Jump to content

Recommended Posts

Posted

O, mam taki nóż... Nie spodziewałem się, że ktoś może tego używać... Na kij im to?

jak chcesz to się Go jutro spytam ;)

to jest zdaje sie Muela Tanto-19 W (jakby ktoś nie wiedział :P)

[/OT]

• Replies 817
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pytanie do Catcha (bo on będzie chyba wiediząl najlepiej), przymierzam się do zakupu KP-8. Choć najpier muszę uzupełnić wyposażenie PT-2 o kolejne dwa zasobniki uniwersalne.

1. W opisie KT-8, jest że na jednym z boków jest cargo. Czy możesz określić które jest to dokladnie cargo.

2. Co sądzisz o umieszczeniu na drugim boku kamizelki Waszej kabury do pistoletu, podobnie jak to była w niemieckim kombinezonie spadochroniarskim z IIwś lub nosi się go na szelkach pod pachą?

Posted

Ad.1 Odpowiednik małego uniwersalnego.

Ad.2 Kolega z Kawaleriii Pow. nosi w ten sposób MUDPILA na modułowym chestrigu (poziomo, przypiętego na solidne sztrapsy do modułów) ze służbowym WISTEM, dodatkowona wierzchu przypiął kieszonkę na nóż upiętej w której nosi magazynek jeśli musi mieć wyjęty w bazie.

Zdjęcie może nie najlepsze ale powinno dawać pojęcie o patencie:

mudpil1zj0.th.jpg

Jeśli chodzi o samą metodę takiego "crossdrawa" to sprawdza się to głównie zwłaszcza do działania z pojazdów. Sam nie używam więc dalej nie będę spekulował. Kolega sobie chwali i działa na tym dosyć szybko. Dużo zależy od rozdzaju zapięcia (guma, dobry thumbbreak)

Posted

Właśnie, kiedy będą mundurki?

Witam!

co do mundurów to owszem miały pojawic sie juz w listopadzie, ale niestety nie udało nam sie.Mam nadzieje z ewprowadzimy je jeszcze wtym roku.Cały czas trwaja prace nad nimi, wiec myślę ze lada chwila powinny byc dostepne w naszej ofercie- ale nie chce obiecywac na 100%.

Pozdrawiam!

MIWO MILITARY

Marzena Moniak

Taką dostałem odpowiedź odnośnie mundurów, więc pozostaje poczekać jeszcze troche..

Posted

Mi napisali w mailu, że ze względu na "duże zamówienie wojskowe" muszę poczekać do lutego ze swoim zamówieniem na kieszenie i inne pierdoły, więc wydaje mi się, że w tym roku na pewno mundurów nie ujżymy. Chciałbym być mile zaskoczony. :uśmiech:

Posted

Mi napisali w mailu, że ze względu na "duże zamówienie wojskowe" muszę poczekać do lutego ze swoim zamówieniem na kieszenie i inne pierdoły, więc wydaje mi się, że w tym roku na pewno mundurów nie ujżymy. Chciałbym być mile zaskoczony. :uśmiech:

Kacu niekoniecznie mundury są szyte przez te same osoby co kamizelki oraz wojsko wcale nie musiało ich zamawiać.. Poczekamy zobaczymy.. A najlepiej niech sie Catch wypowie :)

Pozdro!

Kornik

Posted

Witam zamówiłem sobie w miwo Kamizelka modułowa KP-9 ( zamówienie ma być zrealizowane w okolicach stycznia ;-) ) czy ktoś jest szczęśliwym posiadaczem jej i mógłby się wypowiedzieć na jej temat jak się sprawdza ?

A o takich znakach jak kropka, przecinek to slyszales? //szasz

Posted

Szaszłyk masz racje. Lecz ta kamizelka pasuje mi i wiem już jak nią wyposażyć do swoich potrzeb. Zadaje to pytanie, aby upewnić się, w 100%, że jest wykonana profesjonalnie i czy posiadacze niej są naprawdę zadowoleni a zamówienie można zawsze zmienić.

Posted

To się okaże Panie Catch22. Ja jestem tego zdania, że jak się już w coś bawić to profesjonalnie. Po co wydawać nawet drobne sumy na sprzęt który za 2 tygodnie nie będzie nas zadowalać ?

Posted

Bardzo słusznie, ale z doświadczenia dodam, że niezwykle istotną sprawą jest dobra znajomość własnych potrzeb i dobranie sprzętu odpowiednio do tychże. Skąd to "panowanie" nie mam pojęcia...

Posted

Najgorzej Catch, że rzecz kupowane przez net sa zawsze kupowane na wyczucie. I nie zawsze to co widzimy i wydaje się nam dobre na odległość sprawdza się w praktyce. Ja bym chętnie "pomacał" wszytkie wyroby Miwo i poprzymierzał, to wtedy byłybym usatysfakcjonowany w 90%, a tak jestem tylko w 80%. Ale co ta mi, złożyłem kolejne zamowienie i czekam na jego potwierdzenie. A pas PT-2 z zasobnikami doskonale sprawdza się podczas wypadów do lasu.

Posted

Skąd to "panowanie" nie mam pojęcia...

Stąd, że jestem tu nowy i nie chce by ktoś zarzucał mi, że mówię do niego na "Ty"

Najgorzej Catch, że rzecz kupowane przez net sa zawsze kupowane na wyczucie. I nie zawsze to co widzimy i wydaje się nam dobre na odległość sprawdza się w praktyce.

I właśnie dlatego opinie i komentarze użytkowników są tak bezcenne ;)

Posted

Co do kamizelek to preferuję takie które nie mają pleców (KP8 lu KT8) lub mają je z siatki (kamizelka pilota). Jest to spowodowane tym, że mój wrodzony konforizm wymusza na mnie zabieranie do lasu wielu niezbędnych do wygodnego bytowania rzeczy. I o ile, na jednodniowym wypadzie potrafie sobie poradzić tylko z oporządzeniem, na 3 dniową akcję musze już zabrać już plecak. A mając plecy kamizleki z "wodoszczelnego" materiału mam zapewniony prysznic na plecach. Tak samo nie bawię mnie wszystkie patenty których nie można rozpiąć z przodu, bo w tym wypadku nie mogę się odprzodu przewentylować.

A gdy już używamy połączonego zestawu: oporządzenie + plecak, to nie musimy na tym pierwszym zbyt duzo szpeju wieszać. Wybieramy tylko taki do którego dostęp musimy mieć bez zdejmowania plecaka i taki który moze się nam przydać gdzy z pewnych względów zostawimy lub utracimy plecak.

Koncpecję przepinania wsztkiego z wyjątkiem amunicji z pasa na plecak, można było zreszta zauważyć u niektorych amerykanskich żołnierzy w Wietnamie.

I jeszcze jeden komentarz, o ile z polskimi szlkami duscicielkami nie potrafiłem się dogadać, Alice też mi nie podpasowała, to pas modułowy Miwo jest idealny. Noszę go nie wokół pasa, ale woku bioder (jak w Izraleskim Ephodzie), gdzie siedzi o wiele stabilniej opierająć się z dołu o biodra, a od góry o żebra. Niestety w takiej konfigurać muszę bardzo skracać szelki. Do minusów tej konfiguracji należy też blokowanie przez szelki górnych ieszeni i koniecznosć trzymania rąk z dala od tułowia (bo to jest pogrubione o ładownice i zasobniki na pasie).

Posted
I właśnie dlatego opinie i komentarze użytkowników są tak bezcenne icon_wink.gif

no właśnie... a może MiWo pomyśli nad np systemem komentowania danych wyrobów przez klientów i ocenianie ich np w skali 0-5...? to na pewno pomoże niektórym niezdecydowanym klientom...

ja z mojego TAJa jestem bardzo zadowolony! Za niedługo kolejne zamówienie...

Posted

Ja bym postulował dodanie wymiarów w opisach, bo my cywile czasem pakujemy zupełnie inne rzeczy do zasobników niż przewidział to producent. U mnie do ładownicy na magazynek pistoletowej wchodzi folder, latarka lub gaz. A do zasobnika na reczny miotacz gazu - telefon komórkowy, zaś do kieszeni na mini radio - GPS.

Posted

Pytanie trochę niedyskretne i nieodpowiednie, ale... Nie bijcie, dla mnie ma to duże znaczenie i być może zaważy na całym moim przyszłym życiu, heh. ;)

W cenniku jest informacja o zmianie cen od nowego roku. Catch - możesz zdradzić, czy ceny zmienią się diametralnie, i czy na wyższe? ;P

Przy okazji też podpisuję się pod prośbą o dodanie wymiarów ładownic/kieszeni. :P

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...