123123qwe Posted December 16, 2011 Report Share Posted December 16, 2011 Co się stanie jak szybka od kolimatora zamkniętego zostanie uderzona przez kulkę? Chodzi mi konkretnie o http://gunfire.pl/product-pol-1152191243-Kolimator-otwarty.html Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted December 16, 2011 Report Share Posted December 16, 2011 Albo nic albo pęknie. Jak z zębem :wink: Quote Link to post Share on other sites
lon3star Posted December 16, 2011 Report Share Posted December 16, 2011 Albo pęknie robiąc pajęczynkę, albo wyleci cała, a odłamki rozszarpią Ci twarz! Albo nie stanie się nic. Quote Link to post Share on other sites
Hock36 Posted December 16, 2011 Report Share Posted December 16, 2011 (edited) Albo pęknie robiąc pajęczynkę, albo wyleci cała, a odłamki rozszarpią Ci twarz! Albo nie stanie się nic. Rozszarpią twarz .. :hahaha: Edited December 16, 2011 by Hock36 Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted December 16, 2011 Report Share Posted December 16, 2011 Pomijając fakt, że jest to kolimator otwarty, a nie zamknięty ;). Prawdę powiedziawszy jest duża szansa, że zwierciadło kolimatora zostanie stłuczone po trafieniu kulką, gdyż i kulka i zwierciadło są dość twardymi ciałami. Dlatego lepiej uważać. Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted December 17, 2011 Report Share Posted December 17, 2011 Stłuczone zwierciadło kolimatora otwartego jest bardzo trudne do naprawy, mało kto się tego podejmuje. Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted December 17, 2011 Report Share Posted December 17, 2011 http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=2855 Można oczywiście taniej/ładniej/samoróbkę. Quote Link to post Share on other sites
Widmo34 Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Mam tego typu koli i masz 2 wyjścia jakiś montaż na optykę (spiłować aby nie zasłaniał a na pozostałą część przykleić szybę z poliwęglanu bądź szklaną (tyle że jest to jednorazowe za każdą stratą musiałbyś wsadzić nową)) lub wersja 2ga (muszę dopiero zrobić jeśli w twoi ta ramka otaczająca zwierciadło jest trochę grubsza to możesz wyciąć z jakiegoś kawałka poliwęglanu (z okularów bhp czy sti powinny się nadać, może szkła typu dummy z okularów też) kształt zwierciadła i przykleić na tą ramkę) Stosuj interpunkcję, ułatwia to czytanie. /LgN Quote Link to post Share on other sites
Lookit Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 (edited) Jestem ciekaw powyższej wypowiedzi, ale gubię się w drugiej linijce. Możesz przepisać to po polsku? Z góry serdecznie dziękuję. Edited December 19, 2011 by Lookit Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Widmo ma chyba na myśli rozwiązanie polegające na przyklejeniu jakiejś osłony wyciętej z okularów do ramki otaczającej wizjer/wyświetlacz* w koli. *jak zwał tak zwał - mam nadzieję że dobrze zrozumiałem i o to chodzi :blush: Quote Link to post Share on other sites
Widmo34 Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 (edited) Dobra wytłumaczę wolniej i dokładniej... 2ga opcja należy wziąć poliwęglan ale prosty nie zakrzywiony (bhp, kwadratowe sti czy szkła dummy lenses z okularów), następnie wyciąć osłonkę na kształt zwierciadła (ale tak o 2/3 mm większą) i przykleić do ramki którą jest obudowane zwierciadło. Teraz zrozumiano? Edited December 19, 2011 by Widmo34 Quote Link to post Share on other sites
Lookit Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Teraz używasz języka Polskiego, więc tak. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Teraz używasz języka Polskiego, więc tak. Ale Ty nie stosujesz jego zasad, więc ja Ciebie nie rozumiem. Quote Link to post Share on other sites
butelka Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 "język Polski" Co to jest? Jest tylko "język polski". Quote Link to post Share on other sites
kujaw091 Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Ponapinajcię się jeszcze trochę, ale na PW. Co do pytania autora: Jeśli kulka trafi prosto w szybkę, ta pęknie. Dobrym sposobem jest, tak jak już inni pisali postawić przed nią szybkę z czegoś twardego, jedyne co może przeszkadzać to refleksy, które mogą się pojawiać. Quote Link to post Share on other sites
relevant Posted December 20, 2011 Report Share Posted December 20, 2011 (edited) Dobrym sposobem jest, tak jak już inni pisali postawić przed nią szybkę z czegoś twardego, jedyne co może przeszkadzać to refleksy, które mogą się pojawiać. Ja od zawsze mam opcję pierwszą: przez zwierciadłem, na oddzielnym RISowym montażu muszki AUGa, 1cm przed pewnie takim samym kolimatorem, szybkę wyciętą z plastykowego opakowania po ferrero roche. Co kilka strzelanek do wymiany, i lekko zmniejsza przezierność, w końcu to dodatkowa warstwa materiału. Ale używam tego bez problemów, bardzo rzadkie refleksy, jeżeli już są w tym typie koli (w porównaniu do eotechów), to raczej na samym zwierciadle, a nie na osłonce. Ponieważ jest to konstrukcja "wolnostojąca", do pewnego stopnia lekko elastycznie zamocowana, szybka może się trochę odginać, dzięki czemu cześć energii uderzenia jest pochłaniana lub kulka jest odchylana w innym kierunku Edited December 20, 2011 by relevant Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts