BoNi3k1985 Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 Ja dostałem :/ Wezwanie. Ich pojeb****. Wysokość szkody nie przekroczy wartości biletów/paliwa z Gdyni do Zabrza. Nie mówię już o starconym czasie. Quote Link to post Share on other sites
Grzyboo Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 No właśnie, w tym sęk :) Ja mam mniej niż Ty, bo ok. 400km, ale to też jest niezła odległość. Za paliwo nie zwrócą na pewno, a pociągiem/autobusem to trzeba by było 2-3 w nocy wyjechać żeby na rano na miejscu być :P Dopytam się znajomych w sądzie czy da radę cokolwiek zrobić z tym fantem, jak dowiem się czegoś ciekawego to podzielę się :) Quote Link to post Share on other sites
BoNi3k1985 Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 Ja jutro będę dzwonił do tych geniuszy i jak coś się dowiem to dam znać. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 No właśnie, w tym sęk :icon_smile: Ja mam mniej niż Ty, bo ok. 400km, ale to też jest niezła odległość. Za paliwo nie zwrócą na pewno, a pociągiem/autobusem to trzeba by było 2-3 w nocy wyjechać żeby na rano na miejscu być :icon_razz: Dopytam się znajomych w sądzie czy da radę cokolwiek zrobić z tym fantem, jak dowiem się czegoś ciekawego to podzielę się :icon_smile: Jeśli to wezwanie do sądu w charakterze świadka to zwracają za paliwo, stawkę sobie na internetach sprawdź. Ostatnio siostra do Olsztyna w roli świadka śmigała (z Wawy), kilometrówka była bodaj 0,5PLN za 1KM (pojemność silnika>900ccm), pisała podanie i poparła dowodem rejestracyjnym auta. Zadzwoń do sądu i ustal co i jak. Quote Link to post Share on other sites
Frontal Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 Yep. Ja się chyba przejadę na tę rozprawę tak z czystej ciekawości. Akurat z Wrocławia do Zabrza mam przyjemną jazdę autostradą to mogę obrócić. Ktoś jeszcze się wybiera? Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 Matekno siedzi? Przedłużą mu wyrok? To może warto przykleić w komisie informacje o tym jak skończył ten użytkownik - oczywiście bez publikacji danych osobowych? Quote Link to post Share on other sites
luis Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 Świadkowi przysługuje zwrot kosztów podróży, albo wg biletów, albo wg stawki km, jeśli podróż odbywa się prywatnym pojazdem. Zwraca się także utracony zarobek. Trzeba od pracodawcy wziąć zaświadczenie o zarobkach/dniówce. O pieniądze należy zwrócić się w sądzie. Dobrze jest zadzwonić i się dokładnie zapytać, o szczegóły zwrotu kosztów, kwestia diety/noclegu, też chyba jest do zwrotu. Co do obecności na rozprawie, jest ona obowiązkowa, chyba, że w wezwaniu napisane jest inaczej! Niestawiennictwo grozić może grzywną. Sądzę, że Sąd wzywa świadków/pokrzywdzonych, bo oskarżony zapewne mataczy, więc będzie konfrontacja, czy coś przyniesie? Nie wiem. Kolego Boniek, jak się złożyło wniosek o ściganie karne to z całym dobrodziejstwem inwentarza! Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 Proszę trzymać się tematu i unikać słownych przepychanek. Quote Link to post Share on other sites
BoNi3k1985 Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 Tak więc... Dzwoniłem do Sądu Rejonowego w Zabrzu i dowiedziałem się, że wystarczy wysłać do nich pismo z prośbą o przesłuchanie w lokalnym sądzie rejonowym (w moim przypadku w Gdyni) i to wszystko. P.S. Pani była bardzo miła i dobrze nie zdążyłem wytłumaczyć o co chodzi, a już powiedziała co i jak ;) Quote Link to post Share on other sites
luis Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 No i ok. To się nazywa ekonomika procesowa:). Jak widać przez telefon można też się umówić na czynności:). Quote Link to post Share on other sites
Frontal Posted December 10, 2013 Report Share Posted December 10, 2013 Był ktoś w końcu dzisiaj w sądzie? Jakieś wieści? Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted December 31, 2013 Report Share Posted December 31, 2013 Ciekaw jestem bardzo finału tej sprawy ;) Quote Link to post Share on other sites
moto2004 Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 (edited) Ja mam kolejne wezwanie na 4 lutego w charakterze pokrzywdzonego, skubnął mnie na 250 zł. Policja sama zapukała do drzwi, nie szedłem nigdzie zgłaszać tego faktu. Pozdrawiam. Edited January 17, 2014 by moto2004 Quote Link to post Share on other sites
BoNi3k1985 Posted March 22, 2014 Report Share Posted March 22, 2014 (edited) Dzisiaj odebrałem kolejne wezwanie. Tym razem jestem wzywany do lokalnego sądu rejonowego (w Gdyni) w roli świadka. Termin to 17 kwietnia. Jak będzie po to dam znać co się działo i co się dowiedziałem :icon_wink: Edited March 22, 2014 by BoNi3k1985 Quote Link to post Share on other sites
brzozer Posted March 22, 2014 Author Report Share Posted March 22, 2014 a do mnie sie nikt nie dobija i nic mi nikt nie przysyla :( moze zapomnieli czy ki grzyb Quote Link to post Share on other sites
Frontal Posted March 22, 2014 Report Share Posted March 22, 2014 Pewnie InPost porzucił korespondencję w lesie. ;) Quote Link to post Share on other sites
BoNi3k1985 Posted April 17, 2014 Report Share Posted April 17, 2014 Tak więc.... Byłem dzisiaj u siebie w sądzie rejonowym. Składałem zeznania od początku jak to wszystko wyglądało. Nie pamiętam czy takie info już tutaj było ale zawsze warto wspomnieć ;) Dowiedziałem się dwóch rzeczy, których nie wiedziałem. Nasz wspaniały duet oszukiwał ludzi na różnych forach przez ponad rok czasu (od września 2010 do listopada 2011) i byłem jednym z ostatnich których oszukał (tych wymienionych w akcie oskarżenia). A drugi fakt to to, że jeden z nich siedzi w areszcie :) Co do tego jak to dalej wyglądać może nic się nie dowiedziałem bo Sędzina wiedziała tyle co było napisane w aktach. Osobiście już się dawno pogodziłem z tym, że tej kasy nie odzyskam, a minęło już prawie 2,5 roku :/ Quote Link to post Share on other sites
Radziul Posted May 19, 2014 Report Share Posted May 19, 2014 Czy ktoś wybiera się na rozprawe w Zabrzu? Bodajże 24.V.2014 ? Quote Link to post Share on other sites
brzozer Posted May 20, 2014 Author Report Share Posted May 20, 2014 Ja nie dostałem żadnego info, bo InPost porzuca korespondencję w lesie :P Quote Link to post Share on other sites
mikolaj1976 Posted July 16, 2014 Report Share Posted July 16, 2014 To wkońcu kasa została odzyskana czy nie ??? Quote Link to post Share on other sites
Dymitr Posted July 20, 2014 Report Share Posted July 20, 2014 Raczej nie, szybciej koleś dostał wyrok... Quote Link to post Share on other sites
moto2004 Posted October 27, 2014 Report Share Posted October 27, 2014 Kasy nie ma nadal i ani słychu żeby coś ruszyło. Jedynie co to wkurwens gdy dostaje się kolejne pisma z sądu, zawsze ten dreszczyk emocji zanim przeczytasz ocb :P Quote Link to post Share on other sites
Frontal Posted January 30, 2015 Report Share Posted January 30, 2015 W najbliższych dniach stuknie czwarta rocznica postępowania. :icon_lol: U kogoś coś się ruszyło? Quote Link to post Share on other sites
BoNi3k1985 Posted January 30, 2015 Report Share Posted January 30, 2015 (edited) Niestety u mnie nie. Od złożenia zeznań w moim sądzie rejonowym cisza..... Edited January 30, 2015 by BoNi3k1985 Quote Link to post Share on other sites
Grzyboo Posted January 31, 2015 Report Share Posted January 31, 2015 U mnie taka sama sytuacja jak u kolegi wyżej. Nic już nie ugramy Panowie, niestety. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts