Lechu001 Posted July 25, 2012 Report Share Posted July 25, 2012 Witam wszystkich. Słuchajcie mam taki mały problemi. Niedawno kupiłem okulary ESS ICE z tym, że z wkładką korekcyjną, którą uzupełniłem u mojego optyka. Występuje o mnie problem parowania i wiem, że okulary ESS mogę załatwić pastą do mebli i będzie super. Wiem też, że o wiele bardziej paruje wkładka korekcyjna (nie okulary). Czy ktoś już załatwił tego typu problem? Czy potraktowanie tej wkładki pastą do mebli będzie dobrym wyjściem? Czekam na opinię i dziękuję z góry Quote Link to post Share on other sites
Przemo02 Posted July 25, 2012 Report Share Posted July 25, 2012 Mój brat jest nurkiem, i z tego co mi mówił, to plują do googli żeby nie parowały . Może to jakiś sposób ? ( ale to tylko propozycja, i zaznaczam że trzeba rozetrzeć ślinę po całym okularku ) . A co do pasty do mebli to nie próbowałem na korekcyjnych ( bo fizycznie ich nie mam ) Quote Link to post Share on other sites
dojcz Posted July 25, 2012 Report Share Posted July 25, 2012 Może anti-fog coś zaradzi? Próbowałeś? Quote Link to post Share on other sites
Lechu001 Posted July 25, 2012 Author Report Share Posted July 25, 2012 Niestety muszę się przyznać, że nie próbowałem. Może rzeczywiście. Zatem na okulary ESS dam paste do konserwacji mebli a na korekcyjne anti-fog. Dziękuję za szybkie i celne rady. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted July 25, 2012 Report Share Posted July 25, 2012 Nie wal chemii do mebli na okulary... lepiej potraktuj je też antifogiem. Quote Link to post Share on other sites
luis Posted July 25, 2012 Report Share Posted July 25, 2012 Tiaa, pasta do mebli, tuż przy oczach :hahaha: pomysły rewelacyjne masz Kolego. Jak pod wpływem ciepła frakcje pasty zaczną się ulatniać będą drażnić gałki oczne :icon_exclaim: MIsaczku - kup płyn przeciw skraplaniu się pary wodnej na szkłach okularów, populrnie zwany anti-fogiem. Ten rewelacyjny produkt ludzkiej myśli techniczno-chemiczno-inżynierskiej dostępny jest w sklepach, czy to sportowych ( m. in. maski do nurkowania takowym się traktuje), tudzież w naszych hobbystycznych chociażby w Specshopie i wielu innych. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 26, 2012 Report Share Posted July 26, 2012 Tylko http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_44_501&products_id=3441&name=Bolle_-_Plyn_do_czyszczenia_okularow_B-Clean_-_250ml_-_B411 i http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_44_501&products_id=10067&name=Bolle_-_Chusteczki_czyszczace_B-Clean_-_200_sztuk_-_B401, żadnej pasty jeśli nie chcesz mieć problemów z oczami! Quote Link to post Share on other sites
Lechu001 Posted July 27, 2012 Author Report Share Posted July 27, 2012 Skoro tak uważacie to najpewniej tak też zrobię. Ten płyn Bolle do czyszczenia wygląda na dość poważny i ma całkiem niezłe opinie. Dziękuję za pomoc i kolejne, cenne rady. Pozdrawiam wszystkich maniaków Quote Link to post Share on other sites
siloeamistad Posted July 27, 2012 Report Share Posted July 27, 2012 Ja mam gogle ess turbofan i wiatraczek nie owiewa mi wkładek. Antifog... hmmm. Coś daje ale przy wilgoci i 30 stopniach można go sobie między bajki włożyć. Przynajmniej ten od ESS'a. Przecierałem co jedną rozgrywkę, a i tak raz musiałem zejść bo kompletnie nic nie widziałem. Jutro mam zamiar wypróbować jakiś płyn od optyka - są takie przeciw parowaniu. Jak nie to może choleraa potraktuje je oliwką czy czymś tłustym - już wolę zniekształcenia niż ślepotę. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted July 27, 2012 Report Share Posted July 27, 2012 (edited) Tak się składa, że też mam ESS Ice, tyle że bez wkładów korekcyjnych. Stosuję do nich właśnie anti-fog od Bolle (biała buteleczka), jest skuteczny jakkolwiek na maksymalnie 3 godziny, po czym muszę na nowo go nałożyć. W sprawie wkładów już niestety nie mogę pomóc. @Siloeamistad nie wiem, czy ESS ma w ofercie anti-fog, ale najprawdopodobniej mylisz pojęcia... A między bajki włożyć możesz oliwkę czy coś tłustego bo tylko pogorszysz sprawę. Na pewno używałeś oryginalnych ESS? Bo jakoś z moimi okularami od nich nie ma problemu z parowaniem. Nawet bez dodatkowego płynu przeciw mgielnemu. No chyba, że używałeś rękawa munduru lub papieru ściernego, no to wtedy faktycznie trzeba byłoby często wycierać :D Edited July 27, 2012 by SirHawk Quote Link to post Share on other sites
siloeamistad Posted July 27, 2012 Report Share Posted July 27, 2012 (edited) Tak się składa, że też mam ESS Ice, tyle że bez wkładów korekcyjnych. Stosuję do nich właśnie anti-fog od Bolle (biała buteleczka), jest skuteczny jakkolwiek na maksymalnie 3 godziny, po czym muszę na nowo go nałożyć. W sprawie wkładów już niestety nie mogę pomóc. @Siloeamistad nie wiem, czy ESS ma w ofercie anti-fog, ale najprawdopodobniej mylisz pojęcia... A między bajki włożyć możesz oliwkę czy coś tłustego bo tylko pogorszysz sprawę. Na pewno używałeś oryginalnych ESS? Bo jakoś z moimi okularami od nich nie ma problemu z parowaniem. Nawet bez dodatkowego płynu przeciw mgielnemu. No chyba, że używałeś rękawa munduru lub papieru ściernego, no to wtedy faktycznie trzeba byłoby często wycierać :icon_biggrin: Jak ja nie lubię takiego wytykania. Pojęć nie mylę. Używam nasączonej ściereczki antifog ESS. Mam oryginalne Ess turbofan - gogle nie okulary, do których porównujesz - i działanie tego zestawu jest takie jak napisałem - paruje nawet wycierany wspomnianą szmatką. Wiatraczek dmucha głównie na szybkę gogli - nie zaś na wkładki. Przy okularach ICE - taki antifog może wystarczy i na ICE i na wkładki - jest większy przewiew więc jest szansa. Edited July 27, 2012 by siloeamistad Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted July 27, 2012 Report Share Posted July 27, 2012 Bo jakoś z moimi okularami od nich nie ma problemu z parowaniem Okulary mają to do siebie,że mniej parują od gogli. Niektórym też mogą bardziej lub mniej parować takie same gogle. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted July 27, 2012 Report Share Posted July 27, 2012 Przepraszam, mój błąd. Nie doczytałem, że pisałeś o modelu z wiatrakami. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 27, 2012 Report Share Posted July 27, 2012 Sraty taty, pseudo bezpieczeństwo i inne ploty. Pasta do mebli nie jest szkodliwa dla o czu o ile mówimy o Cyprysie czy jak to się tam zwało. Tyle, że nie działa. Testowałem. Weź se kup anti foga a jak bieda to płynem do garów. Po co wymyślać koło na nowo? Quote Link to post Share on other sites
Lechu001 Posted July 28, 2012 Author Report Share Posted July 28, 2012 W sumie zastanawiałem się nad czymś takim: http://allegro.pl/plyn-czyszczacy-obiektyw-anti-fog-chemax-2-85ml-i2491900258.html Nie mam jednak wiedzy czy to zadziała czy też nie. Nie jest drogie więc spróbować myślę można. Jak zbadam temat dam znać zainteresowanym. Liczę, że się uda. Dziękuję za kolejne rady. Quote Link to post Share on other sites
falloutpl Posted July 28, 2012 Report Share Posted July 28, 2012 Ten preparat jest skuteczny, używam go właśnie do wkładek korekcyjnych ESS i samych Ice'ów. Poszukaj czegoś takiego w lokalnych salonach okulistycznych, pewnie będzie. Quote Link to post Share on other sites
wespoli Posted July 28, 2012 Report Share Posted July 28, 2012 Kombinacje. Najlepszy sposób na parowanie jest najprostrzy i najtańszy. Idziesz kulturalnie do łazienki, bierzesz żel pod prysznic/mydło w płynie, kawałek papieru toaletowego. Kilka kropel mydła (potrzeba minimalnej ilości) i delikatnie przecierasz papierem, żeby było przejrzyste. Idealnie klarowne staje się po chuchnięciu. Tak potraktować trzeba wszystkie powierzchnie wewnątrz gogli. Efekt? Spokój przez całą strzelankę, zdarzało mi się, że na dwie starczyło jak zapomniałem. Do wprawy się dochodzi po 2-3 próbach, ważne też wcześniej umyć gogle wodą z mydłem i dokładnie wysuszyć (np. owinąć ręcznikiem). Quote Link to post Share on other sites
Lechu001 Posted July 28, 2012 Author Report Share Posted July 28, 2012 Hmm... Myślę, że 10zł za anti-fog (85ml) to mało a skoro jest to skuteczny sposób to właśnie z takiego skorzystam. Dziękuję za wszystkie rady raz jeszcze i pozdrawiam. Miłych wakacji i owocnych strzelanek wam życzę! Quote Link to post Share on other sites
siloeamistad Posted July 29, 2012 Report Share Posted July 29, 2012 1. http://allegro.pl/anti-fog-plyn-b-clean-bolle-anty-fog-50ml-i2494558811.html 2. http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=7593&name=ESS_-_Sciereczka_-_NO-FOG_Cloth_-_740-0209 3. http://allegro.pl/sciereczka-revision-zapobiegajaca-zaparowaniu-i2511961700.html To kilka propozycji. Ja sprawdziłem ESS - szmatkę. Jest nieźle, ale co jakiś czas trzeba przecierać (1/30min - przy temperaturze 30stopni, wilgoci jak w lesie i średnim stopniu pocenia się). Płyn może działać dłużej. Nie wiem też jak szmatka revision - ale będzie to mój następny zakup w tym temacie. Jednak szmatka jest o wiele wygodniejsza od płynu. Pozdrowionka P. Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted July 29, 2012 Report Share Posted July 29, 2012 (edited) http://www.youtube.com/watch?v=7is6r6zXFDc Jakby to szło kupić, to byłoby idealnie... Edited July 29, 2012 by Winiacz Quote Link to post Share on other sites
siloeamistad Posted July 29, 2012 Report Share Posted July 29, 2012 osz Ty... ja to muszę mieć:) Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted July 30, 2012 Report Share Posted July 30, 2012 Używam kombinacji szmatka ESS + antifog Bolle. Idę i wygrywam. Taką moc to daje. Quote Link to post Share on other sites
mativodka Posted July 30, 2012 Report Share Posted July 30, 2012 Polecamj szmatkę Revision, stosuję ją do ESS V12 i zaparowały mi raz: przy około 18 stopniach mrozu i z założoną kominiarką. Z wkładkami korekcyjnymi pewnie bedzie gorzej, ale spróbować warto. Quote Link to post Share on other sites
xazax Posted July 30, 2012 Report Share Posted July 30, 2012 Płyn anti-fog od Bolle też daje radę, stosowałem do X800 i nie parowało. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts