Kiekos Posted March 13, 2013 Report Share Posted March 13, 2013 Właśnie na jakąś chemiczną metodę liczyłem, bo jeśli mendi przez parę dni nakłada nową bejcę na starą to nie wiem jak te okładziny wyglądają... ;d Quote Link to post Share on other sites
warat Posted March 13, 2013 Report Share Posted March 13, 2013 Z tego co mi wiadomo istnieje środek,który "wyżera" wszystko oprócz drewna,ale nie wiem,jak to się nazywa.Wiem tylko,że używa się tego do oczyszczania drzwi drewnianych. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted March 13, 2013 Report Share Posted March 13, 2013 Ja tak używam bejc firmy ZAR na bazie olejnej do nakładania szmatką, takie małe puszeczki 236ml. Mam 2 kolory: danish walnut i dark mahogany. Malowałem tym chyba 2 lata temu kolbę i okładziny - kombinowałem z kolejnością nakładania aż wyszło fajnie, jednak trzeba to polakierować, bo pod wpływem wody, potu czy środka na komary - drewno, a właściwie sklejka puszcza kolor. Bejce nakłada się szmatką, świetnie sprawdza się skarpetka frote, a po kilku minutach ściera się nadmiar barwnika. Jedno krycie jest raczej delikatne, dlatego trzeba powtórzyć proces i można uzyskać fajne efekty. Sęk w tym że okładziny się trochę poobdzierały i chciałem teraz odnowić, wyczyściłem i lekko zeszlifowałem drobnym papierkiem, ale nie pamiętałem kolejności nakładania kolorów ani ilości warstw bejcy - wychodziło mi cały czas inaczej niż kolba. Ale wtedy wystarczy woda lub rozpuszczalnik dowolny i drewno puszcza, można wysuszyć i bawić się od nowa ;] Prawdopodobnie trafiłem właściwą sekwencję - brąz/brąz/mahoń/brąz, bo docelowo ma być brąz z lekką nutką czerwieni, a cały czas za dużo widać warstw mahoniu dawałem bo wychodziło ślicznie, lecz zbyt czerwono. Ne chce mi się przemalowywać kolby, bo ona o dziwo nie ucierpiała tak jak okładziny. Pochwalę się jak skończę. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 Dobra, okładki skończone, fotki poniżej: 1. Na górze oryginalnie polakierowana okładzina w kolorze miodowym, pod nią okładzina oczyszczona (fota robiona wieczorem, bez lampy, w realu okładka "miodowa" jest dużo jaśniejsza). 2. Bejce firmy ZAR których używam 3. Skończony komplet okładek - pobejcowany i polakierowany. Efekt na tyle mi sie spodobał, że dziś zabrałem się za kolbę ;p Quote Link to post Share on other sites
Kiekos Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 Okładziny śliczne, czekam na zdjęcia kolby :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted March 22, 2013 Report Share Posted March 22, 2013 Okładziny śliczne, czekam na zdjęcia kolby :icon_biggrin: Fertyg, przy mocnym świetle sa brązowe, a przy słabszym wpadają w czerwień lekką: https://plus.google....9442?banner=pwa https://plus.google....9058?banner=pwa https://plus.google....4850?banner=pwa https://plus.google....7490?banner=pwa Na balkonie trochę wody nakapało, stąd białe kropeczki na fotkach. Więcej fot w albumie. Taki ładny wyszedł że aż żal używać... Przy okazji - wycyganiłem z woja komplet drewien, okładziny sa zarezerwowane, ale będę miał na sprzedaż oryginalną kolbę do swd - stan magazynowy ( nowiutka, zasmarowana, w papierku), więcej info i fotki pojawią się na komisie. Quote Link to post Share on other sites
Kiekos Posted March 23, 2013 Report Share Posted March 23, 2013 Genialne :icon_biggrin: Aż chyba swoją kolbę zeszlifuję jeszcze raz i polakieruję, bo też chcę tak gładką powierzchnię :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted March 25, 2013 Report Share Posted March 25, 2013 A wiecie chłopaki, że kolba z ostrego jest mniejsza i cieńsza niż kompozytowa replika? Różnica jest nawet w tej blasze na końcu, wieczorem wrzucę fotkę porównawczą. Quote Link to post Share on other sites
kapalek Posted August 2, 2013 Report Share Posted August 2, 2013 w ostrych okładziny i kolba traktowane były szelakiem, nie bejcą. Własnie pracuję nad moimi drewnami. Wrzucę fotki z efektów, a są znacznie lepsze niż po każdej bejcy. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 Co do malowania w wojsku - to możliwe że Ruscy oryginalnie kryli szelakiem, ale na naszych zakładach remontowych WP, gdzie do kilkudziesięciu lat robią i odnawiają kolby (bo zamienniki ze wschodu się skończyły), to używali bejc oraz olejów. Znalazłem przypadkiem kolbę z ostrego http://www.ebay.pl/i...=item20d5ab2558 Identyczną sprzedałem na wiosnę za 500zł, ale ta cena miażdży... i to w sumie nie dziwne, bo tego nie przybywa, a popyt rośnie. Są też okładki http://www.ebay.pl/i...=item3383915374 Quote Link to post Share on other sites
kapalek Posted August 9, 2013 Report Share Posted August 9, 2013 okładki na allegro są obecnie po 400zł, podobnie ceny rosną na oryginalne pso-1, szczególnie te z wykrywaczem podczerwieni. Quote Link to post Share on other sites
michal_p80 Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 Troche odkopie . A to moja robota http://www.jedendojednego.fora.pl/repliki-drewniane-galerie-i-opisy,14/kolba-swd,3412.html surówki do wykończenia i spasowania czyli tego co najprzyjemniejsze :icon_razz2: . Moge komuś taką zrobić z czego tam sobie życzy lub naraźe pozbyć sie jednej . Quote Link to post Share on other sites
michal_p80 Posted March 9, 2014 Report Share Posted March 9, 2014 (edited) a teraz takie bardziej dopracowane plus front . kolor dąb. Troche chciałem je zrobić na przechodzone lekko. Stopce kolby wyciołem od wewnątrz te wystające elemęty wokól otworów na wkręty. https://plus.google....5233?banner=pwa zdjęcia do galeri za pozwoleniem kolegi z ekipy Filipa który pomaga mi w doborze i eksperymentach technologiczno-materiałowych, oraz posiada lepszy aparat i zdolności fotograficzne. Edited March 9, 2014 by michal_p80 Quote Link to post Share on other sites
Wintar Posted March 22, 2014 Report Share Posted March 22, 2014 @ michal_p80 Jak zrobiłeś przedni front ??? Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted March 24, 2014 Report Share Posted March 24, 2014 @ michal_p80 Jak zrobiłeś przedni front ??? A widziałeś kiedyś tylni front? Składa się kilka warstw sklejki, 2 warstwy nad i pod lufą to paski jedynie. Jak klej zwiąże, to się bierze do obróbki zdzierakami i polerką. Z doświadczenia wiem, ze najgorzej jest z otworami wentylacyjnymi - ani to wywiercić, ani wypalić, a zawsze na którymś się wiertło osunie i krzywo wyjdzie ;/ @michal_p80 dobra robota, teraz to lakierem lub woskiem zabezpiecz. Quote Link to post Share on other sites
michal_p80 Posted March 24, 2014 Report Share Posted March 24, 2014 Samym lakierem bezbarwnym kozacko wychodzi sklejke pomalować. Otwory we froncie już opanowałem tylko ostatnio te dwa od dołu .....po prostu o nich zapomniałem . Jakiś filmik postaram sie wstawić jak front wygląda w środku . Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted April 7, 2014 Report Share Posted April 7, 2014 W zeszłym roku malowałem drewienka, ale że się z repliką nie pieszczę, to były teraz w dość opłakanym stanie. Akrylowy lakier w sprayu okazał się elegancki w aplikowaniu, dawał śliczną równą powierzchnię, ale błyszczało się to to jak psu na wiosnę. Teraz to było juz mocno poobijane i obdrapane. Zdarłem stary lakier drobnym papierem, zmatowałem lekko bejcę i przetarłem słabym rozpuszczalnikiem. Zostawiłem delikatne ubytki i otarcia - trochę dla klimatu a trochę z lenistwa :icon_razz: Na to wszystko poszedł wynalazek który ostatnio dorwałem - lakier bezbarwny, utwardzany, mat. Nie wiem co to dokładnie jest, bo napisy są jedynie ruskie i arabskie. Efekt jest taki, jakby lakieru nie było. Bejca ma ciekawszy i głębszy kolor - choć za cholerę nie idzie tego wyłapać aparatem, a drewna mają delikatny satynowy poblask. Quote Link to post Share on other sites
michal_p80 Posted April 9, 2014 Report Share Posted April 9, 2014 wow , takie właśnie , nie za jasne i nie za ciemne . Też szukam takiego złotego środka . Po malowaniu długo schło ? śmierdziało;) intensywnie ? Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted April 10, 2014 Report Share Posted April 10, 2014 Bejca to zar - nakładana skarpetką, wcześniej to opisywałem. Zapach lakieru ok, nawet mi się podobał, nie jest tak ostry jak zwykłe spraye akrylowe. Schło pieronem, warstwy co 10 min kładłem, łącznie 3. W dotyku lekko szorstkie jest, wrażenie jak przy macaniu kudłatej brzoskwini. Chcesz to mogę ci fotkę puszki zrobić. Wczoraj pociągnąłem nim jeszcze emke - znacznie przyciemniło i rozmyło farby, fotkę mogę po pracy wrzucić. Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted April 10, 2014 Report Share Posted April 10, 2014 A jesteś pewien że to był lakier, a nie coś innego? :> Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted April 11, 2014 Report Share Posted April 11, 2014 Też miałem podejrzenie, że to jakieś paliwo rakietowe, albo inny wesoły wynalazek. Jedyne angielskie napisy: reszta po rusku i arabsku - widać na ichni rynek dedykowane. Malowane spr 12 mod 0: po lakierowaniu wygląda tak: Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted April 23, 2014 Report Share Posted April 23, 2014 Mendi mnie tu przysłał więc nie piszcie, że miało być o zwykłych drewnianych kolbach zamiast plastiku :icon_lol: "Planuję zrobić custom kolbę do mojego swd ale jako całe łoże, coś na wzór 4'ro taktów czy m14. Problem w tym, że chce aby było to mało inwazyjne a to skreśla robienie czegoś w stylu vsr bo spust jest za daleko względem oparcia sprężyny. Macie może jakieś pomysły inne niż g43 czy sv-98? " Quote Link to post Share on other sites
koniuXXX Posted April 25, 2014 Report Share Posted April 25, 2014 Skoro tu trafiłem to też swoje pokaże ;D tak wygląda moje wiosło: https://imageshack.com/i/n6ackfj Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted April 27, 2014 Report Share Posted April 27, 2014 Moje wiesło w ostatnim wydaniu https://plus.google.com/photos/103994645980886501929/albums/5453776586412608513/6005458166936320034?banner=pwa&pid=6005458166936320034&oid=103994645980886501929 Quote Link to post Share on other sites
michal_p80 Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 (edited) Kontynuacja tematu. Front wykonany z jednego kawałka sklejki sklejanego tak aby w środku powstał otwór na lufe. Troche chciałem go takiego używanego lekko zrobić. oraz z dwóch bliźniaków które pasują do karabinu i nielatają w okuciach później można ewentualnie skleić w całość Kolba i jej początki technologiczne Do karabinu pasi wszystko może kolba nieidealnie bo w miejscu łączenia z body jest jeszcze szczelina około 1mm na całej długości łączenia i można troche postrugać by było ale..... Sklejka niestety nienajlepszej jakości.Zawierała bąble powietrza międzywarstwowe i trzeba było szpachlować gotową szpachlówką za 5pln do sosny. Wiercenie jeszcze w kolbie na mocowanie do pasa . Stopek kolby jest trzy rodzaje. Swoją zeszlifowałem od środka na płask z tych wystających elemętów i pasuje prawie idealnie. Pomaluje raczej bardziej jasno ponieważ szpachla źle pokrywa sie ciemniejszym mahoniem i przebijają w tych miejscach jaśniejsze pola, oczywiście do mahoniu nic niecierpie osobistego;) Moge sie naraźe pozbyć czegoś ze zdjęć prócz karabinu i roweru bo niemój , na pw jak ktoś chętny Mendi - ten twój front ,cieżko by go było podrobić, heban niemalże. koniuxxx - kolba fajne wyżłobienia na palce , stalkerówka istna Edited May 22, 2014 by michal_p80 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts