chochol Posted January 6, 2010 Report Share Posted January 6, 2010 (edited) Kwestii gwintu, szczerze powiem, na sprzedane juz pare tysiecy tlumikow (nie tylko do polski) dostalismy tylko kilka sygnalow o zerwaniu gwintu. Najczesciej powodem bylo wkrecanie tlumika na uszkodzony gwint w replice (poprzez odkrecanie tlumika plomienia bez poluzowania pinu imbusem ) oraz braku jakiegokolwiek smaru na gwincie - raz wystarczy kropelka smaru przy nakrecaniu i bedzie dobrze na wieki. Edited January 6, 2010 by chochol Quote Link to post Share on other sites
-Adek- Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 A ja mam pytanie co do jakości tłumików, a raczej ich tłumienia. Lepiej będzie tłumił tłumik od Silesii czy np. od King Armsa, G&P, czy innych markowych? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 King Arms = Silesia (sprawdzałem w AK tłumiki obu producentów zbliżonego rozmiaru, jeśli ktoś ma inne doświadczenia, to chętnie poczytam). Więc wybór jest prosty - polskie lepsze, bo polskie, wspierajmy polskich przedsiębiorców, a już zwłaszcza przedsiębiorczych airsoftowców :) Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted January 10, 2010 Report Share Posted January 10, 2010 Jangi Napisano 9/1/2010, 22:01 Więc wybór jest prosty - polskie lepsze, bo polskie, wspierajmy polskich przedsiębiorców, a już zwłaszcza przedsiębiorczych airsoftowców Zgadzam się w 1000% ;-) Tylko szkoda, że farba tak szybko schodzi. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 A ja bym wziął KA... Tłumią porównywalnie a KA jest lżejszy i ładniejszy. Niech sie polscy producenci zbliżą z jakością do produktu KA to chętnie wtedy poprę polską myśl techniczną :) Pzdr. Quote Link to post Share on other sites
-Adek- Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 Dzięki za odpowiedzi. Chodziło mi o to tylko który lepiej tłumi, ale dobrze wiedzieć, że KA jest ładniejszy :). Quote Link to post Share on other sites
mander14 Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 Kupiłem tłumik z SILESII (bo się na czytałem że dobre i tłumią) a tu dupa :/ jakoś nie widzę a raczej nie słyszę żadnej różnicy.Posiadam taką se o replikę ;) http://www.taiwangun.com/shop,show,1082 Sorry że tu piszę ale nie ma po co robić osobnego tematu skoro już tutaj o tym piszecie ;) Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 (edited) Z punktu widzenia strzelca różnica zawsze jest znikoma. Postaw kogoś 20/30m od wylotu lufy, strzel bez, a potem z tłumikiem, zapytaj się obserwatora czy faktycznie "nie ma różnicy"... GB Boyi na tyle rzęźi i buczy, że Twoja reakcja nie budzi żadnych dziwnych uczuć, dopiero obserwator/cel oddalony od repliki usłyszy różnicę. Edited January 11, 2010 by Gogin Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 z 10m już różnica jest wyraźna. Zapewniam. Ty, jako strzelec masz pracujący jak piła tarczowa chiński GB. Twój cel mniej słyszy sam GB a bardziej powietrze z lufy i dlatego Ty różnicy nie widzisz- on kilka metrów dalej- tak. Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 Kupiłem tłumik z SILESII (bo się na czytałem że dobre i tłumią) a tu dupa :/ jakoś nie widzę a raczej nie słyszę żadnej różnicy.Posiadam taką se o replikę ;) http://www.taiwangun.com/shop,show,1082 Sorry że tu piszę ale nie ma po co robić osobnego tematu skoro już tutaj o tym piszecie ;) Załóż gogle i poproś, żeby ktoś strzelał w Twoim kierunku z 10-20-30 metrów. Quote Link to post Share on other sites
MattTheKing Posted January 16, 2010 Report Share Posted January 16, 2010 Witam Nie chcę zakładać nowego tematu i chciałbym się zapytać o jedną rzecz Czytałem ten temat, wiem, że tłumiki tłumią odgłos wystrzału ale jak jest jest z mocą repliki? Czy tłumik obniża fps w replice czy nic to nie zmienia? Quote Link to post Share on other sites
chochol Posted January 16, 2010 Report Share Posted January 16, 2010 Jak sprawdzisz na chrono replike "z" i "bez" to bedzie odchylenie jakies 10-20 fps, ale to wina glownie oddalenia wylotu lufy od samego chrono Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted January 16, 2010 Report Share Posted January 16, 2010 Mierzenie "z" i "bez" tłumika tak aby koniec lufy zawsze był w tej samej odległości od chrono powinno dać odpowiednie porównanie. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 17, 2010 Report Share Posted January 17, 2010 10-20 fps różnicy to bzdura. Może się trafić tłumik że zabierze Ci 5fps czy doda 5fps ale są to pomijalnie małe różnice, generalnie tłumik (dobry, osiowo zamontowany) niema wpływu znaczącego na fpsy. Quote Link to post Share on other sites
ireabe Posted January 18, 2010 Report Share Posted January 18, 2010 (edited) Jeśli ktoś posiada tłumik w wersji 'ekonomicznej' bez komór wewnątrz może zrobić je samemu. Sama mata 'wygłuszająca' którymi takie tłumiki są wyścielane spełniają swoją funkcję w stopniu minimalnym. W moim mp5sd6 z tłumikiem ics'a zrobiłem wkład do tłumika z żebrami zrobionymi z maty wygłuszającej którą wyjąłem z drzwi samochodowych. Oj działa to, działa... :D Edited January 18, 2010 by ireabe Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 18, 2010 Report Share Posted January 18, 2010 większość tłumików nie zawiera komór tylko plasterki gąbki... to jest ASG. Tu gąbka sprawdza się lepiej niż w ostrej podobnie jak z replikami nie biega się do rusznikarza czy nie kupuje ich w sklepie z bronią. Quote Link to post Share on other sites
ireabe Posted January 18, 2010 Report Share Posted January 18, 2010 Tak, racja, dlatego nie piszę o tłoczeniu komór z blachy, tylko zrobieniu ich z maty. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 18, 2010 Report Share Posted January 18, 2010 no to wtedy tez nie są żadne komory a jedynie zwyczajne krążki z gąbki, jak w większości tłumików ASG :D Quote Link to post Share on other sites
ireabe Posted January 18, 2010 Report Share Posted January 18, 2010 Krążki z gąbki/maty wygłuszającej tworzą komory. Piszemy o tym samym praktycznie. Chodzi mi o to że sama wyściółka tłumika nie jest zbyt efektywna. ;) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 no, komory to by były gdyby miedzy krążkami były przerwy :D. Krązki działają równie dobrze co jednolita rurka z gąbki. Z tym że ciężko taką dorwać ale np KM head sprzedawał kiedyś gąbkę w jednym kawałku do tłumika SOCOM. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 Otulina do rur o odpowiedniej grubości. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 ... jest do d... a nie tłumika. Quote Link to post Share on other sites
ireabe Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 Ja robiłem po prostu krążki o różnej średnicy otworu i umieszczalem je w tłumiku naprzemiennie, duży-mały-duży. Ot komory się robią. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 20, 2010 Report Share Posted January 20, 2010 chyba że tak. W każdym razie otulina do rur sie nie bardzo nadaje bo nie jest "chłonna" a jej wierzchnia warstwa jest jednolita (bo cięta na ciepło chyba) więc powietrze w nią nie wchodzi. Quote Link to post Share on other sites
wajser Posted January 20, 2010 Report Share Posted January 20, 2010 Najlepsza będzie mata wygłuszająca do car-audio lub wygłuszenie z drzwi auta. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts