Frontal Posted December 18, 2009 Report Share Posted December 18, 2009 (edited) Więc jest taka sprawa. Mam pistolet bez farby, starta. Sam nagi metal. Jednak jak wiadomo metal ten nie jest zbyt fotogeniczny. Wypadałoby mu nadać jakiś połysk, i tu zaczyna się moja rozkmina. Jak to zrobić? Kupić jakiś papier albo pastę polerską i polerować? Czy może istnieje jakiś lakier albo coś. Pomóżcie, bo już sam nie wiem jak to ugryźć. Edited December 18, 2009 by Frontal Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted December 18, 2009 Report Share Posted December 18, 2009 Wiertarka, tarcza polerska oraz pasta. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 19, 2009 Report Share Posted December 19, 2009 Jeżeli jest ze znalu to nie ma sensu wg mnie. Stop po jakimś czasie zrobi się lekko patowy bo zacznie się utleniać. Quote Link to post Share on other sites
Frontal Posted December 19, 2009 Author Report Share Posted December 19, 2009 To jest leciwy Colt 1911 WE więc zakładam że to stal. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted December 19, 2009 Report Share Posted December 19, 2009 Źle zakładasz, to znal. :> Mam polerowany zamek w swoim WE, właśnie tak robiony. Quote Link to post Share on other sites
Frontal Posted December 19, 2009 Author Report Share Posted December 19, 2009 A to problem z głowy. Dzięki. A jakieś szczególne porady, na co uważać żeby nie zepsuć? : > Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 20, 2009 Report Share Posted December 20, 2009 jeżlei masz odsłonietą powłokę materiału ( bez farby, anody) zdemontuj zamek i wszystkie powierzchnie gołe pokryj wapnem wiedeńskim. jest to pył podobny do kredy. posypujesz pocierasz i zabezpiecza to przed utlenianiem. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted December 20, 2009 Report Share Posted December 20, 2009 Ostatecznie można i tak: http://www.allegro.pl/item852922564_chrom_...kem_od_s_s.html Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted December 20, 2009 Report Share Posted December 20, 2009 Do pupy rozwiązanie z tym sprajem, mówiąc bardzo delikatnie. Lepiej spoleruj, praktycznie wszystkie stopy aluminium da się wypolerować do "lusterka" tylko kwestia środków i chęci. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 20, 2009 Report Share Posted December 20, 2009 I zabezpieczenia później naszej pracy bo po pewnym czasie trzeba będzie powtórzyć ;) Quote Link to post Share on other sites
Frontal Posted December 20, 2009 Author Report Share Posted December 20, 2009 Jeszcze kolega mi podpowiadał że można jakimś drobnym papierem ściernym, jakimś 600 czy coś takiego. Coś więcej w tym temacie? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 20, 2009 Report Share Posted December 20, 2009 właśnie do tego służy wapno wiedeńskie :) Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted December 20, 2009 Report Share Posted December 20, 2009 (edited) @Frontal: Google zaczęło płatne być? Jak nie wiesz jak się poleruje, to oddaj do jakiegoś zakładu mechanicznego/ślusarskiego/tokarskiego/innego_związanego_z_mechaniką, wypolerują Ci to. A jak nie to zerknij sobie w google, dowiesz się, od jakiej gradacji papieru się zaczyna polerowanie i dlaczego na pastach się kończy. @KicpA: Alu stopy są takie śmieszne, że im lepiej toto wypolerujesz, tym słabiej się utlenia. Dodatkowo, jak chcesz mieć błysk, to z raz w tygodniu wystarczy przeciągnąć to jakimś zylcem i dobrym filcem wykańczającym (albo są takie badziewne metalizowane szmateksy do kupienia, nasączone jakimś wynalazkiem, co działają na krótszą/dłuższą metę podobnie ) i nie ma prawa sparszywieć ;-). EDYTA: Seger dobrze o wapnie wiedeńskim pisze, ale to już wykończeniówkę się tym robi. Bo od początku to się co najwyżej pociąć można ;-). Edited December 20, 2009 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 21, 2009 Report Share Posted December 21, 2009 raz w tygodniu? To po kilkudziesięciu godzinach już jest szare i matowe :). Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted December 21, 2009 Report Share Posted December 21, 2009 (edited) Chyba sobie jaja robisz ;-). Albo polerować nie potrafisz. Ostatnie 5 lat siedziałem w firmie zajmującej się tuningiem motocykli, nie masz pojęcia ile rzeczy jest z polerowanego aluminium i jego stopów w takich "harlejach" (określenie chopper nie wszyscy pojmą ;-) ). Jak jest dobrze zrobione to nie ma prawa po prostu ;-). Do tego na koniec dobre mleczko na silikonie i nie ma bata ;-). EDYTA: pierwszy motocykl w galerii zrobimy na silniku Triumpha, uwierz on nie ma tam chromu ;-) http://www.chopper.info.pl/galeria/index.html I tak jest z każdym następnym ;-). Albo wskocz sobie na stronki o tuningu optycznym. Edited December 21, 2009 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
Ownage Posted December 21, 2009 Report Share Posted December 21, 2009 Dobrym rozwiazaniem jest tez specjalny lakier bezbarwny w sprayu do powierzchni polerowanych (np. aluminium) ktory sie czesto stosuje do zabezpieczania czesci metalowych przed utlenianiem w motocyklach. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 21, 2009 Report Share Posted December 21, 2009 powoduje matowienie lekkie nie całkowicie ale leciutko matowieje. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 21, 2009 Report Share Posted December 21, 2009 Sager ja wiem że wapno wiedeńskie do tego służy tylko po co mam pisać to samo co ty ;) Tuksiak ja wiem ale większość ludzi którzy nie mają wiedzy o tym uważają że to co jest dla ludzi w temacie polerowaniem wstępnym wystarczy ;) Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted December 21, 2009 Report Share Posted December 21, 2009 Rozumiem :-). Dlatego uprzejmie poinformowałem - musi być lustro - naprawdę, zero rys, nierówności i zmatowień, inaczej szkoda pracy. Polerowanie jakiegoś prostego elementu, to czasem cały dzień pracy i drugi dzień wykańczania. Quote Link to post Share on other sites
Frontal Posted December 21, 2009 Author Report Share Posted December 21, 2009 Spoko, spoko. Ja już się dowiedziałem co chciałem. Dzięki wszystkim za pomoc. :> Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 25, 2009 Report Share Posted December 25, 2009 ale polerowanie aluminium a polerowanie gównolitu to nie jest do końca to samo. Ja wiem ze alu da sie na lustro odpolerować bo i radiatorki czasami w ten sposób traktowałem ale ZNAL to nie to samo. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts