pixxel Posted June 6, 2009 Report Share Posted June 6, 2009 A do ilu można to cacko stuningować nie zmieniając zespołu cylindra?(głównie chodzi mi o zaczep tłoka) Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted June 17, 2009 Report Share Posted June 17, 2009 Wie ktoś czy można zamontować czółenko od prawdziwego Remingtona? Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted June 17, 2009 Report Share Posted June 17, 2009 Pisał Piok w tym albo drugim temacie, że ktoś dokonał tego niesamowitego czynu, ale to kupa roboty - poszukaj bo na pewno było ;-). Quote Link to post Share on other sites
Burt15 Posted June 17, 2009 Report Share Posted June 17, 2009 (edited) Zadam niesamowicie głupie pytanie, nie bijcie :P W dzisiajszych czasach pełnych chińskich replik, które przecież nie są złe, czy opłaca się dawać 3 stówy za spręzynową strzelbę? W tych pieniądzach można kupić używanego Warriora, do którego wystarczy precka i optyka żeby go powoli zacząć nazywać ,,czymś wyborowym" (kiedyś za APSa Maruzena lub VSR TMa trzeba było zapłacić krocie, żeby mieć snajperkę dzisiaj 700- 1000zł to już replika wyborowa), ale nie o snajperkach mowa. Za 300zł są fajne gaziaczki z blow backiem, za tą kasę idzie kupić wiele AEGów. Min. nowy CM.028, który jest całkiem fajowy, zwarzywszy na około 380fps w stocku. 300zł dałem za sam mundur i kamizelkę ale czy warto płacić tyle za sprężynkę, kiedy teraz można mieć np. G5 Galaxy? Edited June 17, 2009 by Burt15 Quote Link to post Share on other sites
Mamut Posted June 17, 2009 Report Share Posted June 17, 2009 Jak było mówione, strzelby to sprzęt dla entuzjastów i profesjonalistów. ;) Nie ma sensu tego porównywać do replik innego typu, a jedynie do innych strzelb. Maruzeny to małe pancerniki. I tym właśnie biją na głowę swoje klony, podróbki oraz inne strzelby. Uważam, że to najlepsze strzelby sprężynowe. Przewyższają je dopiero strzelby gazowe. Czy jest sens? Jeśli nie boli cię brak serii i nie chcesz strzelać ze 100 metrów, to będziesz zadowolony. Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted June 18, 2009 Report Share Posted June 18, 2009 Oczywiście, że warto. Nawet świniaka w konwersji GP za 1000zł (w Specshopie w promocji za 770) bardziej warto niż cokolwiek chińskiego. Quote Link to post Share on other sites
Piok Posted July 31, 2009 Report Share Posted July 31, 2009 Hej. Już jakiś czas temu mój świniak zaczął pełnić rolę broni bocznej. Niestety kiepsko było z miejscem na oporządzeniu do przenoszenia go, przytroczenie do plecaka nie zdawało egzaminu. Zakup specjalnej ładownicy na szotgana (scabbardu) nie wchodził w grę bo łażę głównie z plecakiem. Wpadłem na taki pomysł. Ładownicę na 4 magazynki od P90 przytroczyłem nisko do lewego boku kamizelki. Akurat tak się składa, że lufa ca870 ciasno wchodzi i pewnie siedzi do takiej ładownicy :). Może to być oczywiście jakakolwiek inna ładownica itp. Chwyt pistoletowy od góry przytrzymuje przy kamizelce kawałek troka z fastexem, przewleczonym przez kabłąk spustowy i taśmę molle kamizelki. Całość przetestowana podczas 24h paramilsima po pagórach w okolicach Szczyrku. Zdało egzamin na 5 :). Foty: http://img396.imageshack.us/img396/2456/zdjcie202.jpg http://img65.imageshack.us/img65/8625/zdjcie203.jpg http://img65.imageshack.us/img65/834/zdjcie204.jpg Quote Link to post Share on other sites
cczosnekk Posted December 15, 2009 Report Share Posted December 15, 2009 Witam i moje pytani czy Maruzen CA870 Folding stock http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=2944 wytrzyma sprężynę, I czy sprężyna podejdzie : "Sprężyna M130 do CA870 Sprężyna o niejednakowym skoku do tuningu mocowego modeli serii CA870 Maruzena. Waga: 20g Materiał: metal Pasuje do: CA870, CA870 CQB." Jeżeli wytrzyma czy będzie wszystko ok czy lepiej nie dawać bo może się shotgun rozwalić, Czy lepszym rozwiązaniem była by 120 ? Z góry dziękuje za udzielone mi rady. I czy trudno samemu Zielonemu wymienić sprężynę ? Quote Link to post Share on other sites
Mamut Posted December 15, 2009 Report Share Posted December 15, 2009 Znam typa, co miał M140 i działało (tylko to było dawno). Ja bym nie ryzykował. Jak spring dedykowany to czemu ma nie wejść? Wymiana nie będzie trudna, ale zapoznaj się w necie z demontażem. Quote Link to post Share on other sites
cczosnekk Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 A na moim miejscu założyłbyś SP120 czy SP130 ? Quote Link to post Share on other sites
Mamut Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 Dopóki bym nie założył metalowej prowadnicy i długiej lufy, to nie zakładałbym żadnej. Taka moc przy tak krótkiej lufie to pomyłka. Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted August 17, 2010 Report Share Posted August 17, 2010 Dawno nikt tu nic nie pisał, więc wtrącę parę zdań, a nóż komuś się przyda ;-) Podczas wykonywania regulowanego hopka zniszczyłem (z własnej winy) element podkręcający kulkę (tą małą gumkę z okrągłym wypustkiem wchodzącym w lufę). Wiedząc iż próżno szukać jej w sklepach krajowych (zagranicznych zresztą też), rozpocząłem poszukiwania czegoś co mogło by ją zastąpić. Na pierwszy ogień poszedł podany już przez kogoś wcześniej patent z rakietką do ping-pong'a. Po wizycie w jednym z handlowych molochów i wydaniu oszałamiającej sumy 5,65zł :-F stałem się posiadaczem w/w rakietki, z której można wykonać całą masę tych gumek. Niestety nie jest to rozwiązanie pozbawione wad - wypustek odpowiedzialny za podkręcanie kulki wchodził według mnie zbyt płytko, były problemy z wyregulowaniem hopka. Postanowiłem więc szukać dalej. Po dwóch dniach rozmyślania i dokładnego oglądania wszystkich napotkanych rzeczy wykonanych z gumy :wink: wpadłem na pomysł który okazał się strzałem w dziesiątkę - klawiatura z telefonu, a dokładniej z Nokii E51. Zresztą, zobaczcie sami: Chwila zabawy żyletką i mamy gumkę jak ta lala ;-) Ważne, aby ściąć lekko czubek tego wypustka który wchodzi w lufę (nie więcej niż 0.5mm) - jest lekko zaokrąglony, nie tak jak oryginalna gumka i w tej postaci się nie sprawdził. Kulki wariowały, leciały raz w prawo, raz w lewo a raz w kosmos :wink: Po ścięciu czubka latają bez porównania lepiej, zaryzykowałbym nawet stwierdzenie że latają lepiej niż na gumce od maruzena. Mam nadzieję że komuś powyższe wypociny pomogą ;-) Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Mamut Posted August 17, 2010 Report Share Posted August 17, 2010 Jeśli dobrze rozumiem, zrobiłeś podwójnego cyca jak w gumkach najnowszej generacji? Very clever. :) Mój shotgun przeszedł downgrade. :( Okazuje się, że długie lufy od G&P, które są zrobione ze ZnAl'u (czyt. gównolitu), odginają się same z siebie w lewo (jeśli jest się strzelcem praworęcznym). Kiedyś sądziłem, że to wina mechboxa ale okazało się inaczej. Można liczyć, że żywotność tych luf przy łagodnym traktowaniu i strzelaniu 3 razy na miesiąc to dwa lata. Prawdopodobnie wytoczę sobie nową lufę ze stali i zrobię stalowego mechboxa na obrabiarce numerycznej z miejscem na Hop-Up typu AEG'owego. Ale to tylko plany. Chyba że byłoby kilka osób zainteresowanych kupnem. Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted August 17, 2010 Report Share Posted August 17, 2010 Nie nie, "cyc" jest jeden, tak jak miało to miejsce w oryginalnej gumce ;-) Quote Link to post Share on other sites
Mamut Posted September 29, 2010 Report Share Posted September 29, 2010 Odkryłem, że pneumatyka w świni ma bardzo poważne problemy ze szczelnością. 1. Tłok łapie ciśnienie dopiero po 2/3 przebytej trasy. To tłumaczy czemu miałem 410 fps od nowości na springu M140 (tuning był po roku zabawy jakoś). 2. Cylinder odkształca się od wewnątrz i dlatego uszczelka nie łapie ciśnienia na początku. Jako, że uwielbiam tego shota, postanowiłem zaprojektować oraz zbudować cylinder i tłok z metalu by zapobiec odkształceniom i zapobiec rozszczelnianiu. Tłok nie będzie miał tej prymitywnej uszczelki typu APS'owego, tylko O-ring jak w tłokach najlepszych produkcji. Przewiduję 100% szczelności prawie od początku suwu. Jeśli wynalazek zadziała, produkt trafi do sprzedaży. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted September 29, 2010 Report Share Posted September 29, 2010 Dlatego Piok pisał o o-ringach wewnątrz głowicy i wtedy szczelność jest aksamit - mierzone na chrono ~~400 fps na m120 i koło 445 fps na M130, M140 nie raczyłem mieć. Sam mam głowicę tłoka czerwoną LayLax'a (Prometheus) do APS-2 i jest zacnie, do tego dobry smar i bez problemu bangla. Byłoby więcej gdyby połączenie dyszy cylindra z komorą nie było takie badziewiaste. Quote Link to post Share on other sites
Mamut Posted September 29, 2010 Report Share Posted September 29, 2010 No tak. Ale wkładanie O-ringa do głowicy to prowizorka. A ja prowizorki nie znoszę. :P A gumy do APS'a są mimo pozorów dużo trudniej dostępne niż O-ringi. Ja sporo szczelności straciłem głównie przez ten ubity w środku cylinder. Nie wiem jak, ale według suwmiarki, jest jajowaty z tyłu. I zaczyna się odkształcać mocno przy zaczepach dla szyn. W sumie masz rację Gogin z tą dyszą. Pomierzy się, zobaczy i wprowadzi modyfikacje. Najlepiej by było to od razu dostosować do Hop-Up'a od AEG'a, wtedy by była szczelność jak ta lala. Ale musiałbym projektować nowy mechbox, a na razie mi się nie chce. :P Quote Link to post Share on other sites
Prawda Posted October 14, 2010 Report Share Posted October 14, 2010 Troszkę czasu minęło, w związku z czym mam pytanie. Czy projekt cylindra i tłoka do świni ruszył, ma się dobrze, czy dalej jest w sferze planów ? :happy: Quote Link to post Share on other sites
Mamut Posted October 14, 2010 Report Share Posted October 14, 2010 Projekt jest gotowy od jakiś dwóch tygodni. :) Teraz tylko czekam jak kumpel, co ma sprzęt do produkcji, wyzdrowieje i budujemy prototypy. Quote Link to post Share on other sites
Prawda Posted October 14, 2010 Report Share Posted October 14, 2010 O! To bardzo dobra wiadomość :) . Jestem fanem wszelkiej maści strzelb, a jako że w końcu udało mi się uzbierać jakąś sensowną kasę, to zastanawiam się nad kupnem jakiegoś shotguna ze stajni maruzena (lub g&p). Quote Link to post Share on other sites
Amek1992 Posted October 19, 2010 Report Share Posted October 19, 2010 ostatnio przy rozbieraniu mojego maruzena zgubiłem system hop up mógłby ktoś zamieścić zdjęcia jak to dokładnie wygląda i jak to się wsadza bo nie mam ochoty kupować 3 maleńkich sprężynek za 40 złotych które i tak nie wiem jak i do czego wsadzić. Quote Link to post Share on other sites
Mamut Posted October 19, 2010 Report Share Posted October 19, 2010 Pogrzeb w tym wątku i popytaj wujka google. Było i jest o tym. Poza tym pomyśl. Ile jest miejsc gdzie można włożyć gumkę i kołek ze sprężyną dociskową? Jak pogubiłeś części to zaimprowizuj z wkładów od długopisu i sprężynek. A w ogóle to jak mogłeś zabrać się za replikę bez zapoznania się z dokumentacją? Quote Link to post Share on other sites
Amek1992 Posted October 19, 2010 Report Share Posted October 19, 2010 (edited) kiedy ja nie wiem jak ta gumka w ogóle ma wyglądać dlatego proszę o jakieś zdjęcie poglądowe. replikę kupiłem bez pudełka i dokumentacji Edited October 19, 2010 by Amek1992 Quote Link to post Share on other sites
Hellrider Posted February 13, 2011 Report Share Posted February 13, 2011 a ja dołączając się do tematu chciałbym, zapytać czy można gdzieś dostać kaburę to takiej strzelby :) orócz tej Condorowskiej na specshop, chodzi mi raczej o zbicie z ceny :) Quote Link to post Share on other sites
Mamut Posted April 1, 2011 Report Share Posted April 1, 2011 Mały update. Cylinder i tłok są w produkcji. Ale już wiem, że czas i koszta wyprodukowania pojedynczej sztuki są bardzo duże. Wychodzi około 150-200 zł za sam cylinder. Tłok wyjdzie 100-150 zł. Jedyna zaleta, że tych części nie da się zajechać i musimy walczyć o mistrzowskie spasowanie, by nie orały mechboxa. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts