czlowiek56 Posted November 22, 2013 Report Share Posted November 22, 2013 Celowałem bardziej w wiosna-lato jako że jesień się już kończy, a na jesień zrobić inny. Quote Link to post Share on other sites
Skilrod Posted November 22, 2013 Report Share Posted November 22, 2013 Rób tak jak Ci intuicja podpowiada a nie tak jak piszą. Przede wszystkim nie rób pęków identycznych. Na Twoim miejscu brązowego używałbym bardzo mało. Kilka, kilkanaście pęków dla rozbicia koloru, zróżnicowania. Mogłeś zacząć od bazowego koloru khaki/naturalnej juty/olive a dopiero na koniec dowiązać mocniejszy brąz i zieleń. Mówię o ghille w bardziej trawiasty teren. Sprawdź miejsca w jakich się strzelasz i dobieraj. Quote Link to post Share on other sites
Skilrod Posted November 22, 2013 Report Share Posted November 22, 2013 Ja się zgadzam. W swoim letnim ghille biegałem jeszcze dwa tygodnie temu chociaż jest za jasne na jesień ale wiązanie farszu zajęło masę czasu. Ja mam takie pytanie... Czy wie ktoś gdzie kupić lub z czego zrobić sztuczne liście do maskowania? Za granicą widziałem że są gotowe np. firmy Organic Look. Ktoś robił takie maskowanie? Quote Link to post Share on other sites
czlowiek56 Posted November 22, 2013 Report Share Posted November 22, 2013 Użyłem kolorów khaki, naturalną jutę i mocną zieleń. na razie całkiem dobrze to wygląda :D Quote Link to post Share on other sites
MyN3 Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 Podzielę się pozytywną informacją :D Byłem dziś w castoramie i przypadkiem przechodziłem koło moskitier i były 100x100cm w promocji za 1zł :D Od razu kupiłem wszystkie więc u mnie nie szukajcie :D Quote Link to post Share on other sites
czlowiek56 Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 Jeszcze jedno pytanie, wiem że może trochę zaśmiecam ten temat, ale chcę zrobić te ghillie porządnie, jeżeli strzelam się i w lesie i na różnych trawiastych przestrzeniach to która "mieszanka" kolorów będzie lepsza? - khaki, naturalna juta, troszkę ciemniejsza zieleń - khaki, brąz, ciemniejsza zieleń, jaśniejsza zieleń Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 Dopasowana do twojego lasu, i twojej trawiastej przestrzeni. A najlepiej sporo naturalnego farszu. Quote Link to post Share on other sites
czlowiek56 Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 To że naturalny to wiem, tylko nie wiem jakie kolory dawać, myślałem nad 2 ciemna zieleń, 2 jaśniejsza zieleń i 1 albo 2 brąz, a zrobiłęm już kapelusz 2 ciemna zieleń, 2 jaśniejsza i 2 oryginalny kolor juty i chyba za dużo tego orginalnego. Quote Link to post Share on other sites
Skilrod Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 (edited) To worki jutowe tak liczysz? Według mnie to zafarbuj 50% na oliwke w różnych odcieniach (wystarczy dosypywać barwnika), 20% czystej juty, 15% mocnej zieleni i 15% khaki i brązu. Wersja na łąkę a do lasu to się nie wypowiem bo nie robiłem. Możesz manipulować dowiązując na końcu mocniejsze kolory. Dokładnie nikt nie określi i każdy tutaj pewnie by to zrobił trochę inaczej niż ja. Ghille to trochę indywidualna sprawa... Musisz się wykazać intencją. Trochę złą porę roku wybrałeś na takie początki. Mógłbyś pójść do lasu i pomyśleć a tak to tylko zdjęcia Ci pozostają. Jak farbujesz to możesz się posłużyć suszarką do włosów i na szybko suszyć i sprawdzać jakie uzyskujesz kolory juty. Przy dobrym świetle najlepiej słonecznym żeby nie okazało się po wyjściu na dwór że wyszło za jasne. W pęczki wiąż różne ilości. Na oko bez liczenia. Edited November 26, 2013 by Skilrod Quote Link to post Share on other sites
czlowiek56 Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 To nie liczba worków tylko liczba szburków w jedym pęczku :D Quote Link to post Share on other sites
Skilrod Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 Tego się obawiałem :) . Nie licz tylko bierz od 5 do 15 na oko. Różne ilości i jeden kolor w pęku. Inaczej będziesz to robił całą zimę i wyjdzie jednolity dywan :). Masz tu Ripperkona. Po 3 minucie wiąże. Jak obejrzysz jego wszystkie filmy to będziesz wiedział wszystko co trzeba. Polecam :) Quote Link to post Share on other sites
czlowiek56 Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 (edited) No to mnie zaskoczyłeś bo myślałem że powinno się brać różne kolory do jednego pęczka, całe szczęście że nie zacząłem wiązać jeszcze juty na ghillie :icon_biggrin: Dzieki za film :icon_wink: A i na jednym oczku siatki wiązać jeden/dwa/trzy czy cztery pęczki? :icon_biggrin: I warto robić ghillie dwustronne? :D Edited November 27, 2013 by czlowiek56 Quote Link to post Share on other sites
małpetti Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 w jednostronnym jest już i tak wystarczająco ciepło... Quote Link to post Share on other sites
Landsil Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 (edited) Taką ciekawostkę znalazłem a propos liści. http://www.elektra-l...ki/rel/nofollow Ciekawi mnie ile kasy wyszło by za zrobienie czegoś głównie z takich gałązek. Ktoś zamówi na próbę za parę dych i się pobawi? Edited November 27, 2013 by Landsil Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Widziałem już raz takiego, który na łeb sobie założył sztuczne liście. Efekt był co najmniej opłakany, a ich kolor nijak się miał do otoczenia. Te liście mają ładnie wyglądać w bukietach, w związku z czym mają jaskrawe i przyjemne kolory, a nas raczej interesują paskudne i bure. Quote Link to post Share on other sites
Landsil Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 hmm, no patrzyłem raczej na to pod względem kształtu i ułożenia, kolory na pewno trzeba by tuningować sprejami bo poza sztucznym odcieniem wszystkie są strasznie do siebie podobne. Mam wrażenie że dla osoby niedoświadczonej pomalowanie tego w 5-10 różnych odcieni mieszając kilka puszek farby było by szybsze i łatwiejsze od zabawy barwnikami. Może gdzieś mi się jeszcze rzucą w oczy naturalniejsze liście. Quote Link to post Share on other sites
Skilrod Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 (edited) A i na jednym oczku siatki wiązać jeden/dwa/trzy czy cztery pęczki? :icon_biggrin: I warto robić ghillie dwustronne? :icon_biggrin: Ile wiązać to też indywidualna sprawa. Zależy jaką chcesz wentylację, mobilność oraz jakiego użyłeś munduru i siatki pod spodem. Proszę nie pytaj już o ilość bo to mało istotne. Efekt będziesz widział na własne oczy. Ghille całościowe pozostaw sobie na później. Bardziej doświadczony będziesz wiedział w jakiej pozycji wolisz działać, w jakim terenie i czy przyda Ci się takie maskowanie. Taką ciekawostkę znalazłem a propos liści. http://www.elektra-l...ki/rel/nofollow Ja raczej skupiłbym się na poszukiwaniu odpowiedniej matowej folii np. w branży reklamowej albo artykułach plastycznych. Oczywiście można by powycinać liście np. z pogniecionej folii do mapników którą sprzedaje Camoleon na allegro i to pomalować ale pewnie zaraz by się ta farba posypała. Edited November 28, 2013 by Skilrod Quote Link to post Share on other sites
czlowiek56 Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 I jeszcze jedno pytanie dlaczego nie powinno się brać czarnego kombinezonu? Quote Link to post Share on other sites
MyN3 Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 (edited) Oczywiście, że możesz brać.. kto Ci takich głupot naopowiadał.. Jak tylko masz czarny las to czemu nie :icon_wink: Edited November 28, 2013 by MyN3 Quote Link to post Share on other sites
czlowiek56 Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 No to mam problem, bo zanim poczytałem kupiłem kombinezon podchodzący pod kolor tej czcionki ---> IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII (taki ciemniejszy szary) i nie mam pojęcia co teraz z tym zrobić :/ Quote Link to post Share on other sites
MyN3 Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 Barwnik jasny a potem zielony ;) Jeśli to nie jest bawełna to wgl kup nowy ;) Quote Link to post Share on other sites
małpetti Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 czarny w naturze nie występuję, a nigdy nie zasłonisz w 100% materiału jutą czy roślinnością i będzie go widać. Nie z daleka oczywiście, ale będzie, więc najlepiej coś mniej rzucającego się w oczy. Quote Link to post Share on other sites
czlowiek56 Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 A gdzie można dostać w miare tani dobry kombinezon? :D Quote Link to post Share on other sites
GERALT Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 allegro :D Quote Link to post Share on other sites
czlowiek56 Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 A opłacałoby się przerobić polski mundur? Bo mam taki tylko z materiału z takimi jakby kwadracikami :D (nie wiem jak się nazywa, ale jest dość wyrzymały) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts