Foka Posted September 27, 2009 Report Share Posted September 27, 2009 A tutaj dla porównania Rodezyjka Eagla w kolorze Ranger Green ;) Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted September 27, 2009 Report Share Posted September 27, 2009 (edited) No tak ale jak zwykle jest lipa z tym jeśli Bib jest zapięty - bo wtedy wszystko trzeba rozpinać na raty. W sumie wolę rozwiązanie Eaglowskie. C22 podalem tylko rożnice, sam nie widze potrzeby rozpinania tego. Pozdrawiam serdecznie, Jaeger Edited September 27, 2009 by Jaeger Quote Link to post Share on other sites
lukaso Posted September 27, 2009 Report Share Posted September 27, 2009 Czy RRV nadaje się również stricte do działań w terenie zurbanizowanym? Bo nie wiem dlaczego ale powstał taki stereotyp w moim środowisku i zapewne też w innych, ze RRV to tylko do lasu, owszem do lasu jest najlepsza ale czy nada się też do MOUTa? I jeśli do MOUTa to czy z plecami MBSS czy z plecakiem, jak Wy to widzicie? Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted September 27, 2009 Report Share Posted September 27, 2009 (edited) Nadaje się. Pozdrawiam serdecznie, Majkel86 Edited September 27, 2009 by Majkel86 Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 27, 2009 Report Share Posted September 27, 2009 Jak sam napisałeś została stworzona do lasu i w nim się najlepiej sprawuje. Są inne rozwiązania dedykowane do CQB i one się tam najlepiej sprawdzają. Jak wejdziesz z chestem do CQB piorun Cię nie zabije po przekroczeniu progu, ani kamizelka się nie rozpadnie. Jak chcesz wejdź nawet z siatką z Biedronki. Po prostu nie będzie to optymalne rozwiązanie, ani najwygodniejsze. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted September 27, 2009 Report Share Posted September 27, 2009 RRV zwłaszcza skonfigurowana jako Plate Carrier jak najbardziej nadaje się do działań o charakterze CQB/MOUT. Masz lukaso u siebie w Gliwicach firmę Iwo Hest robiącą bardzo dobre i niezbyt drogie niskoprofilówki do wkładów typu BALCS - połączenie tej kamizelki i RRV z plecami w roli plate carriera da ci idealną konfigurację "ciężkiej" do wspomnianych działań. Nie wiem jakie ma Foka zastrzeżenia do chestrigów w CQB, bo ja szczerze mówiąc takich nie widzę. Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted September 27, 2009 Report Share Posted September 27, 2009 RRV brakuje jedynie QR. :) Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted September 27, 2009 Report Share Posted September 27, 2009 Blackhawk! zrobił w swoim wariancie - zresztą noszą je "gwiazdy" TVN na znanym filmie. Jakby kto miał wątpliwości co do stosowania RRV w warunkach klasycznego CQB. Quote Link to post Share on other sites
goren Posted September 28, 2009 Report Share Posted September 28, 2009 (edited) RRV CB z podpiętymi plecami od Plate'a. Edited September 28, 2009 by goren Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 28, 2009 Report Share Posted September 28, 2009 Blackhawk! zrobił w swoim wariancie - zresztą noszą je "gwiazdy" TVN na znanym filmie. Jakby kto miał wątpliwości co do stosowania RRV w warunkach klasycznego CQB. http://www.productwizard.com/blackhawkstri...atecarrier.html To? :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 28, 2009 Report Share Posted September 28, 2009 RRV zwłaszcza skonfigurowana jako Plate Carrier jak najbardziej nadaje się do działań o charakterze CQB/MOUT. [...] Nie wiem jakie ma Foka zastrzeżenia do chestrigów w CQB, bo ja szczerze mówiąc takich nie widzę. Bo ja rozumiem przecz chesta "gołego" chesta, a nie z plecami :) Poza tym staram się zawsze zmaksymalisować powierzchnię na której mogę przenosić sprzęt i chest wcale z maksymalizacją mi się nie kojarzy. Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted September 28, 2009 Report Share Posted September 28, 2009 To nie jest chest, to RRV. :D Maksymalizacja miejsca do przenoszenia sprzętu nie zawsze jest niezbędna bo sprzęt lubi ważyć. Jak się ma za dużo miejsca to się wkłada za dużo rzeczy bo nie wypada mieć zagospodarowanych palsów. :) Poza tym RRV + pas daje naprawdę duże możliwości przenoszenia szpeju. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted September 28, 2009 Report Share Posted September 28, 2009 Szukał ja zdjęcia tego kafla do MBSS, ale jakoś nie mogę znaleźć :/ Było coś takiego na 100%, ale najwyraźniej bardziej dogłębny research mnie czeka. Quote Link to post Share on other sites
Dudek Javny Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 Porównywał ktoś rrv od eagle'a z produktem pantaca/flyye? Szczególnie interesuje mnie ewentualna różnica w odcieniu ranger green pomiędzy tymi producentami. Nie patrząc na koszta, a na wykonanie, to co lepiej brać? Eagle, Pantac czy Flyye? Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 To jak pytanie czy brać Mercedesa, Daewoo czy Mazde. Oczywiście ze Eagle. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 Hm, a porównywałeś produkty tych 3 firm? O kolorze się nie wypowiem, ale jeśli chodzi o jakość wykonania, to Pantac odstaje bardzo wyraźnie, natomiast wybór między Eaglem a Flyye już nie jest taki oczywisty. Nie wiem czy Flyye robi kopie "nitka w nitkę" ale jeśli nie jest to dla Ciebie priorytetem, to jakość wykonania stoi na najwyższym poziomie i śmiało możesz kupować. Quote Link to post Share on other sites
Dudek Javny Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 Dzięki za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
lukaso Posted October 8, 2009 Report Share Posted October 8, 2009 Czy do Pantacowej kopii RRV http://www.casg.pl/product-pol-126-PANTAC-...ote-Brown-.html będzię pasować kopia pleców ale od Flyye'a http://www.flyye.com/ArticleShow.asp?ProdID=0449 ?? Z góry dzięki za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted October 8, 2009 Report Share Posted October 8, 2009 Nie wiem jak reszta ale klamry napewno trzeba bedzie wymienić Quote Link to post Share on other sites
lukaso Posted October 11, 2009 Report Share Posted October 11, 2009 Może ktoś jeszcze wyrazić swoja odpowiedź na mój problem?? Czy w ogole opłaca się mieszać firmy, jeśli chodzi o ten produkt? I w ogole w czym tkwi problem skoro od dawien dawna mówiło się, że Pantac i Flyye są kompatybilne ze sobą? Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted October 11, 2009 Report Share Posted October 11, 2009 Eeeee gdzie się od dawien dawna mówiło że są kompatybilne ze sobą? Widać wyraźnie że Pantac używa klamer WSR ITW Nexus a Flyye używa Side Squezze National Molding. KLAMRY TE NIE SĄ SPINALNE. Jaśniej isę nie da wyjaśnić "Twojego problemu". Quote Link to post Share on other sites
lukaso Posted October 11, 2009 Report Share Posted October 11, 2009 No dobra, czyli klamry musiałyby iść pod młotek. A co z reszta, spasowałoby? Orientuje sie ktoś? Quote Link to post Share on other sites
Vintersky Posted October 13, 2009 Report Share Posted October 13, 2009 (edited) No dobra, czyli klamry musiałyby iść pod młotek. A co z reszta, spasowałoby? Orientuje sie ktoś? Potwierdzam - klamry nie są kompatybilne. Druga kwestia to minimalna różnica w kolorystyce. CB jest różny (minimalnie) w obydwu przypadkach. Różnica jak AITES do SDS ;-) Pantac ma bardzo różnie wykonane produkty. W niektórych przypadkach są bardzo fajne i udane, w innych cóż - Flyye stanowczo lepsze. Mając do dyspozycji sporo produktów obydwu firm widać że Flyye są najlepiej szytymi kopiami na rynku, Pantac ma "dobrze" szyte produkty... aczkolwiek Phantom - to se nevrati! ;-) Wracając do tematu. Reszta rzeczy pasuje (poza kolorem) - o ile wymienisz klamry na jeden rodzaj. Zdjęcie dodam w edytce w poniedziałek, bo z RAWa muszę je wyciągnąć. Wychodzi na to, że na fotce różnia jest praktycznie znikoma (pomiędzy Pantac'iem a Flyye). W rzeczywistości i w sztucznym oświetleniu, naturalnym okiem, różnica wg. mnie jest trochę widoczna. Coś jak AITES i EAGLE CB. Pantac jest trochę bardziej jak OD, Flyye jest lekko bardziej "szare". Możliwe że muszę zrobić fotkę na świeżym powietrzu w świetle słonecznym - może wtedy różnicę da się uchwycić aparatem fotograficznym. Edited October 17, 2009 by Catch22 Quote Link to post Share on other sites
Plutonowy Posted October 27, 2009 Author Report Share Posted October 27, 2009 Dostałem właśnie swoją wymarzoną RRV'ke Pantaca nie będę się rozpisywał nad jej zaletami jedynie mogę powiedzieć że jakościowo się nie zawiodłem chociaż zobaczymy jak z wytrzymałością będzie ;-) . Zastanowiło mnie jednak kilka detali tej kamizelki. Po pierwsze jaką rolę mają spełniać te świecące się taśmy pomiędzy właściwymi palsami? Przypuszczam że ma to jakiś związek z ALICE które rzekomo jest kompatybilne z tą kamizelką. Druga ciekawa rzecz to po 2 klamry na każdym ramieniu. Domyślam się że jedna z nich jest wykorzystywana do podpięcia pleców, a druga? Camelbak? Plecak? No i co podpiąć do której klamry(wyższej/niższej)? Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted October 27, 2009 Report Share Posted October 27, 2009 Szerokie taśmy to 50mm do przewleczenia przez nie metalowych zaczepów systemu ALICE. Spróbuj przypiąć jakąś kieszeń ALICE to zrozumiesz jak działają. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts