michas123 Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 witam czy koniecznie trzeba kupić dedykowany smar do karabinków czy można użyć np smaru litowego? chodzi mi o smarowanie cylindra i zębatek Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted November 9, 2010 Report Share Posted November 9, 2010 Można użyć innych. Do zębatek i zębów tłoka: smar litowy lub grafitowy Do cylindra i głowicy tłoka: smar silikonowo - teflonowy lub silikonowy z domieszką oleju silikonowgo. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted November 9, 2010 Report Share Posted November 9, 2010 NIGDY NIE GRAFITOWY DO NICZEGO! Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted November 9, 2010 Report Share Posted November 9, 2010 (edited) Smar teflonow- fluoropolimerowy. Testowalem kiedys z czystej ciekawosci kilka smarow: tavotta, litowy, uniwersalny, silikonowy, guardera do asg , do lozysk i ten smar ktory wymienilem na samym poczatku. Z calej tej gamy smarow , smar teflonowo-fluoropolimerowy jest najlepszy. Zredukowal prawie do zera zgrzyt kol zebatych, nie rzednienie i nie staje sie plynny , a co najwazniejsze dobrze wchodzi miedzy tryby i przylega. Jezeli ktokowliek mial do czynienia z aeg'ami TM i zastanawial sie skad wziasc smar ktorego TM uzywa, podpowiadam,ze ten smar jest zblizony do tego smaru. Smar teflonow- fluoropolimerowy powinien kosztowac ok 50zl za tubke 100g Edited November 9, 2010 by johny13 Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 9, 2010 Report Share Posted November 9, 2010 Do układu cylindra osobiście polecam olej do mechanizmów precyzyjnych. Nie zasycha tak szybko jak sylikon w sprayu a smaruje lepiej. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted November 9, 2010 Report Share Posted November 9, 2010 Olej nadaje się do springów, gdzie masz znikomą liczbę cykli. Także Dex, pozwolę sobie Cię naprostować. Do układu cylindra polecam konkretnie: 1S a do zębatek Mobil1 MB2. Pozdrawiam, Poldeck. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 10, 2010 Report Share Posted November 10, 2010 Mówisz? U siebie mam od dawna olej a 1s mi nie podszedł... ale może mam złe nawyki ze snajperek i nie przekładają się na elektryki. Czemu olej nie najlepszy jest? Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted November 10, 2010 Report Share Posted November 10, 2010 Mówisz? U siebie mam od dawna olej a 1s mi nie podszedł... ale może mam złe nawyki ze snajperek i nie przekładają się na elektryki. Czemu olej nie najlepszy jest? Zaleje ci cale GB ( co mu tak naprawde nie zaszkodzi - procz elektryki ) i bedzie ci wyciekal wszelakimi mozliwymi szparami i otworami ( a to mu juz zaszkodzi ). Kolejna sprawa to ilosc cykli jakie GB musi wykonac. Podobny przypadek mialem uzywajac smaru silikonowego. Z poczatku ladnie i ciuchutko wszystko pracowalo, pozniej glosno i zgrzytalo, do tego wszystko tluste i zapackane smarem. Do aeg'a najlepsze jest cos , co przylega i nie "odlatuje" pomimo obciazen, szarpniec ,sily odsrodkowej etc a do tego ma duza lepkosc. Quote Link to post Share on other sites
michas123 Posted November 10, 2010 Author Report Share Posted November 10, 2010 ale czy zaszkodziło to mojemu oringowi na głowicy tłoka jeśli przesmarowałem go smarem litowym? Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted November 10, 2010 Report Share Posted November 10, 2010 Nie powinno. Smary litowe są często smarami łożyskowymi czyli do elementów z reguły osłanianych jakimiś gumowymi kołnierzami itp. Raczej nic Ci się nie stanie. Dex: olej sie do aega nie nadaje bo szybo zniknie z powierzchni cylindra. Swoją snajpę rozkładałeś pewnie do czyszczenia i smarowania co akcję. Wywalałeś po kilkanaście/kilkadziesiat kul co serwis. Aeg ma wywalić między serwisami parę tysiecy. W tym czasie olej by dawno spierniczył z cylindra. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 Ja waliłem litowy na wszystko i hulało :biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 11, 2010 Report Share Posted November 11, 2010 Dzięki Poldeck :D. Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted November 26, 2010 Report Share Posted November 26, 2010 @ johny13 Zapodaj jakiegoś linka do sklepu z tym smarem bo nie mogę znaleźć ,a bardzo ciekaw jestem.... A co sądzicie o lakierach smarujących do zespołu tłok cylinder ? Są wytrzymałe a warstwa nanoszenia to pewnie jakieś 10-15µm Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted November 29, 2010 Report Share Posted November 29, 2010 Ciekawi mnie możliwość pracy zębatek zanurzonych w oleju, hermetycznie :F Pięknie by to brzmiało, ale chyba nie wykonalne. Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted December 5, 2010 Report Share Posted December 5, 2010 Teflonowy znalazłem Naskosil 11 lub Naskosil E róznia się ilością teflonu. Nadają się też do cylindra ? Wyczytałem ,że do sprężyn dobry jest smar molibdenowy - stosuje go ktoś w AEGach ? @poldeck To 1s to piszesz o tym orlenowskim ? Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted December 6, 2010 Report Share Posted December 6, 2010 KLIK Nauczycie się w końcu korzystać z szukajki? Tutaj juz naprawde wszystko jest, ale łatwiej założyć nowy temat i później narzekać, że jest milion stron spamu. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted December 6, 2010 Report Share Posted December 6, 2010 Testowałem Naskosil, za kleisty do cylindra i tłoka. Spowalnia ruch tłoka, kradnie fpsy. 1S to w praktyce oznaczenie charakterystyki smaru. Producent ma znikome znaczenie. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 6, 2010 Report Share Posted December 6, 2010 Poldeck a jakiego Naskosila używałeś? Ja używam i nie kradnie fps ;) Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 Podbijam pytanie KicpA ;] , Poldeck ale do zębatek może być ten co miałeś/masz ? Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 Do zębatek używam Mobilgrease MB2. Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted December 7, 2010 Report Share Posted December 7, 2010 Ja używam smaru litowego, do kupienia w Praktikerze. Dokładnie takiego: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts