jazzbabariba Posted August 9, 2008 Report Share Posted August 9, 2008 witam. Oto moja ics'owa emka: zdjęcie 1 zdjęcie 2 zdjęcie 3 trochę okleiny do mebli + montana i można zrobić coś całkiem niezłego(tłumik nie mój więc nie ruszam :) ).. :-P pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted August 9, 2008 Report Share Posted August 9, 2008 Malowanie w polska pantere :) Quote Link to post Share on other sites
sieta Posted August 11, 2008 Report Share Posted August 11, 2008 (edited) Kiedyś pomalowałem z ciekawości m15a4 CA. Tak to wyglądało mniej więcej Farbki: modelarskie 2,5zł za słoiczek - PACTRA Technika: gąbka maczana w farbie, schnięcie, wycieranie papierem, kolejny kolor. Na końcu postarzanie papierami ściernymi, czasami mocno. Edited August 11, 2008 by sieta Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 12, 2008 Report Share Posted August 12, 2008 W użyciu były farby NFM - piaskowa i czarna Quote Link to post Share on other sites
kampfhund Posted August 12, 2008 Report Share Posted August 12, 2008 Problem w tym że napisy na body ca nie są grawerowane. A jak wy byście to nałożyli tak aby to ładnie wyglondało . Jakbym miał zamalować napis na body maską, to już wolę 5cm^2 braków w malowaniu. Zainwestowałbym w szablon z folii samoprzylepnej. Pomalowałbym replikę i odtworzył napisy. Przykładowy szablon na tłumiku od m4 DE (napis naniesiony po malowaniu): Użyto farb montana, matowych do grafiti, w sprayu. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 13, 2008 Report Share Posted August 13, 2008 A po przeschnięciu... Quote Link to post Share on other sites
kampfhund Posted August 17, 2008 Report Share Posted August 17, 2008 Coś mi się zdaje że więcej osób by z tego skorzystało.(ja też :F) Kampfhund może byś zrobił szablon oryginalnych oznaczeń i wrzucił na forum? Oczywiście jakby Ci się chciało i miałbyś czas. :D PS. Arafat możesz wrzucić fote? :D Spokojnie panowie, za przeniesienie wzoru do corel'a trzeba zapłacić. Koszt 10-20 zł zależy od trudności wzoru. (np. same napisy 10, rysuneczki 10+)Szczegółowa wycena po obejrzeniu wzoru. Cięcie ploterem i folię załatwię gratis. Pozostanie jeszcze wysyłka. No chyba, że ktoś chętny z Łodzi. Posiadam oznaczenia do G36C (te HK G36C itd) ponieważ robiłem wklejkę na pseudo replikę DE oraz US.GOVT na tłumik i te mogę udostępnić, inne trzeba robić na zamówienie. Zainteresowanych proszę o kontakt na PM, podam mail i co potrzebuję. A wracając do tematu: malowanie, które zrobiłem na M83, montany i dwa szablony do czarnego. Digital na M85 szablony z folii ploterowej i montanki + malutki szablon EGA. Na zbliżeniu, ledwo, ale widać nowe oznaczenia HK i są wklęsłe :twisted: Maziaje na wiatrówce bajkal zrobione humbrolami i pędzlem, zero spray'u czy areografu Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted August 17, 2008 Report Share Posted August 17, 2008 Z ciekawszych moich malowanek, to MP40 po "przejściach" przebudowy. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted September 24, 2008 Report Share Posted September 24, 2008 (edited) Eksperymentalne i fantazyjne malowanie zdezelowanego m4a1 BOYi: Farby to Motip, brąz, "mchowy" (tak oni to nazwali) oraz bodajże "kość słoniowa" - miał być zbliżony do tan, okazał się sporo jaśniejszy :( Farby co prawda połysk, ale na to poszedł bezbarwny mat - rzeczywiście zmatowił. Edited September 24, 2008 by michalll Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted October 19, 2008 Report Share Posted October 19, 2008 Nowy paintjob: W trawie: I w rękach: Ciemny brąz to nfm, reszta Montana Gold. Szablony wycinane + siatka. Quote Link to post Share on other sites
s0lid Posted October 21, 2008 Report Share Posted October 21, 2008 G&G GR16 na tle Woodland ;) http://d.imagehost.org/0477/m4a1_1.jpg Farbki Tamiya (Modelarskie) 4 kolory : Black , Dark Green , Olive Drab , Light Sand Szablony: liście dębu i paproci :P Quote Link to post Share on other sites
zolzemon Posted October 23, 2008 Report Share Posted October 23, 2008 Kurcze super wygląda. Masz może jakieś zdjęcia na tle trawy lub jakichś krzaczorów? Malowałeś aerografem? Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted January 9, 2009 Report Share Posted January 9, 2009 (edited) Zapewne nie jedna osoba chce sobie pomalować giwere lub coś innego i szuka odpowiedniego koloru. Problem z tym zeby ten kolor odpowiedni dobrac, szczegolnie jesli zamawia sie farby przez internet. Moje pytanie kieruje sie do tego, ze który kolor z palety Montana Gold najlepiej odpowiada odcieniowi aby pasowalo do Multicam ? Sam nie wiem który kolor będzie odpowiedniejszy. Mysle zeby to bylo cos w okolicach TAN itp Tutaj paleta kolorów: http://gold.400ml.pl/gimages/kolory1.jpg Osobiście celuje w Mustard G1060 albo Curry G1050 W porownaniu do kilku innych Montana Gold ktore posiadam, kolorki na zywo sa nieco jasniejsze i zywsze niz na palecie Mysle ze topic moglby sie przydac rowniez dla innych z podobnymi pytaniami i wspolnymi doswiadczeniami ktore kolory lepiej pasuja itp. Edited January 9, 2009 by Ari Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted January 9, 2009 Report Share Posted January 9, 2009 Z tego co pamiętam cała seria Gold (poza nią jest jeszcze Black i jeszcze jakaś) to kolory Matowe (może z wyjątkiem kolorów "shock", bo nimi się nie interesowałem). Quote Link to post Share on other sites
Biper Posted January 9, 2009 Report Share Posted January 9, 2009 Fajnie jakby ktoś kto malował replikę farbami montana gold wstawił fotki guna oraz napisał jakich odcieni użył. Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted January 9, 2009 Report Share Posted January 9, 2009 (edited) Posiadam kilka kolorów, sa to: Polish Brown Shock Black Pepperoni Mild Pepperoni Hot Olive green Odpowiadając na wcześniejszą wątpliwość - kolory SHOCk z farb Montana Gold są również matowe. Mój shock black bardzo ładnie zamalował brzydkie metalowe części w MP5 M-type Galaxy. Ktoś prosił o fotki. Prosze bardzo: Polish Brown Shock Black Pepperoni Hot Olive green Polish Brown Shock Black Pepperoni Hot Olive green Polish Brown Shock Black Pepperoni Mild Pepperoni Hot Jak można zauważyć, Pepperoni Hot różnie się przyjmuje, zależnie od koloru powierzchni na której jest malowany. W 2 pierwszych przypadkach wyszedł dosyć jasno, zaś w 3 o wiele ciemniej, zas Pepperoni mild dosyć jasno Użyte kolory to wcześniej przeze mnie wymienione. Podpowie mi ktoś na moje pytanie w 1 poście :> ? Edited January 9, 2009 by Ari Quote Link to post Share on other sites
hitman87 Posted January 10, 2009 Report Share Posted January 10, 2009 niezły sprzęcik, fajnie dobrana kolorystyka:) Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted January 10, 2009 Report Share Posted January 10, 2009 A no i zapomniałem o czymś dodać. Jeżeli podczas malowania psiknie się w jakimś miejscu za dużo farby na raz to będzie się to świecić jak psu jajca. Można to zobaczyc w paru miejscach na fotce z HK416 Quote Link to post Share on other sites
mmaruda Posted January 12, 2009 Report Share Posted January 12, 2009 Matowa Montana, żeby była matowa, to trzeba psikać z daleka taką mgiełką, krótkimi pociągnięciami (jak się to dobrze zrobi to po kilku warstwach można nawet taką fajną chropowata fakturę kolby np uzyskać). Natomiast co do kolorów, trzeba wybierać na oko, albo kupić samemu w sklepie (sklepy dla graficiarzy mają wszystko co trzeba), ale problem z tymi kolorami jest taki, że w praktyce farba jest zawsze nieco jaśniejsza niż to co jest na puszcze czy w palecie barw, lepiej więc brać zawsze o jeden odcień ciemniejszą, bo taki piaskowy jest np niemal biały. No i jeszcze jedno, jak coś spieprzycie montaną, to kaplica, bo tej farby nie da się zmyć (w każdym razie terpentyna, benzyna ekstrakcyjna i inne rozpuszczalniki do zwykłych farb nie dają rady), trzeba skrobać żyletką, albo czymś. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 (edited) No i jeszcze jedno, jak coś spieprzycie montaną, to kaplica, bo tej farby nie da się zmyć (w każdym razie terpentyna, benzyna ekstrakcyjna i inne rozpuszczalniki do zwykłych farb nie dają rady), trzeba skrobać żyletką, albo czymś. Dzięki za informacje. Zastanawiałem się właśnie czy farby które mają "siadać" i trzymać się dobrze na wszystkim będą dały się zmyć. Ta wypowiedź przekonała mnie że chyba jednak warto w NFM zainwestować. Co prawda jest to też zaleta bo teoretycznie farba powinna trzymać na "wieki wieków" i nie złazić, aczkolwiek jak przy malowaniu coś pójdzie nie tak to kaplica. Edited January 13, 2009 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 No i jeszcze jedno, jak coś spieprzycie montaną, to kaplica, bo tej farby nie da się zmyć (w każdym razie terpentyna, benzyna ekstrakcyjna i inne rozpuszczalniki do zwykłych farb nie dają rady), trzeba skrobać żyletką, albo czymś. Człowieku co Ty pierdzielisz ? :strach: Ja bez problemu farby Montana Gold usuwam z giwery i akcesorii za pomoca ... rozpuszczalnika do paznokci bo nic innego pod ręką nie miałem i schodzi idealnie ! Moj pomalowany eotech wyglada jak nowy po wyczyszczeniu. PS. Kupilem ten kolor Mustard, niestety kupa i do MC nie pasuje Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted January 13, 2009 Report Share Posted January 13, 2009 Podchodzacy pod zielony a nie braz Quote Link to post Share on other sites
mmaruda Posted January 14, 2009 Report Share Posted January 14, 2009 Hmmm, no szkoda, że ja akurat zmywacza do paznokci pod ręką nie miałem. Czyli wychodzi na to, że do usuwania Montany trzeba czegoś na bazie acetonu. Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 http://www.allegro.pl/item521875486_sniper...jak_krylon.html Troche drogie jak na taka mała puche :| Quote Link to post Share on other sites
Biper Posted January 15, 2009 Report Share Posted January 15, 2009 W sklepie internatowym są po 20zł: http://sklep.fort.send.pl/go/_info/?id=1414 Ja już zamówiłem montany gold. Zobaczymy jak to wyjdzie z odcieniami. Na pewno podzielę się efektem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts