeciez są... Spróbuj z nich postrzelac na wiekszym dystansie gdzie trzeba nanosic poprawki na wiatr, zaraz sie radocha skonczy i wrócisz do lżejszych ale jasnych kulek... Legendy głoszą że te straighty byly kiedys w wersji białej ? Prawda to to ? Jeśli tak to znaczy że istnieje taki materiał z którego da się zrobić białe ciężkie kulki, tylko może było to nie opłacalne czy coś. Edit: 0.36 znalazłem zdjęcie że istniały: http://www.tokyo-model.com.hk/shop/images/products-1104e.jpg Edited January 21, 2016 by oofo Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted January 21, 2016 Report Share Posted January 21, 2016 (edited) Wbrew pozorom są lepiej widoczne od większości czarnych mało połyskliwych lub matowych betonów z racji ich "metaliczności" Były bodajże nawet 0.43 ale tak jak pisałem strasznie chropowate i z racji swojej wagi wymagały większych mocy w replice przez co potrafiły zerwać powierzchnię poduszki przy pierwszym strzale przy nieumiejętnym obchodzeniu się z HU a nawet przy umiejętnym używaniu gumka potrafiła być do wymiany po jednej strzelance. Równie dobrze można strzelać kukami z gruboziarnistego SiC ;) Wycofano je najszybciej, jeszcze zanim ASG przestało być zabawą dla elit w polsce, właśnie ze względu na destrukcyjne właściwości i użyte materiały, ot powtórkę z rozrywki mamy z puchnącymi kulkami tylko zamiast zaprzestania produkcji użyto innych substratów. Zresztą metalizowane/grafitowane/betonowe DS'y także wycofano ze względu na substraty. Materiał pewnie nadal jest i pewnie da się z niego zrobić kulki w obecnych czasach ładnie wypolerowane ale nie sprzedasz ich w UE, USA, JAP i innych krajach gdzie są jakieś normy środowiskowe/zdrowotne... Edited January 21, 2016 by shamoth Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts