Aiven Posted May 30, 2013 Report Share Posted May 30, 2013 (edited) Na zdjęciach z Litwy, są także wersje Ballistic w MC. Na mojej wersji kasku wszędzie pisze Emerson, na każdej klamrze - łatwo zauważyć. Odnośnie zamówienia od producenta: W WP, a dokładnie w DWS znajduje się specjalna jednostka odpowiedzialna za zamówienia dla reszty - JW NIL. Myślę, że dla nich nie było by problemu zamówić kilka sztuk treningowych wersji CARBON, przy okazji zamówienia wersji bojowych np. dla Formozy. No nic to, wydaje mi się, że jeszcze przez długi czas pochodzenie kasków pozostanie słodką tajemnicą JWK. Edited May 30, 2013 by Aiven Quote Link to post Share on other sites
Pawelo Posted May 30, 2013 Report Share Posted May 30, 2013 Hmm, to czy kask jest oryginalny czy nie ma tak szczerze dla Was jakieś znaczenie? Korzystają z niego tylko podczas treningów więc kopia powinna spełnić swoją rolę, oczywiście jest większe ryzyko ale taka praca jest mocno powiązana z kontuzjami. Jestem PEWIEN że kilku użytkowników tego forum zna pochodzenie tych kasków, zwyczajnie nie śledzą tego tematu. Imo ta przepychanka jest bezcelowa ponieważ Wasze argumenty stanowią podstawę na domysłach. Wasze kpiny z pozowanych fot afgańskich chłopaków JWK pozostawię bez komentarza... Quote Link to post Share on other sites
miller44 Posted May 30, 2013 Report Share Posted May 30, 2013 (edited) Jak to skąd mają? Kupili sobie, to nie jest trudne. Albo od kogoś dostali, co też nie bywa trudne. Ja swój wniosek oparłem na tym, że kupno oryginału jest bardzo utrudnione, nawet jak jesteś superkomandosem to nie wyciągniesz jednej sztuki od dystrybutora, Kupno hełmu czy kasku jest banalnie proste; wystarczy mieć pieniądze i kumpla w US, z którym się było na misji. Tak kupowałem rzeczy które podlegały pod ITAR; bez najmniejszych problemów. Nie jestem super specjalsem a hełm otrzymałem w prezencie. Jeden też sprzedałem. Da się, wystarczy wódki się napić czasami z kim należy ;-) Edited May 31, 2013 by Yahalom Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted May 30, 2013 Report Share Posted May 30, 2013 Niektórzy się załamią, a innie pewnie ucieszą, ale masa magpulowskich akcesoriów na broni naszych specjalsów to magpul ersoftowy... Wspomniany kask w A-TACS to kopia, prywatny zakup na treningi. Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted May 31, 2013 Report Share Posted May 31, 2013 A co złego jest w kupowaniu o 2/3 tańszych ersoftowych treningów, jeśli spełniają wymagania użytkownika ? BTW. Szaszłyk. To pytanie nie do Ciebie tylko do sprzętowych ortodoksów :> Quote Link to post Share on other sites
Aiven Posted May 31, 2013 Report Share Posted May 31, 2013 A co złego jest w kupowaniu o 2/3 tańszych ersoftowych treningów, jeśli spełniają wymagania użytkownika ? BTW. Szaszłyk. To pytanie nie do Ciebie tylko do sprzętowych ortodoksów :> To pewnie o mnie chodzi :). Opowiadam: Nic nie jest złego. Jak im pasuje, to mi nic do tego :). Pytanie zadałem, z czystej ciekawości: po czym koledzy poznają, że to repliki. Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted May 31, 2013 Report Share Posted May 31, 2013 Nie. Nie chodziło mi o Ciebie. Po prostu chodziło mi o ogół :D Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted May 31, 2013 Report Share Posted May 31, 2013 Jest to argument, chociaż kształty malowania są inne niż na poglądowym Emersonie. Jeszcze wrócę do tego - hydrografika ma to do siebie, że nie uzyskasz dwóch takich samym wzorów, jeśli oczekiwanym pokryciem jest kamuflaż o nieregularnych kształtach :icon_smile: To nie jest malowane przez maszyny, tylko wkładane do basenu z folią Quote Link to post Share on other sites
Szelma1981 Posted May 31, 2013 Report Share Posted May 31, 2013 Jeszcze ja dorzucę swoje 3 grosze odnośnie wyposażenia chlopaków z JWK. W sobotę w Krakowie rozmawiałem z jednym komandosem który prezentował na sobie swój ekwipunek i HK416. Przyznał że oryginalna kolba HK źle leży w dołku strzeleckim dla tego jest tak chętnie wymieniana. Jego Magpul CTR został zakupiony na Taiwangunie. Szczerze się roześmiał i powiedział że szkoda było mu kasy na oryginał "przecież to tylko kolba a zęby wybić można tak samo jak oryginałem" Dodał również że z racji tego iż jego jest podróbką, jest źle spasowana w wyniku czego tylko jego kolba nie ma luzów w odróżnieniu od CTRek oryginalnych które kupili koledzy po 300 stówy. Super się z nim rozmawiało. Gość z poczuciem humoru bez "pr0 napinki" Quote Link to post Share on other sites
Kac Posted May 31, 2013 Report Share Posted May 31, 2013 Jak to skąd mają? Kupili sobie, to nie jest trudne. Albo od kogoś dostali, co też nie bywa trudne. Kupno hełmu czy kasku jest banalnie proste; wystarczy mieć pieniądze i kumpla w US, z którym się było na misji. Tak kupowałem rzeczy które podlegały pod ITAR; bez najmniejszych problemów. Nie jestem super specjalsem a hełm otrzymałem w prezencie. Jeden też sprzedałem. Da się, wystarczy wódki się napić czasami z kim należy ;-) Zapomniałem o tej drodze :D . Nie chcę wyjść na kogoś kto się czepia bo jak dla mnie to mogą sobie trenować nawet w sombrero, ale czy na potrzeby treningu nie lepiej kupić atestowanego Pro-Teca, który kosztuje tyle samo co chiński FAST a ochroni głowę dużo lepiej? Quote Link to post Share on other sites
miller44 Posted May 31, 2013 Report Share Posted May 31, 2013 Masz całkowitą rację. Jednakże czasami potrzeba lansu przerasta poziom zdrowego rozsądku. Sam czasami zabieram ze sobą gadżety, których nigdy nie użyłem ale fajnie wyglądają (co nie zmienia faktu, że przecież mogą się kiedyś przydać i trzeba być przygotowanym, nieprawdaż?) Quote Link to post Share on other sites
maerik Posted May 31, 2013 Report Share Posted May 31, 2013 (edited) Masz całkowitą rację. Jednakże czasami potrzeba lansu przerasta poziom zdrowego rozsądku. Sam czasami zabieram ze sobą gadżety, których nigdy nie użyłem ale fajnie wyglądają (co nie zmienia faktu, że przecież mogą się kiedyś przydać i trzeba być przygotowanym, nieprawdaż?) Nie widzę w tym nic złego - każdy człowiek (żołnierz też :icon_smile:) odczuwa potrzebę bycia docenionym (odwołuję się do Twojej wypowiedzi o potrzebie lansu), a jeśli chodzi o użyteczność to nawet replika Emersona nada się bardzo dobrze do wybierania wody z dziurawego RIBa. Poza tym taka replika lepiej chroni głowę niż standardowy baseball cap, a nikt nie zwracał uwagi, że to niebezpieczne nosić szmacianą czapeczkę w A-stanie. Edited May 31, 2013 by maerik Quote Link to post Share on other sites
miller44 Posted May 31, 2013 Report Share Posted May 31, 2013 (edited) Nigdy nie miałem repliki ops-core w rękach więc nie jestem w stanie Ci powiedzieć czy wytrzyma uderzenie o ziemie czy nie. Wiem za to, że czapeczka ma pierdyliard zalet: lekka, mieści się w kieszeni etc. No i odpowiednia czapeczka (najlepiaj taką z literą A,B lub C) stawia Cię wyżej w hierarchii ważności u pielęgniarek ;-) Nie widzę za to żadnego sensu w użytkowania airsfotowych kopii kasków do innych celów niż słitaśna focia. Mówię oczywiście o Afganistanie. Chciał sobie chłop zrobić zdjęcie na pamiątkę i tyle. Może pożyczył od kogoś albo znalazł? To był jego wybór i nie nam nad tym dywagować. Zresztą noszenie czapeczek poza bazą też jest mało odpowiedzialne. Edit: Właśnie spojrzałem na swój awatar... skrajnie nieodpowiedzialne ;-) Edited May 31, 2013 by miller44 Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted May 31, 2013 Report Share Posted May 31, 2013 Oj, panowie... JWK nie dostaje niczego od OC, w przeciwieństwie do Formozy i GROMu. Dostają TC3002 od MSA. Jak ktoś chce FASTa w wersji hełmowej, to albo musi mieć 3-4 tysiące w kieszeni i znajomego w USA (jak wspomniał Miller), albo dobre chody u NFMu. No i ostatnia opcja - można kupić replikę dla lansu. Po czym poznać, że to Emerson? Najprostszy sposób - po śrubach. Jak dobrze poszukacie to znajdziecie bardzo dobre zdjęcia JWKowskiego FASTa od Emersona w Afganie, gdzie widać wyraźnie płaskie śruby Emersona, w stosunku do wypukłych OC. Nie jestem jakimś fetyszystą sprzętowym i nigdy bym tego nie zauważył, gdyby nie to, że śruby Ops-Core świeca się jak psu jajca. ;) Plus sam mam zabaweczkę od Emersona, z Ops-Corem jako taki kontakt się zdarza co jakiś czas i okazji do porównań mam mnóstwo. Po prostu lans uderzył do głowy - moim zdaniem to trochę głupota. Szczególnie, że TC-3002 z zawieszeniem OC i wymienionymi poduchami leży przecież baaardzo dobrze. Ale nie mi to oceniać - jak się chcą chłopaki bawić, to niech się bawią. Byleby (w przypadku Afganu) podczas sesji zdjęciowej nie zaczął się ostrzał bazy. Emerson z tego co wiem, nie ma ochrony przeciwodłamkowej. ;) Quote Link to post Share on other sites
Aimar12 Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 Witam! Zapewne niewielu z Was było na tegorocznej Bitwie Wyrskiej, podczas której gośćmi byli również żołnierze JWK, gdzie prezentowali swoje stanowisko. Zapraszam do obejrzenia nakręconego przeze mnie filmiku :icon_smile: http://www.youtube.com/watch?v=M9Rapx4vmOs Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 Dlaczego ja nie wiedziałem, że będzie tam JWK?! :< Bardzo fajny materiał :) Quote Link to post Share on other sites
Aimar12 Posted June 3, 2013 Report Share Posted June 3, 2013 Część druga. Zapraszam do obejrzenia :icon_smile: http://www.youtube.com/watch?v=gVAEd30wOO0 Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted June 4, 2013 Report Share Posted June 4, 2013 Masz może zdjęcia/filmik gdzie widać paso-szelki od tyłu? :icon_smile: Bardzo fajny materiał. Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted June 4, 2013 Report Share Posted June 4, 2013 I jeszcze pytanie co to za kabura, która znajduję się na pasoszelkach leśnego :icon_smile: Jakoś żadna kabura od MIWO P i L mi nie pasuję ;( Quote Link to post Share on other sites
Aimar12 Posted June 4, 2013 Report Share Posted June 4, 2013 Masz może zdjęcia/filmik gdzie widać paso-szelki od tyłu? :icon_smile: Bardzo fajny materiał. Po za pamiątkowymi fotkami nie mam niczego więcej, materiał video wyczerpany maksymalnie w filmikach :icon_razz2: Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted June 4, 2013 Report Share Posted June 4, 2013 Szkoda, a pamiętasz może co miał podczepione z tyłu? :) Quote Link to post Share on other sites
Aimar12 Posted June 4, 2013 Report Share Posted June 4, 2013 Niestety nie.. Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted June 5, 2013 Report Share Posted June 5, 2013 I jeszcze pytanie co to za kabura, która znajduję się na pasoszelkach leśnego :icon_smile: Jakoś żadna kabura od MIWO P i L mi nie pasuję ;( No i MIWO L i P jeszcze długo takiej kabury nie zrobi. Kabury są z firmy Iwo-Hest z Gliwic (obecnie Red River) były robione pod G17, USP i P226, zamawiał je też Janyst pod swoje przetargi. Kabura była dostępna tu: http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=5318 nie wiem czy Iwo je jeszcze robi bo teraz klepią w kydexie. Quote Link to post Share on other sites
Pawelo Posted June 5, 2013 Report Share Posted June 5, 2013 http://imageshack.us/a/img209/5017/dsc08807h.jpg Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted June 5, 2013 Report Share Posted June 5, 2013 To nie ta sama impreza... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts