xazax Posted August 4, 2015 Report Share Posted August 4, 2015 Flashkillera sobie spraw ;) Quote Link to post Share on other sites
Elektrycerz Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 I to pomoże? Problemem nie jest światło odbijające się w szkle, bo to w końcu nie kolimator za 30zł, tylko to, że po prostu nie widzę kropki bo jest za jasno. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 Pomoże. Pomoże też zastąpinie baterii akumulatorem. Dioda na wyższym napięciu zaświeci mocniej. No i tak, zamknięty od razu dawałby radę. W weekend łupałem w tarcze na minimalnym ustawieniu w aimpoincie m2 od G&P, bo inaczej kropka była zbyt mocna i nie można było dojrzeć przez nią celu w magnifierze. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 Jakiej baterii jakim akumulatorem? ;) Jeśli to długi EO zasilany paluszkami, to raczej nie bardzo - napięcie baterii 1.5V, napięcie akumulatora 1.2V. Jeśli zasilany LR44 to wstawienie zamiast nich małego LiPo 3.7V da wyraźną poprawę ale to już potrzebna przeróbka we własnym zakresie, bezinwazyjnie ciężko to będzie podłączyć. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 (edited) Długi EOtech ma te paluszki połączone szeregowo. 2x1.5V co daje 3V. Edited August 5, 2015 by Emcet Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 2xLR44 też da 3V. Ale napisałeś, że jeśli zastąpi się baterię (1.5V) akumulatorem (1.2V) to wzrośnie napięcie... Chyba, że chodziło Ci o pojedynczą celę LiPo które da nam ponad 3.7V ale wymaga już odpowiedniego montażu w miejsce paluszków. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 Tak, chodzi mi o lipo/liony. Kolimatory banglają na różnych typach baterii, ale wszystko to koniec końców daje 3V. 3,7V z akumulatora rozjaśni nieco znak, nie niszcząc diody. Quote Link to post Share on other sites
Majkhel Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 Ciemna osłona na szybkę i punkt będzie widoczniejszy. Nawet z kawałka tekturki przylepionej taśmą. Quote Link to post Share on other sites
Elektrycerz Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 W kolimatorze są obecnie dwa akumulatory AA 1,2V, ale baterie pewnie niewiele by pomogły. Chyba sobie muszę sprawić zamkniętego, bo zasłanianie całego kolimatora mnie nie interesuje (wiem, że się celuje obuocznie ile i tak), dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 (edited) Flashkillery to koszerne rozwiązanie, a w airsoftach przydatne, bo chroni dodatkowo szybkę. U nas jak dostanie szybka to użytkownik już nie i w przeciwieństwie do trupa, będzie miał wydatek na nową optykę :D Nie jest to złe rozwiązanie, zastanów się jeszcze. Zamieniając NiMHa na baterie 2x1,5V nie zobaczysz żadnej różnicy. Sam przesiadłem się na akumulatorki AA kiedy padł mi startowy pakiet baterii w 552. Różnicy nie ma, bo oba rozwiązania dają podobne wartości 2-3V. Różnicy uświadczysz przerabiając to na coś z rodziny Li, wtedy napięcie to już 3-4,2V dzięki czemu sioda świeci mocniej. W innym temacie już kiedyś ustaliliśmy, że dla kolimatorów nie jest to niebezpieczne. Pewności nie ma jeszcze tylko przy diodach laserów. Edited August 5, 2015 by Emcet Quote Link to post Share on other sites
Elektrycerz Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 Chyba i tak zdecyduję się na jakiś mały, zamknięty 30mm, bo ten EOTech wydląda na MP5 dosyć komicznie (i jest za wysoko) Quote Link to post Share on other sites
Huodny Posted November 8, 2015 Report Share Posted November 8, 2015 Idzie gdzieś w polskich sklepach dostać zaślepkę do Aimpointa? Zgubiłem na strzelaniu, a szukałem po wszystkich Specshopach, Gunfire'ach itd. i nigdzie nie oddzielnie nie sprzedają :icon_sad: Quote Link to post Share on other sites
CiV_1994 Posted November 8, 2015 Report Share Posted November 8, 2015 Może to da radę? Zaślepka Killflash W przypadku zaślepki będziesz musiał podpytać się o wymiary. Quote Link to post Share on other sites
Arczi85 Posted March 24, 2017 Report Share Posted March 24, 2017 Przygodę z asg niedawno zacząłem... posiadam już replikę gfg50 firmy GFC, chcę dobrać do tego jakiś kolimator. Co byście tu proponowali?? rozważam jakiś typu 552, tylko którego producenta?? a może jednak coś innego? Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted March 25, 2017 Report Share Posted March 25, 2017 Eotech dobry, ale są w nich pieruńsko ciemne szkła, i w słoneczny dzień nic w nich nie widać. Jakaś lepsza kopia aimpointa załatwi sprawę. Quote Link to post Share on other sites
Arczi85 Posted April 10, 2017 Report Share Posted April 10, 2017 Znaczy się Aim-O czy jakoś tak?? A z tańszych opcji coś tego typu?? A jaki jeszcze inny kolimator otwarty jest wart polecenia w jakiejś rozsądnej cenie?? Quote Link to post Share on other sites
Szajnatałn Posted April 10, 2017 Report Share Posted April 10, 2017 EOTechy (airsoftowe kopie) nie są kolimatorami otwartymi więc nie pytasz o "inne otwarte" tylko o otwarte ogólnie. Kup sobie to. http://allegro.pl/super-kolimator-otwarty-1x22x33-red-green-regulac-i6751189004.html#thumb/2 Tylko nie pomyl i nie kup BARDZO podobnego modelu ale z grubszą ramką zwierciadła. Tu zdjęcie modelu z grubą ramką, tego nie brać (mimo, e czasami droższy) http://taniemilitaria.pl/images/import/aaok87/1152199441_1.jpg Quote Link to post Share on other sites
Repcak Posted April 26, 2018 Report Share Posted April 26, 2018 Tak się zastanawiam czy chińskie podróbki Eotech są bezpieczne dla oczu skoro działają w oparciu o laser? Quote Link to post Share on other sites
falloutpl Posted April 26, 2018 Report Share Posted April 26, 2018 Tam siedzi dioda a nie żaden laser. Quote Link to post Share on other sites
CiV_1994 Posted April 26, 2018 Report Share Posted April 26, 2018 Naklejka na replikach Eotech'ów wynikają z tego, że prawdziwe celowniki tego typu to celowniki holograficzne (HWS), w których zazwyczaj wykorzystuje się lasery półprzewodnikowe (podobnie zresztą w kolimatorach). Na wszelki wypadek umieszcza się więc na nich odpowiednie ostrzeżenia, chociaż w prawidłowo działającym celowniku użytkownikowi raczej nic nie grozi (filtry i inne zabezpieczenia). W replikach zaś używa się diod, więc nic nam nie grozi :). Od siebie mogę powiedzieć, że nawet przy długich grach nie zauważyłem żadnego negatywnego działania kolimatorów. Jedyny przypadek to za mocne ustawienie w nocy, ale to raczej męczy wzrok, a nie go psuje. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted April 27, 2018 Report Share Posted April 27, 2018 Jak już piszecie dioda, to pamiętajcie, że jest nią zarówno dioda LED jak i dioda laserowa (czyli laser półprzewodnikowy) stosowany właśnie w EO. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted April 28, 2018 Report Share Posted April 28, 2018 Przede wszystkim w celownikach kolimatorowych jak i holo wiązka laserowa która "wyświetla" znaczniki nie jest rzucana na lustro i odbijana w stronę oka. Pada na częściowo przezroczystą/przejrzystą powierzchnię/siatkę na której znaczna część obrazu jest "zatrzymywana". Oko/oczy nie dostają po źrenicy odbitym "światłem" wiązki ale "odczytują" obraz wyświetlony na "ekranie". Coś jak oglądanie filmu w kinie patrząc na ekran, albo patrząc na obiektyw projektora. Dlatego o ile ktoś nie skopie elementów odbijających, rzucających i wyświetlających obraz w tego typu celownikach tak długo oczom nic nie grozi. Co najwyżej mogą się męczyć jak przy oglądaniu telewizji, patrzeniu przez lornetkę, itp. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts