roziko Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 Witam. Ostatnio miałem okazje oglądać fotki z prezentacji sprzętu mającego jechać do Iraku. Prezentacje przygotowali zołnierze z 18 Bdsz z Bielska a była podobno we Wrocławiu. Dlaczego? Nie wiem ale zaciekawił mnie rkm Minimi, karabinek mp5 coś podobnego do mp5 , m4 oraz nasz odpowiednik Baretta chyba pod nazwą Wilk. Czy ktoś może się na ten temat wypowiedzieć? Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 A czasem to nie była Formoza? Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 Wkbw Tor. Powinien być obecnie testowany w jednostkach eksportowych jak i zabrany na wycieczkę organizowaną przez biuro podróży Wojsko Polskie. MP-5 to nie karabinek tylko pistolet maszynowy. A Minimi to km UKM-2000D albo kbkm-2003(?){do wyjaśnienia ale raczej mało prawdopodobne}. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 7, 2008 Report Share Posted July 7, 2008 A Minimi to km UKM-2000D albo kbkm-2003Zdecowanie nie. Minimi to Minimi. Chyba, że chodziło Ci o to, że roziko pomylił UKM z Minimi. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted July 7, 2008 Report Share Posted July 7, 2008 Możliwe. Nie mając zdjęcia moge tylko spekulować co to mogło być. Choć nie majac wprawnego oka z większej odległości można pomylić UKM-2000D z Minimi. Zwłąszcza jak się widzi je pierwszy raz na oczy (jak np ja dziwiąc się "krótkiemu" PK w rękach chłopaków z Krakowa). Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 7, 2008 Report Share Posted July 7, 2008 Ja zdjęcia nie widziałem. Mówie tylko, że błędem jest stwierdzenie "Minimi to km UKM-2000D". Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted July 7, 2008 Report Share Posted July 7, 2008 Wiem że błędne jest stiwedzenie "Minimi to km UKM-2000D". Niemniej ze złożoną kolbą na bok może sprawiac wrażenie, że jest to włąśnie Minimi u laika. To taka moja dywagacja co ma 18 bdsz. Prawdopodobnie i osoba znajaca się na rzeczy mogłaby się pomylić oglądajac kiepskiej jakości zdjęcie. Quote Link to post Share on other sites
roziko Posted July 7, 2008 Author Report Share Posted July 7, 2008 Witam. Nie to nie ukm 2000, z cała pewnością jest to jedna z wersji minimi. Widać w nim stałą kolbę i materiałowy magazynek w moro. Jak tylko bede miał taką opcję to postaram sie podesłać fotki. A co do jednostki to ta os. była na 100% z 18 bdsz. Muszę dodać ze jest tam tez sporo ciekawego sprzętu takiego jak tel.satelitarne. małe przenośne radary, nowocześnie wyglądające namioty i śpiwór z takim małym iglo nad glową .. nie wiem jak to sie fachowo nazywa. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted July 7, 2008 Report Share Posted July 7, 2008 materiałowy magazynek w moro. No jeśli magazynek był w moro to na pewno nie był Minimi. Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted July 7, 2008 Report Share Posted July 7, 2008 Napewno ;-) Quote Link to post Share on other sites
W.Zajcev Posted July 7, 2008 Report Share Posted July 7, 2008 Widzisz tam moro? Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 (edited) http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=23941 Zapraszamy do przeczytania i wszystko się wyjaśni :) I co, nadal widzicie moro na tych magazynkach czy już trochę mniej?? ;) Edited July 8, 2008 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
Sybir Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 A wiecie wy Dzieci, co to jest moro? Poczytajcie, zanim coś napiszecie, dobrze? Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 Drodzy koledzy, interpretując słowa naszego kolegi roziko przyjąłem, że używając określenia „w moro” miał on na myśli „w kamuflażu”. Jak wszystkim wiadomo zwrot ten jest powszechnie używany (oczywiście błędnie) przez osoby nie znające się tak dobrze jak Wy na sprzęcie, rodzajach kamuflażu i broni palnej. Ten namiot to prawdopodobnie gore-tex’owa „norka” firmy Summit Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 Drodzy koledzy, interpretując słowa naszego kolegi roziko przyjąłem, że używając określenia „w moro” miał on na myśli „w kamuflażu”. Jak wszystkim wiadomo zwrot ten jest powszechnie używany (oczywiście błędnie) przez osoby nie znające się tak dobrze jak Wy na sprzęcie, rodzajach kamuflażu i broni palnej. Ależ wszyscy dokładnie wiedzieli o co chodzi. Tylko to, że my wiemy oraz to, że powszechnie używa się niepoprawnych nazw nie oznacza, że należy to tolerować, a wręcz przeciwnie. Należy to piętnować i uczyć ludzi poprawnych nazw aby nie popełniali błędów. Ale koniec OT bo nie o tym ten temat. Quote Link to post Share on other sites
roziko Posted July 8, 2008 Author Report Share Posted July 8, 2008 O wybaczcie wszyscy najmądrzejsi tego forum za to jakże glupie i poniżające moją osobe zdanie :-F Wynika ono tylko i wyłącznie z pośpiechu i braku zainteresowania wpatrywaniem się w malutkie zdjęcie Z Tel. i checi określenia jakiego rodzaju kamuflarz (materiał maskujący - to dla tych naj..:/) jest zastosowany w tym rodzaju broni palnej. Trochę się na tym znam. I zanim ci naj.. poraz kolejny zaczną się madrzyć i pokazywać jacy to oni nie są bo udało im się wyłapać wielki BŁĄD to może sami pow. co to za rodzaj MATERIAŁU MASKUJĄSEGO został uzyty? Muszę dodać ze Punisher prawie trafił tylko tamten ma stałą kolbę i nie ma osłon na przedniej czesci lufy. No i jest dłuższy niż ten z fotki. Pzdr i szukajcie ot tam gdzie jest naprawdę potrzebny hehe .. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 Niepotrzebnie się unosisz. Popełniłeś błąd i ktoś Ci go wytknął, tak to boli? Nas drażni użycie słowa "moro" jako określenie "wszystkiego w ciapy", a mnie i kilku kolegów zainteresowanych LWP szczególnie. Nie chciało Ci się wpatrywać co to wystarczyło napisać właśnie "w kamuflażu" lub coś podobnego. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 Nas drażni użycie słowa "moro" jako określenie "wszystkiego w ciapy" Muuućkaaa?? :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Robson Posted July 8, 2008 Report Share Posted July 8, 2008 :wink: Przepraszam, nie mogłem sie powstrzymać :D Quote Link to post Share on other sites
roziko Posted July 12, 2008 Author Report Share Posted July 12, 2008 A teraz dlugo obiecywane zdjęcia. http://img229.imageshack.us/my.php?image=b...anitarnatc1.jpg http://img231.imageshack.us/my.php?image=prawiepkbj9.jpg Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted July 12, 2008 Report Share Posted July 12, 2008 HK MG4, UMP, HK416... Jesteś pewien, że byłeś na pokazie tej jednostki której to twierdzisz? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 13, 2008 Report Share Posted July 13, 2008 UMP wygląda na policyjną wersję :D Quote Link to post Share on other sites
Kajor Posted July 13, 2008 Report Share Posted July 13, 2008 Ten "Minimi" to chyba raczej H&K MG4... Quote Link to post Share on other sites
W.Zajcev Posted July 13, 2008 Report Share Posted July 13, 2008 Zobacz post AnR trochę wyżej. Quote Link to post Share on other sites
roziko Posted July 13, 2008 Author Report Share Posted July 13, 2008 witam. Niestety ale to nie ja byłem na tej prezentacji. Zdjęcia robił kolega z 18 Bdsz ( dlaczego we Wrocku to nie wiem) i podobno to byla wystawka sprzętu przed Irakiem lub Awganistanem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts