Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Cylinder - typ ma znaczenie! Patrz pierwszy post !

Recommended Posts

• Replies 617
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Przy okazji robienia takich pomiarów warto też spróbować kulek 0.25g no i np chociaż dwóch rodzajów cylindrów i dwóch różnej długości luf. Gdybym miał chrono sam bym to potestował bo nadal mam wiele niejasności co do cylindrów.

Edited by Fedajkin
  • 2 weeks later...

Trochę off top, no ale: Strzelając z tej samej repliki , róznymi wagami kulek, energia każdej z nich będize taka sama, jak napisał verb. Ponieważ przy cięzszej kulce, spada prędkośc poczatkowa i w sumie energia pozostaje prawie ta sama.

Natomiast nadając 2 różnym wagowo kulką tą samą prędkość, większą energię będize miała kulka cięższa.

Waga kulek, nie ma znaczenia dla skupienia w warunkach bezwietrznych.

W praktyce, cięzka kulka zawsze poleci dalej, choć poczatkowo trochę wolniej.

• 3 weeks later...
  • 1 month later...

Różnice rzeczywiście niewielkie. Mnie jednak nadal bardziej interesuje jak się zmieniają fpsy przy różnych konfiguracjach lufa:cylinder.

Np stosunek objętości lufy do cylindra 1:1.5 , 1:2.0 , 1:2.5 , 1:3.0

Niekoniecznie trzeba wymieniać do tego cylindry, sporo z tym roboty by było. Dużo łatwiej będzie pozyskać lufy np 363mm, 455mm, 510mm i wymieniając je razem z komorami dokonać podobnych pomiarów obserwując spadki bądź wzrosty fpsów.

Na forach zagranicznych mówi się, że optymalne jest między 1:2.2 a 1:2.6 nawet.

Edited by Fedajkin

Heh, no i to też ciekawe i jeszcze bardziej miesza. Borek typ 2 i taka lufa to jakieś 1,6 do 1. Spadku fpsów nie widać bo jednak powietrza z cylindra jest dość. A jak u ciebie jest z zasięgiem na takiej lufie i cylindrze? Spróbowałbyś może skombinować krótszą lufę i sprawdzić na niej fpsy i zasięg?

Jak z zasięgiem to nie wiem bo nie mam czasu żeby podjechać gdzieś i to sprawdzić. Dokładnie jak piszesz, powietrza z cylindra jest dość, spokojnie mógłbym tu nawet precke 510mm zapodać. Pojemność cylindra mierzone strzykawką, ok 14-16ml daje mi zespół cylindra. Promyk ma pojemność 13,12ml. Zapas jeszcze jest :)

Przy 500fps używam 0,28g lub 0,30g. Przy borku z cylindrem typ 2 zmierz ile ci daje powietrza zespół cylindra i do tego dobierz sobie precke. Możesz sobie sam zrobić cylinder. Przy 120 borek nie daje dużego przyrostu fps, lepiej to będzie pracować na 130.

• 1 month later...

panowie czy jesli wymienie stockowa lufe na precke- bez jakichkolwiek zmian w cylindrze- moze sie liczyc ze spadkiem fps z powodu zlego wspolgrania danej lufy z cylindrem? Czy bede musial szukac innego producenta luf prec?

Jestem kompletnie zielony w tej kwestii wiec prosze o wyrozumialosc.

Dobra, pytanie roku.

Szykuję mi się CQB, a jako że tylko M120 pod ręką mam, to pojawia się błyskotliwe rozwiązanie.

Czy jak zamontuję cylinder typ 1 okienkiem w stronę wylotu powietrza/ po prostu dyszy, to znacząco FPS opadnie? W tej chwili 385 fps na kulkach 0.25g