Sledzikmaster Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 możecie mi powiedzieć czy worek po ziemniakach będzie bobry pod bazę na ghille ? chodzi mi o taki worek jak na tej aukcji: http://www.allegro.pl/item317649938_ziemniaki.html Quote Link to post Share on other sites
Guest Kret Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 Nie, bo to nie juta. To jakies sztuczne wlokna. Idz do Biedronki i zobacz, w czym maja dostarczane ziemniaki. Jak to beda takie brudne worki ktorych nie dotknalbys nawet kijem, takie bure materialowe, matowe (nie siatkowe) - to to prawdopodobnie bedzie worek jutowy. Pozostaje zagadac z pania z sali, zeby Ci odkladala te worki, albo wziac sobie od razu jak maja kilka. Potem trzeba je wyprac, pofarbowac i jechana. Quote Link to post Share on other sites
regnar Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 O Kret dobry pomysł, do biedronki też jeszcze nie zaglądałem, ale ciekawe czy wogóle sprzedają jeszcze ziemniaki w takich workach? Teraz to tylko chyba worki tekturowe... Quote Link to post Share on other sites
Sledzikmaster Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 (edited) źle mnie zrozumieliście ! otóż wiem że trzeba skorzystać z juty jako materiał maskujący ale czy te paski jutowe będą się na tym worku trzymały Edited March 4, 2008 by Sledzikmaster Quote Link to post Share on other sites
Guest Kret Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 Pewnie, ze sprzedaja. Mi taka mila pani na Brzeznie odklada. Sledzikmaster, po pierwsze to to jest sztuczne, po drugie - pomaranczowe (zgodnie z moja meska paleta 16 kolorow, jak Windows 3.11). Zainwestuj w siatke z miekkich wlokien - moze byc maskujaca, a jak nie ma jak, to poszukaj jakiejs starej od bramki do pilki noznej. Quote Link to post Share on other sites
regnar Posted March 11, 2008 Report Share Posted March 11, 2008 Oj dawno nie zaglądałem do wątku. To mam jeszcze pytanie do Ciebie Kret: ile za taki interes płacisz? Czy to jest po prostu darmocha? Bo muszę sie wybrać do Biedrony, ale nie mam pojęcia jaką cenę podać o ile wogole jakąś podać... Quote Link to post Share on other sites
Garam Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 Witajcie, chciałem zrobić sobie ghille hood i wreszcie znalazłem siatkę. A nawet 2 rodzaje, i tutaj do was pytanie, którą lepiej wziąć ? 1. http://www.allegro.pl/item322381461_siec_s...ja_rybacka.html 2. http://www.allegro.pl/item322382419_siec_n...ja_rybacka.html Quote Link to post Share on other sites
Guest Kret Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 Za to sie nie placi, jutowe worki po kartoflach sie wyrzuca. Tylko na allegro kolesie biora za nie kase. Quote Link to post Share on other sites
regnar Posted March 15, 2008 Report Share Posted March 15, 2008 Cholera byłem u siebie w Biedronce ale tam tylko w jakiś foliowych siatkach ziemniaki przywożą i to jest wsjo :/ Quote Link to post Share on other sites
orkin Posted March 15, 2008 Report Share Posted March 15, 2008 Dla tych którzy szukają mocnej i taniej siatki: http://www.hodowlany.pl/i140_Siatka_poliet...o_25x25_cm.html Siatka bardzo wytrzymała, przeszła pozytywnie testy zębno-pazurowe mojego kota :lol: Do wykonania ghillie wystarczą 2mkw ale minimalne zamówienie to 4mkw ( 4x1). Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 (edited) Worki Jutowe za 6zł http://www.allegro.pl/item333119124_worki_jutowe.html Ostatnio bardzo mnie zaintrygowała gra COD4 i misja ze snajperem :) Mam zamiar zrobić sobie Ghille i z tego co czytam w tym temacie to połowa postów nadaje się do śmieci, przewijając temat natykam sie na jakieś "bohomazy". Panowie! Więcej konkretów, bo śmietnisko się robi. Moja propozycja wykonania Ghille: Myślałem nad zakupem kombinezonu BW i obszyciem go siatką, jednak obszycie tylko w 10% a resztę doklejać klejem do tkanin MINUTEX dostępnym w sklepach z narzędziami, "wiejskich sklepach z budowlanką" Klej sie sprawdza co nie raz widziałem. Wybrałem kombinezon ponieważ jest ten komfort kiedy sie leży, nic się nie podwija itd. Na plecach w okolicy łopatek, wyciąć dwa otwory o rozmiarach 100mm/150mm i wszyć drobną siatkę w celu wentylacji. Sposób mocowania pasków znany jest wszystkim zainteresowanym. Do kombinezonu, chcę doszyć jakiś kaptur i również go zamaskować jak cały kombinezon. Myślałem o tym by pociąć jakiś mundur, ale z tego widzę to wygląda to beznadziejnie więc koncepcja by dodawać wstawki w 5% z poszarpanego munduru nie jest taka zła. Kolega z mojego teamu ostatnio rozmawiał z pewną osobą która jest w S.A.S., powiedział że dobrze jest po wykonaniu Ghille, wytarzać się dosłownie, w ściółce, poocierać się o drzewa. W sumie, pomysł nie głupi :F Edited March 23, 2008 by Marcinek83 Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 Gdzieś na necie jest film chyba o SEALSach gdzie widać jak "upychają" pod siatkę elementy ściółki, liści i innych śmieci w miejscu działania. Myślę że dobrze jest tak właśnie zrobić ghillie żeby mieć możliwość jakieś tam 30-40% materiału "upchać" na miejscu w którym będziemy działali. To daje lepsze "wtopienie się w otoczenie. Sprawa druga to kwestia "wytarzania się" w otoczeniu. o często praktykowane rozwiązanie przez większość snajperów w wielu armiach. Mało dość znanym sposobem jest np. "porzucenie" na jakiś tydzień ciucha w lesie przeciągnięcie go po ściółce i "zapomnienie" o nim na te kilka dni. Najlepiej żeby jeszcze w tym czasie padało ;) Quote Link to post Share on other sites
ovne Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 Widzę zamienników juty znaleziono tysiące, lecz z z cordobą, bądź ortalionem kaletniczym? Ja np. nie posiadam żadnej torby którą mógłbym sobie popsuć, ponadto żadna z nich nie jest zielono khaki, a już tym bardziej żadna z nich nie zawiera ani kawałka pożądanego materiału. Po prostu pominęliście kwestę utwardzenia wierzchniej części, czy znaleźliście jakiś materiał zastępczy równie dobrze sprawujący się? Quote Link to post Share on other sites
małpetti Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 Swego czasu na allegro kupowałem cordurę na metry-może nadal jest... Quote Link to post Share on other sites
Lajon Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 Widzę zamienników juty znaleziono tysiące, lecz z z cordobą, bądź ortalionem kaletniczym? Ja np. nie posiadam żadnej torby którą mógłbym sobie popsuć, ponadto żadna z nich nie jest zielono khaki, a już tym bardziej żadna z nich nie zawiera ani kawałka pożądanego materiału. Po prostu pominęliście kwestę utwardzenia wierzchniej części, czy znaleźliście jakiś materiał zastępczy równie dobrze sprawujący się? Snajperzy US Army używają do tego chociażby płótna lub innego wytrzymałego materiału - nie szukaj daleko tylko zobacz, co masz wytrzymałego i niekoniecznie niezbędnego do dalszej egzystencji w szafie ;) Quote Link to post Share on other sites
małpetti Posted March 23, 2008 Report Share Posted March 23, 2008 http://www.allegro.pl/search.php?string=codura 2 metry wystarczą Ci spokojnie i nie musisz nic psuć w domu :D Quote Link to post Share on other sites
ovne Posted March 24, 2008 Report Share Posted March 24, 2008 Aaaaa.... i widzę w czym problem. Na stronie było napisane coRdura, ja leszcz się nie znam na pasmanteryjnych wynalazkach, nie wiedziałem że to błąd i Codura jest poprawną nazwą. W googlach pod cordurą często było coś znajdywane, więc nawet nie myślałem że tak błąd może być ;) Dzięki za naprowadzenie na słuszną ścieżkę ;) Quote Link to post Share on other sites
kossaa Posted March 24, 2008 Report Share Posted March 24, 2008 Codura i Cordura są poprawne - to są podobne materiały jednak 'oryginalna' że tak powiem jest Cordura. Quote Link to post Share on other sites
ovne Posted March 24, 2008 Report Share Posted March 24, 2008 I co do ghille, wiadomo ze jest kupa sposobów ich robienia, różnorodność materiałów, ale chciałbym zauważyć jeszcze jedną sprawę. Możemy podzielić te widoczne ghille jakby na 2podgrupy. Jedna to gilaki zrobione tylko z nitek, żadnych urozmaiceń (poza tym co podczepione z natury), a drugie to już zwykle mieszanki nitki + całe grube asy / frędzle. Które się lepiej sprawdza, czysto nitkowe, które wygląda jak ten cwaniak od rodziny adamsów co miał włosy do stóp, czy raczej taki mieszaniec co poza nitkami ma gdzieniegdzie grube frędzle a'la mop (albo ten od idola z dredami)?? Wiadomo że na zdjęciach mogę sobie porównać, jednak zdjęcia nie oddają całej natury jak to wygląda w praktyce. Quote Link to post Share on other sites
regnar Posted April 15, 2008 Report Share Posted April 15, 2008 Jak wam sie wydaje, wystarczy to na baze pod ghillie: - 14 worków jutowych 90x60 cm, - 2 worki z sizalu 90x60 cm, - cedura o szerokości 150 cm, - trochę rafii - plus jakaś sztuczna roślinność (ale to już nie koniecznie) Dało by rade zrobić z tego kompletny ghillie, czy może dokupić jeszcze więcej juty? Quote Link to post Share on other sites
Forest Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 na pewno wystarczy, z resztą bylo już pisane w temacie ile mniej więcej potrzeba 'towaru' ;) Quote Link to post Share on other sites
Forest Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 (...) Moja propozycja wykonania Ghille: Myślałem nad zakupem kombinezonu BW i obszyciem go siatką, jednak obszycie tylko w 10% a resztę doklejać klejem do tkanin MINUTEX dostępnym w sklepach z narzędziami, "wiejskich sklepach z budowlanką" Klej sie sprawdza co nie raz widziałem. Wybrałem kombinezon ponieważ jest ten komfort kiedy sie leży, nic się nie podwija itd. Na plecach w okolicy łopatek, wyciąć dwa otwory o rozmiarach 100mm/150mm i wszyć drobną siatkę w celu wentylacji. Sposób mocowania pasków znany jest wszystkim zainteresowanym. Do kombinezonu, chcę doszyć jakiś kaptur i również go zamaskować jak cały kombinezon. Myślałem o tym by pociąć jakiś mundur, ale z tego widzę to wygląda to beznadziejnie więc koncepcja by dodawać wstawki w 5% z poszarpanego munduru nie jest taka zła. Kolega z mojego teamu ostatnio rozmawiał z pewną osobą która jest w S.A.S., powiedział że dobrze jest po wykonaniu Ghille, wytarzać się dosłownie, w ściółce, poocierać się o drzewa. W sumie, pomysł nie głupi :F Ja również robie moje nowe ghille na kombinezonie BW, niestety jest parę minusów - ciążko się to zakłada - szczególnie "w polu" - poza tym zawsze musisz mieć na sobie pełny strój, w przypadku dwuczęściowych strojów można w niektórych przypadkach korzystać z samej bluzy np.. jednakże jak narazie również przekonują mnie zalety - nic się nie wysuwa, nic nie wchodzi pod ciuszek.. polecam zrobie rownież 'wywietrznika' na plecach. Gdzieś na necie jest film chyba o SEALSach gdzie widać jak "upychają" pod siatkę elementy ściółki, liści i innych śmieci w miejscu działania. Myślę że dobrze jest tak właśnie zrobić ghillie żeby mieć możliwość jakieś tam 30-40% materiału "upchać" na miejscu w którym będziemy działali. To daje lepsze "wtopienie się w otoczenie. Sprawa druga to kwestia "wytarzania się" w otoczeniu. o często praktykowane rozwiązanie przez większość snajperów w wielu armiach. Mało dość znanym sposobem jest np. "porzucenie" na jakiś tydzień ciucha w lesie przeciągnięcie go po ściółce i "zapomnienie" o nim na te kilka dni. Najlepiej żeby jeszcze w tym czasie padało ;) poprzednie ghille preciągnąłem (zaraz po zrobieniu) za samochodem, po leśnej drodze - dało mu moim zdaniem lepszy wygląd, oraz dość ciekawy zapach ;) (przepraszam za brak fotek, ale nowy ghille jeszcze nie gotowy, a poprzedni już od paru lat nie w moich rękach :( ) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
regnar Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 (edited) Dzieki za info Wiesz pytałem bo worek workowi nie równy, osobiście spotkałem sie z workiem o wymiarach (na oko) 150x100 cm. Dlatego wole przed zakupem zasięgnąć rady :) Edited April 17, 2008 by regnar Quote Link to post Share on other sites
knypek3 Posted April 23, 2008 Report Share Posted April 23, 2008 nie chce mi się za bardzo przeglądać tematu pozatym nawet nie wiem czy to będzie... Do czego macie podszytą tą siatkę? Ja mam to podszyte do bluzy z lumpa ale cholera cos chyba za gruba i cholernie cieplo nawet w dzień nie za bardzo słoneczny... Ma ktoś jakieś rozwiązanie?? i co to jest ta cordura?? Quote Link to post Share on other sites
Lajon Posted April 23, 2008 Report Share Posted April 23, 2008 Jak tobie się nie chce przejrzeć kilku stron tego tematu to czemu mi miałoby się chcieć na to odpowiadać? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts