Kiekos Posted December 29, 2010 Report Share Posted December 29, 2010 Słuchajcie, wielkie podziękowania dla Snipernr1, który pomógł mi z rozebraniem mojej suczki :) Na zębatkach nie było śladów uszkodzeń, więc ten zatrzask im nie zaszkodził. Nie było też widać śladów "odstawania" zatrzasku. Zębatki są zmienione (inne niż w poprzednich wersjach) i nie pozwalają dźwigni selektora uciec za body ;) Prawdopodobnie mają jeden ząbek mniej. Niestety ich urok jest taki, że przy złożonej kolbie, selektor nie wskakuje na semi. Karabin strzela na semi, jednak dźwignia nie wskakuje w wyżłobienie, zatrzymuje się milimetr przed. Teraz po wszystkim, dźwignia lepiej chodzi, a kamień spadł mi z serca ;) Skoro używałem selektora przy złożonej kolbie i nie było śladów uszkodzeń, nie widzę przeszkód, aby tego nie robić :) Pozdrawiam, Kiekos Quote Link to post Share on other sites
Kiekos Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Dobra, pytanie z innej beczki. Jak z wytrzymałością uchwytu na zawieszenie (tego przedniego)? Dotarło do mnie zawieszenie oryginalne od ruskich ze stalowym karabinczykiem. Potrzebowałem drugiej osoby do założenia (tak ciężko było odgiąć). Czy takie stalowe coś nie zniszczy ZnAlowego uchwytu? Quote Link to post Share on other sites
Zmorak Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Dobra, pytanie z innej beczki. Jak z wytrzymałością uchwytu na zawieszenie (tego przedniego)? Dotarło do mnie zawieszenie oryginalne od ruskich ze stalowym karabinczykiem. Potrzebowałem drugiej osoby do założenia (tak ciężko było odgiąć). Czy takie stalowe coś nie zniszczy ZnAlowego uchwytu? Mi pękła podstawa muszki - podczas dokręcania tłumika płomienia, więc bym z tym elementem uważał. Quote Link to post Share on other sites
predatorszarak Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Przymierzam się do zakupu, ale mam jedno pytanie: do tej repliki lepszy będzie czarny, czy przeźroczysty Guarder? Jak na razie nie spotkałem się z żądnymi jednoznacznymi opiniami. Jeden proponuje jedną, a drugi drugą... Quote Link to post Share on other sites
Kiekos Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Mi Krakmani polecili przezroczystą, jako że jest bardziej miękka i odpowiednia do takiej prędkości wylotowej. Czarna może być za twarda. Quote Link to post Share on other sites
walles93 Posted January 30, 2011 Report Share Posted January 30, 2011 Mam nadzieję, że ktoś mi udzieli rady a mianowicie mam problem z deklem w moim AKS. Konkretniej replika została odkupiona i dekiel nie chce się trzymać przy szczerbince gdyż chyba starły się ząbki dzięki którym się podnosi i trzyma. Ale dość dziwnie to wygląda bo nawet gdyby były wydają się nie dopasowane do reszty. I tutaj do Was pytanie - Czy jest na to jakiś patent? Jak to zamocować albo gdzie dokupić szczerbinkę lub cokolwiek żeby dekiel nie odpadał. Kilka fotek w czym problem. http://picasaweb.google.com/104215576831644283886/AKS74#5567965084857546466 http://picasaweb.google.com/104215576831644283886/AKS74#5567965077150726610 http://picasaweb.google.com/104215576831644283886/AKS74#5567965078342182082 http://picasaweb.google.com/104215576831644283886/AKS74#5567965078886505698 Quote Link to post Share on other sites
Kiekos Posted January 30, 2011 Report Share Posted January 30, 2011 Hym, chyba masz stary patent. U mnie dekiel jest przewiercony, przez te otwory i przez ZnAlowy klocek jest przełożony jakiś pin (przypominający nit) i rozepchnięty na końcach jakimś narzędziem. Spróbuj tak zrobić ;) Quote Link to post Share on other sites
walles93 Posted January 30, 2011 Report Share Posted January 30, 2011 No to kijowo bo chyba mam starą wersję... Spróbuję szynę RIS na górę założyć może przytrzyma dekiel Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted January 30, 2011 Report Share Posted January 30, 2011 (edited) Oj tam przewierć otwory w tym czymś zielonkawym w miejscu gdzie powinien byc w CM powiedzmy nit "rozklepany" śrubka podkładka sprężynująca nakrętka lub 2 nakrętki skręcone na tzw. kontrę i będzie git. A jaki model repliki to Ty wiesz najlepiej Walles. Edited January 30, 2011 by Snipernr1 Quote Link to post Share on other sites
horeman Posted February 17, 2011 Report Share Posted February 17, 2011 Witam. Przeczytałem cały temat i dalej nie dowiedziałem się, czy cymka nada się do lasu, bez żadnych modyfikacji? Czy nie będzie za krótka, może lepiej wybrać coś dłuższego? Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted February 17, 2011 Report Share Posted February 17, 2011 Witam. Przeczytałem cały temat i dalej nie dowiedziałem się, czy cymka nada się do lasu, bez żadnych modyfikacji? Czy nie będzie za krótka, może lepiej wybrać coś dłuższego? To jest tylko mit o długiej lufie,w sumie sam się zastanawiam co wziąść cm.045 czy cm.040 :zastanawia: Witam. Przeczytałem cały temat i dalej nie dowiedziałem się, czy cymka nada się do lasu, bez żadnych modyfikacji? Czy nie będzie za krótka, może lepiej wybrać coś dłuższego? To jest tylko mit o długiej lufie,w sumie sam się zastanawiam co wziąść cm.045 czy cm.040 :zastanawia: Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted February 17, 2011 Report Share Posted February 17, 2011 Witam. Przeczytałem cały temat i dalej nie dowiedziałem się, czy cymka nada się do lasu, bez żadnych modyfikacji? Czy nie będzie za krótka, może lepiej wybrać coś dłuższego? Szczerze to co byś nie kupił z tej serii to i tak trzeba przy tym grzebać ewentualnie jak bardzo chcesz mieć gwarancje to niech od razu zrobią w sklepie np.u Krakmanów. AKS daje spokojnie rade w lesie ale trzeba zmienić gumkę dystanser, podkładkowanie, i łożyska na kulkowe SHS bo te ślizgi z krzyżykami to jedno wielkie nieporozumienie wycierają w ekspresowym tempie a następstwa są kosztowne. Quote Link to post Share on other sites
adamus74 Posted March 31, 2011 Report Share Posted March 31, 2011 Witam Wiecie może czy do tej repliki będzie pasowała pokrywa zamka JG, np ta http://azteko.pl/stalowa-pokrywa-zamka-ak47-szczerbinka-jg-p-309.html .Dekiel w moim AK uległ znacznemu uszkodzeniu i chcę go wymienić, lecz w necie znalazłem tylko to :/ Z góry dzięki za odpowiedź Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Gregoriian21 Posted April 14, 2011 Report Share Posted April 14, 2011 Witam! Postanowiłem dać spokój Lesiowi i spytać tutaj :D Czy są low capy do tego AK? (do 74) A jak nie to pejotowskie do ak 47 od krakmanów pasują? Pod jaką nazwą są na modelarskich sklepach sticki? Da sie na full stock daleko zajechać;>? Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted April 14, 2011 Report Share Posted April 14, 2011 Jeżeli męczyłeś Lesia tak beznadziejnymi pytaniami to chyba mu kamyk z serca spadł że w końcu dałeś mu spokój. Poczytaj chłopie trochę serii AK .Modele CM 40-48 to ta sama konstrukcja i co do nich pasuje jest na forum. :angry: Adamus74 zapytaj sklepu czy będzie pasować jak jeszcze nie masz wiedzy i ewentualnie w TYM sklepie bo w moim AKS jeszcze się pokrywa trzyma. Quote Link to post Share on other sites
Gregoriian21 Posted April 14, 2011 Report Share Posted April 14, 2011 Patrzyłem i wszędzie midy midy midy midy, ja chciałbym low capy :< Midy mają za dużo kulczasów. Quote Link to post Share on other sites
koolfon Posted April 15, 2011 Report Share Posted April 15, 2011 Krótkie, chińskie od AK47 pasują. Choć jak to z chińskimi bywa, to może od serii zależeć.... Przy okazji, http://www.taiwangun.com/czesci_i_akcesoria_celowniki_mechaniczne/stalowa_podstawa_muszki_wraz_z_muszka_do_aks74u_p_j-1042.html Kto połamał, to ma okazję kupić :) Quote Link to post Share on other sites
Gregoriian21 Posted April 15, 2011 Report Share Posted April 15, 2011 A długie? Quote Link to post Share on other sites
koolfon Posted April 16, 2011 Report Share Posted April 16, 2011 To są jakieś długie lowcapy inne niż TM (które - chyba - są tylko kompatybilne z jedną repliką ;) ) albo samoróbki z hicapów? Quote Link to post Share on other sites
Gregoriian21 Posted April 16, 2011 Report Share Posted April 16, 2011 (edited) No bo o midy to trza pieścić i smarować, a ze mnie taki mechanik że jak rozkręce to nie skręce ^^ Pozatym mnie plasticzane magi odrzucają, pasują od 47? Tzn u krakmanów jest napisane że nawet bez dopasowania, ale mogą się "klekotać"? Edited April 16, 2011 by Gregoriian21 Quote Link to post Share on other sites
Gregoriian21 Posted April 19, 2011 Report Share Posted April 19, 2011 Czas edycji minął więc sorki za 2x post Czy TE szyny pasują do w/w CM 045? Pytam, bo jest krótszy od innych AKów więc lepiej sie upewnić, z góry dziękuje Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted April 20, 2011 Report Share Posted April 20, 2011 Czas edycji minął więc sorki za 2x post Czy TE szyny pasują do w/w CM 045? Pytam, bo jest krótszy od innych AKów więc lepiej sie upewnić, z góry dziękuje Nie pasuje. Jakiś czas temu widziałem szyny do suni po 115zł sprzedawał je On. Napisz i popytaj. Quote Link to post Share on other sites
Gregoriian21 Posted April 20, 2011 Report Share Posted April 20, 2011 (edited) Nie wiem czy by miał, bo mógł mieć swoje jedno :D Ale thx za odpowiedź :> Edited April 20, 2011 by Gregoriian21 Quote Link to post Share on other sites
SoapPL Posted April 28, 2011 Report Share Posted April 28, 2011 Witam. Dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem CM.045 :icon_biggrin: Mam kilka pytań na które nie zdołałem znaleźć odpowiedzi na forum. 1. Jak zdemontować szynę boczną? Mam wersję z dołączoną szyną, ale chciałbym ją zdjąć, żeby móc złożyć kolbę. 2. Czy ładując baterię dołączoną do repliki ładowarką, też dołączoną, starczy mi ona na kilka strzelanek? 3. Jak przełączę selektor ognia z 'zabezpieczony' na 'semi' to pomiędzy selektorem a korpusem powstaje dość duża szpara (dotychczas zakrywana przed 'zabezpieczony' selektor) To normalne? Będę wdzięczny za odpowiedzi. Pozdro Quote Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted April 28, 2011 Report Share Posted April 28, 2011 Nie wiem ale co szyna ma przeszkadzać w złożeniu kolby?Może chodzi ci o montaż. Bateria na pewno wytrzyma kilka strzelanek ale lepiej zainwestować w lepszą ładowarke. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts