Lechu001 Posted October 19, 2012 Report Share Posted October 19, 2012 Osobiście (jak wiele osób powyżej) jestem chyba pomiędzy tymi wyborami. Kupuję jedynie niezbędny (moim zdaniem) sprzęt, ale staram się aby był w miarę wysokiej jakości i wyglądał klimatycznie (w miarę możliwości, bo fundusz też mam ograniczony). W działaniu kieruję się raczej zwrotem "Lepiej mieć i nie użyć, niż nie mieć i później żałować". Tyczy się to przede wszystkim apteczki (w sumie nie jest nawet kompletna, ale wierzę, że z tym co mam już bym w razie wypadku mógł coś zdziałać). Wiele rzeczy nadal mam zamiar kupić (m.in radio, multitool, latarkę). Zaznaczę działanie. Quote Link to post Share on other sites
Mrpiotras Posted October 20, 2012 Report Share Posted October 20, 2012 Raczej Lans np: Pasoszelki BW z saperką. :P Quote Link to post Share on other sites
proteziaksaspl Posted October 20, 2012 Report Share Posted October 20, 2012 Prawdę mówiąc granice między lansem a działaniem często się zacierają, gdy coś świetnie wygląda i jest nie mniej przydatne. Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 (edited) Tak było i na pewno nadal jest, pytanie w jakim stopniu. Ilu z Was kolekcjonuje i dobiera sobie ekwipunek pod kątem wyglądu, a dla ilu z Was za główne kryterium ma funkcjonalność i minimalizuje ekwipunek do niezbędnego? U mnie to idzie raczej w tą stronę, że zamiast dwóch nakolanników ubieram tylko jeden, a sprzęt, który na sobie noszę dobrałem pod kątem filmów/postaci z gier, za którymi przepadałem. Nie znaczy to, że cierpi na tym funkcjonalność. Problemem może być to, że 'realizm' lekko kuleje - najchętniej latam w samych szelkach i pasie, w jakimkolwiek pancerzu rzadko się pojawiam :icon_biggrin: Edited October 21, 2012 by Mixon Quote Link to post Share on other sites
memonic1 Posted October 21, 2012 Report Share Posted October 21, 2012 W moim przypadku kupowałem szpej w ten sposób by można go było wykorzystywać jednocześnie w służbie i asg. Używając kamizelki modułowej sam dobieram sobie potrzebne części wyposażenia. O lansie w naszym środowisku może świadczyć zacytowanie paru moich kolegów z JW oglądających foty ze strzelanek " tyle szpeju to nawet TF w Afganistanie nie noszą". Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Ja z kolei powiem inaczej, patrzę realnie na rzeczy które biorę "w pole". Jednak muszę zauważyć ten krytyczny fakt, ASG POLEGA NA LANSIE. Proste pytanie, czemu mamy repliki przypominające broń? Czemu to nie są poprostu obudowane gearboxy z lufami, zwracam uwagę na to co jest w PB. Czemu gratyfikujemy SAPI, przez to ludzie targają z realnego punktu widzenia bezsensowną masę? Inny przykład, czemu to urzytkowników Hi-capów uważa się za "hicap lamer" bo każdy zauważy że praktyczniej jest mieć jeden magazynek o pojemności rzędu 300 szt amunicji a nie 10 po 30 kulek. Zaufajcie mi jeśli byłaby taka pożliwość żołnierze z miejsca dostaliby taką broń. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Forma "my" w Twoim poście, to pluralis maiestatis? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Proste pytanie, czemu mamy repliki przypominające broń? Bo takie robią producenci- na przykład. Czemu gratyfikujemy SAPI Kto? czemu to urzytkowników Hi-capów uważa się za "hicap lamer" Kto uważa? Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Ja generalnie nosze tylko tego co potrzebuje.... oprócz dwóch ładownic na tłumik, których nie chce mi się zdejmować a czasem służą na ładownice do batonika. Co innego taśtanie nie potrzebnego EQ a co innego urealnianie rozgrywki. Oczywiście płyty balistyczne można pod to podpiąć ale nie na niedzielnych strzelankach. czy coś jest urealnieniem, czy lansem decyduje profil imprezy. Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Lansowałem się przez 6lat, bawiąc się w rekonstrukcje kupując masę niepotrzebnych gratów. Teraz pod platem mam tylko to co mi potrzebne ni mniej ni więcej. W grupie też funkcjonuje taki trend. zamiast wyglądać jak madafaka usmarinesrangerseald3lta, staramy się lansować tym jak działamy w polu. Quote Link to post Share on other sites
Homer96 Posted November 10, 2012 Report Share Posted November 10, 2012 Posiadam replikę z cymy maskę ochronną kulki i jakieś moro. Więc raczej lans odpada ;) Tylko działanie :D Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 10, 2012 Report Share Posted November 10, 2012 Posiadam replikę z cymy maskę ochronną kulki i jakieś moro. Więc raczej lans odpada :icon_wink: Tylko działanie :icon_biggrin: No to MOROWO. Quote Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted November 10, 2012 Report Share Posted November 10, 2012 no co, chłopak pewnie robi luźną stylizację na Ludowe Wojsko Polskie :D Quote Link to post Share on other sites
DratwaJAV Posted November 10, 2012 Report Share Posted November 10, 2012 Moze nie lans, ale z chcecia chcialbym posiadac ekwipunek polskiego zolnierza z Afganu. Wydaje mi sie, ze wczulbym sie bardziej w klimat ;) Quote Link to post Share on other sites
Homer96 Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 Dokładnie tak ;) Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Moze nie lans, ale z chcecia chcialbym posiadac ekwipunek polskiego zolnierza z Afganu. Wydaje mi sie, ze wczulbym sie bardziej w klimat :icon_wink: A to jakieś wybitnie trudne zadanie jest? Quote Link to post Share on other sites
DratwaJAV Posted November 16, 2012 Report Share Posted November 16, 2012 A to jakieś wybitnie trudne zadanie jest? Według mnie inaczej sie człowiek czuje biegając w dresie, a inaczej w mundurze. Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted November 16, 2012 Report Share Posted November 16, 2012 No tak w dresie wygląda się jak niemiecki policjant z lat 70tych ;) Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted November 16, 2012 Report Share Posted November 16, 2012 Według mnie inaczej sie człowiek czuje biegając w dresie, a inaczej w mundurze. Ale, że jak w mundurze jest jakoś fajniej czy co? Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted November 16, 2012 Report Share Posted November 16, 2012 Wiesz Żuczek im większy mundur tym jest się bardziej mięski. Mięskość wzrasta dodatko od ilości naszywek "Ranger" "Sniper" "Navy Seals" oraz morale patchy. Dodatkowo ilość nieużywanych ładownic dodatkowo powiększa ;) Quote Link to post Share on other sites
MyN3 Posted November 17, 2012 Report Share Posted November 17, 2012 Albo każdy jest po części lansiarzem albo nikt nie jest.. Proste.. Jeśli mamy patrzeć przez pryzmat potrzebnych rzeczy kupujemy: -jakiś mundur najlepiej używkę za 50zł (po co przepłacać jak maskuje tak samo najwyżej gdzieś się zszyje itd.. można też nie kupować munduru tylko jakieś cywilne ubranka jednak mogło by to podchodzić pod PMC :D) -buty, najlepiej wygodne nie muszą być taktyczne bo tylko drogie buty taktyczne są naprawdę wygodne dlatego lepiej kupić jakieś trekingowe.. -no oczywiście replika.. ma być tania więc najlepiej GB V3 może jakieś G36 albo AK? najlepiej zamykając się w cenie 300zł bo szukamy najpotrzebniejszego sprzętu!! Tuning ? to tylko lans.. robimy ewentualne małe naprawy lub wymieniamy części jeśli z góry wiemy, że się posypią.. Pamiętamy o tym że z najtańszych kulek też się da strzelać a bateria stockowa spokojnie pozwala na wystrzelenie jednego hi-capa.. -Ochrona oczu.. Wiadomo kupowanie okularków balistycznych np. ESS to jest lans a te za 5zł z Castoramy wytrzymują te 400FPS po co przepłacać.. -Kamizelka? A co chcemy tam schować ? Dodatkowe magazynki? -lans.. Camel? -lans.. hmm to może kulki no ok ale w mundurze masz z 10 kieszeni więc te 1-2tyś kulek gdzieś schowamy.. Zawsze jakiś plecak się w domu znajdzie.. No to... kamizelka jest całkowicie niepotrzebna.. -Hełm ?? Kawałek plastiku na głowie nic potrzebnego :) -Nakolanniki ?? to tylko lans nikt sobie kolana nie uszkodzi przez klękanie... Czyli tak naprawdę z potrzebnego sprzętu to: -jakiś mundur (albo ogólnie ubranie) -buty -replika -ochrona oczu Czyli każdy kto nosi coś więcej jest lansiarzem.. proste... Można oczywiście pisać o jakiś dodatkach jak radio, chociaż można też się porozumiewać na migi lub alfabetem morsa.. I nie piszcie że kompletny mundur nie jest lansiarski albo kamizelka nawet ACM dobrana kolorystycznie do niego również bo to jest właśnie lans.. Nikt nie prowadzi statystyk ile osób ubranych w dany mundur pada najszybciej.. Dlatego jeśli ubierzemy spodnie np. DPM i bluze Fleca to nic się nie stanie maskować się będziemy tak samo.. Na to jeszcze kamizelka (uwaga!! jest ona niepotrzebna) w innym kamuflażu np. woodland.. i gotowe.. Ja jestem lansiarzem ponieważ posiadam w ch.. niepotrzebnego sprzętu za grube zielone.. Posiadam hełm mich 2002 + żuraw na nokto z zawieszeniem chociaż w najbliższej przyszłości mieć nokto nie będę :) mam na nim gogle NVG od ESS, atrapę strobo MS 2000, światła chemiczne, naszywki, szyny ARC itd.. Nic z tego jest niepotrzebne.. razem z hełmem.. Sam tylko na początku używałem go podczas strzelanek jednak szybko zrezygnowałem i odstawiłem go na półkę i chodzę w czapce helikona za 30zł.. Dlaczego go mam? Ponieważ moja ekipa współpracuje z Urzędem Miasta, Centrum Kultury, dwoma regionalnymi sklepami militarnymi i kilkoma prywatnymi firmami.. Wspieramy ciekawe wydarzenia jak np. ostatnio 11.11, wielokrotnie WOŚP itd.. Cieszymy się z tego, że możemy się przyczynić do promowania miasta chociaż robimy to głównie dla siebie bo mamy okazję do pokazania siebie, swojego sprzętu jak i swoich umiejętności.. Zawsze przyciągamy duże zainteresowanie przez co zawsze znajdzie się ktoś kto pyta nas jak zacząć przygodę z ASG a później dowiadujemy się, że zaczyna sam lub ze znajomymi.. Jeśli posiadalibyśmy tylko najpotrzebniejszy sprzęt to daleko byśmy nie zaszli.. Jeśli ktoś mówi "chyba Cię poj... żebym wydawał tyle kasy na to" to znaczy, że nie potrafi oszczędzać lub po prostu nie jest na tyle inteligentny, że nie potrafi się zastanowić jakim sposobem mógł by daną rzecz mieć (nie mówię o kradzieży) sam nie raz oszczędzałem na coś długo, mój kumpel z drużyny posiada żonę, dziecko, kredyt do spłaty za dom a posiada sprzęt naprawdę dobry łącznie z szytym na miarę mundurem :) Jedyne co robi to oszczędza i korzysta z okazji do dorobienia sobie jakiś groszy... *Nie chce mi się szukać błędów bo idę spać, zapewne jeśli będą straszne to jakiś moderator to zrobi za mnie :) Quote Link to post Share on other sites
proteziaksaspl Posted November 17, 2012 Report Share Posted November 17, 2012 Pomysł z porozumiewaniem sie alfabetem morsa jest bardzo fajny, jednak dla mnie zbyt lansiarski... :D Quote Link to post Share on other sites
MyN3 Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 To może plastikowe kubki i nitka ? Chociaż.. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 Ale, że jak w mundurze jest jakoś fajniej czy co? W dresie jest wygodniej. robimy to głównie dla siebie bo mamy okazję do pokazania siebie, swojego sprzętu... To się nazywa ekshibicjonizm i daje się leczyć. ...jak i swoich umiejętności.. Umiejętności czego? A na marginesie, powszechnie wiadomo, że AS często wiąże się z kolekcjonerstwem w tej czy innej formie. Jeśli ktoś łączy te pasje i czerpie z tego przyjemność, to tylko przyklasnąć. Tylko, że jest różnica pomiędzy posiadaniem kewlaru, a noszeniem na główce plastikowej kopii ACM... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 -Ochrona oczu.. Wiadomo kupowanie okularków balistycznych np. ESS to jest lans a te za 5zł z Castoramy wytrzymują te 400FPS po co przepłacać.. Popadasz w skrajności myląc pragmatyzm z nieodpowiedzialnością. Ale wiem, że i tak Cię nie przekonam/nie zrozumiesz na razie więc chyba nie będę już pisał o co chodzi :D. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts