szmerglu Posted July 2, 2009 Report Share Posted July 2, 2009 Do CA czy plastikowej CYMY też da radę;) tylko trzeba trochę piłować/szlifować :) Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted July 2, 2009 Report Share Posted July 2, 2009 Dać to się da do wszystkiego, nawet do bazarka za 15zł, radzę koledze, żeby użył za podstawę repliki, z której zostanie mu trochę więcej, niż body. ;) Ja akurat użyłem jakiegoś chińskiego body, takiego jak w boyi ze składaną kolbą. Ale w moim berylku nie robiłem kolby składanej, bo montuję stałą wysuwaną. Reasumując - można robić z AIMSa, ale taniej będzie kupić sam gearbox i komorę zamkową :P Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted July 2, 2009 Report Share Posted July 2, 2009 (edited) Ja akurat użyłem jakiegoś chińskiego body, takiego jak w boyi ze składaną kolbą. Ale w moim berylku nie robiłem kolby składanej, bo montuję stałą wysuwaną. "Stałą wysuwaną", czyli kolbę od emki? Przecież o wiele łatwiej taką założyć na body po stałej kolbie. Edited July 2, 2009 by sgt.Chaos Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted July 2, 2009 Report Share Posted July 2, 2009 "Stałą wysuwaną", czyli nową radomską. Tę wysuwaną, z żebrami, ale bez węzła umożliwiającego składanie na bok. Quote Link to post Share on other sites
chmiello19 Posted July 3, 2009 Report Share Posted July 3, 2009 (edited) Panowie ja nie chce upodobnić tej cymy 0.50 na beryla ale użyć jedynie body i przerobić mocowania okładzin. Przecież nie upadłem na głowę i wiem jak wygląda beryl nie jestem laikiem w tym temacie.. Mam wszystkie części do stworzenia beryla i chodziło mi o body czy się nada, bo nie wiem czy zauważyliście to jest jedyna na rynku replika która ma przedłużone i pionowe z tyłu body i żadne ak 74 takiego nie ma. PS. Dread skąd masz taką kolbę? Przecież to unikat? Pochwal się:D Edited July 3, 2009 by chmiello19 Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted July 3, 2009 Report Share Posted July 3, 2009 PS. Dread skąd masz taką kolbę? Przecież to unikat? Pochwal się Tak zwany "skraczbild". Kilka arkuszy polistyrenu, trochę kleju i dużo cierpliwości. Jest zrobiona w 70%. Quote Link to post Share on other sites
chmiello19 Posted July 4, 2009 Report Share Posted July 4, 2009 Sorry, że post pod postem ale ma ktoś może dokładne wymiary standardowego tłumika płomienia od beryla oraz wymiary lufy? Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted July 8, 2009 Report Share Posted July 8, 2009 powinno wystarczyć Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted July 8, 2009 Report Share Posted July 8, 2009 Ja bym tylko nadmienił, że normalny tlumik beryla jest zakolkowany na lufie. Gwint natomiast do montazu w replikach wg mnie zawiera blad. Nasze gwinty na lufach to M14x1L na rysunku tech. podana jest wartosc M14x1,25L. Quote Link to post Share on other sites
AeroL Posted July 8, 2009 Report Share Posted July 8, 2009 (edited) Ja bym tylko nadmienił, że normalny tlumik beryla jest zakolkowany na lufie. Gwint natomiast do montazu w replikach wg mnie zawiera blad. Nasze gwinty na lufach to M14x1L na rysunku tech. podana jest wartosc M14x1,25L. Drogi Macieju, oryginał rysunku nie zawiera gwintu :wink: ...rysunek posiada wiele błedów ( otwory na kołki itp) popatrzcie dokładnie ;-) Edited July 8, 2009 by AeroL Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted July 14, 2009 Report Share Posted July 14, 2009 To zróbcie lepszy i dajcie na sieć ;) Quote Link to post Share on other sites
chmiello19 Posted July 24, 2009 Report Share Posted July 24, 2009 Uwaga, Uwaga ciekawostka!!! Nowa replika cymy CM048, która na dzień dzisiejszy jest najlepszą replika AK74 pod względem jakości do ceny i niezawodności posiada pionowe body u nasady kolby i tak dzięki temu niedopatrzeniu chinoli ta replika na dzień dzisiejszy jest najlepszą repliką na podstawę do beryla. ( informacje zaczerpnięte z autopsji ) Quote Link to post Share on other sites
VITREUS Posted July 24, 2009 Report Share Posted July 24, 2009 Uwaga, Uwaga ciekawostka!!! Nowa replika cymy CM048, która na dzień dzisiejszy jest najlepszą replika AK74 pod względem jakości do ceny i niezawodności posiada pionowe body u nasady kolby i tak dzięki temu niedopatrzeniu chinoli ta replika na dzień dzisiejszy jest najlepszą repliką na podstawę do beryla. ( informacje zaczerpnięte z autopsji ) Jakie niedopatrzenie? Przcie właśnie tak wygląda AK74. Poza tym takie samo body jest w AKM CYMY już ładnych parę miesiecy - więc co to za ciekawostka? Quote Link to post Share on other sites
Kac Posted July 24, 2009 Report Share Posted July 24, 2009 (edited) Uwaga, Uwaga ciekawostka!!! Nowa replika cymy CM048, która na dzień dzisiejszy jest najlepszą replika AK74 pod względem jakości do ceny i niezawodności posiada pionowe body u nasady kolby i tak dzięki temu niedopatrzeniu chinoli ta replika na dzień dzisiejszy jest najlepszą repliką na podstawę do beryla. ( informacje zaczerpnięte z autopsji ) A to ciekawe co piszesz, bo kumpel to ma i chce sprzedać bo doszedł do wniosku, że się nie nadaje do przeróbki. Ot też taka ciekawostka ;-) . Kałachy Boyi też mają pionowe body. Z resztą, kolega wyżej już napisał, że to żadne niedopatrzenie. Przy okazji pochwalę się swoim :-F Edited July 24, 2009 by Kac Quote Link to post Share on other sites
chmiello19 Posted July 25, 2009 Report Share Posted July 25, 2009 Zawsze sądziłem, że AK74 mają ukośne body z tyłu. Widocznie byłem w błędzie. Kac możesz napisać dokładniej co twojemu koledze nie pasowało w cm048 na podstawę do beryla, bo mam zamiar go przerobić i może coś mi umknęło. Pozdrawiam:) Quote Link to post Share on other sites
Germ Posted July 26, 2009 Report Share Posted July 26, 2009 AKS-74 ma ukośne body z tyłu. 3 rzeczy - pokrywa, magazynki, muszka. :P IMO nie pasują. Quote Link to post Share on other sites
Kac Posted July 27, 2009 Report Share Posted July 27, 2009 Wypytałem go. Chodziło mu tylko o to, że przedłużki z urządzeniem wylotowym, jakie wytoczył nam kolega, nie pasują do cymy :-F . IMO cyma ma po prostu większą moc w stocku, tylko dlatego jest lepsza od Boya, bliżej się jej nie przyglądałem :uśmiech: . Quote Link to post Share on other sites
Terenowy Posted July 27, 2009 Report Share Posted July 27, 2009 Mój kbs dziś otrzymał muszkę od AKM wygląda całkiem całkiem :) Wewnętrznie troche teflonu na gumkę i od razu lekko lepiej strzela. Ciekawe czy te nowe magi z nowej serii AK od TM podejdą do naszych wzetek bo były jeszcze bardziej wyprostowane od 74 w kierunku do Beryla. Quote Link to post Share on other sites
Germ Posted July 28, 2009 Report Share Posted July 28, 2009 A magazynki 5,56 od kbk Beryl nie pasują? Quote Link to post Share on other sites
chmiello19 Posted July 29, 2009 Report Share Posted July 29, 2009 Zacząłem zastanawiać się nad tą cm 048 kiedy Kac wspomniał o problemach z urządzeniem wylotowym i nasuwa się takie pytanie która replika jest najłatwiejsza do dotoczenia całej lufy do beryla, bo ta od cm 048 wygląda mniej więcej tak http://www.taiwangun.com/shop,show,1447 i jest szalenie trudna do wytoczenia w innej długości. Quote Link to post Share on other sites
Raffee Posted July 29, 2009 Report Share Posted July 29, 2009 w Boju lufa jest o wiele prosciejsza i mysle ja bd najlatwiej wytoczyc Quote Link to post Share on other sites
Kac Posted July 29, 2009 Report Share Posted July 29, 2009 (edited) Albo zamiast toczyć całą lufę wytocz sobie przedłużkę pasującą do gwintu pod tłumikiem płomienia w replice Cymy ;-) . Ja tam zrobiłem ze swoim Boyem. Edited July 29, 2009 by Kac Quote Link to post Share on other sites
Terenowy Posted July 29, 2009 Report Share Posted July 29, 2009 Germ, magi bez ingerenci twórczej nie podejdą bo są za wąskie i zachaczają o system HU. Ja w swoim przedłużkę zrobiłem z miedzianej rurki którą nabiłem na AKMą muszkę, sam tłumik to aluminiowa rurka nabita na miedzianą :) Interesuje mnie jak są nawiercone otworki w tłumiku bo po fotkach trudno trochę. Quote Link to post Share on other sites
chmiello19 Posted August 14, 2009 Report Share Posted August 14, 2009 Niedawno dowiedziałem się o firmie robiącej nietypowe repliki ASG http://www.repliki-gh.home.pl/main.html?src=/index2.html#1,0 firma ta może być pomocna przy tworzeniu repliki Beryla. Może już ją znacie, może nie. Mam zamiar skorzystać z pomocy tej firmy przy toczeniu naprawdę skomplikowanej lufy z cymy 048 na beryloską. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted August 21, 2009 Report Share Posted August 21, 2009 Z drugiego (niepotrzebnego) tematu o (mini) berylu: Oryginalny bezpiecznik nie pasuje „za Chiny”, podobnie jak do "wyrośniętego" Beryla icon_wink3.gif Przy odrobinie samozaparcia można wykonać wiele części samodzielnie z urządzeniem wylotowym nowego typu przystosowanym do tłumika dźwięku włącznie. Oryginalny bezpiecznik będzie pasować, ale nie od razu :) Zamontowanie bezpiecznika sprowadza się do nawiercenia komory zamkowej, nawiercenia otworu w GB i zamontowania innej części, która będzie wchodzić w GB blokując spust. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts