Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Broń i wyposażenie żołnierza w WP

Recommended Posts

A może koledze chodzi właśnie o garnizon? Poczekajmy na odpowiedź.

Inna rzecz, bywa, że na ćwiczeniach pojawi się ktoś z góry. Wtedy miwo- siup do szafki i wyciągamy co przydziałowe. Rzecz przeczytana, napisana przez osobę raczej wiarygodną.

Misiaczki, misiaczki, ja na wyposażeniu mam tylko 9 mm P-83. Co do umundurowania, to żołnierz w kraju w zwykłej jednostce nie ma prawa nosić NIC, poza tym co zostało mu przydzielone w ramach zaopatrzenia mundurowego, w danej JW. Vide przepisy ubiorcze SZRP, a wszelka rewia mody i fanaberie sprzętowe w JW podpadają pod wykroczenie dyscyplinarne, no chyba że D-ca zadecyduje inaczej, co za nielicznymi wyjątkami się nie zdarza. Nadal mam mundur wz. 127/MON, trzewiki desantowca, pas parciany z klamrą MW, czarną skórzaną kaburę i odzież ochronną L 1, hełm stalowy wz. 67/75 w ramach nowoczesności wydawany z pokrowcem od kevlarowego. Tylko maska MP-5 jakoś nowocześnie wygląda z tym zestawie.

Dostaje się mundur, desanty i lubawĘ. Ale i tak praktycznie każdy kupuje sobie kamizelkę molle, nowe buty i mundur, bo wydawane ripstopy są słabe, drą się na potęgę.

Ciekawe rzeczy opowiadasz. Rozumiem, że służysz w wojsku, tak? Bo nie sądzę, że wygłaszałbyś takie opinie nie służąc...

Tantale jeszcze mamy, zresztą są nawet lepsze od Beryli.

No to dawaj, ile, kto i gdzie. Potem wymień przyczyny, dla których jest lepszy od Beryla.

Mistrzu, ja mam dla Ciebie radę - nie pisz już nic więcej w tym wątku, bo brednie, jakie generujesz, wołają o pomstę do nieba...

Prawda o wojsku polskim nie jest piekna i kolorowa ale jest brutalna i bolesna.

Od czasow PRL praktycznie niewiele sie zmienilo, procz zabiegow kosmetycznych.

Inna sprawa sa misjonarze czy gromowcy.

Edited by arend

A ja powiem tak: Każdy ma tu po trochu racji. Co jednostka to obyczaj. Zwiedziłem już kilka i w jednych była stalownia, w innych zdarzało się "każdy c..j na swój strój"

Osobiście na mojej obecnej, po terenie garnizonu full regulaminowo (no, może pomijając gromówki) a taktyka: jak chcesz inwestować w siebie to Twoja sprawa. Na taktyce nikt tego nie broni.

Tanatale na jednostkach to MIT.

I znowu na jednych bronia podstawową jest kbs Beryl, na innych jeszcze AKM/S

o pekaśkach, RG rurach, SWD... to już nie wspomnę.

Prawda o wojsku polskim nie jest piekan i kolorowa ale jest brutalan i bolesna.

Co do wyposażenia:

Wszystko zależy od gęstości i twardości betonu na najwyższych szczeblach.

Polecam obejrzeć galerię, z inscenizacji w Boryszynie, w której udział brała moja grupa (GGRS) i pluton zmechanizowany z 17 WBZ:

https://plus.google.com/photos/111320091565773915488/albums/5744549820479005137?banner=pwa

Jak widzicie, chłopaki latają w różnych kombinacjach, jeden żołnierz lata nawet w patternie 83 w kamuflazu woodland- widocznie mu pasuje i za bardzo się nie wyróżnia. Są i bawełniaki i rip-stopy, gore- texy, helikony, oraz mundury z miwo. Warto wspomnieć że duża część z nich, uczestniczyła w IX zmianie PKW Afganistan- widocznie d-cy wynieśli doświadczenia i wiedzą, że nie wszystko co "regulaminowe" okazuje się ergonomiczne i komfortowe...

Edit: oczywiście, gdzie poligon, tam większa swoboda w dobieraniu wyposażenia. Wiadomo, że pododdział reprezentacyjny, ma wyglądać jednakowo i regulaminowo. Ale o to chyba chodzi...

Edited by Jacek GROT

Nie wiem od kiedy do kiedy i tak dalej ale wiem, że 74 były w WP. Konkretnie w 14 Brygadzie Pancernej. W okolicach bo ja wiem? 2000, 2001 roku były, jeszcze za (wtedy) płk Dziewiątki jako dowódcy. Skąd wiem? Bo z nich strzelałem w Żurawicy :D. Czy są nadal i gdzie oraz ile- nie mam najbledszego pojęcia.