durrr Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 No fakt u mnie zawołali za to po 10zł za sztukę :) Zamówię po 3 sztuki i raczej bez problemu powinno starczyć. Quote Link to post Share on other sites
MyN3 Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Niestety u mnie wołali po 2,5-3zł.. Na necie są po 1zł z hakiem + 5zł wysyłki.. Dlatego jeśli się zamawia powiedzmy z 10 barwników to bardziej opłacalne na 2-3 raczej nie Quote Link to post Share on other sites
dj_drops Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Też zamawiałem i zużyłem dokładnie po około pół torebki na zrobienie góry od ghille, myślę że ta sama ilość by wystarczyła też na więcej. Co do samego farbowania nawet szczypta barwnika potrafi zmienić kolor na (za)bardzo intensywny. Oprócz tego barwniki też mieszałem ze sobą... Quote Link to post Share on other sites
Kazana Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Też mieszałem, tak szczerze to jeżeli chodzi o mieszanie barwników to na 4 ghille, które zrobiłem tylko raz udało mi się zrobić dobry kolor (dobry ale nie pożądany przeze mnie). Strasznie ciężko mi było wyczuć odpowiednie ilości. Nawet gdy podczas farbowania wyciągałem po nitce i dokładnie suszyłem. Quote Link to post Share on other sites
dj_drops Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Yup... dlatego zaznaczyłem że nawet szczypta barwnika potrafi zmienić znacząco kolor Quote Link to post Share on other sites
milosz Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Czy ktoś już zrobił, dobre Ghillie przeznaczone strikte do działań zimowych? Chcę poruszyć temat, o takowym Ghillie. Wykonanym na wszelkie możliwe sposoby. Może ktoś, coś takiego robił bądz widział i chce się tym z nami podzielić. Proszę nie pisać o maskowaniu BW, badz strojach malarskich. To było już wałkowane, i niech tak zostanie. Pora na coś nowego! Moje Ghillie wykonuje na bazie polarowej bluzy, ktora jednocześnie jest nieprzemakalna. Naszywam na nią kawałki bawełny, w kolorach : Biały - Ciemna zielen - Czarny , tworząc białą podstawę, a reszte wypelniam w tkz. "kupki" kolorami zielonymi i czarnym. rękaw, wygląda tak : http://imageshack.us/photo/my-images/22/imag0071n.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/26/imag0072bw.jpg/ Jest to początek mojej pracy, i tu mam wiele pytań i jestem ciekaw waszej opini i sygesti , co dalej robić? Włóczki których używam, kosztują ok. 4zł za 100g , czyli jakies 300-400metrów. Wygląda to tak : http://imageshack.us/photo/my-images/194/imag0074hh.jpg/ Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 (edited) A może takie.. kurczaki? :) http://www.strangemilitary.com/images/content/147692.jpg Pozdrawiam, Lambert Edited December 11, 2012 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
Kazana Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 (edited) Bardzo ciekawe rozwiązanie, jednak bardziej radziłbym Ci naszyć na tą bluzę jakąś siate i do niej przywiązywać kawałki powycinanych/porozrywanych białych materiałów, np. pościel/ ubrania itp itd. Akurat jeżeli chodzi o zimowe ghille to im więcej płaskich powierzchni tym lepiej, przynajmniej moim zdaniem. Edited December 11, 2012 by Kazana Quote Link to post Share on other sites
milosz Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 # Lambert Świetne! o coś takiego właśnie mi chodzi :) #Kazana Myślę, że najlepiej będzie jak połącze wszytsko. Zarówno tą włóczkę, jak i paski z np. prześcieradła. Chodz wiem, co się dzieje jeżeli takie prześcieradło nam naśiąknie wodą.. bawełna staje się przezroczysta. Stąd mój pomysł z nitkami. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Jakieś to takie nienaturalne się wydaje. "Letnie" ghillie składa się z juty/rafii/pasków materiału, ponieważ imituje źdźbła trawy. A to? Co niby naśladuje? Trawa nie przebarwia się zimą na biało. Po mojemu to zwyczajny biały maskałat o luźnym, workowatym kroju byłby lepszy. Jeśli się gdzieś mylę, poprawcie mnie. Nie neguję tego twojego pomysłu - po prostu piszę swoje wrażenia, przemyślenia, spostrzeżenia. WYDAJE MI SIĘ, że pomysł nietrafiony, ale mogę się mylić. Na ostateczną ocenę przyjdzie czas, gdy będzie nam dane ujrzenie tego w terenie Na którymś z polskich forów militarnych (może tutaj, może tactical.pl czy coś takiego, nie pamiętam, to dawno było) znalazłem kiedyś ciekawe zdjęcia wyjątkowo nowatorskiego podejścia do maskowania zimą. Wydawaje się bardzo skuteczne. http://imgur.com/a/cML7S#0 Quote Link to post Share on other sites
Jeremak Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Na Tacticalu... Proszę bardzo, link do tematu w którym pojawiły się zdjęcia: http://www.tactical.pl/forum/index.php/topic,65806.30.html Quote Link to post Share on other sites
milosz Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 (edited) Moze jestem naiwny, ale wieżę , że to ghilli zda egzamin. Przedewszystkim, powinno rozmazac ludzkie ksztalty, a to spelnia tak samo jak ghillie w innym kolorze. Cala ta wloczka, skrecila sie i bardziej przypomina biale poszarpane kawalki materialu, niz biale nitki. Edited December 11, 2012 by milosz Quote Link to post Share on other sites
Kazana Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Rozmyje kształty bardzo dobrze ale nie dawałbym na tego ghille wszystkiego co Ci wejdzie pod rękę :) Quote Link to post Share on other sites
milosz Posted December 12, 2012 Report Share Posted December 12, 2012 (edited) A wiec pomysł z nitkami, odpada.. A całe maskowanie wykonane z tych pociętych pasków prześcieradła.. zda egzamin? Edited December 12, 2012 by milosz Quote Link to post Share on other sites
Kazana Posted December 12, 2012 Report Share Posted December 12, 2012 Zdać zda na pewno, będzie lepsze od nitek i mniej czaso/pracochłonne. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted December 12, 2012 Report Share Posted December 12, 2012 Coś mi mówi, że jak prześcieradło się zmoczy i pobrudzi, to przestanie być białe. No i nasiąknięte wodą będzie trochę ważyć. Chyba lepiej użyć czegoś sztucznego. Choć nadal mi się wydaje, że zwykły maskałat, bez bawienia się we frędzelki, sznurki i paseczki - będzie lepszy. Quote Link to post Share on other sites
Kazana Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 No będzie najlepszy, coś w stylu BW ale jak twórca tematu oznajmia nam, że nie chce czegoś takiego to na siłę nie wciskajmy. A tak ogólnie to jak trwają prace nad maskałatem? Może daj jakieś foty. Quote Link to post Share on other sites
milosz Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 Sznurki, wywaliłem. na płachcie materiału 2m na 2m przypominającej Codure malowałem spray'em listki, i robiłem mazy. Wycinałem z tego prostokąty, (już pomalowane) i przyszywałem na zwykły mundur DPM. Efekt, jest niezły. Materiał nie przemaka.. Zastanawiam się teraz nad dodaniem takich strzęp materiało, które by miały jeszcze bardziej rozmyć sylwetkę. Na najbliższej strzelance , wykonam kilka zdjęć. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 Dawaj foty! Jestem ciekaw.. :) Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 (edited) milosz ale; nad, interpunkcj'ą to t'y, popracu'j. Bo na, raz'ie to, się: tego czyta'ć; nie da Sorry za czepialstwo, zazwyczaj nie jestem gramatycznym naziolem, no ale tu mamy do czynienia z przypadkiem utrudniającym zrozumienie tekstu Edited December 21, 2012 by Obi-Wan Quote Link to post Share on other sites
milosz Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 Co jest z moją interpunkcją nie tak? Uzasadnij, proszę. Quote Link to post Share on other sites
Kazana Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 Co jest z moją interpunkcją nie tak? Uzasadnij, proszę. "Tysiąc" niepotrzebnych przecinków w środku każdego zdania.. Quote Link to post Share on other sites
milosz Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 No dobra. Postaram się ich nie używać ;x Ghillie zyskało dziś tak jak pisałem wyżej kilka zielonych/szarych pasków z plastikowej foli , zwiniętych skręconych na wszelkie możliwe sposoby. Chciałem by przypominało to nieco formę 3D. Już jutro zrobię wam kilka zdjęć, i sami ocenicie jak wyszło. Quote Link to post Share on other sites
Kazana Posted December 28, 2012 Report Share Posted December 28, 2012 Farbowałeś na gotowcu sprayem czy samą jute barwnikiem przed wiązaniem do siatki? Quote Link to post Share on other sites
MyN3 Posted December 28, 2012 Report Share Posted December 28, 2012 Podaj jaką mieszankę zrobiłeś (jakie odcienie i mniej więcej jaka ilość) bo wyszło bardzo fajnie :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts