robertas3 Posted September 16, 2009 Report Share Posted September 16, 2009 Witam. Jakiś czas temu miałem osad w lufie. Okazało się że to przez kulki Goldenball 0,23. Na początku sierpnia planuje zakupić lufę precyzyjną KM-Head 6.04 mm. Chciałbym się dowiedzieć jakie kulki będą dobre pod względem szkodliwości na lufę. Nie chciałbym powtórzyć poprzedniego błędu. Jedyne co znalazłem do tej pory sprowadzało się jedynie do celności kulek. Głównie interesują mnie kulki: Guarder, ICS, TM, G&G. No chyba że będą jakieś lepsze :ok: Pozdrawiam Robert Quote Link to post Share on other sites
Gekon_1 Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 Wszystkie które wymieniłeś są dobre ;) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
kossaa Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 Może odpowiem trochę odwrotnie : U mnie kulki Madbulla zostawiają osad w lufie (2 promyki), w każdym razie 0.28 i 0.3 (białe) nie wiem jak kolorowe jeszcze. Lufa na białych MB jest uwalona już po 1-2 midach. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 używałem prawie cały czas icsów i nigdy nie było jakiegos osadu po nich nie rysują lufy równiez. guardery również dobrze smigaja i excele :) Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 Xtreme :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
Filipoo23 Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 G&G również. Polecam. Quote Link to post Share on other sites
Karol_K Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 zawsze można przetrzeć co kilkadziesiąt strzałów odrobinką acetonu - osad powinien ustąpić u mnie wszystko zabrudzenia z madbuli zbiera doskonale... Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 Nie wiem jak to się dzieje ale u mnie precka Systemy po jakichś 3000 kulek Madbulla (0,28g białe), bez czyszczenia, dalej jest czysta i nie ma żadnych osadów ... :roll: Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 Nie wiem jak to możliwe, ale po .28g G&G brązowych, w 3 replikach też też nic się w lufach nie urodziło ;-). Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 Ja nie wiem co to ma być. Pierwszy raz słyszę o osadzie po kulkach :D. Wyczyśćcie sobie cylidry, magazynki i nie bierzcie replik do piaskownicy :P Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 Może nie cylindry co głowice tłoków często i gęsto sa smarowane po cholerę? Nie wiem. W każdym razie asgshop często i gęsto je smaruje co owocuje pluciem przez dysze smarem i wszystkim co po drodze spotka. Quote Link to post Share on other sites
slavo Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 A ja powiem, że nawet po niezłych kulkach G&G mam biały nalot, i to nie tylko w lufie, ale na końcówce dyszy, u wejścia do HU itd. Było już też na forum na temat świniących Extreme'ów. Więc wcale bym się wielce nie dziwił, że kulki brudzą części repliki. Przecież to tworzywo, jakoś jest obrabiane i wnosi coś co się na nim być może osadziło, czasem się ściera itd. Tak sądzę... ale badań nie robiłem ;-) Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 Może to pył od polerowania tych kulek? Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 P&J, P&J Premium, Madbull, G&G, Blaster, Pestki, lufy stockowe z chińczyków i precka Systemy, zero czyszczenia, zero osadów. Dziwne repliki/magazynki jakieś macie chyba ... :roll: Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 Albo mąką posypują co by nie tarło ;) Quote Link to post Share on other sites
Filipoo23 Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 Swego czasu tuż po zakupieniu kulek, obmywałem je wodą i czekałem, aż wyschły, problemu nie było z osadem. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted September 19, 2009 Report Share Posted September 19, 2009 Albo mąką posypują co by nie tarło ;) Albo talkiem coby kulki odparzeń nie dostały :lol: Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted September 19, 2009 Report Share Posted September 19, 2009 Była seria "pestek", którą trzeba było kąpać - proszę Kolegi Szanownego. Quote Link to post Share on other sites
Jabol Posted September 22, 2009 Report Share Posted September 22, 2009 Guarder'y, excel'e, Goldenball'e, P&J'e, Blaster'y, Q-Bullet'y, TM'y. Żadne z tych nie zrobiły nigdy osadu . Ale stare Cybergun'y trzeba było myć i selekcjonować. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 22, 2009 Report Share Posted September 22, 2009 kulki zawsze myję po wyjęciu z opakowania czy to butelki czy strunki :) czysta woda bez mydła, na ręcznik, wycieram je do sucha. :P z reszta jeżeli bierzemy kulasy do reki brudnymi łapami to nie dziwmy sie ze są póxniej lufa i gumka uwalone w brudzie, soli z potu, piachu :P Quote Link to post Share on other sites
Sedoro Posted September 24, 2009 Report Share Posted September 24, 2009 U mnie kulki P&J zostawiają ślad natomiast kulki G&G zostawiają czyściutką lufę. Quote Link to post Share on other sites
meteoryt Posted September 28, 2009 Report Share Posted September 28, 2009 Witam. Ja juz wystrzelilem jakies 7000 kulek z mojego PJa i nie mam osadu bialego, natomiast sa jakies czarne(ciemne) farfocle, punkciki. Podejrzewam ze to smar z GB bo sama koncowka jest upackana w srodku i na zewnatrz. Na szczescie wycior z wiatrowki pasuje do AEGa. Umylem go i jest jak nowy, lufa w srodku tez. Quote Link to post Share on other sites
GERALT Posted November 26, 2009 Report Share Posted November 26, 2009 ja tez zawsze myje kulki w wodzie z mydłem w durszlaku i problem z głowy. poza tym lufy trzeba czyscic po strzelankach jak i reszte repliki Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts