Fikus Posted August 5, 2009 Author Report Share Posted August 5, 2009 Obywatele i Obywatelki też, Jakież to ciekawe emocje tudzież inne uwagi rodzą się u posiadaczy tego modelu AK ? Pozdrawiam, i zachęcam gorąco do odpowiadania :-P Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted August 6, 2009 Report Share Posted August 6, 2009 http://picasaweb.google.com/maciejwojtkiew...407613402034850 Ja kupiłem takiego customa. I oprócz tego że mi się totalnie nie podoba front oraz to że ma plastikowe body to muszę powiedzieć że jestem zachwycony. Na 480fpsów (stabilne bo +/- 2fps) ma zasięg dobrych 60m. Z baterią 12v kulki lecą nie jak po sznurku ale jak laser ;) Lufa niestety nie jest wymiarowa i średnica jest sporo mniejsza od prawdziwka lub repliki vfc bo nie daje się zamontować żeby nie latała polskiego dwójnogu do beryla. Quote Link to post Share on other sites
Fikus Posted August 6, 2009 Author Report Share Posted August 6, 2009 Korpus, tłumik płomienia, pokrywa zamka, rura gazowa została wykonana ze stali, pozostałe elementy takie jak lufa zewnętrzna, podstawa muszki, kolanko gazowe, podstawa szczerbinki, obsada łoża, szyna boczna, wycior oraz przyrządy celownicze zostały wykonane również z metalu(ZnAl). Od Krakmana. Na bank masz plastik w body ? Bo jeżeli tak to rezygnuje chyba z zakupu :P W ogóle, jak z EBB, przeszkadza, głośny jest i co ważne czy da się go wyłączyć :D ? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
melon Posted August 6, 2009 Report Share Posted August 6, 2009 Napisał że ma jakiegoś customa, więc to pewnie coś innego niż ta cymka, wątpię żeby miała plastikowy korpus. Quote Link to post Share on other sites
Germ Posted August 6, 2009 Report Share Posted August 6, 2009 Dosłownie jeden rzut oka jest potrzebny do stwierdzenia, że to jest custom. :P Na umiejscownie bolca obsady lufy - kwadrat zamiast ściętego. Na 99% przeróbka z CM.031 (chyba wersja b). Nie próbowałeś montażu dwójnogu na rurze gazowej? Na focie z Onyksem takie zamocowanie widziałem. Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted August 8, 2009 Report Share Posted August 8, 2009 http://vm.aganet.pl/images/photoalbum/album_1/beryl.jpg mówimy o takim dwójnogu. Body jest na 100% z absu ;) Nie róbcie ze mnie zielonego który nie wie co to shitmetal ;) http://picasaweb.google.com/maciejwojtkiew...385079754437490 Tu masz pokazane że kolba jest zamontowana pod kątem. E tam. Dopóki się nie połamie to problemu nie ma ;) Quote Link to post Share on other sites
hasfa Posted August 9, 2009 Report Share Posted August 9, 2009 ;) dobrze powiedziane TBM, tylko, że kolba na 100% jest ze stali Quote Link to post Share on other sites
Germ Posted August 10, 2009 Report Share Posted August 10, 2009 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...s_NTW_11_93.jpg Ja mówiłem o takim zamocowaniu. ;) Quote Link to post Share on other sites
luglo Posted August 11, 2009 Report Share Posted August 11, 2009 Ale mieszacie Towarzyszu TBM :-P Temat jest o CM.050 a nie o customach z plastik body. Aż mi oczy na wierzch wyszły, bo miałem tą Cymkę w ręku jakiś czas temu a tu taki tekst. Quote Link to post Share on other sites
Jabol Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 Tu jest temat o rumunie. Nie zakładać nowego. Najpierw poszukać. Quote Link to post Share on other sites
Cyku Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 (edited) Osobiście nie posiadam tej repliki, ale troszkę się nią bawiłem i mogę opisać wrazenia. Full metal, konstrukcja identyczna jak w VFC. Ciężki, bardzo solidny, wszystko ładnie kołkowane. Metal korpusu dobrej jakości. Wydaje mi się nawet, chociaż tutaj pewności nie mam, że jest to stal. Poczekamy jak zardzewieje :D. Kolba lata w pozycji złożonej, nawet dość mocno. Rozłożona ma mniejszy luz, jednak nadal spory. EBB to wg. mnie śmieszna pierdoła, lata sobie takie dyndadełko w czasie strzelania i tyle. Zamek lubi zostać odciągnięty, nawet na singlu- nie wiem czym to jest spowodowane. Zasięg zacny, czuć, widać i słychać że replika ma dużą moc. GB chodzi całkiem przyjemnie, bez zgrzytów i zbędnych jęków sprężyny. Drewno jest identycznej jakości jak we wczesniejszych modelach, czyli takie sobie, miękkie i słabo zabezpieczone lakierem. Tyle ode mnie, w razie pytań męcznie Magzi'ego, ale nie mówcie kto Was przysyła ;) Edited September 17, 2009 by cyku Quote Link to post Share on other sites
pazdzioch Posted September 19, 2009 Report Share Posted September 19, 2009 a ogólnie opyla się kupić za taką cenę jak jest na taiwanie? Quote Link to post Share on other sites
helgrind Posted September 23, 2009 Report Share Posted September 23, 2009 (edited) Dla mnie repliczka wypas. Komora zamkowa rdzewieje czyli stal ;). EBB wywaliłem na starcie :P. Wykonanie jak na chińczyka bardzo zacne. Kolba jak wyżej - ma luzy których łatwo się zniwelować nie da. Mechanizm kolby jest unieruchomiony zanitowanymi elemantami w komorze zamkowej więc kapa. Drewno śliczne jak dla mnie (tylko nadlewy lakieru są ale co tam :P). Nakładka rury gazowej jak w innych modelach Cymy - z drewna litego (wywaliłem też na starcie i wstawiłem rurę z risem). Magazynek ma plastikowe obydwa zaczepy więc też zmieniłem na 2-letni Classicowski :P. Odchyłka fps'ów to ok 2/3. Ogółem ma ok. 435-438. Jako że jestem fanem AIMS'a, a na drugie VFC mnie nie stać bardzo go chwalę (a mam z czym porównywać). Fota: http://i26.tinypic.com/2ptzalj.jpg Niedługo czeka go paintjob i styranie na starego łepona for PMC. :D Edited September 23, 2009 by helgrind Quote Link to post Share on other sites
Cincin Posted November 13, 2009 Report Share Posted November 13, 2009 Na TG pojawiły się wersje oszynowane - "PMC", co ciekawe w dwóch wariantach: z EBB oraz bez. Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted November 14, 2009 Report Share Posted November 14, 2009 W zasadzie gdyby dał do niego front i maga od 74 to byłby cholernie podobny do Tantala... Oj, trzeba pomyśleć nad pchnięciem jakiejś giwery i kupnem tego AK. Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted November 15, 2009 Report Share Posted November 15, 2009 Do tego dobrze byłoby jeszcze np. na works11 kupić tantalowy tłumik płomienia. Quote Link to post Share on other sites
helgrind Posted November 19, 2009 Report Share Posted November 19, 2009 I kolanko z 74 (z dziwną obejmą z przodu :P) ;). Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted November 19, 2009 Report Share Posted November 19, 2009 I "parę" innych części. Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted November 20, 2009 Report Share Posted November 20, 2009 Hmmm no właśnie, przyjrzałem się bliżej zdjęciom i rzeczywiście - o ile chcemy pełnej rekonstrukcji - to trzeba byłoby wymienić tłumik, muszkę, kolanko, łoże, magazynek (jakiś taki specyficzny, inny niż w AK74), wywalić motylka (jaskółkę?), dorobić nowy bezpiecznik, albo chociaż atrapę, wydaje mi się też, że język spustu jest inny, no i sama kolba (główny powód który skłania do robienia z CM 50 Tantala) ma inny kształt i długość. No ale nie każdy jest ortodoksem i jeśli będzie chciał sobie tego AIMSa lekko stylizować, to zrobi połowę z powyższej listy i też będzie happy :) Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted November 20, 2009 Report Share Posted November 20, 2009 (edited) Jangi, gdybym nawet miał wszystkie części które są wymienione powyżej i tak znajdzie się taki, który powie że np. Muszka jest o 0.5mm za wysoka... I trzeba ją wymienić. Edited November 20, 2009 by Jacek GROT Quote Link to post Share on other sites
bator18 Posted November 24, 2009 Report Share Posted November 24, 2009 To jak bym zmieniał sprężynę to najlepiej na jaką Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted November 25, 2009 Report Share Posted November 25, 2009 Polecam M90. Będziesz miał fajnego ROF-a, i części będą żyły i żyły 8) Zasięg może 20% mniejszy od stocka. I śmiało będziesz mógł do budynków wbijać;) A tak serio, wstaw M110 Guardera, po uszczelnieniu wszystkiego, zamontowaniu precki i dobrej gumki HU, będziesz miał spokojnie 380-400 FPS. Więcej, naprawdę nie ma sensu wyciskać. Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted December 12, 2009 Report Share Posted December 12, 2009 I jak tam drodzy użytkownicy, posypało się już coś, czy wasze Cymki 50 dalej śmigają? Polecacie coś wymienić na starcie, czy na razie wszystkie części dają radę? No i czy ktoś próbował wsadzać najdłuższego dostępnego sticka (G&P 2200mAh, 9,6v) pod pokrywę; zmieści się? Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted December 12, 2009 Report Share Posted December 12, 2009 Cyma jest jak Boyi. Więc na luzie się zmieści. Quote Link to post Share on other sites
czarny Posted December 26, 2009 Report Share Posted December 26, 2009 interesuje mnie system bb. czy jest z nim jakis problem i jak np z piaskiem , czy moze sie dostac przez ten system do srodka?? i czy da sie go "wyłaczyć" tak jak w mp5sd6?? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts