TheOne Posted July 20, 2010 Report Share Posted July 20, 2010 Panowie i Panie jako ze nie znalazłem takiego tematu a jeśli jest to bardzo przepraszam i proszę o linka. Postanowiłem założyć ten temat z kilku powodów jednym, jest ciekawość drugim świadomość że o komorach pisane było dużo ale jest to rozwalone po całym forum. Najbardziej interesuje mnie komora która pasuje do karabinów z serii m4 ;]. Proponuje stosowanie się do schematu w celu uzyskania przejrzystości tematu. Nazwa : Rodzaj karabinu do jakiego pasuje : Cena : Problemy : Ogólne wrażenie : Porównanie do innego HU : no to chyba wszystko P Kai Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted July 20, 2010 Report Share Posted July 20, 2010 Nazwa: Komora King Arms Rodzaj repliki: M4/M16 Cena: ok. 110zł/w replikach KA stock Problemy: - Wrażenie: Świetnie podkręca, nie rozregulowuje się, solidne wykonanie dobra celność, niektórzy twierdzą, że to najlepsze komory Porównanie: - Quote Link to post Share on other sites
dr_wisla Posted July 20, 2010 Report Share Posted July 20, 2010 Panuje ogólne przekonanie że KA jest liderem w kwestii komór HU oczywiście, przez uszczelki przy otworach (na dyszę i mag) zatrzymują jakieś tam ilości powietrza i dodają 20-30fps. Informacje zaczerpnięte z forum, osobiście nie posiadam chrono aby to sprawdzić, ale stwierdzam że nie zauważyłem różnicy między tą komorą, a komorą CA przy strzelaniu. Komory CA także są dobre i bardzo wytrzymałe, jedyny problem jaki miałem to taki, że po jakimś czasie użytkowania duże pokrętło się rozregulowało, maksymalne dokręcenie śrubki i wymiana na inną nie dało efektu. No i mają beznadziejne nakładki na dwa pozostałe pokrętła :). Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted July 20, 2010 Report Share Posted July 20, 2010 (edited) Nazwa : Element/GFC Rodzaj karabinu do jakiego pasuje : m4, m16, sr25 Cena : 69zł Problemy : brak Ogólne wrażenie : niezwykle pozytywne Porównanie do innego HU : Lepiej podkręcała od wszelkich stockowych chińskich komór hop siap, oraz ku zdziwieniu zachowywała się lepiej od komory king arms. replika - składak. Edited July 20, 2010 by zwierzu93 Quote Link to post Share on other sites
Janek Posted July 25, 2010 Report Share Posted July 25, 2010 Nazwa : LayLax Prometheus Neo Rodzaj karabinu do jakiego pasuje : m4,m16, sr25 Cena : 219,00 PLN Problemy : - Ogólne wrażenie : Pozytywne Porównanie do innego HU : W porównaniu do metalowego (podobno uszczelnianego stocka) przyrost 70 fps. Przy mocy powyżej 550fps idealnie kręci gumki promyka. Przy mocy 470 fps daje zasięg 75 metrów. Cena = jakość. Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted August 5, 2010 Report Share Posted August 5, 2010 (edited) dr_wisla Skąd ci to przyszło że komory KA mają lepszą szczelność dzięki uszczelkom? Uszczelki robią tylko za stabilizację... Komora sama w sobie jest tak ciasna i tak dopasowana, że daje lepszą szczelność. Mimo to teflon fix nawet na niej podwyższa prędkość wylotową ;) Żeby nie było ot Nazwa : element Rodzaj repliki do której pasuje : m4/15/16, sr-25 Cena: 59 ,- Problemy: - Ogólne wrażenie : pozytywne Porównanie do innego HU : w stosunku do komory G&P przyrost prędkości o 10 fps. Dodatkowo ciężko chodzące pokrętła które zapobiegają rozregulowywaniu się komory. Edited August 5, 2010 by kermit Quote Link to post Share on other sites
ShOgun221 Posted August 17, 2013 Report Share Posted August 17, 2013 może odkopię trochę temat jako że upłynęło 3 lata od ostatniego posta a przez ten czas wiele mogło się zmienić to pytanko jak w temacie: jaka komora HU do m4 KWA? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted August 19, 2013 Report Share Posted August 19, 2013 KWA... Zmieniając komorę w KWA na inną niż oryginalną do wymiany lub przeróbki leci korpus, wymiana dyszy... Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted August 20, 2013 Report Share Posted August 20, 2013 Panuje ogólne przekonanie że KA jest liderem w kwestii komór HU oczywiście, przez uszczelki przy otworach (na dyszę i mag) zatrzymują jakieś tam ilości powietrza i dodają 20-30fps. Informacje zaczerpnięte z forum, osobiście nie posiadam chrono aby to sprawdzić, ale stwierdzam że nie zauważyłem różnicy między tą komorą, a komorą CA przy strzelaniu. Ach KA, ciekawe kto był ojcem tej bujdy ;) Quote Link to post Share on other sites
mike88 Posted August 20, 2013 Report Share Posted August 20, 2013 (edited) Ach KA, ciekawe kto był ojcem tej bujdy :icon_wink: dokładnie. Bujda o pro uszczelnieniu na gumkach zawsze mnie bawiła. Używałem chyba wszystkich dostępnych na rynku komór (promyk,systema,CA,KA,Element,SHS,CA,boyi,ultimate,Guarder,kwa, gfc,agm,ics...od plastików dzielonych przez plastiki pełne, a na metalowych kończąc) do emkowatych (m4,m16,sr25) i powiem że jakiejś kosmicznej różnicy nie ma. Na pewno nie równoważnej z kwotą. Wolę dać za komorę 69zł i doszczelnić niż dać ponad 200zł i mieć to samo :] Te 10-20 fps to nie szał żeby się zabijać o to. Owszem lepsza jakość, ale do mnie przemawia czynnik finansowy :icon_razz: Robiłem pomiary na kilku komorach i tej samej replice i gumce hu. Wyniki podobne. Edited August 20, 2013 by mike88 Quote Link to post Share on other sites
Dokttor Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 Więc jaką komorę polecasz ??? Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 IMO z obecnie dostępnych na rynku komór najlepsze są te ProWina. Quote Link to post Share on other sites
Hatch Posted December 1, 2013 Report Share Posted December 1, 2013 No dobra pany, jako, że aktualnie na stanie mam 3 komory i 3 gumki, podzielę się z Wami moim krótkim testem 9 różnych kombinacji (dla jednej komory 3 gumki, dla drugiej 3 gumki itd). Testowane komory: - stockowa G&P, dokładnie taka: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_197&products_id=2515&name=G&P_-_Metalowa_Komora_HopUp_-_do_M16,_M4, tylko u mnie mam pokrętła czarne, - Classic Army: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_197&products_id=3217&name=CA_-_Komora_Hop_Up_do_M4,_M16, - Airsoftpro: http://deltashop.pl/pl/komory-hop-up/547-full-cnc-m4-hopup-gen-2.html, Testowane gumki: - stockowa G&P, - zielona G&G, - fioletowa Promyka. Ogólne wrażenia dotyczące komór: - stockowa G&P: cięższa niż pozostałe, widoczne łączenia elementów, - CA: nieco lżejsza od G&P, widoczne łączenia elementów, - airsoftpro: bardzo lekka (aluminium), brak żadnych łączeń (CNC), b. ładny kolorek, który o dziwo bardzo dobrze się trzyma i nawet po kilkunastu wkładaniach i wyciąganiach z receivera jedyne odpryski widoczne na szynach. Do rzeczy: użyta replika to m16a4 G&P FN Manufacturing (400fps), kulasy 0.28 Madbulla, precka 6.02 Guardera I tak moje obserwacje po strzelaniu wyglądają następująco: Dla komory stockowej G&P: - ze stockową gumką- szczelność bez zastrzeżeń, do giwerki pasuje idealnie, niestety gumka nie zdała egzaminu, hopem mogłem kręcić do oporu, a kulasy i tak nic sobie z tego nie robił i spadały po 30 metrach. - z zieloną G&G- obawy już miałem na początku, lufa z gumką wchodziły do komory bez żadnych oporów, potwierdziło to próba strzelania, bo tak to można nazwać- szczelność poszła się rozmnażać, co drugi strzał pusty, czuć ulatujące bokiem ciśnienie, nie miałem nawet okazji sprawdzić regulacji hu, bo nawet kiedy oddałem strzał, to kulka spadała po jakiś 5 metrach. - z fioletową Promyka- szczelność lepsza, zdarzały się puste strzały, ale regulacja hu była ok. Dla komory CA: - ze stockową G&P- brak komentarza. Po próbie oddania drugiego strzału miałem wrażenie, że w środku wszystko popękało i komorę będę wyciągać w kawałkach, tak się nie stało na szczęście. - z zieloną G&G- szczelność również do chrzanu, dokładnie te same objawy, co w przypadku stockowej. - z fioletową promyka- szczelność bardzo dobra, brak pustych strzałów, kulki niosło daleko i celnie, Szwankowała jedynie regulacja hu- między hu maksymalnym a minimalnym, różnica była naprawdę niewielka, Dla komory od Airsoftpro: - ze stockową G&P- nawet jej nie wkładałem ze obawy na komorę, - z zieloną G&G- to samo co w przypadku dwóch powyższych komór, - z fioletową promyka- miałem naprawdę trudności z włożeniem lufy do komory, męczyłem się z tym dobre 5 minut, ale udało się. Szczelność niesamowita, regulacja hu piękna, kulaski niosło jak po sznurku na odległość około 60-65 metrów. Zastrzeżenia dotyczące testów: - ciężko to nazwać testem. - warunki pogodowe był sprzyjające- brak mocniejszych podmuchów, pełne zachmurzenie, brak opadów, - ocena zachowań poszczególnych zestawień jest jak najbardziej subiektywna, ale starałem się jak najlepiej unaocznić, Ocena: - nie będę oceniać gumek, bo nie ten temat, ale powiem jedynie, że w moim przypadku zielona G&G ssie, - najlepiej spisuje się komora czeska. Jest naprawdę świetna, jedynym minusem jest gumka dołączana do zestawu, nie kręci wcale, w mniejszych temperaturach to kiła i mogiła, a przy próbie wyciągnięcia (pęsetą) po prostu ją porwałem. Zestaw komora airsoftpro-> gumka fioletowa Promyka->precka Guardera świetnie zdaje egzamin, nie mogę się doczekać, aż zmienię preckę na Promyka bądź PDI. Polecam Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted December 1, 2013 Report Share Posted December 1, 2013 A teflon-fix był? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 1, 2013 Report Share Posted December 1, 2013 http://memy.pl/mem_842140_teflonfix Quote Link to post Share on other sites
Hatch Posted December 1, 2013 Report Share Posted December 1, 2013 Do celów "testowych" teflonfixu nie używałem :P Ale fakt faktem, że zanim zakupiłem komorę od Czechów i zainwestowałem w gumkę promyka, traciłem nerwy na uszczelnienie stockowej komory z gumką G&G. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted December 1, 2013 Report Share Posted December 1, 2013 Żadnej Systemy na stanie nie miałeś? Quote Link to post Share on other sites
Hatch Posted December 1, 2013 Report Share Posted December 1, 2013 Mówisz o gumce tak? (Modków przepraszam za offtop) Na tą chwilę nie. Ale przez jakieś 2-3 lata moja była już emka pjota śmigała na Energy Systemy i bardzo sobie chwalę. Szczelność nie spadała, fajnie spisywała się zimą, a regulacja była płynna. Ale to tyle plusów w porównaniu do stockowej gumki. Zapomniałem dodać- jeśli jakimś cudem znajdę w okolicy kogoś, kto ma na stanie chronograf, to ośmielę się wstawić różnicę w fps przy zastosowaniu gumki promyka w 3-4 różnych komorach. Quote Link to post Share on other sites
Voli1 Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 witam, zastanawiam się nad wymianą komory hop up w mojej m4 i myślę o Prometheus, ale z racji, że mam zamontowany układ ASCU zastanawiam się nad tym http://www.airsoftarmory.pl/pl/p/Komora-Hop-Up-ASHU-dedykowana-do-ASCU-gen.3/248 co byście wybrali? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 ProWina. Zależy, czy Ci bardzo zależy na tych bajerach. Quote Link to post Share on other sites
falloutpl Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 Tyle że komora niedostępna, a o dostawach poki co cisza. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 Prysze bachdżo http://topguns.eu/komora-hopup-do-m4-m16-prowin-cnc.html Quote Link to post Share on other sites
falloutpl Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 Akurat miałem na myśli komory od AirsoftSystems, ale fakt, nie napisałem. Quote Link to post Share on other sites
Voli1 Posted December 27, 2014 Report Share Posted December 27, 2014 najważniejsza jest szczelność, bajery są fajne ale niekonieczne Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted December 27, 2014 Report Share Posted December 27, 2014 Jeżeli chodzi o komory ProWina to kolega Slepy je sprowadza w lepszej cenie: http://wmasg.pl/pl/profil/show/11937 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts