Kapociak Posted August 25, 2011 Report Share Posted August 25, 2011 Witam, za niedługo mam zamiar kupić replikę AK 74, a mianowicie Cyme 0.31. Chciałem ją od razu ztuningować i prosiłbym o jakieś linki do części ze Zbrojowni.com.pl (tam kupuje replikę), a jeżeli ktoś znajdzie lepszy sklep gdzie są lepsze części i replika to też proszę o linka. Pozdrawiam, Kapociak P.S.- Tak wiem były takie tematy ale linki wygasły i raczej nic się nie dowiem po starszych tematach o tuningu tej cymy. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 25, 2011 Report Share Posted August 25, 2011 Mylisz się - dowiesz się najważniejszego - ŻE SIĘ NIE OPŁACA. Quote Link to post Share on other sites
Kapociak Posted August 26, 2011 Author Report Share Posted August 26, 2011 (edited) Hmm... Przecież to dobra replika na początek. Oczywiście nie myślałem o wsadzaniu tam promyków czy czegoś takiego tylko o jakichś przeciętnych bebechach co nie drogo, a poprawią osiągi. Chciałem przerobić to na karabinek wyborowy,tzn wsadzić dłuższą precke, dłuższą lufe od ak i tyle. Najwyżej jakąś sprężynę, co za tym idzie i tłok. Ale na razie prosiłbym o precke i lufe od ak tak żeby to troche wydłużyć. Edited August 26, 2011 by Kapociak Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted August 26, 2011 Report Share Posted August 26, 2011 Dobra na poczatek. Niedobra do tuningu. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted August 26, 2011 Report Share Posted August 26, 2011 Wydłużanie nic nie da. Do Cymy 031 najlepszym tuningiem pod względem włożonych pieniędzy i oczekiwanego efektu będzie w pierwszej kolejności zmiana kulek. Potem warto zainwestować w poprawę kultury pracy - daj jakiemuś magikowi, żeby dobrze ustawił podkładki pod zębatkami i ładnie nasmarował gejbox. W dalszej kolejności będzie odpowiednia gumka i dystanser, a dopiero potem jakakolwiek zmiana lufy. Jeżeli chcesz robić z 031 "karabin wyborowy", to daj sobie spokój na starcie. Odłóż kasę na coś lepszego, a z Cymy 031 zrób kombajn na codzienne strzelanki, czyli coś taniego, ładnego i przyjemnego. Nie warto zmieniać sprężyny na mocniejszą, bo utoniesz w koszcie wymienianych części, a efekt będziesz mieć i tak gorszy, niż gdybyś za połowę tych pieniędzy kupił sobie od razu na przykład Cm.048. Istnieje jakaś taka dziwna mania, żeby wymieniać w replice wszystko, bo "tak będzie lepiej". 031 nie służy do czegoś takiego, służy do tego, żeby ją sobie kupić i się nią cieszyć. :) Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted August 26, 2011 Report Share Posted August 26, 2011 Jutro dochodzi do mnie bardzo używana ww replika i radzę tobie to samo co ja planuję. Czyli uszczelniona dysza, nowa gumka HU, łożyskowana prowadnica sprężyny (nie jest konieczna ale jedna wala mi się po domu to wmontuje), dobre wypodkładkowanie zębatek, regulacja silnika, wymiana smarów, O ring na tłoku jeżeli nie będzie miał dobrej szczelności, nowe okablowanie plus mosfet. Warto zatroszczyć się o szczelność układu zamiast pchać tam mocną sprężynę. W moim przypadku koszty są znikome bo jestem w stanie sam sobie dobrze złożyć replikę. Jeżeli nigdy tego nie robiłeś wyślij zaufanemu serwisantowi. Quote Link to post Share on other sites
myslin22 Posted August 26, 2011 Report Share Posted August 26, 2011 Też miałem kiedyś cm 0.31 i chciałem go tuningować. Jednak po przekalkulowaniu kosztów tuningu kupiłem używaną cm 0.40 (stock) i replika strzela o wiele lepiej od cm 0.31. Tak więc zamiast tuningu 0.31 poleciłbym kupić cyme o oznaczeniach powyżej 0.40 (łącznie z cm 0.40). :happy: Quote Link to post Share on other sites
Kapociak Posted August 27, 2011 Author Report Share Posted August 27, 2011 Dzięki wam. Uświadomiliście mi, że to by była strata kasy. Włożę tam gumkę i tyle z tuningu. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
danio1161 Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 (edited) Witam, kupiłem ostatnio okazyjnie działającą replikę CM 031, denerwuje mnie w niej ABS body, wiec chciałbym kupić metal body, a jeśli bym już zaczął tuning to chciałbym z niej zrobić ,,coś dobrego,, chodzi mi o tuning wizualny (na taktyka) i techniczny, jestem w stanie włożyć w tą cymke 600 zł, co włożyć by dobrze śmigała ? Wiem że za 600 zł bym kupił bardzo dobry karabin, lecz chce zostać przy tym ,,cm 031,, Edited December 24, 2012 by danio1161 Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 Będę mimo wszystko próbował Cię odciągnąć od tej nieopłacalnej inwestycji. Zakup sobie nowszą cymę, lub boyi'a. Za te pieniądze chyba znajdziesz nową sztukę. Wtedy pozbieraj trochę i zabierz się za modyfikację tamtej. Quote Link to post Share on other sites
korobov Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 (edited) Będziesz żałował każdej złotówki. Edit. z czasem oczywiście. Edited December 24, 2012 by korobov Quote Link to post Share on other sites
danio1161 Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 No może macie rację, ale jeżeli tę cymke ulepszę, to wtedy by dorównywała tym lepszym repliką. Quote Link to post Share on other sites
korobov Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 (edited) Jak jesteś początkujący i sam będziesz to wszystko składał lub dasz na serwis to nie, nie bedzie. Po za tym dalej będzie wygladać jak zabawka ze znalowym korpusem. Edited December 24, 2012 by korobov Quote Link to post Share on other sites
danio1161 Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 No jestem początkującym, więc wam zaufam, macie rację nie opłaca się tego tuningować, dzięki za rady, Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 Naprawdę polecam kupić sobie jakieś rk. http://www.taiwangun.com/karabiny-szturmowe-aeg/rk-02-full-metal-boyi.html I zostaje Ci jeszcze trochę grosza na kulki. Quote Link to post Share on other sites
korobov Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 Ewentualnie http://www.taiwangun.com/karabiny-szturmowe-aeg/cm-040-cm.html. I oprócz gumki nie edziesz musiał przez lata nic robic. Quote Link to post Share on other sites
Sedoro Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 Najnowsza seria RK bije o głowe serie 04x Cymy. Kup sobie jakieś Boyi. Quote Link to post Share on other sites
danio1161 Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 Dziękuję za porady Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 Najnowsza seria RK bije o głowe serie 04x Cymy. Kup sobie jakieś Boyi. Moze wykonanie zewnetrzne ale dalej silniki maja b.liche. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 Silniki mają średnie, nie liche, i jest to ich jedyny minus. cały gb stoi już na identycznym w sumie poziomie, co nowe cymy, a zewnętrznie Boyi je miażdży. ale to było wałkowane zylion razy.. Quote Link to post Share on other sites
korobov Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 (edited) Miażdży to troche przesadzone słowo, którego można użyć tylko gdy porównuje się cymę za 800 stów z boyi S lub SW. Przydało by się wysłać dexterowi oba gearboxy do porównania, jeśli by mu się chciało porównywać :icon_smile: Edited December 24, 2012 by korobov Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 Koniec porownan kazdy ma swojego faworyta. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 Moze wykonanie zewnetrzne ale dalej silniki maja b.liche. Boyi nie ma lichych silników, tylko zwykły silniczek. Cyma ma potwora. Quote Link to post Share on other sites
Alanos Posted December 25, 2012 Report Share Posted December 25, 2012 Przydało by się wysłać dexterowi oba gearboxy do porównania, jeśli by mu się chciało porównywać :icon_smile: Przecież Dexter zajmuję się tuningiem replik gazowych i snajperskich... Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted December 27, 2012 Report Share Posted December 27, 2012 Przecież Dexter zajmuję się tuningiem replik gazowych i snajperskich... Nowy. Wszystko wie, każdemu doradzi, poleci - skarby tego forum. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts