Krysiek Posted May 1, 2011 Report Share Posted May 1, 2011 Witam Ostatnio nurtuje mnie pytanie ile tysięcy sztuk karabinków beryl posiada Wojsko Polskie, ktoś może wie ile ich może wynosić skoro mamy 100 tysięczną armię ? Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted May 1, 2011 Report Share Posted May 1, 2011 Coś w okolicach 40000 karabinków. Cytując Remova z innego forum: Tak od strony formalnej, to Beryle stanowią około 30% broni WP na stanie pokojowym, natomiast nie w ogóle w uzbrojeniu. I też nie wszystkie są wydawane żołnierzom, część leży w magazynach mobilizacyjnych. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted May 6, 2011 Report Share Posted May 6, 2011 Dla potrzeb tej dyskusji można podać, że w WP jest około 35 tysięcy karabinków wz. 96 Beryl i około 5 tysięcy subkarabinków wz. 96 Mini Beryl. Przy czym te liczby zmienią się w tym roku, bo znowu we wrześniu będą zakupy broni. Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted May 7, 2011 Report Share Posted May 7, 2011 A czy orientujesz się w jakiej liczbie planowane są zakupy Beryli? Quote Link to post Share on other sites
ASGMasters Posted June 23, 2011 Report Share Posted June 23, 2011 (edited) Wrzucę od siebie że zapewne w takiej ile zdołają wyprodukować do czasu aż ktoś nie wymyśli czegoś lepszego i tańszego. Ogólnie wg. mnie to głupota w naszym wojsku że kupią trochę tego , trochę tego a potem to i tak leży w magazynach ( jeszcze większa głupota to to kupować/produkować jak to było z tantalami a potem sprzedawać Żydom). Smutny los naszego wojska bo poza bojkotowaniem się z terro to raczej tej broni nie wypróbują - każda inna wojna zaczęła by się raczej atakiem atomowym a wtedy " Boże chroń Polskę , byleby ci wrogowie nato jak zwykle wzięli nas za frajerów i nas nie bombardowali " :-/ Heh w innym przypadku to wyobrażam sobie jak jakieś 1 mln. " patriotycznych obywateli " chciało się zaciągnąć a ty się okazuję że im ledwo sprzętu dla wojska starcza. W ogóle dobrze by było jakby był mln. chętnych do walki za reżim tuska. Edited June 23, 2011 by ASGMasters Quote Link to post Share on other sites
1beduin Posted June 23, 2011 Report Share Posted June 23, 2011 Ciekawy wywód i jeszcze ciekawsza pisownia :bialaflaga: Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted June 24, 2011 Report Share Posted June 24, 2011 Co racja, to racja - takeigo bełkotu już dawno nie czytałem. I jeszcze ten "reżim Tuska" na końcu... :sciana: Quote Link to post Share on other sites
MisiekEBR17 Posted June 24, 2011 Report Share Posted June 24, 2011 Wrzucę od siebie że zapewne w takiej ile zdołają wyprodukować do czasu aż ktoś nie wymyśli czegoś lepszego i tańszego. Ogólnie wg. mnie to głupota w naszym wojsku że kupią trochę tego , trochę tego a potem to i tak leży w magazynach ( jeszcze większa głupota to to kupować/produkować jak to było z tantalami a potem sprzedawać Żydom). Smutny los naszego wojska bo poza bojkotowaniem się z terro to raczej tej broni nie wypróbują - każda inna wojna zaczęła by się raczej atakiem atomowym a wtedy " Boże chroń Polskę , byleby ci wrogowie nato jak zwykle wzięli nas za frajerów i nas nie bombardowali " :-/ Heh w innym przypadku to wyobrażam sobie jak jakieś 1 mln. " patriotycznych obywateli " chciało się zaciągnąć a ty się okazuję że im ledwo sprzętu dla wojska starcza. W ogóle dobrze by było jakby był mln. chętnych do walki za reżim tuska. Gościu palnij się w łeb i przestań pisać głupoty. Nie byłeś w wojsku nie wiesz jak tam jest i nigdy nie będziesz (dobrze, że są egzaminy psychologiczne, których ty nie przejdziesz.) Karabiny są potrzebne WP i trzeba ich mieć jak najwięcej oczywiście sprawnych, ale nie musimy si martwić, bo np. angielskie S-carle czy emki amreykanskie są naprawdę słabymi broniami, najlepsza broń to AK i Beryl. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted June 24, 2011 Report Share Posted June 24, 2011 Karabiny są potrzebne WP i trzeba ich mieć jak najwięcej oczywiście sprawnych, ale nie musimy si martwić, bo np. angielskie S-carle czy emki amreykanskie są naprawdę słabymi broniami, najlepsza broń to AK i Beryl. Powiedzcie mi, że to ironia jest. Proszę... Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted June 24, 2011 Report Share Posted June 24, 2011 najlepsza broń to AK i Beryl Nieprawda! Najlepsza broń to szabla! Quote Link to post Share on other sites
harasim Posted June 24, 2011 Report Share Posted June 24, 2011 Panowie nie wchodźmy na off topic, temat dotyczy ilości beryli a nie "co jest lepsze", temat rzeka i nie ma sensu się znów kłócić o osobiste preferencje. ASG Masters :bialaflaga: ... Quote Link to post Share on other sites
aras1 Posted June 30, 2011 Report Share Posted June 30, 2011 Gościu palnij się w łeb i przestań pisać głupoty. Nie byłeś w wojsku nie wiesz jak tam jest i nigdy nie będziesz (dobrze, że są egzaminy psychologiczne, których ty nie przejdziesz.) Karabiny są potrzebne WP i trzeba ich mieć jak najwięcej oczywiście sprawnych, ale nie musimy si martwić, bo np. angielskie S-carle czy emki amreykanskie są naprawdę słabymi broniami, najlepsza broń to AK i Beryl. Beryl to badziew, mam beryla wojsku i strach jechać z nim do Afganistanu, troche piasku i się zacina. Nie można porównywać beryla do ak. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted June 30, 2011 Report Share Posted June 30, 2011 Beryl to badziew, mam beryla wojsku i strach jechać z nim do Afganistanu, troche piasku i się zacina. Nie można porównywać beryla do ak. Pozdrawiam Z tego co kiedys gdzies czytalem ( bodajrze gdzies to pisal >>> chyba <<< Remov ) , to pierwsze modele oraz partie Beryli ciely sie na potege ze wzg na spasowanie. Pozniejsze modele mialy wiecej " luzu" oi problem przestal istniec. Nie zdziwilbym sie, gdyby ci po prostu dali do celow szkoleniowych ten nieszczesna pierwsza partie ;) Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted October 17, 2011 Report Share Posted October 17, 2011 Mam pytanie jak producent nazywa najnowszą wersję. Mam na myśli tą oszynowaną i z regulowanej długości kolbą. Pytanie może i banalne, jednak irytuje mnie już betonowe nazywanie tego modelu Commando. Oczywistym jest że nie ma on z tym modelem nic wspólnego, tamten był tylko prototypem z krótszą lufą. Nagminnie jednak spotykam się z sytuacją, gdy stare trepostwo używa nazwy Commando z czym usilnie walczę. Proszę więc o opinie kogoś obeznanego, jakie w rzeczywistości ma oznaczenie, bądź nazwę ten najnowszy model. Quote Link to post Share on other sites
Aztek Posted October 17, 2011 Report Share Posted October 17, 2011 (edited) Karabinek wz. 2004 Beryl? Edited October 17, 2011 by Aztek Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted October 17, 2011 Report Share Posted October 17, 2011 Mam pytanie jak producent nazywa najnowszą wersję. Mam na myśli tą oszynowaną i z regulowanej długości kolbą.W instrukcji jest to karabinek wz. 96C. Generalnie są trzy odmiany wz. 96A bez dodatków, wz. 96B z stałym chwytem przednim i powiększonymi manipulatorami oraz wz. 96C z zmianami, opisanymi przez Ciebie wyżej. Pytanie może i banalne, jednak irytuje mnie już betonowe nazywanie tego modelu Commando. Beryl Commando to zupełnie inny model, z krótszą 406-mm lufą. Nagminnie jednak spotykam się z sytuacją, gdy stare trepostwo używa nazwy Commando z czym usilnie walczę. Proszę więc o opinie kogoś obeznanego, jakie w rzeczywistości ma oznaczenie, bądź nazwę ten najnowszy model.Niech go sobie nazywają jak chcą, z tym się nie da walczyć. Natomiast w fabrycznej instrukcji jest nazwany wz. 96C. Karabinek wz. 2004 Beryl?Nie ma czegoś takiego. A to na zdjęciu to jest propozycja FB, z komercyjnymi elementami. Tak naprawdę do uzbrojenia przyjęto inną odmianę. A tak nawiasem mówiąc, to do 2012 w WP powinno być już ok. 50 tysięcy Beryli. Trochę tych zakupów w 2010 i 2011 było. Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted October 18, 2011 Report Share Posted October 18, 2011 Czyli cały ten czas miałem rację ! Bardzo mnie to cieszy i dziękuje za podłoże merytoryczne :) Quote Link to post Share on other sites
Dundee Posted October 28, 2011 Report Share Posted October 28, 2011 Beryl to badziew, mam beryla wojsku i strach jechać z nim do Afganistanu, troche piasku i się zacina[...] ...ciekawe...a możesz doprecyzować to "badziew" oraz "trochę piasku", bo osobiście nie miałem takich doświadczeń ;) Quote Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted October 28, 2011 Report Share Posted October 28, 2011 Akms 74 rok wyprodukowania, opsypany piachem strzelał.Broń niezawodna. Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted October 28, 2011 Report Share Posted October 28, 2011 (edited) Akms 74 rok wyprodukowania, opsypany piachem strzelał.Broń niezawodna. AKMS =/= Beryl. Z zewnątrz może i podobne, w środku bardzo się różnią. Edited October 28, 2011 by Akkenoth Quote Link to post Share on other sites
Dundee Posted October 28, 2011 Report Share Posted October 28, 2011 AKMS =/= Beryl. Z zewnątrz może i podobne, w środku bardzo się różnią. Poza drobnymi zmianami w związku z dodaniem przełącznika rodzaju ognia i przystosowaniem do cal. 5,56mm to nie bardzo... Quote Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted October 28, 2011 Report Share Posted October 28, 2011 A mechanizm dalej zostaje na ej samej zasadzie,tak samo jak ak74 i akm. Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted October 28, 2011 Report Share Posted October 28, 2011 A seria 3-strzałowa? Gdzieś to trzeba było upchnąć i to jest - z tego, co słyszałem - główny powód problemów z Berylem. Quote Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted October 28, 2011 Report Share Posted October 28, 2011 wz.80 akms też z 3 strzałową serią był;) Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted October 28, 2011 Report Share Posted October 28, 2011 wz.80 akms też z 3 strzałową serią był;) Bo też właśnie z niego się ten system wywodzi. Z tym, że wz. 80 istniał (istnieje?) tylko w kilku egzemplarzach prototypowych, a Beryli z tą nietrafioną jednak konstrukcją jest, jak to już zostało powiedziane, ok 40 tysięcy. Zresztą, co ja się tu, laik, będę wypowiadał, spytajcie kogoś, kto siedzi w tym na co dzień. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts