PiotrJasiu95 Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 (edited) Witam, od niedawna bawię się w asg, kiedy kupowałem sprzęt nie wiedziałem jak bardzo maskowani jest ważne przez co kupiłem czarną kamizelkę. https://www.taiwangun.com/wyposazenie_taktyczne_kamizelki_taktyczne/replika_kamizelki_interceptor_body_armour-black_a_c_m-1936.html Chciałem ją przemalować ale nie wiem czym ani w jaki sposób, słyszałem że do takiej roboty nadają się farby NFM i montana, nie wiem które byłby lepsze i jaki wogule byłby efekt. Dlatego pytam o to was , jeszcze jakby sicie mogli mi powiedzieć ile bym potrzebował takiej farby. http://allegro.pl/farba-spray-montana-kieszonkowa-szablony-i1825334917.html http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=4938#!prettyPhoto Edited September 25, 2011 by PiotrJasiu95 Quote Link to post Share on other sites
radwan88 Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 Witam, od niedawna bawię się w asg, kiedy kupowałem sprzęt nie wiedziałem jak bardzo maskowani jest ważne przez co kupiłem czarną kamizelkę. https://www.taiwangun.com/wyposazenie_taktyczne_kamizelki_taktyczne/replika_kamizelki_interceptor_body_armour-black_a_c_m-1936.html Chciałem ją przemalować ale nie wiem czym ani w jaki sposób, słyszałem że do takiej roboty nadają się farby NFM i montana, nie wiem które byłby lepsze i jaki wogule byłby efekt. Dlatego pytam o to was , jeszcze jakby sicie mogli mi powiedzieć ile bym potrzebował takiej farby. http://allegro.pl/farba-spray-montana-kieszonkowa-szablony-i1825334917.html http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=4938#!prettyPhoto Farby NFM dobrze kryją Cordurę. Moim zdaniem są najlepsze, choć zdania są podzielone. Twoja kamizelka jest z nylonu, więc farba szybko się złuszczy, więc nie ma sensu malować. Lepiej sprzedaj i kup inną:) Quote Link to post Share on other sites
PiotrJasiu95 Posted September 26, 2011 Author Report Share Posted September 26, 2011 Farby NFM dobrze kryją Cordurę. Moim zdaniem są najlepsze, choć zdania są podzielone. Twoja kamizelka jest z nylonu, więc farba szybko się złuszczy, więc nie ma sensu malować. Lepiej sprzedaj i kup inną:) Właśnie się zastanawiałem czy materiał z którego wykonana jest moja kamizelka będzie odpowiedni, ale skorno nie to kupie nową. Dzięki za informacje ;) Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted September 26, 2011 Report Share Posted September 26, 2011 Jak już się decydujesz na kupno nowej to przynajmniej nie bierz nic z ACM bo szkoda kasy. Za 200zł możesz mieć coś mądrzejszego. Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted March 30, 2013 Report Share Posted March 30, 2013 Witam! Mam racka w 3c, próbował ktoś farbować 3c na coś w odcieniach zieleni? Brytyjczykom w ddpm to trochę nie wyszło. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted March 30, 2013 Report Share Posted March 30, 2013 http://www.tactical.pl/forum/index.php/topic,64918.60.html Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted March 30, 2013 Report Share Posted March 30, 2013 Mam racka w 3c, próbował ktoś farbować 3c na coś w odcieniach zieleni? Brytyjczykom w ddpm to trochę nie wyszło. Krylon/NFM i heja naprzód. Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted March 30, 2013 Report Share Posted March 30, 2013 Dzięki Wiciok, przydatna lektura, właśnie chodziło mi o barwniki nie farby, z tego co słyszałem farby się kruszą/odpadają i dupa nie robota. Boję się tylko zepsucia 3c w coś nibieskiego/pomarańczowego ;) Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted April 5, 2013 Report Share Posted April 5, 2013 Chłopaki ze Straszydła farbowali UCP na zielono. O ile jakoś ogromnego hitu nie było, to jednak udało się zrobić to tak, żeby w lesie nie biło po oczach swoją szarością. Wiadomo, że materiał prędzej czy później chwyci kolor (i prędzej czy później zacznie go puszczać), ale pozostają wszelkie metale i plastiki, których zafarbować się barwnikiem nie da. Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted August 22, 2013 Report Share Posted August 22, 2013 (edited) Odświeżę temat, bo jest najnowszy z tej tematyki i najbliżej tego, co mam do napisania :icon_razz2: (Opisuję tu wszystko dość dokładnie bo ciężko jest dokopać się w internecie do sensownego przepisu z sensownymi wynikami, najczęściej jest tylko krótki post bez zdjęć lub kawałki spodni DDPM/UCP, które niezbyt chwyciły kolor no i są z zupełnie innego materiału) Jakiś czas temu kupiłem za [relatywny] bezcen FLC z paroma kieszeniami. Wszystko cacy, kontrakt, cordura i te sprawy tylko nijak nie szło tego używać w naszych warunkach ze względu na "kamuflaż" UCP. Ze względu na brak odpowiedniego gara najpierw próbowałem przekonać materiał do bycia bardziej zielonym barwnikami "bez gotowania / do pralki", naturalnie bez niemal żadnego skutku. I tak to leżało parę kolejnych miesięcy. Przechodząc do sedna: Na próbę nr 2 wziąłem tylko część zestawu - pas (ten wewnętrzny) i jedną ładownicę 2,5xSTANAG*. Wg wagi kuchennej było tego ok 350g materiału. Do garnka +/- 3 litry wody, ambitnie**, bo 150ml octu i po połowie barwnika oliwkowego i khaki z palety tzw. motylka. Potem gotowanie przez jakieś 2h (czasu nie pilnowałem, ale poziomu wody tak - na styk mieściło się w garnku ale i odparowywało szybko). Efekt (uwaga! na zdjęciach nie są jeszcze do końca wysuszone!) (z lampą) (bez lampy) Ładownica i pas leżą na kontraktowych DPM i wz.93 (rip-stop), obok dla porównania IZKM MiwoP oraz cargo/nadupnik z tego samego FLC. Dzięki takiej ilości octu materiał wciągnął prawie cały barwnik - płukanie niemal nie było potrzebne. Kolor wyszedł bardzo fajny, wręcz troszkę zbyt intensywny, pewnie przez ilość farby - producent zaleca 1 opakowanie na 500g tkaniny, tu poszło na 350. Ale przynajmniej dobrze pokrył UCP, które u wspomnianych post wyżej chłopaków z SCD było jeszcze dość wyraźnie widoczne i trochę psuło efekt. Następne części oporządzenia zabarwię mając to na uwadze, no i dodam trochę więcej khaki. Myślę też nad psiknięciem tu i ówdzie czarną farbą (akurat taką mam), żeby dodać trochę kontrastu. Po weekendzie postaram się wrzucić fotki "w naturze", z zafarbowanym już całym kompletem. **ambitnie - producent zaleca 1 łyżkę stołową (~15ml) na 1L wody, czyli wlałem lekko licząc 3 razy więcej. Podczas gotowania trzeba mieć naprawdę dobre wietrzenie! *2,5 - wchodzą 3 airsoftowe, ale mam też "long" rozmiarami ponoć odpowiadający ostremu i nie widzę opcji żeby ładownicę zapiąć z takimi trzema w środku. Nie jestem też pewien co to za ładownica, bo na pewno nie od FLC, klamra GSI i sposób jej wszycia wskazuje na Condora ale google na ten temat milczy... Edited August 22, 2013 by Akkenoth Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted August 23, 2013 Report Share Posted August 23, 2013 Ze względu na brak odpowiedniego gara najpierw próbowałem przekonać materiał do bycia bardziej zielonym barwnikami "bez gotowania / do pralki", naturalnie bez niemal żadnego skutku. I tak to leżało parę kolejnych miesięcy. Ja z kolei bardzo chwalę sobie te farby, Ubacsa chwyciły aż miło. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted August 23, 2013 Report Share Posted August 23, 2013 Mam wrażenie, że inny materiał. W UBACSie chwyciło ci porządnie coolmax (tworzywo bądź co bądź sztuczne) na korpusie, czy tylko rękawy (bawełniane)? Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted August 23, 2013 Report Share Posted August 23, 2013 Rękawy bawełniane w całości. Rzepów i coolmaxa nie tknęło. Wyjątkiem jest parę kropek na korpusie :icon_lol: W niedzielę umieszczę zdjęcia w stosownym temacie. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted August 23, 2013 Report Share Posted August 23, 2013 Ja farbowałem UBACSa "motylkiem". Coolmax i rzepy trochę wzięło, ale błyskawicznie zeszło z nich... Quote Link to post Share on other sites
Fishbonee Posted August 24, 2013 Report Share Posted August 24, 2013 (edited) Te barwniki bez gotowania/octu/wrzućdopralkiisieciesz nie będą działały na materiały typu coolmax, cordura,rzepy i choćby nici z UBACSa, bo są one z tworzyw sztucznych, a barwniki do pralki są do naturalnych (np. bawełna z rękawów UBACSa). Żeby sztuczne materiały złapały farbę to bez gotowania i octu się nie obejdzie. Sam bym chętnie zafarbował swojego FLC w Desert 3 Color, ale pewnie się ograniczę do sprejów - nie chciałbym być w domu przyłapany na gotowaniu w garnku kamizelki z barwnikiem :F. Edited August 24, 2013 by Fishbonee Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted August 24, 2013 Report Share Posted August 24, 2013 (edited) @Buniek92 może dałem za mało octu, dopiero potem zacząłem głębiej wnikać w temat. Swoją drogą po wyciągnięciu dziś kamizelki z szafy okazało się że jednak wtedy chwyciła troszkę (ale naprawdę troszkę) koloru w przeciwieństwie do ładownic, zdjęcie na którym to widać wrzucę w następnym poście razem z fotkami reszty sprzętu po farbowaniu i w terenie. @Fishbonee dlaczego nie, FLC to jakieś 500g materiału, czyli akurat 1 saszetka barwnika, a to jest 10x mniej niż puszka farby... Garnek można bez żadnego wysiłku wyczyścić z resztek farby domestosem (lub podobnym). Poza tym trzeba tylko dobrze wietrzyć, albo zrzucić zapach octu na marynowanie śliwek/grzybów etc :icon_wink: Po wyschnięciu do końca kolorki na pasie i ładownicy podobają mi się jeszcze bardziej, a w tym momencie gotują się kamizelka, cargo i chińska 2xM4 w CB, którą też chcę zzielenić. Tym razem będą też zdjęcia "w trakcie" :icon_wink: Btw jak mi ktoś powie co to za ładownice (ta już zielona "2,5xM4" z poprzedniego posta i to cargo) to będę wdzięczny. Edited August 24, 2013 by Akkenoth Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted September 1, 2013 Report Share Posted September 1, 2013 Siemanko, witam w mojej kuchni! Przed (z prawej są przekłamane kolory, robione telefonem): Po (z lampą i bez): Tym razem na ok 900g materiału poszło 1,5 opakowania khaki i 0,5 oliwki, na start 2l wody (potem dolewałem żeby było cały czas zanurzone) i znowu 150ml octu. Jak widać, kamizelka jest trochę bardziej podatna na barwniki niż ładownice (są z jakiejś "lepszej" cordury czy co?). Widać też ładnie różnicę "po" między ładownicą z pierwszego farbowania a cargo z drugiego. Chiński materiał nie chwycił prawie w ogóle (lekka różnica jest ale prawie pomijalna), przynajmniej zielone rzepy będą trochę "łamały" kształt. Na kamizelce, dla porównania, przypięte są: z lewej na górze ładownica na radio ACM woodland i z prawej kolejno apteczka MiwoP z cordury, 2x9mm MiwoL cordura oraz kieszeń na opatrunek (wchodzą 2xM4) MiwoP poliester, wszystkie 3 wz.93. Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted October 1, 2013 Report Share Posted October 1, 2013 To ja trochę z innej beczki, dla potomnych. Ostatnio nie farbowałem, a malowałem trochę szpeju. Kiedyś robiłem to krylonem. W weekend - z braku tegoż na podorędziu - wziąłem popularną i dość dobrze dostępną Montanę Black, farbę dla grafiiciarzy. Bardzo ładnie pokryło, choć cordura prawdopodobnie pod wpływem rozpuszczalnika zrobiła się nieco bardziej szorstka. Nie sądzę jednak, żeby w znaczący sposób osłabiła strukturę. Po jednorazowym użytku (a było to cargo i półsztywna kabura, obie na pasie i obie dość mocno ocierane o przeszkody) nie widzę żadnych uszkodzeń w powłoce lakierniczej. :) Quote Link to post Share on other sites
piotrek18tw Posted November 3, 2013 Report Share Posted November 3, 2013 hmmm... może to wina zdjęć, ale na dwóch ostatnich zdjęciach jakoś niebiesko to wygląda.. nawet "oliwka" acmowska jest imo lepsza. Ale może na żywca to ładniej wyszło ;) Quote Link to post Share on other sites
Jankesmaniak Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 a czy mjk khaki od phantoma mozna pomalowac NFM czy raczej pusci on jest z cordury 1000D potrzebuje go pomalowac na zielono. Quote Link to post Share on other sites
Venom-X Posted May 15, 2016 Report Share Posted May 15, 2016 Odkopię temat może są jakieś nowe możliwości :-) Mam kamizelkę : http://www.armyworld.pl/product-pol-3386-Kamizelka-Taktyczna-Modulowa-Czarna-Oddzialow-Specjalnych-KSK-Bundeswehr-Oryginal-Demobil-.html Chciałbym dostosować ją to zabawy w lesie, myślę o jakimś spreyowaniu by pasowała do marpata. Jest to możliwe ? ktoś coś wie w tym temacie ? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted May 15, 2016 Report Share Posted May 15, 2016 Kup sobie ładownice np. w Woodlandzie. Quote Link to post Share on other sites
Venom-X Posted May 15, 2016 Report Share Posted May 15, 2016 Kupiłem :-) ale to za mało plecy dalej czarne :-) Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted May 15, 2016 Report Share Posted May 15, 2016 Na plecy plecak, albo panel :) Malowanie mija się z celem - zniszczysz kamizelkę, a efekt będzie żaden :) Serio :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts