AdiBrody_B-52 Posted March 16, 2009 Report Share Posted March 16, 2009 Mam pytanie. Która z luf prec. będzie lepsza do Sr-25 -Prometheus 6,03 650mm czy -Deep Fire 705mm 6,02 (z tej nowej serii). Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted March 16, 2009 Report Share Posted March 16, 2009 Lufy promyka uważane są za jedne z lepszych na rynku, śmiem twierdzić, że wręcz hi-endowe w porównaniu z innymi. O Deepfire nie słyszałem wiele pochlebnych opinii. Quote Link to post Share on other sites
AdiBrody_B-52 Posted March 16, 2009 Author Report Share Posted March 16, 2009 Odnośnie Promyka. Czy w ogóle jest dostępny w Polsce? Bo na sklepach które znam go nie widziałem (650mm przynajmniej) Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted March 16, 2009 Report Share Posted March 16, 2009 W Polskich sklepach maksymalna długość dostępna to 590mm. W kwestii Prometheus czy Deep Fire - wybrałbyś BMW czy Poloneza?? Quote Link to post Share on other sites
Damotr Posted March 16, 2009 Report Share Posted March 16, 2009 Polonez jest tańszy, ja bym wybrał Polonez + piwo, zamiast BMW. Quote Link to post Share on other sites
AdiBrody_B-52 Posted March 16, 2009 Author Report Share Posted March 16, 2009 Nie chodzi o to ile będzie kosztować ;p Różnią się długością i średnicą. Nie wiem która da lepsze skupienie. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted March 16, 2009 Report Share Posted March 16, 2009 Polonez jest tańszy, ja bym wybrał Polonez + piwo, zamiast BMW. To Ty byś wybrał, dla niektórych liczy się jakość, a nie cena. AdiBrody_B-52 ---> Widzisz, lufa precyzyjna jak sama nazwa wskazuje ma być ... precyzyjna. DF na pewno ma gorszą precyzję wykonania niż Prometheus i odchylenia od tego rzekomego 6,02 są na pewno większe niż odchylenia od 6,03 w Prometheusie. A jeśli ma być to do karabinu wyborowego/snajperskiego to tym bardziej Prometheus only. Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted March 16, 2009 Report Share Posted March 16, 2009 Nie zdziwilbym sie gdyby kulki po DF lataly jak bumerang.. W chwili obecnej Pomyk produkuje najlepsze lufy za wrecz smieszna cene... Quote Link to post Share on other sites
Chaoswarrior Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 Co mogę powiedzieć to, o DF to że DF jest zdecydowanie lepszy od Madbulla. Wiem, strzelałem. Mój karabin: gb v.2, 430fps, gumka systemy, DF 650mm, 6.02mm. Kulki lecą prościutko aż do samego końca, gdzie opadają "na linii" strzału. Karabin kumpla: gb v.2, ponad 450fps (nie pamiętam dokładnie ile), gumka guardnera, Madbull 650mm, 6.03mm. Kulki przez większość zasięgu lecą prosto po czym na ostatnich ok 10m skręcają na boki raz w prawo raz w lewo jak im się podoba po czym opadają już nie "na linii" strzału. W obydu przypadkach skuteczny zasięg karabinów praktycznie taki sam. Tyle, że ja żeby trafić spokojnie mogę strzelać na semi a kumpel jeśli już strzela na granicy zasięgu to musi walić na auto bo nie ma pewności czy pojedynczym strzałem trafi. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 Fajnie. Tylko co daje porównanie 2 różnych luf na 2 różnych karabinach, z różnymi częściami złożonych w różny sposób?? Włóż obie lufy do jednego karabinu i wtedy porównaj, wtedy będzie to w jakiś sposób miarodajne. Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 Dokładnie tak, jak pisze Major. Inne komory, inne gumki, inne dystansery... Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 Dorzuc od tego jeszcze budowe / typ kulki oraz warunki atmosferyczne oraz typ cylindra ( b-u czy standard ) @ AdiBrody_B-52 - napisz do polskich sklepow z zapytaniem , czy jest mozliwa przedplata na sprowdzenia precla 6,04 / 650 Prometheus'a z zagranicznych magazynow. Trza probowac wszystkiego Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 Przy dzisiejszym "stanie techniki" śmiem twierdzić że 6.02 lufa Prometheusa i 6.02 lufa DF będą miały podobne odchyłki od założonych wymiarów. Tak jak może się trafić szajs Prometheus tak i DF różnica w ilości "trafień". Większa szansa na spieprzonego DFa niż Promyka. Choćby dlatego mam u siebie MadBulla i nie narzekam. Przypuszczam że gdyby miał w tymmiejscu Promyka to i tak nie poczułbym różnicy. Na odległościach rzędu 70-100 metrów większą rolę odgrywa wiatr i odpowiednia poprawka niż różnica między wykonaniem i jakością luf Prometheusa, DFa czy MadBulla. Konkretnie w tym przypadku o który tu chodzi lufa 6.02 będzie na pewno "dokładniejsza" niż 6.03, przynajmniej powinna być. Zakładam, że max prędkość jaką uzyskasz w tym SR to coś około 600 fpsów czyli przy strzelaniu na te 70-80 metrów róznicy między tymi lufami nie poczujesz. Na bliższych dystansach też raczej nie bo w przypadku BBsów najważniejszą role odgrywa długość lufy a dopiero potem jej średnica. Oczywiście bez przesady nie porównuję tu luf o długości 600 mm i średnicach 6.25 i 6.03 ;) Kulka nie zachowuje się jak pocisk, leci sobie przez lufę i tak długo jak ma za soba "napęd" rozpędza się. Jakiej lufy byś nie miał zawsze będzie się odbijała od ścianek lufy po drodze. W dłuższej lufie ma większą możliwość ustabilizowania lotu niż w krótszej, zwłaszcza o zbliżonych średnicach. Dlatego przede wszystkim kasa i kalkulacja czy za oszczędzoną kasę mogę zrobić coś jeszcze żeby podnieść skuteczność repliki. Jeżeli nic to bierz droższą lufę ;) Tyle mojego gadania ;) Oczywiscie to tylko moja wersja i jej będe się trzymał ;) Nawet jeżeli jest kompletnie bez sensu ;) Quote Link to post Share on other sites
AdiBrody_B-52 Posted March 20, 2009 Author Report Share Posted March 20, 2009 Dokładnie thor. Pytanie zadałem, bo lufy różnią się długością (5,5cm) i średnicą (ale to miałoby raczej marginalne znaczenie). Poza tym średnie opinie o lufach DF dotyczą głównie luf starszej generacji. Ceną też za wiele się nie różnią. Pytanie: Czy ktoś już w ogóle testował nową generacje DF?? Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 Ja relacje zdam za tydzień, jak dojdą zębatki do gearboxa i ta lufa, kupiłem drugą wersje 6.02 590mm to postaram się coś napisać. Quote Link to post Share on other sites
kossaa Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=3060 Myślę, że parę osób to ucieszy... Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 W końcu ;) Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted March 21, 2009 Report Share Posted March 21, 2009 Ja bym osobiście brał prometheusa. Miałem ostatnio Deep Fire 6.02 363 i nigdy więcej... Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted March 21, 2009 Report Share Posted March 21, 2009 Ja także mogę śmiało polecić Promyka, mam u siebie 590mm i jestem bardzo zadowolony :-F Quote Link to post Share on other sites
Cincin Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 "Snajperzy" sobie chwalą, a czy warto inwestować w Promyka przy karabinku o lufie <460mm i mocy 410fps? Czy różnica w cenie będzie odczuwalna względem innych dobrych, ale tańszych firm np. Systema? Która lufa będzie mieć lepszy stosunek cena/osiągi? Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Do takiego gnata brałbym Systeme, a jak masz kasę to Prometheus. Proste i pewne... Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Ja bym nie brał systemy, bo się stosunkowo szybko psuje... Quote Link to post Share on other sites
mk29 Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 (edited) Z moich doświadczeń podczas zerowania moich 2 karabinów snajperskich -> W Sun Project M40XB mam wstawioną (tymczasowo) lufę DF'a 550 mm 6.02, gumkę Firefly Hard oraz komorę PDI, spreżyna PDI 400s. Moc = 640 +- 3FPS Dla porównania SR-25 G&P CNC SE z lufą Prometheusa 6.03 650mm, komorą KA i gumą systemy + dystanser czarny typ H. Sprężyna Guarder m170 + podkładki i 2 łożyskowanie. Moc 670 FPS ~ wachania ok 5 FPS. Kulki używane to Madbull 0.4g (umyte i wybrane) oraz 0.29 SGM Ponieważ teraz testów nie bardzo mam jak przeprowadzić ze względu na temperaturę, pozwolę sobie opisać obserwacje podczas parokrotnego zerowania karabinów w byłej hali PGR'a na dystansie 50,70, i 100m (na SGM'ach). Karabiny były podparte i wypoziomowane za pomocą Wheeler Crosshair Alignment Level. Nie będę tutaj podawał jakie skupienie itp bo po prostu trochę czasu minęło a tarcz nie zachowuje. Natomiast wnioski były oczywiste. Na dystansie 50 metrów (kulki 0.4g) skupienie zawsze lepsze miał SR-25 i różnica była znaczna. Na dystansie 70 metrów (0.4g) skupienie SR i M40 zaczyna się robić porównywalne (nadal lepiej biła SR'a ale różnica nie była już tak wyraźna) ........... Innym razem Na dystansie 70 metrów ale z użyciem SGM'ów skupienie było wyraźnie na korzyść SR'y. ........... Na dystansie 100 metrów z użyciem SGM'ów różnice były niewielkie. Rozrzut podobny, minimalnie lepsze grupowanie i powtrzalność SR'y. Natomiast w boju z użyciem 0.4 MB gdzie wiatr i temperatura ma większy wpływ różnice tak naprawdę są pomijalne. SR'a bije lepiej ze względu na większą trochę moc. Znacznie większe znacznie ma guma oraz ustalenie lufy zewnętrznej wraz z komorą w karabinie. Wnioski można wyciągnąć samemu ;-) Nie mniej jednak zamierzam wstawić PDI do M40 i wtedy też będzie porównanie... Edited February 10, 2010 by mk29 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts