poldeck Posted July 7, 2008 Author Report Share Posted July 7, 2008 (edited) Miałem kiedyś fajnego Joya... Zamordowałem grając w Star Wars: Racera... Aktualnie do przodu przez historie: Blood 2 ;-) . Edited July 7, 2008 by poldeck Quote Link to post Share on other sites
Potf0r Posted July 7, 2008 Report Share Posted July 7, 2008 (edited) DN1 i DN2 - czyli Duke Nukum :) chore platformówki - strasznie zajeżdżają Rick Dangerousem. Swoją drogą, polecam serwisik: http://www.abandonia.com/ Edited July 7, 2008 by Potf0r Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted July 7, 2008 Author Report Share Posted July 7, 2008 (edited) "Invalid shell version for cshell.dll . DLL version is 1, current version is 3." Ktoś rozumie co to znaczy? Wyskakuje przy próbie odpalenia Blooda 2... System Vista Home Basic. Radeon Xpress1100. Zainstalowany DirectX10. Edited July 7, 2008 by poldeck Quote Link to post Share on other sites
Goose Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 W tym sęk, właśnie po raz drugi od niepamietnych czasow przechodzę Blooda 2 , miałem problemy z odpaleniem tego na XP ;) Quote Link to post Share on other sites
Damotr Posted July 9, 2008 Report Share Posted July 9, 2008 Jak można zdobyć gry na Comodore 64? "odziedziczyłem" (czyt. znalazłem w piwnicy) po bracie, tyle, że bladego pojęcia nie mam w co na tym grać, a braciszek już nic nie posiada. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted July 9, 2008 Author Report Share Posted July 9, 2008 Allegro Cię poratuje... Jaki masz napęd? Dyskietki czy kasety? Quote Link to post Share on other sites
thief7 Posted July 9, 2008 Report Share Posted July 9, 2008 A może cofniemy się do czasów kiedy to 8 bitowe sprzęty panowały? Jestem w posiadaniu dwóch egzemplarzy ZX Spectrum, jeden (oryginalnie) ma aż 48 kB RAMu :)... a jakie przeboje na nich były. Pamięta ktoś takie hity jak Lode Runner, Khight Lore, Saboteur i... wiele innych? 8) Jeszcze kilka lat temu potrafiliśmy z kumplem odpalić sprzęt, czekać do 5 minut w oczekiwaniu na załadowanie aplikacji z taśmy magnetofonowej do pamięci... to były czasy :D A za czasów posiadania procka 80386 i grafiki, która potrafiła obsłużyć do 256 kolorów panowały produkty firmy Accolade (sportowe), platformówki Prehistoryk, Blues Brothers czy osławiony fps Wolfenstein 3D. Pozdrawiam maniaków abadonware i starych ,niezapomnianych "kompów". Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted July 9, 2008 Report Share Posted July 9, 2008 (edited) Hmmm, tak się dopiszę. Zatracałem się kiedyś w pewnej grze na mojej cudownej Amidze 600 - dziki zachód, byłeś poszukiwaczem złota. Startowałeś z jakąś tam ilością kasy, mogłeś za to kupić różne rzeczy w miasteczku. Na wstępie zawsze kupowało się wędkę, zeby mieć co jeść i sitko do poszukiwania złota, dzięki któremu mogłeś robić dalsze zakupy. Dalej mogłeś kupić np. osiołka do wożenia wiekszej ilości towaru albo zwyczajnie natrąbić się w saloonie... Z rzeczy które jeszcze pamiętam - warto było kupić rewolwer, bo czasem jak wracałeś ze złotem do miata, to mogłeś zostać napadniętym... A łowienie rybek polegało na przesuwaniu haczyka w górę lub w dół i łapanie przepływających rybek. Jakby mnie ktoś poratował tytułem... :) No i inna Amigowa gra, która mnie pochłonęła to "Walker". Niestety był na dwóch dyskietkach, a drugą miałem skaszanioną :( Tak więc po bodaj trzecim levelu zabawa się dla mnie kończyła... Edited July 9, 2008 by javelin Quote Link to post Share on other sites
Potf0r Posted July 9, 2008 Report Share Posted July 9, 2008 (edited) A może cofniemy się do czasów kiedy to 8 bitowe sprzęty panowały? Jestem w posiadaniu dwóch egzemplarzy ZX Spectrum, jeden (oryginalnie) ma aż 48 kB RAMu :)... a jakie przeboje na nich były. Pamięta ktoś takie hity jak Lode Runner, Khight Lore, Saboteur i... wiele innych? 8) [...] A za czasów posiadania procka 80386 i grafiki, która potrafiła obsłużyć do 256 kolorów panowały produkty firmy Accolade (sportowe), platformówki Prehistoryk, Blues Brothers czy osławiony fps Wolfenstein 3D. Pozdrawiam maniaków abadonware i starych ,niezapomnianych "kompów". Saboteur, Knight Lore... ach to były czasy. Swojego czasu mój Timex (takie ciutkę lepsze ZX Spectrum) miał AŻ 128k pamięci i dobudowany moduł umożliwiający grać ówczesny odpowiednik 'midi'. Prehistorik - pierwsza giera ja PC jaką widziałem - na herkulesie jeszcze. Najwięcej czasu to marnowałem przy tytułach: Bubble Bobble (i to jeszcze w 1999 roku), Rampage, Dizzy, Monty, Montezuma - pewnie było więcej, ale to pamiętam. Potem przeskok na PC i zaczęły się bardziej znane tytuły: Prehistorik 1 i 2, Civilisation, Another World, Eye of the Beholder (przechodzę je sobie co parę lat jak mnie wena najdzie), Stunsts, Metal Mutant, Woldenstein 3D... dużo tego było :). Teraz na każdej maszynie z jaką mam styk, instaluję dosbox'a i pinball fantasies :D Trochę z innej beczki - czy wiecie że? Pierwszym szuterem FPP nie był wcale Wolfenstein? Na spectruma, była gierka o tytule Total Eclipse - FPP, można było patrzeć góra/dół i strzelało się do różnych rzeczy. Był jeszcze jeden podobny tytuł, chodziło się po zamczysku... ale nie pamiętam już o co biegało w nim. Edited July 9, 2008 by Potf0r Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 W civa jedyneczke tne sobie czasem dla relaksu. Ostatnio to jak pisałem magisterkę (czyli kilka tygodni temu) dla relaksu bo nie moglem już zdzierżyć teog co ja tam pisze a termin goni. Dwójeczka też często gości na mym monitorze. Ufo: EU i cała masa innych fajnych gierek. No i czasem odpale sobie river ride'a ale bez joja powyzej 15 lewelu nie dojde. Na Atari 2600 (taka konsolka a w zasadzie jej klon) dochodziłem powyzej 50 któregoś lewelu. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted July 10, 2008 Author Report Share Posted July 10, 2008 Gra o poszukiwaczu złota: http://www.gryzonie.pl/staregierki/stare_gry_454.htm "Lost Dutchman Mine". Polecam się na przyszłość ;-) Quote Link to post Share on other sites
zia Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 Pamięta ktoś Laser Squad na C64 ? Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 Taaaaaaa. Pierwowzór wszystkich UFO, Sabre teamów i innych Syndycate'ów (choć z syndykatami to średnio bo one są rtsami). A Raiload tycony?? Centuriona?? 688 Attack sub?? Conflict: the middle east political simulator?? Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted July 10, 2008 Report Share Posted July 10, 2008 Gra o poszukiwaczu złota: http://www.gryzonie.pl/staregierki/stare_gry_454.htm "Lost Dutchman Mine". Polecam się na przyszłość ;-) Fak je! Dzięki wielkie! Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted July 11, 2008 Author Report Share Posted July 11, 2008 Jak wpadniesz na to jak przenieść śmieci na osiołka to daj cynk. Aktualnie to mnie mocno hamuje. Quote Link to post Share on other sites
skunks Posted July 11, 2008 Report Share Posted July 11, 2008 Poldeck: Raz klikasz na przedmiocie, dwa razy na miejsce na osiołku. Jeszcze pamiętam stare czasy A500 :) Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted July 11, 2008 Author Report Share Posted July 11, 2008 Też w to grałem na A500 i było milej bo dźwięk był fajniejszy ;-). Skunks: dzięki :-* . Quote Link to post Share on other sites
lesiulodz Posted July 11, 2008 Report Share Posted July 11, 2008 Kto grał w Contrę ? :D Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted July 12, 2008 Report Share Posted July 12, 2008 (edited) Cholera, wspomnienia wróciły :D To jeszcze jedno pytanie, tym razem mniej szczegółów pamiętam... "Strzelanka", idziesz od lewej do prawej super-hiper komandosem. Przed każdą misją wybierasz broń - pamiętam że na bank była eMka, AKM i M60. Do tego kilka innych giwer. Można było strzelać albo na wprost, albo przed siebie i w górę pod kątem 45 stopni. Można było wślizgnąć się np. do namiotów i znudzonemu śpiącemu wartownikowi poderżnąć gardło (pojawiała się wtedy fajna animacja w zbliżeniu :D ). To też była jedna z moich ulubionych gierek na Amidze :D Edited July 12, 2008 by javelin Quote Link to post Share on other sites
skunks Posted July 12, 2008 Report Share Posted July 12, 2008 I tak Tetris rządzi (ten oryginalny rzecz jasna). Aż wykulałem Game Boya żeby go znowu zobaczyć :) BTW Staro sie czuje :D Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted July 12, 2008 Author Report Share Posted July 12, 2008 (edited) Javelin: Ta gra to "Arnie". A najpewniej "Arnie 2". Kurde, dobry jestem ;-) . http://en.wikipedia.org/wiki/Arnie_II Edit: Widok z boku to jednak jedynka. http://www.emuinfo.pl/info/zobacz.php/3335...Amiga/Arnie.htm Edited July 12, 2008 by poldeck Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted July 12, 2008 Report Share Posted July 12, 2008 Cholera, wspomnienia wróciły :D To jeszcze jedno pytanie, tym razem mniej szczegółów pamiętam... "Strzelanka", idziesz od lewej do prawej super-hiper komandosem. Przed każdą misją wybierasz broń - pamiętam że na bank była eMka, AKM i M60. Do tego kilka innych giwer. Można było strzelać albo na wprost, albo przed siebie i w górę pod kątem 45 stopni. Można było wślizgnąć się np. do namiotów i znudzonemu śpiącemu wartownikowi poderżnąć gardło (pojawiała się wtedy fajna animacja w zbliżeniu :D ). To też była jedna z moich ulubionych gierek na Amidze :D Fire Force. Było się takim komandosem fok i na każde zadanie miało się kilka minut czasu. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted July 12, 2008 Author Report Share Posted July 12, 2008 (edited) Skunks: metoda nie działa. Klikam na przedmiocie i dwa razy na miejscu "na osiołku" i nic sie nie dzieje... Edited July 12, 2008 by poldeck Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted July 12, 2008 Report Share Posted July 12, 2008 Fire Force. Było się takim komandosem fok i na każde zadanie miało się kilka minut czasu. Kocham Cię :) To ta gierka. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted July 16, 2008 Author Report Share Posted July 16, 2008 Kolego, jakiego emulatora uwasz i czy jest trudny w obsłudze? A może była wersja PC? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts