szaszlyk133 Posted February 4, 2012 Report Share Posted February 4, 2012 Od dłuższego czasu pragnę mieć replikę która będzie spełniała moje wymagania, mając już piątą replikę udało mi się ustalić czego szukam. Szukam repliki która: -Musi posiadać tryb ognia półautomatycznego -Musi być bezproblemowa w eksploatacji, mało awaryjna (nie tak jak m14 cymy i podobno AUGi, raczej jak kałasznikowy) -Musi posiadać konstrukcje zapewniającą stabilność lufy względem optyki. Używam lunety i pamiętam jak zmieniłem jedną repliką na inną ze względu na to, że lufa miała za duży luz. Teraz mam AK-74 CM.040 po wypadku który ma straszne luzy. Luzy kolby, magazynka, wszystkiego ujdą, to może być grzechotka całkowita, ale nie może być luzu między lufą a optyką (tak jak w replikach karabinów snajperskich gdzie optyka jest umieszczona bezpośrednio na lufie) Długość lufy, model, ilość fpsów, to już sprawy drugoplanowe, interesuje mnie teraz tylko znalezienie konstrukcji która spełnia moje wymagania. Pomóżcie towarzysze. ;) Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted February 4, 2012 Report Share Posted February 4, 2012 Cena? Quote Link to post Share on other sites
szaszlyk133 Posted February 4, 2012 Author Report Share Posted February 4, 2012 Ja jestem za tym, żeby było do 800zł choć czuje, że może być z tym ciężko. Quote Link to post Share on other sites
szaszlyk133 Posted February 6, 2012 Author Report Share Posted February 6, 2012 Co z tym airsoftem? Nie istnieje AEG z optyką na lufie, montażem na lunetę na lufie? Nikt nie zna AEGa który nie ma możliwości powstania luzu między optyką a lufą? ;) Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 Tak na prawdę to nie wiadomo. Każda replika może mieć luzy. Zależy jaką trafisz. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 Ja tam nie spotkałem się z przypadkami montowania optyki na lufie ale ja sie nie znam :D Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 M14 ma to, o co Ci chodzi. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 M4 G&P takoż. Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 Kup kałasznikowa ze stalowym korpusem i stalową obsadą lufy. :cool: Albo kup AKSU, tam lufa się nie giba, bo prawie jej nie ma. Za 800 zł może też dopadniesz Siga ICS, który jest wdzięczną konstrukcją. Quote Link to post Share on other sites
musashi Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 Może pomyśl nad g36 :) Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted February 9, 2012 Report Share Posted February 9, 2012 Albo nad kopią SA58 z ZL. Takie jak te tutaj. Quote Link to post Share on other sites
r2d2 Posted February 9, 2012 Report Share Posted February 9, 2012 L85 ICS tam lufa jest niemal wmurowana, ale to bezkolbowiec... Quote Link to post Share on other sites
szaszlyk133 Posted February 9, 2012 Author Report Share Posted February 9, 2012 M4 G&P takoż. M16 G&P też tak ma? Musashi - miałem g36c i g36, oba JG, w tej dłuższej lufa była niestabilna (kochany free float) względem optyki. r2d2 - To, że to bezkolbowiec to... wada? Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted February 9, 2012 Report Share Posted February 9, 2012 Mam takiego samego kałaszka, przy okazji montażu precki obkleiłem ją w kilku miejscach taśmą- jedną warstwą. W najbliższym czasie mam zamia jeszcze przełożyć mu body na boyowskie- jest ładniejsze i kombinować by kolba sztywno siedziała- pewnie jakimiś klejami. Gniazda magazynka potraktowałem podobnie, w sensie klej 2 składnikowy, dobrze wysechł zeszlifowałem nadmiar aż było ok. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 W boyi masz obsady ze stali, więc z kolbą i lufą nie trzeba kombinowac. Quote Link to post Share on other sites
r2d2 Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 M16 G&P też tak ma? r2d2 - To, że to bezkolbowiec to... wada? Dla mnie zaleta :biggrin: ale jest wielu którzy mają alergie na takie rozwiązania. Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted February 12, 2012 Report Share Posted February 12, 2012 Ale nie każdy bezkolbowiec jest pozbawiony problemu gibającej się lufy, np. w AUG-u front często zaczyna się luzować, zwłaszcza w JG. Ja mam FAMAS-a TM i tu problem nie występuje, gdyż konstrukcja broni jest taka, że nic się gibać prawa nie ma. Quote Link to post Share on other sites
harry1994 Posted February 16, 2012 Report Share Posted February 16, 2012 RK od Boyi bo tam nic nie lata ,bo jest ze stali nawet wersje zwykłe nie full steel ,bardzo dobrej jakości materiały i wykonanie . Polecam miałem dwa modele AKS74U i AKS74 (odpowiednio RK-01 i 02 ) Quote Link to post Share on other sites
szaszlyk133 Posted February 23, 2012 Author Report Share Posted February 23, 2012 Czyli to normalne, że w replikach takich jak g36, i AK cymy, M4 BOYi i AGM są luzy na lufie? Napiszcie jakie macie doświadczenia z tymi replikami jeśli chodzi o luz. Quote Link to post Share on other sites
gewer12 Posted February 23, 2012 Report Share Posted February 23, 2012 W AK cymy nie spotkałem się z luzami na lufie. Za to w AK boyi owszem. Macałem 3 bojce i każdy miał luz na lufie ,ale to chyba kwestia tego ,że skośnoocy nie wkręcili śrubki dociskowej pod podstawą szczerbinki. W AK cymy nie spotkałem się z luzami na lufie. Za to w AK boyi owszem. Macałem 3 bojce i każdy miał luz na lufie ,ale to chyba kwestia tego ,że skośnoocy nie wkręcili śrubki dociskowej pod podstawą szczerbinki. Quote Link to post Share on other sites
szaszlyk133 Posted February 24, 2012 Author Report Share Posted February 24, 2012 (edited) Ktoś to potwierdzi? Bo teraz to więcej głosów ma Boyiowy kałach. Porównanie RK-02 i CM.040, ktoś macał oba i potrafi porównać to jak jest z luzami w tych replikach? Jeśli ktoś macał którąkolwiek niech się wypowie na temat tego ile była dana replika używana i na jakim poziomie są te luzy. O ile dobrze pamiętam, to RPK Cymy po roku łapało luzy przez zmęczenie materiału obsady lufy. Z jednej strony tam jest dłuższa lufa, z drugiej materiał powinien być taki sam jak w seri CM.04X o ile dobrze rozumuję. Edited February 24, 2012 by szaszlyk133 Quote Link to post Share on other sites
gewer12 Posted February 25, 2012 Report Share Posted February 25, 2012 Macałem cm.040 i Rk02. W bojcach jak pisałem wcześniej nie było śrubki dociskowej pod podstawą szczerbinki ,ale jak już dokręcisz do lufa siedzi stabilnie. Kolega ma cm.40 od października jak narazie nie ma luzów na lufie. Pozdrawiam gewer Quote Link to post Share on other sites
thesokol Posted February 25, 2012 Report Share Posted February 25, 2012 Mam pod ręka i 0.40 i RK-03 (ale go własnie co poskładałem z różnych elementów body cymy zespół lufy boyi). Generalnie cyma dłużej trzyma się kupy i się nie kiwa, jednak po jakimś czasie lufa też zaczyna pływać - kolega ma od dłuużeszego czasu 0.40 i już narzeka że mu się lufa zaczyna kiwać. W Boyu szybciej, żeby nie powiedzieć od nowości, jest ten problem, ale jak już było wyżej często wystarczy dokrecić śrubkę w podstawie szczerbinki. Innym rozwiązaniem które możesz zaadaptować jest rozebranie wszystkiego na części pierwsze - jeśli to nowa replika to delikatnie zmatowić początek lufy który wchodzi w korpus a potem go pomalować - te setne milimetra i świeża farba sprawią że całość się usztywni a może i lekko sklei. Jednak jeśli problem wystąpi na nitach z przodu body - tam zacznie się wszystko gibać - to albo zanitować od nowa, albo bawić się z łożem czy to drewnianym czy plastikiem - w ten sposób też można usztywnić, ale to półśrodek :) A no i wiem o czym mówię bo też mnie ten problem "pływającej lufy" drażni nie miłosiernie :D W razie czego wal na priv :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts