Zjawa Posted April 25, 2009 Report Share Posted April 25, 2009 (edited) Na początku chciałem się przywitać po dłuugiej przerwie. Pojawił się widzę ciekawy dział tutaj i jeszcze ciekawsza grupa 1/8 z tego co widzę. Do nich też chyba głównie będzie skierowane to pytanie ale każda odpowiedź jest cenna. Do rzeczy :) z tego co czytałem o historii m14, USMC przyjęło jego zmodyfikowaną wersję jako DMR. Tutaj mam problem w literaturze, ponieważ DMR spotykam jako opis przeznaczenia m14, jak i opis wersji m14 konstruowanej w Precision Weapons Shop, Weapons Training Battalion, Training and Education Command (MCB Quantico). Wiele ciekawych zdjęc z m14 w roli głównej można znaleźć tutaj: m14 in action Gdzie by tam się nie pojawił Marine, ma właśnie wersję m14 DMR. US Army ma widzę nieprzerobione wersje m14. Podczas ofensywy w Fallujah z tego co czytałem, USMC testowało DMR w Al Asad. Zastanawiam się jednak czy w samej ofensywnie brała udział podstawowa wersja m14? Wszystko zdaje się tutaj temu przeczyć, choć skoro dopiero testowali DMR, podejrzewam że używali podstawowej wersji lub innego karabinu. Przyjrzałem się też grupie rekonstruującej USMC z tego czasu i na zdjęciach zauważyłem że używacie m14 bez przeróbki. 1st Battalion 8th Marines FOTO. Mimo starań nie znalazłem jednak takiego zdjęcia z prawdziwym Marine z tego okresu. Czy obeznani forumowicze mogą rozwiać moje wątpliwości? Dzięki wielkie :) Edited April 25, 2009 by Zjawa Quote Link to post Share on other sites
Ray Posted April 25, 2009 Report Share Posted April 25, 2009 Przyjrzałem się też grupie rekonstruującej USMC z tego czasu i na zdjęciach zauważyłem że używacie m14 bez przeróbki. 1st Battalion 8th Marines FOTO. To jakieś stare foto, gdzie jeszcze tak naprawdę rekonstrukcji nie było, o Faludży nie wspominając. :) Quote Link to post Share on other sites
Zjawa Posted April 25, 2009 Author Report Share Posted April 25, 2009 czyli jeśli dobrze rozumiem, to mały błąd się wkradł i taka m14 nie powinna widnieć na USMC? Nie jest to chyba jednak zbytnia herezja skoro M14 było używane przez USMC? Pytanie tylko do kiedy? Quote Link to post Share on other sites
K.A.B Posted April 26, 2009 Report Share Posted April 26, 2009 Czesc, zdjecie ktore przytoczyles jest z czasow przed wielkiego wybuchu, wiec sie nim w ogole nie sugeruj. Wtedy bylismy jeszcze "grupa alternatywnej rekonstrukcji historycznej" ;) Przegladalem stosunkowo duzo zdjec z okresu walk o Falludze, operacji Phantom Fury i nie przypominam sobie by na jakims byl DM z M14DMR. Tak btw, to okres PF jest kurewsko shizowaty jesli chodzi o sprzet. Ukoronowaniem 'zla sprzetowego' byl dla mnie widok Marine w czerwonych allstarach na nogach z G3 w lapie, czyszczacego pomieszczenie. Quote Link to post Share on other sites
Szymon23 Posted October 25, 2009 Report Share Posted October 25, 2009 Nie chcę zakładać niepotrzebnego nowego tematu, a ten wydaje się najlepszy tak więc nie przedłużając: Jakie amerykańskie jednostki poza USMC używają M14/M14 SOCOM i czy ww. broń znajduje się również na wyposażeniu jednostek innych armii? (jeśli tak: jakich?) Pozdrawiam Szymon23 Quote Link to post Share on other sites
Wzorek Posted October 25, 2009 Report Share Posted October 25, 2009 M14 używa Army chociażby, a o wyposażeniu innych krajów w M14 nie słyszałem. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
brok Posted October 25, 2009 Report Share Posted October 25, 2009 (edited) Litwini dostali od Amerykanów jakąś ilość M14, nie pamiętam ile i w jakim stopniu jest używana. http://www.militech.sownet.pl/swdm/index.html Tutaj są dwa zdjęcia przerobionych M14, Litewska M14L1 i Estońska wersja. EDIT: http://en.wikipedia.org/wiki/M14_rifle#Operators Tu znalazłem listę innych krajów używających M14 bądź pochodnych. Edited October 25, 2009 by Widowm4k3r Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted October 26, 2009 Report Share Posted October 26, 2009 NIe ma czegos takiego jak M14 Socom, jest to wymysl producentow ASG. DMR uzywany byl w FASTcie i Force Reconie. Teraz badz zostal zastapiony przez M110 badz M14 EBR/EMR Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted October 26, 2009 Report Share Posted October 26, 2009 M14 używa Army chociażby, a o wyposażeniu innych krajów w M14 nie słyszałem. Polska. Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted October 26, 2009 Report Share Posted October 26, 2009 Mamy na stanie ale czy są używane? Quote Link to post Share on other sites
Piasek89 Posted October 26, 2009 Report Share Posted October 26, 2009 Mamy na stanie ale czy są używane? Są używane przez Morską Jednostkę Działań Specjalnych (Formoza). :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted October 27, 2009 Report Share Posted October 27, 2009 (edited) http://www.formoza.wp.mil.pl/fotogaleria/14/59.jpg Edited October 27, 2009 by Johann Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted October 27, 2009 Report Share Posted October 27, 2009 Sorry za pytanie ale co za mundur i kamizelkę ma ten operator? Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted October 27, 2009 Report Share Posted October 27, 2009 Kamizelka wygląda trochę jak taj. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 27, 2009 Report Share Posted October 27, 2009 Sorry za pytanie ale co za mundur i kamizelkę ma ten operator? Kombinezon w kroju GROMu, kolor Nutria Brown czy jakoś tak. Kamizelka to pewnie coś Janysta Quote Link to post Share on other sites
cavtan Posted October 27, 2009 Report Share Posted October 27, 2009 Sorry za pytanie ale co za mundur i kamizelkę ma ten operator? To stary chesta Janysta. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted October 27, 2009 Report Share Posted October 27, 2009 Ładne drzwi. Też od Janysta? ;) Quote Link to post Share on other sites
cavtan Posted October 27, 2009 Report Share Posted October 27, 2009 Janyst tylko szybę w nich dorabiał. ;-) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 Kombinezon w kroju GROMu, kolor Nutria Brown czy jakoś tak. Kamizelka to pewnie coś Janysta Nie Nutria tylko zielony, tak się prezentuje po jakimś czasie używania. Quote Link to post Share on other sites
Duncan McLain Posted December 30, 2009 Report Share Posted December 30, 2009 Info zapodałem już w dziale z bronią palna, ale Hamburgerów a zwłaszcza wielbicieli M14 powinna zainteresować bardzi3ej: http://www.thefirearmblog.com/blog/2008/09...size-m14-power/ D. [Gdybyś dał normalnego linka to by było fajnie...] Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted December 30, 2009 Report Share Posted December 30, 2009 (edited) Poza tym, że wygląda paskudnie to wszystko ok. Edited December 30, 2009 by Hawk14 Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted December 31, 2009 Report Share Posted December 31, 2009 Wygląd to sprawa drugorzędna ;) Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted December 31, 2009 Report Share Posted December 31, 2009 Zależy czy patrzysz z punktu widzenia "Aesgejowego" czy pro-militarnego ;) Quote Link to post Share on other sites
Rogal Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 pamiętajmy jeszcze o M21, używanych przez US ARMY Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted February 1, 2010 Report Share Posted February 1, 2010 Do tego M25 ... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts