Guest (ID:6452) Posted September 19, 2010 Report Share Posted September 19, 2010 mój zielony 5mW w słoneczny dzień w supełności daje radę ale czerwony 5mW nie wyrabia nawet w cieniu tego samego dnia na 10m. Jesli laser to tylko zielony. Pomaga bardzo i ja osobiście lubię i stosuję. Quote Link to post Share on other sites
Aurendil Posted October 30, 2010 Report Share Posted October 30, 2010 To może zadajmy pytanie inaczej. Czy jest "bezpieczna" moc lasera, która nie powinna zrobić krzywdy nawet jeśli przypadkowo poświecimy komuś w oczy? Czy są jakieś normy oficjalne które to objaśniają? Czy taka "słaba" wiązka laserowa daje wystarczającą plamkę by była użyteczna w ASG? Quote Link to post Share on other sites
Syriuszzabujca Posted October 30, 2010 Report Share Posted October 30, 2010 Przepraszam panowie że się wtrące ale mam małe pytanko :) Czy laser z PEQ-15 też może uszkodźić wzork ? (Link do PEQ-15) Quote Link to post Share on other sites
88roman Posted October 30, 2010 Report Share Posted October 30, 2010 nie ma żadnej informacji o mocy tego lasera Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted October 31, 2010 Report Share Posted October 31, 2010 Teoretycznie każdy laser może uszkodzić wzrok, więc lepiej nie kierować go w oczy. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 31, 2010 Report Share Posted October 31, 2010 Ta, teoretycznie każdy może, w praktyce 5mW z odległości 10m nic oczom nie robi. Ani zielony ani czerwony. Rany, to jest 5mW, to nie przecina autobusów na połowy! Nie demonizujmy. Poza tym trafienie nim w oko w zasadzie zdarza się sporadycznie. O celownikach z 10mW na pokładzie się nie wypowiem- nie mam, nie widziałem ale i nie widzę sensu skoro 5mW widzę wyraźnie i to w dzień. Quote Link to post Share on other sites
Aurendil Posted October 31, 2010 Report Share Posted October 31, 2010 Ta, teoretycznie każdy może, w praktyce 5mW z odległości 10m nic oczom nie robi. Ani zielony ani czerwony. Rany, to jest 5mW, to nie przecina autobusów na połowy! Wiesz, ja wolał bym informacje o przyjętych w państwie normach. Gogle mają swoje normy wytrzymałości. Liny używane we wspinaczce mają swoje normy. Wpływ lasera na wzrok zapewne też został przebadany. Tylko trzeba by to znaleźć. A ryzykować z czyimś zdrowiem nie zamierzam. Choć perspektywa dołączenia lasera do broni bardzo mnie pociąga. Quote Link to post Share on other sites
relevant Posted October 31, 2010 Report Share Posted October 31, 2010 Klasy laserów (normy) są wypisane na przykład tutaj lub tutaj. Problem w tym, że chyba nikt nie umieszcza takich informacji na produktach... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 31, 2010 Report Share Posted October 31, 2010 (edited) No więc niech dla Ciebie kolego będzie normą 5mW. Taką moc mają wskaźniczki laserowe oraz 90% laserowych wskaźników celu (celowników laserowych). Mają 5mW bo taka swego czasu była właśnie jakaś norma. Teraz spotyka się 10mW bo jakieś inne przepisy są czy tam jakoś się je omija- nie wiem, nigdy się nie interesowałem. 5mW wystarcza w dzień przy słonecznej pogodzie więc nie widzę sensu posiadania 10mW. I jest bezpieczne. Z tabeli rys. 11 doskonale widać na ile to jest bezpieczne. Dla dł około 632nm moc bezpieczna przy ekspozycji 1s (przypadkowy błysk po ochach to ułamek sekundy a nie 1s ale co tam) jakieś 2,5W/m^2. Aha, laserki te (wskaźniki, celowniki) mają podaną III klasę ale bez podania a czy b zazwyczaj. Edited October 31, 2010 by dexterkrak Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 31, 2010 Report Share Posted October 31, 2010 A propo's laserów i ochrony oczu - co sądzicie o tym? http://sklep.fort.send.pl/go/_info/?id=1701 Zielone szkła przeznaczone są do kontaktów z zielonym czy czerwonym laserem? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 31, 2010 Report Share Posted October 31, 2010 pochłania czerwony. Ale to zbędne. Quote Link to post Share on other sites
mangust Posted October 31, 2010 Report Share Posted October 31, 2010 Witajcie, Temat był co prawda czy laser się przydaje czy nie ale zdaje się, że zdryfował w stronę trochę bardziej medycznych aspektów więc jako medyk z wykształcenia pozwalam sobie przytoczyć trochę danych z literatury medycznej a nie googla :) Laser pointers are poor optical devices that contain a simple, inexpensive lens that collimates its diode laser's divergent, astigmatic beam. Assuming that a laser pointer beam has a full 5-mW output and a standard beam divergence of 1.5 milliradian, only 7% of the laser beam would enter a 4-mm-diameter pupil at a distance of 9 m. This exposure would produce a physiologic retinal temperature rise of only 0.4°C, which could not cause retinal injury. Furthermore, at a distance of 9 m from an artificial pupil, a laser pointer can be aimed through a 7-mm aperture at best only 25% of the time (B.E.S., D. J. Lund, BS, H. Zwick, PhD, D. A. Stamper, MS, P. R. Edsall, BS, J. W. Molchany, BS, unpublished data, 1999). Normal head movements and hand movements reduce any retinal exposure even more, so a laser pointer injury from a distance of 9 m is impossible without pupillary dilation and mechanically restraining and aligning both the laser pointer aperture and the observer's pupil for more than 10 seconds. Zacytowałem pełny fragment teksu z pracy znanego amerykańskiego oftalmologa, biegłego sądowego od tego typu spraw a dla tych dla których medyczny bełkot po anielsku jest obcy to pod spodem podaję wolne tłumaczenie: z ok 9 m laser o mocy 5 mW podniesie temperaturę siatkówki o około 0,4 st. C. Do tego żeby spowodować uszkodzenie trzeba by patrzyć w wiązkę lasera przez około 10 sekund nie poruszając głową. Bez poszerzenia źrenicy (to się robi farmakologicznie - zakrapiając oczy specjalną substancją) i unieruchomienia głowy sprawa staje się prawie niemożliwa. W kwestii praktycznej tych co widzieli mroczki po zaświeceniu pointerem w oczy - po każdym "zaświeceniu" w oczy światłem widzialnym mroczki mogą być - są efektem "wyczerpania" receptorów mówiąc bardzo obrazowo. To się regeneruje bardzo szybko. W literaturze medycznej pomimo powszechnego użycia laserów notuje się co roku około 15-20 opisów przypadków uszkodzenia wzroku z tym związanego. Są to w znakomitej większości dalmierze laserowe i lasery wojskowe. Pointery o mocy 5 mW są bezpieczne i można je stosować w ASG a nie świecenie nimi w oczy jest mile widziane bo to nic przyjemnego, podobnie jak walnięcie po oczach mocną latarką taktyczną :) Pozdrawiam i życzę miłej zabawy M Quote Link to post Share on other sites
relevant Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 Dzięki mangust za wyczerpujące info :) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted November 3, 2010 Report Share Posted November 3, 2010 a jak sie ma sprawa z laserami 20mW ? zielonymi ? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 3, 2010 Report Share Posted November 3, 2010 Nie widziałem na żywo. Jednak możesz mi seger wierzyć, 5mW zielonego lasera to aż nadto więc po co więcej? Zobacz u jakiegoś kolegi jak działa 5mW i sam oceń czy trzeba Ci więcej. A zywotnosć drogiej baterii CR123 bedzie czterokrotnie mniejsza przy mniej niż cztorokrotnie większej jasności plamki. Quote Link to post Share on other sites
mangust Posted November 4, 2010 Report Share Posted November 4, 2010 Powyżej 5 może być niebezpiecznie :) raczej odradzam, zwłaszcza, że czytałem kiedyś (nie potrafię tego teraz znaleźć więc trudno mi sprawdzić) że czerwone są najbezpieczniejsze więc teoretycznie lepiej mieć czerwony 5 niż czerwony 20 a już na pewno lepiej nie mieć zielonego 20 :) ale to nie są tak pewne info jak to powyżej... Przykro mi :) M Quote Link to post Share on other sites
Markus11 Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 Czyli laser może uszkodzić wzrok? A jak bym poruszył okiem to znowu trzeba by było przytrzymać 10s. żeby uszkodzić siatkówkę? A po około 2 sekundach może mi się cokolwiek stać ? Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 Tu masz cząstkową informację nt laserów. http://www.rli.com/resources/articles/classification.aspx Ja bym dla bezpieczeństwa traktował laser jako 'zawsze' niebezpieczny dla oka. Quote Link to post Share on other sites
MentoS Posted October 2, 2016 Report Share Posted October 2, 2016 Witam, szybkie pytanie gdyż jestem laserowym laikiem. Czy kopia AN/PEQ 15 o taka http://gunfire.pl/product-pol-1152199809-Replika-AN-PEQ-15-z-celownikiem-laserowym-czarna.html Czy laser/plamka/wiązka z tego oto ustrojstwa jest widzialny nocą ludzkim okiem i na jaką odległość? Nie interesuje mnie czy szkodzi na oczy na wątrobę i czy przecina papier toaletowy. Widzialność: noc/zasięg - ??? dzień/zasięg - ??? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted October 3, 2016 Report Share Posted October 3, 2016 Ten zielony laser jest nieźle widoczny nawet w dzień. Mgłę podświetla czadowo, podobnie jak dym z piro, a jego przydatność... do lans fotek i robienia efektu łał na respie świetna sprawa, do użycia w boju imho nieprzydatny. Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted October 4, 2016 Report Share Posted October 4, 2016 Mam taki z czerwoną wiązką. W dzień raczej nie przydatny, ale latarka do cqba się nadaje, a laser jako przyrząd do wskazywania przy słabym świetle pasuje idealnie. W nocy kropkę widać na ponad 200m. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts