OSKi-SNITF Posted December 10, 2010 Report Share Posted December 10, 2010 a tu taka ciekawostka już dostępna do kupna ;) : http://shop.ehobbyasia.com/accessories/conversion-kit/for-aegs/pas-co2-conversion-kit-for-aandk-svd-sniper-rifle.html może komuś uda się skopiować ? Quote Link to post Share on other sites
czaja18 Posted December 10, 2010 Report Share Posted December 10, 2010 Trochę wydatków mi się skumulowało w ostatnim czasie ale postaram się to kupić po nowym roku. Jedyna wada jaką w tym widzę to spore skoki fps bo aż o 15. Testowałem ostatnio dwa takie fabryczne karabinki i miały rozrzut do 1m/s czyli ok 3fps co jak na replikę prosto z pudła wydaje mi się świetnym wynikiem. Quote Link to post Share on other sites
Olek96 Posted December 10, 2010 Report Share Posted December 10, 2010 Kit fajny, tylko ciekawe, czy trzeba będzie wymieniać kapsułkę co magazynek : / (w boczniaku starcza mi na ok.70 ztrzałów) Quote Link to post Share on other sites
Mazur.5 Posted December 10, 2010 Report Share Posted December 10, 2010 Ktoś wyjaśni zasade działania? Quote Link to post Share on other sites
czaja18 Posted December 10, 2010 Report Share Posted December 10, 2010 (edited) Wydaje mi się że naciąga się sprężynę tłoka w którym jest kapsuła i po naciśnięciu spustu,tłok uderza w głowicę cylindra. W głowicy tłoka prawdopodobnie jest zbijak który uwalnia odpowiednią ilość gazu przy strzale. Myślę że jeśli jest tak jak to opisałem będzie się dało poeksperymentować ze sprężynami różnej twardości regulując w ten sposób energię. Edited December 10, 2010 by czaja18 Quote Link to post Share on other sites
Karol_K Posted December 10, 2010 Report Share Posted December 10, 2010 Patent niezły :) Cena trochę wysoka (chociaż z drugiej strony tuning rasowej snajpy kosztuje 4 razy tyle co naszego swd) ale za to daje gwarancje że body nie pęknie w pół od uderzeń tłoka na 170 Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 10, 2010 Report Share Posted December 10, 2010 Noo jak na razie nikumu tej niezłej rzeczy się zrobić nie udało więc czekamy, czekamy... Quote Link to post Share on other sites
Xyanek Posted December 10, 2010 Report Share Posted December 10, 2010 Roniee (jak zrobiłem błąd w nicku, to sorry.) Przerobił SWD na HP z BlowBackiem, sam taki system powoli kończę tylko że bez Blow-Backu. Z tego co widzę, to przy odrobinie zdolności manualnych, taką kapsułę da się zmieścić w chwycie lub w kolbie (w końcu dużo tam miejsca). Sam elektrozawór nie mieści się w body (niestety....) I w tym cały problem. Mi się udało go wsadzić właśnie w chwyt, a np. kapsułę dałbym w to "okno" w kolbie. Albo zamiast kapsuły CO2, wytoczyć sobie zbiorniczek na HP lub GG który można by było doładowywać. Tylko w tym problem że taki zbiorniczek z HP nie starczał by na wiele strzałów, skoro w klamkach po 350 fps, kapsuła starcza na około 70-100 strzałów. Ale w końcu w snajperce wcale więcej niż 50 strzałów to chyba nie potrzeba :wink: Najprościej to do barretta, tam tyle miejsca wolnego że HOHO, albo do WA2000, też wszystko by się zmieściło. Na wszystkie te repliki (SWD,Barrett i WA2000) mam już system jak to zmieścić, niestety, są one kosztowne :wink: Quote Link to post Share on other sites
Tomaszek123 Posted December 10, 2010 Report Share Posted December 10, 2010 Co do napędu co2 w snajperce to schowanie tego w karabinku barrett m82a1 nie ma problemu, jest tam tyle miejsca ze spokojnie mieszczą mi się 4 kapsuły po 12g lub jedna 88g, a i tak zostaje sporo miejsca... Jak skończę to postaram się zrobić nowy temat i tam wszystko opisze dokładnie co i jak. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted December 12, 2010 Report Share Posted December 12, 2010 Co do tej konwersji co2 za 135$, to widze 3 słabe strony projektu: - koszt ;] - trzeba 2 razy nawiercić tylny mostek, żeby zamontowac konwersję, nie wiem czy przy powrocie do sprężyny mostek nie będzie zbyt osłabiony, - żeby zmienić kapsułę, trzeba zdejmować optykę i dekiel - raz że suwanie co chwile optyką wyciera szyne boczną, a drugi raz ze trzeba po zdejmowaniu optykę regulować. Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted December 12, 2010 Report Share Posted December 12, 2010 dekiel bez problemu można ściągnąć bez zdejmowania optyki(pso-1), z tłokiem również nie ma problemu. Quote Link to post Share on other sites
Xyanek Posted December 12, 2010 Report Share Posted December 12, 2010 Zależy kto i jak strzela :wink: Jeżeli przez całą strzelankę wystrzelisz te 50 kulek, to taka kapsuła powinna dać radę (mam nadzieję...) Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted December 12, 2010 Report Share Posted December 12, 2010 Ja to ustrojstwo i tak zamówię jak tylko będzie luźna kasa i zabieram się chyba w końcu na poważnie za SVU, bo naciąganie sprężynowego było by co najmniej mocno utrudnione a z tego co na filmie widać to jest bezproblemowe. Pytanie tylko czy ta płytka do montażu prowadnicy jest w zestawie i czy da się wycisnąć więcej fps lub co ważniejsze osiągnąć bardziej stabilne wyniki, chociaż 11fps rozrzutu to nie tak źle biorąc pod uwagę to co nasza replika potrafi wyczyniać ;] I tak czekam aż ktoś zacznie sprzedawać kity na HP... Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted December 13, 2010 Report Share Posted December 13, 2010 (edited) dekiel bez problemu można ściągnąć bez zdejmowania optyki(pso-1), z tłokiem również nie ma problemu. możliwe, z tego co widziałem pso1 można i na ak założyć, ale chińska replika pasuje tylko i wyłącznie na swd i to na styk (zaślepka do podświetlania siatki opiera się o pokrywę) . a co do konwersji, to ktoś musi kupić 1 zestaw i poznać budowę, a później już z górki ;] Edited December 13, 2010 by Mendi Quote Link to post Share on other sites
Padaka Posted December 15, 2010 Report Share Posted December 15, 2010 zamówione... możne dojdzie przed nowym rokiem : :) Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted December 15, 2010 Report Share Posted December 15, 2010 Pojawił się drugi filmik na ehobby o tej konwersji i nie zachwyca ~440fps, może dlatego że nie zamontowali sprężyny suwadła i część co2 idzie w powietrze. Padaka, czekamy na recenzję i fotki, najlepiej rozbierane do gołego. Quote Link to post Share on other sites
czaja18 Posted December 15, 2010 Report Share Posted December 15, 2010 Rano nie było już tych modów na ehobby teraz już są i tym razem się nie spóźniłem. Również postaram się coś nagrać min. na chrono oraz dokładnie obfotografować wszystkie części. Quote Link to post Share on other sites
Jurga Posted December 22, 2010 Report Share Posted December 22, 2010 Szanowni Panowie którzy zamówili w sklepie ehobby Asia konwersję marki PAS która pozwala na przekształcenie repliki sprężynowej w gazową - zasilaną CO2. Proszę Panów o szczegółowe zdjęcia, a jeżeli ktoś ma znajomości rysunku technicznego to proszę o wykonanie dokładnych rysunków najlepiej w większej podziałce. Bardzo ciekawi mnie ten tłok i z powrotem nabrałem smak na SWD :D Quote Link to post Share on other sites
czaja18 Posted December 22, 2010 Report Share Posted December 22, 2010 Mój zestaw jest już w Polsce tylko leży na razie na cle. jak już go dostanę to postaram się go zwymiarować i dobrze obfotografować. Quote Link to post Share on other sites
Jurga Posted December 22, 2010 Report Share Posted December 22, 2010 Dziękuję bardzo :) Podaj jak to działa :) bo już dużo nad tym myślałem ale moje przemyślenia dają około 3 śmiertelne strzały a ratsze lipne :P proszę tego nie komentować :P Quote Link to post Share on other sites
Padaka Posted December 27, 2010 Report Share Posted December 27, 2010 CO2 conversion kit jest już w moich rękach :) Quote Link to post Share on other sites
czaja18 Posted December 27, 2010 Report Share Posted December 27, 2010 To możesz zacząć testy. Ja mój powinienem dostać w tym tygodniu. Quote Link to post Share on other sites
Padaka Posted December 27, 2010 Report Share Posted December 27, 2010 a więc na szybko napiszę - bez ekstazy. Filmiki "propagandowe" nie mówią wszystkiego - a raczej nie pokazują wszystkiego co wiedzieć powinniście - ot choćby tego że w polu naboju CO2 nie wymienicie - chyba że warsztat rusznikarski nosicie ze sobą w plecaku. pomijam ze po zainstalowaniu miałem 160-200 fps'ów, i zamiast singla jeden prawie pełen strzał + 2 pół-strzały... zaraz napiszę jakąś szybką reckę wstępną i wrzucę tu. Quote Link to post Share on other sites
Padaka Posted December 27, 2010 Report Share Posted December 27, 2010 (edited) Jak na Chińszczyznę przystało - opakowanie nie powala. Ot po prostu go nie ma. krótka i zwięzła informacja co jest w środku: Po wysypaniu z worka otrzymujemy: - Głowicę - tłok-cylinder na nabój CO2 - sprężynę dociskającą - "wieżyczkę" z "rozszczepioną" podstawą nowy "tłok" pełniący jednocześnie funkcje pojemnika na kapsułę zakończony jest głowicą z dwustopniową dyszą. Ewidentnie uprasza się by na progu tej dyszy był maleńki oring - uszczelniający dyszę w gnieździe głowicy cylindra - która musimy wymienić na ta dostarczona z zestawem: oraz ... zapomniałem o "dupce" cylindra czyli nakrętce zamykającej cylinder-tłok i dociskająca nabój CO2. Wieżyczka jest ścięta w podstawie - odcięto około 4mm podstawy którą sie przykręca w miejsce oryginału. Resztę wieżyczki osadza się bolcami w nawiercone w podstawce otwory. I tu pojawia się kolejny problem - po zamontowaniu płaskiej podstawy nie da się założyć tłoku-cylindra z zamontowanym nabojem CO2. Całość jest na tyle długa że nie da się tego wcisnąć - rozwiązanie tego to: - skrócenie cylindra zamontowanego w bolcie - o jakieś 4-5mm ( o długość gwintu na wkręcenie głowicy - w moim SWD cylinder jest nagwintowany z obu stron). widok zamontowanej podstawy wieżyczki: Sprężyna - a raczej jakaś pomyłka, zastanawiam się czy nie wypadła komus z długopisu i przez przypadek nie wpadła do mojego zestawu. po zainstalowaniu jej okazało się że jest za słaba - po strzale pozwala by tłok się odbijał od głowicy, odskakiwał, pobierał kolejna kulkę i wpychał ją do komory hopa i ten cykl jeszcze raz w obrębie jednego strzału. Nagrałem filmik - ale nie słychać na nim efektu trój-strzału jaki słychać w rzeczywistości - potrójne uderzenie tłoka-cylindra w głowice ... porażka. Same głowice różnią się od strony wewnętrznej - inny frez - mieszczący dyszę tłoka-cylindra, i dłuższa o jakiś milimetr dysza w przypadku tej od CO2.: Zestawienie całości w jednej "kupie" Na poniższym zdjęciu wyszedł na jaw bubel z montażem naboju w replice jeśli jest juz przykręcona podstawa wieżyczki - nie da się ! zmontowana całość: ... i na koniec artystyczna prezentacja :) na dzień dzisiejszy nie napisze nic o tym jak to działa - bo nie działa. W dniu jutrzejszym zorganizuję oringi do uszczelnienia, inne springi - twardsze, miększe .... pokombinuje - wtedy może będzie co oceniać. Edited December 27, 2010 by Padaka Quote Link to post Share on other sites
czaja18 Posted December 27, 2010 Report Share Posted December 27, 2010 Zobaczymy co będzie z moim zestawem. Jakiej średnicy jest sprężyna? Jak normalna od aeg-a? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts