wegorz Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 swoją droga zestaw warty ok 800-900zet, poszedł za śmiszny pieniądz. Najwyraźniej nie był tyle wart. Przedmiot jest tyle wart ile ludzie są w stanie za niego zapłacić ;) Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 No właśnie są w stanie tyle zapłacić, a ten ktoś oddał go taniej. ;) Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 To dlaczego nie zapłacili? :-) Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 To dlaczego nie zapłacili? :-) Dlatego: Ostatnia oferta: 21 sty 2015 20:19:45 Zakończenie aukcji: 21 stycznia, 20:19:50 Kolega użył serwisu licytującego w ostatniej chwili... i tyle ;) Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 Eh, nieładnie. Ten komplet był tyle wart, wielu ludzi by tyle za niego zapłaciło i cieszyło się nabytkiem. Jednak aukcja jakoś nie rzucała się w oczy i większość dowiedziała się po fakcie. Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted February 4, 2015 Report Share Posted February 4, 2015 Ostatnio jakiś wysyp tych okładzin od SWD-M. Znajomy przez trzy miechy nie mógł sprzedać. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted February 11, 2015 Report Share Posted February 11, 2015 Czy ja wiem czy wysyp... to sa zwykłe okładziny z swd http://allegro.pl/okladziny-swd-dragunow-swd-m-svd-oryginal-i5068844832.html typowe, modernizowane swd-m miało okładziny inne i tam były po 4 otwory. Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted February 11, 2015 Report Share Posted February 11, 2015 Mendi, nie musisz mi tłumaczyć co to SWD-M ;) Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted February 11, 2015 Report Share Posted February 11, 2015 Ależ ja nie tłumaczę. Po prostu nie ma wysypu na nie, jak określiłeś. Na rynku widziałem jedne jedyne okładziny z swd-m, właśnie z tymi 4 otworkami zamiast 8. Quote Link to post Share on other sites
michal_p80 Posted February 23, 2015 Report Share Posted February 23, 2015 Zrobione z dwóch połówek . Materiał to stara futryna niewiem z czego ale twarda była. Spasowane oszlifowane tylko pomalować. Ładnie ciasno wszystko siedzi w A&K.Usłojenie obu połówek troche inne ale ciekawe. W środku zgrubnie obrobione aby lufa pasowała końcówka rury gazowej no i żeby przeciwległe otwory wentlacyjne sie widziały. Aż szkoda malować ale trzeba czymś maznąc. Ewentualnie moge odstąpić Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 Świetna robota :icon_biggrin: Mógłbyś zrobić zdjęcia jak to wygląda od środka? Quote Link to post Share on other sites
michal_p80 Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 Środek to tak wygląda że na szczęście tego środka nie widać po zamontowaniu tego frontu na karabinie, ale postaram sie to wstawić. Dziś coś takiego udało mi sie zrobić Jeden kawałek twardego drewna niewiadomego pochodzenia i sękatego jak widać. Wstępnie spasowane w miejscu łączenia z korpusem. Pozostała jeszcze jakaś 1mm szpara gdzieniegdzie. Jak długo robiliście swoje kolby ? nie licząc sklejania sklejki na odpowiednią grubość , sama obróbka do gładkiego. Quote Link to post Share on other sites
michal_p80 Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Orzech Włoski. Twardy! Quote Link to post Share on other sites
Kryśka Posted March 15, 2015 Report Share Posted March 15, 2015 Panowie, bom się lekko pogubił (może dlatego że wątek się tak rozrósł ;p): mianowicie rozumiem, iż zgodny z oryginałem jest zestaw ze sklejki tylko? Czy w ostrym stricte drewniane okładziny/kolba również się zdarzały? PS. ma ktoś może pomysł, z kąd wziąć bakelit w takim kawałku, żeby starczył na stopkę- ewentualny substytut?.. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Jeśli 11 stron jest ogromem, to nie polecam zaglądać na inne podfora... Elementy drewniane, czy też drewnopochodne w swd mają miejscami bardzo małe wymiary. Wykonane z drewna, nawet dobrze sezonowanego, były by zbyt kruche i podatne na uszkodzenia. Sklejka, czyli laminat kilku warstw drewna (często o różnych właściwościach) i kleju, rozwiązuje ten problem. A poza tym tańsza jest i łatwa w obróbce. A z bakelitem będzie problem, by dorwać taki kawałek do wyrzezania zaślepki. Z tego klepano osłony bezpieczników, izolatory, uchwyty kabli i żelazek, ale wsio za cienkie a klei się to tragicznie. Chyba że by 2-3 warstwy skleić, skręcić i dopiero wycinać. Quote Link to post Share on other sites
michal_p80 Posted April 1, 2015 Report Share Posted April 1, 2015 Front troche nieforemny ale na replice wygląda znośnie. Kolba jest jak dla mnie ok. Materiał orzech włoski pomalowany olejem lnianym. Pierwsza warstwa to była magia. Pięknie cała struktura słojów sie uwidoczniła . Malowane palcem naraźe dwa razy. Docelowo całość pomalowana ma być w myśl zasady codziennie raz przez tydzień i co tydzień po razie przez siedem tygodni.Zobaczymy ile wytrwam. Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 Imitację bakelitu można zrobić z żywicy poliuretanowej i barwnika. Quote Link to post Share on other sites
michal_p80 Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 tworzywa sztuczne to oczywiście przyszłość , ale nic lepszego i ładniejszego od drewna jeszcze nikt niewymyslił Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 Tak, tyle, że koledze (albo koleżance, bo ma ksywę Kryśka) chodziło o tę stopkę, co jest na końcu chwytu, ona w oryginale była z bakelitu. Można jeszcze zrobić taki myk, żeby dorwać parę elementów z bakelitu (rączkę żelazka, czy inny włącznik światła z piwnicy), przerobić na granulat (duże elementy pociąć piłą do drewna, tworzy świetne wióry, a małe potłuc młotkiem na mąkę), a potem ten granulat wymieszać z żywicą poliestrową i wlać do formy. Można też na ebayu kupić arkusze z bakelitu dowolny kolor i grubość i z tego wycinać. Quote Link to post Share on other sites
michal_p80 Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 Na końcu chwytu kolby oczywiście bo już o froncie pomyślałem . Bakielit coś pamiętam żółty proszek sie sypie w czasie obróbki i intensywnie pachnie. Chyba ten element prościej było by odlać całkowicie z odpowiednio zabarwionej żywicy w silikonie. Quote Link to post Share on other sites
Allen8pl Posted August 24, 2016 Report Share Posted August 24, 2016 Poda ktoś wymiary kolby bo zdjęcia nie działają :( Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted August 25, 2016 Report Share Posted August 25, 2016 Poda ktoś wymiary kolby bo zdjęcia nie działają :( Chodzi ci wymiary kolby z palnej czy z repliki? Quote Link to post Share on other sites
Allen8pl Posted August 25, 2016 Report Share Posted August 25, 2016 (edited) Wszystkie informacje mi się przydadzą ;) Ogólnie to poszukuje jak najwięcej informacji dotyczących wymiarów poszczególnych elementów z SWD Edited August 25, 2016 by Allen8pl Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted August 25, 2016 Report Share Posted August 25, 2016 Wszystkie informacje mi się przydadzą :icon_wink: Ogólnie to poszukuje jak najwięcej informacji dotyczących wymiarów poszczególnych elementów z SWD To weź replikę i sobie zwymiaruj lub zeskanuj na 3d. W zasadzie niemal wszystkie wymiary poza kolbą z grubsza zgadzają się z palnym odpowiednikiem. Quote Link to post Share on other sites
Allen8pl Posted August 25, 2016 Report Share Posted August 25, 2016 Jak moge zeskanować na 3D? Repliki nie posiadam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts