hokager Posted December 26, 2011 Report Share Posted December 26, 2011 Witam Drodzy Rusofile. Chciałbym się was poradzić,ponieważ mam zamiar założyć własny team,który będzie rekonstruować Specnaz. Wiem,że na początek potrzeba repliki jest to jednostka rosyjska,dlatego pewnie używają Ak74,SWD,RPK,PKM itd. Mam Rpk 74 do jakiego konfliktu on pasuje ? Jakie mundury kupić dobre i wytrzymałe ? Czy różnią się jednostki alfa a wympieł ? Za odpowiedzi dziękuje i za moje drobne błędy przepraszam Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted December 26, 2011 Report Share Posted December 26, 2011 Mam Rpk 74 do jakiego konfliktu on pasuje ? Afganistan, konflikty po rozpadzie ZSRR, Czeczenia (czy inaczej mówiąc szeroko rozumiany Kaukaz), Gruzja. A w zasadzie to powinien być RPKS-74. Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted December 26, 2011 Author Report Share Posted December 26, 2011 (edited) Jaki mundur pasowałby do tego ? Edited December 26, 2011 by hokager Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted December 26, 2011 Report Share Posted December 26, 2011 (edited) Maskałat KMLKa?, chyba nawet mam taki na sella jak cos;p Edited December 26, 2011 by Jey85 Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted December 26, 2011 Author Report Share Posted December 26, 2011 A coś innego chciałbym prawidłowy gruby mundur Quote Link to post Share on other sites
Terenowy Posted December 27, 2011 Report Share Posted December 27, 2011 Gorka, gorka, gorka, czeczenia/dagestan i podobne tematy, wsio znajdziesz pan na rus.mil.pl :) Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted December 27, 2011 Author Report Share Posted December 27, 2011 (edited) Dziękuje Terenowy ten mundur co ty masz na awatarze to ? Klmk ? Gdzie kupić Rosyjskie Buty takie same,jak Specnaz używał/używa ? Jak wygląda sprawa z kamizelkami taktycznymi łatwo o nie ? Jakie się nazywają kamizelki używane,przez Specnaz ? Czy są drogie? Edited December 27, 2011 by hokager Quote Link to post Share on other sites
kapro Posted December 27, 2011 Report Share Posted December 27, 2011 Jak na mój gust, to najpierw poczytaj o konfliktach i przejrzyj ze dwie tony zdjęć. Do rekonstrukcji najważniejsza jest wiedza, a z podejścia "mam RPK-74 i chcę robić reko specnazu" raczej nie wyjdzie nic dobrego. Tu się przydają linki: http://rus.mil.pl/ http://www.militaryphotos.net/ Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 27, 2011 Report Share Posted December 27, 2011 Jak na mój gust, to najpierw poczytaj o konfliktach i przejrzyj ze dwie tony zdjęć. Do rekonstrukcji najważniejsza jest wiedza, a z podejścia "mam RPK-74 i chcę robić reko specnazu" raczej nie wyjdzie nic dobrego. Tu się przydają linki: http://rus.mil.pl/ http://www.militaryphotos.net/ Kapro, takie podejście nie istnieje w esrofcie... To jest dorabianie ideologii do repliki. Co druga grupa, gdzie przeważają M4 robi "reko marines" (choć oni nigdy m4 nie używali), ci, którzy biegają we flecku bo był najtańszy nagle robią "reko be wu", a grupy, które nakupiły cm.028 nagle są specnazem/WP. Quote Link to post Share on other sites
kapro Posted December 27, 2011 Report Share Posted December 27, 2011 (edited) Kapro, takie podejście nie istnieje w esrofcie... To jest dorabianie ideologii do repliki. Co druga grupa, gdzie przeważają M4 robi "reko marines" (choć oni nigdy m4 nie używali), ci, którzy biegają we flecku bo był najtańszy nagle robią "reko be wu", a grupy, które nakupiły cm.028 nagle są specnazem/WP. Wiesz, ja jestem naiwny i pozytywnie nastawiony do świata, więc mam nadzieję, że założyciel tematu nie wpisuje się w ten nurt. ;3 Edited December 27, 2011 by kapro Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted December 27, 2011 Report Share Posted December 27, 2011 A coś innego chciałbym prawidłowy gruby mundur Ale wiesz, że o to ciężko, bo Rosjanie mają... dziwne podejście do tematu? :icon_razz2: Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted December 27, 2011 Report Share Posted December 27, 2011 Jak poczytać to Ospreye: http://www.ospreypublishing.com/store/Inside-the-Soviet-Army-_9780850457414 http://www.ospreypublishing.com/store/Warsaw-Pact-Ground-Forces_9780850457308 http://www.ospreypublishing.com/store/Russia%E2%80%99s-War-in-Afghanistan_9780850456912 http://www.ospreypublishing.com/store/Soviet-Bloc-Elite-Forces_9780850456318 http://www.ospreypublishing.com/store/The-Soviet-Army_9780850451139 Do tego zobacz S. Zaloga "Berety z gwiazdami. Radzieckie wojska powietrznodesantowe." (ale to pozycja dosć kontrowersyjna jeśli chodzi o jednostki Specnazu). Odradzam Suworowa. Człowiek jest fantastą i wprowadza (raczej świadomie) totalną dezinformację przeplatajac prawdę ze swoimi rojeniami. Quote Link to post Share on other sites
kapro Posted December 27, 2011 Report Share Posted December 27, 2011 Ale wiesz, że o to ciężko, bo Rosjanie mają... dziwne podejście do tematu? :icon_razz2: Dlaczego? Jak chce gruby mundur, to zimowa afganka będzie w sam raz. ;3 Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted December 27, 2011 Report Share Posted December 27, 2011 Gdzie kupić Rosyjskie Buty takie same,jak Specnaz używał/używa ? W sklepie adidasa, tylko znaczek będziesz musiał przerabiać :) Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted December 27, 2011 Author Report Share Posted December 27, 2011 Dread po części racja,bo widziałem filmiki,zdjęcia i były tak przez nich adidasy używane. Dziękuje za pomoc Quote Link to post Share on other sites
hokager Posted December 28, 2011 Author Report Share Posted December 28, 2011 (edited) Sorki,że odkopuję,ale mam kilka pytań co to za maskałat? Oraz co to za mundur ? Edited December 28, 2011 by hokager Quote Link to post Share on other sites
gewer12 Posted December 28, 2011 Report Share Posted December 28, 2011 Maskałat to chyba KZS ,ale nie jestem pewien. A mundur mi przypomina partizana ,ale też nie jestem pewien (w razie czego mnie poprawcie :) ) Quote Link to post Share on other sites
yonyonson Posted December 28, 2011 Report Share Posted December 28, 2011 Jedno i drugie to maskałat. Pierwszy to Maskałat KZM "Bieriozka" drugi w kamo "Skol". Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted January 13, 2012 Report Share Posted January 13, 2012 To nie jest KZM. To takie białoruskie dresy w kamuflażu. Coś na kształt ubogiego maskałatu. Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Najpierw autor tego tematu powinien sie okreslic jaki okres / konflikt chce wzias najbardziej pod uwage. Jesli chce byc 100% koszer / halal, uber-rusek, to niech autor tego tematu szykuje sie lub uswiadomi sie na niemale wydatki ( ruski szpej jest w polsce jest ciezkodosetpny a przez to jest cholernie drogi ) Inna sprawa, jesli autor nie chce robic 100% ruskiego reko, tylko sie wzoruje na ruskim / radzieckim specnazie lub jednostkach desantowych. Najtansza opcja to nic innego jak klmk / kzs + amks z pbs'em+ pasoszelki ( LWP ) lub chinski stanik. + trampki kupione na bazarze.. Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted January 18, 2012 Report Share Posted January 18, 2012 ( ruski szpej jest w polsce jest ciezkodosetpny a przez to jest cholernie drogi ) Ani nie jest ciężko dostępny, ani nie jest jakoś szczególnie droższy niż np. amerykański. A nawet pewnie jest tańszy, z tego co mówili koledzy zbierający us szpej. Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted March 7, 2012 Report Share Posted March 7, 2012 Witam. Pisze tu, gdyż nie znalazłem podobnego tematu, a nie chcę zaśmiecać rus.mila czy pisać osobno na PW. Uprzedzam, że kompletnie nie znam się na rosyjskim sprzęcie, jednak jak ktoś mi to klarownie wytłumaczy to szybko załapię. W niedalekiej przyszłości chciałbym zabrać się za stylizację na rosyjskiego trepa z okresu 2 Wojny w Czeczenii ( średnio lata 98-02, taki przedział ). Wiadomo- w przeciwieństwie do sprzętu US, tu nie ma ogromnego wachlarza kopii, ale z tego co patrzyłem to podstawowe przedmioty nie są diabelsko drogie. Pytanie moje jest takie: jaki oporządzenie mogę zakupić, które pasowałoby do tego okresu, ale nie obciążało by mojego portfela. Giwera: AKS74 Mundur- Flora? A na to maskałaty lub Gorki. Kamizelka- Nerpa, Lifczkik, Jegier? Coś jeszcze? Rzuciłem znane mi hasła, choć przeczuwam że błędnie. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Samozlo Posted March 11, 2012 Report Share Posted March 11, 2012 (edited) Napisz konkretniej jakiego trepa? Jakie jednostki Cie interesują? Bo na ten przykład kontraktniki biegali tam bardzo malowniczo poubierani :) Kamizelka to najprędzej GRAD II,czy M22 dość często spotykane na fotach z II Wojny Czeczeńskiej. Edited March 11, 2012 by Samozlo Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted March 11, 2012 Report Share Posted March 11, 2012 (edited) Moje pytanie - a czemu akurat ten okres? Bez złośliwości z mojej strony, ale jeśli jak sam przyznałeś nie znasz się na sprzęcie rosyjskim to czemu akurat okres historyczny? Zwłaszcza że sprawia o tyle problemu, że trzeba szukać mało już popularnego oporządzenia, a za tym idzie przede wszystkim czas. Taki np. Grad-2 nie jest specjalnie drogi, ale nie tak łatwo go dostać. No i tak jak wspomniał Samozlo, wszystko też zależy od rodzaju jednostek. Edited March 11, 2012 by Kamil Quote Link to post Share on other sites
spet Posted March 11, 2012 Report Share Posted March 11, 2012 Witam! Moje pytanie dotyczy karabinu AKMS na wyposażeniu Specnazu. Ja wiem, ja wiem, że wintorezy i inne takie, ale w ostatnim komandosie, w artykule "koniec ery GRU" jest zdjęcie kilku bojców gdzieś w górach i typ na pierwszym planie ma właśnie akms. Jestem zielony w temacie Specnazu (na razie ;) ), ale mogę stwierdzić, że zdjęcie jest raczej współczesne. Ma ktoś ten numer Komandosa? Jutro postaram się wrzucić zdjęcie, ale ciekawi mnie, czy to odosobniony przypadek, czy nie takie numery tam się działy? ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts