SHOGUN_YAMATO Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 Podejrzewam, że się nie da. Ja odnośnie uwag eksploatacyjnych - jestem po 3 grach z PKMem, w tym dwóch w warunkach zimowych. W zasadziła wszystko działa jak trzeba - strzela, podkręca i podaje (o ile nie ma syfu w magazynku, a tu jest trochę łatwiej o zanieczyszczenia niż w innych typach magazynków, pudło ma szpaty i zawsze coś wpadnie do środka). Niestety są też niemiłe historie - dziś np złamałem sobie cięgno bawiąc się rączką przeładowania (na dworze było jakieś -3C). Ale to sobie jakoś skleję :P Na szczęście na działanie repliki nie ma do żadnego wpływu. Inna rzecz to wspomniany wcześniej Zachara potencjalny problem z tym układem elektronicznym. Otóż na pierwszej zimowej grze, gdzie było dużo bardziej wilgotno niż dziś RKM działał bez zarzutu (ale to miejsce było osłonięte o tak http://postimage.org/image/nxyfsih7l/ - mało to udawać BAR 1918). Tak czy owak dziś zamaskowałem PKM białym prześcieradłem - lufa i rura gazowa. Niestety w trakcie strzelania coś się skaszaniło i po którymś z kolei wytarzaniu karabinu w śniegu mogłem zrobić maksymalnie dwa strzały i przerwa. Silnik dawał oznaki takie jakby nie mógł naciągnąć sprężyny. W domu okazało się, że albo od drgań wypadła jedna ze złączek podłączona do tego układu albo sam układ zawilgotniał/zmarzł. Rozebrałem, odłączyłem układ i zamknąłem obwód zatyczką, która była w komplecie z repliką. Replika działa bez zarzutu, mam nadzieję, że to już się więcej nie powtórzy. No i mam trochę większy ROF dzięki temu. Quote Link to post Share on other sites
BAGNO Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 Mam pytanko, gdzie dostałeś pas nośny do PK? Quote Link to post Share on other sites
Matiz1911 Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 Pas nośny do PK ? W woju używa się pasów do kałasza Quote Link to post Share on other sites
BAGNO Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 ok dzięki Quote Link to post Share on other sites
SHOGUN_YAMATO Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 Dokładnie takie też mam. Quote Link to post Share on other sites
Sidjio Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 http://www.wgcshop.com/wgc2008/main/product_detail1.php?search_From=searchItem&item=ANK-AEG-PKM&search=special&rs=PKM&catid=&cat= już nie tylko u krakmanów ;) Quote Link to post Share on other sites
BAGNO Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 US$ 430.00 pomyłka? http://airsoftgun.at/Maschinengewehre/A-K-PKM.html Gunfire ma wprowadzić w lutym, ja kupiłem w warszawie Quote Link to post Share on other sites
SHOGUN_YAMATO Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 (edited) To tak jak w recenzji - od razu wymienić należy silnik, tłok i głowice tłoka. Ja jeszcze polecam kupić to: http://allegro.pl/sr...2881312936.html i ewentualnie to: http://allegro.pl/sr...2906642021.html Bo oryginalne śruby są w większości za krótki i bardzo szybko wyrabiają się przy odkręcaniu. Ja już wszystkie wymieniłem. A co do 430 USD - to po średnim kursie bankowym 1376 PLN. Doliczając transport oraz cło + VAT wyjdzie te 2000 PLN. Na tym sklepie z Austrii jest 530 Euro czyli ok 2226 PLN (drożej niż był u nas). Ciekawe za ile Gunfire będzie go miłą i czy chociaż wsadzą dam szczelną głowicę tłoka, bo na wzmocniony tłok to nie ma co liczyć zapewne. Edited January 23, 2013 by SHOGUN_YAMATO Quote Link to post Share on other sites
BAGNO Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Dzięki za radę co do śrub :) hmm a macie jakieś patenty na kołek od dwójnogu? Bo niestety mój egz. był wybrakowany Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 Ja się za to spytam czy ktoś zdemontował ten dziwaczny układ elektroniczny? Bo to jedyne co mnie powstrzymuje przed zakupem pekaśki. Quote Link to post Share on other sites
BAGNO Posted February 12, 2013 Report Share Posted February 12, 2013 Inna rzecz to wspomniany wcześniej Zachara potencjalny problem z tym układem elektronicznym. Otóż na pierwszej zimowej grze, gdzie było dużo bardziej wilgotno niż dziś RKM działał bez zarzutu (ale to miejsce było osłonięte o tak http://postimage.org/image/nxyfsih7l/ - mało to udawać BAR 1918). Tak czy owak dziś zamaskowałem PKM białym prześcieradłem - lufa i rura gazowa. Niestety w trakcie strzelania coś się skaszaniło i po którymś z kolei wytarzaniu karabinu w śniegu mogłem zrobić maksymalnie dwa strzały i przerwa. Silnik dawał oznaki takie jakby nie mógł naciągnąć sprężyny. W domu okazało się, że albo od drgań wypadła jedna ze złączek podłączona do tego układu albo sam układ zawilgotniał/zmarzł. Rozebrałem, odłączyłem układ i zamknąłem obwód zatyczką, która była w komplecie z repliką. Replika działa bez zarzutu, mam nadzieję, że to już się więcej nie powtórzy. No i mam trochę większy ROF dzięki temu. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted February 12, 2013 Report Share Posted February 12, 2013 O masz! Cóż ślepemu po oczach. Dzięki Bagno! Quote Link to post Share on other sites
Deadmaster Posted March 8, 2013 Report Share Posted March 8, 2013 (edited) http://www.taiwangun.com/product/show/17559.html Gdyby tylko tak wyglądał w stocku i "stockowej cenie"..... ^^ Edited March 8, 2013 by Deadmaster Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted March 8, 2013 Report Share Posted March 8, 2013 8 tysięcy. Komuś chyba styki w mózgu nie kontaktują. Quote Link to post Share on other sites
SHOGUN_YAMATO Posted March 17, 2013 Report Share Posted March 17, 2013 (edited) Jop. Swoją drogą mam inną przestrogę. ZGUBIŁEM BEZPIECZNIK SPUSTU. Po prostu wypadł mi w czasie strzelanki - najprawdopodobniej zaczepiłem o pas i go wyszarpnąłem. Niestety, pomimo roztopów nie udało mi się go znaleźć. Co ciekawe, w domu kiedy bawiłem się karabinem wypadł mi pin od spustu i sam spust !!! Pal sześć bezpiecznik - dorobię sobie z jakiejś innej repliki, bez tego karabin działa. Ale jak bym zgubił spust to już bym się pochlastał. Totalna porażka. Trzeba było rozkręcić, złożyć wszystko wpuszczając trochę locktighta na koniec pinu. Trzyma się i działa. Teraz nawet tego wybić nie mogę - i dobrze, przyjemniej mi to nie wypadnie. Z dobrych wieści jestem po ok 10000 kulkach na M150 - wraz ze sprężyną wymieniłem tłok na SHS ze stalowymi zębami, głowica alu JBU i silnik krótki P&J czarny. I wszystko śmiga bez większych problemów. Polecam jednak po każdym strzelaniu dokładnie czyścić magazynek - łatwo się do niego dostaje piasek i kurz i czasem miałem pojedyncze puste strzały. Czyszczenie załatwia sprawę. "Dzięki za radę co do śrub :icon_smile: hmm a macie jakieś patenty na kołek od dwójnogu? Bo niestety mój egz. był wybrakowany". A który z kołków? Tej wyjmowany zabezpieczony pierścieniem segera czy ten co ma być na stałe i tworzyć oś zawiasu? Ja ten od zawiasu zastąpiłem obciętym i zabitym młotkiem gwoździem (swój zgubiłem, fajnie nie :icon_razz:). Działa, nie narzekam. Edited March 17, 2013 by SHOGUN_YAMATO Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted May 21, 2013 Report Share Posted May 21, 2013 Jop. Swoją drogą mam inną przestrogę. ZGUBIŁEM BEZPIECZNIK SPUSTU. Po prostu wypadł mi w czasie strzelanki - najprawdopodobniej zaczepiłem o pas i go wyszarpnąłem. Niestety, pomimo roztopów nie udało mi się go znaleźć. Co ciekawe, w domu kiedy bawiłem się karabinem wypadł mi pin od spustu i sam spust !!! W ubiegłą niedzielę miałem podobną sytuację, ale na szczeście nic nie zgubiłem. Podczas wymiany "ognia" zauważyłem dziwną pracę spustu i okazało się, że dźwignia bezpiecznika jest wysunięta z komory spustowej co spowodowalo, że oś spustu również się częsciowo wysunęła. Udało się to poskładać na miejscu w mniej niż minutę. Jezeli chodzi o możliwość wypadnięcia spustu. W komorze spustowej wszystkie ośki i dźwigienki są poukładane w kolejności i na koniec wsunięta jest dźwignia bezpiecznika, która jest na tyle duża, że zasłania oś spustu i zapobiega jej wysunięciu, co widać na tym zdjęciu: Zgubienie spustu jest możliwe tylko w przypadku utraty bezpiecznika. Jeżeli chodzi o bezpiecznik, to wyjmuje się go przez przekręcenie dźwigni po za normalny zakres pracy i wyskakuje dzięki sprężynce (należy ustawić dźwignię ponad pozycję "zabezpieczony"). Dlatego łatwiej zgubić bezpiecznik jeżeli jest ustawiony na pozycji zabezpieczonej, bo przypadkowy ruch dźwignią do góry sprawi, że można go wysunąć. Mechanizm spustowy jest dosyć prosty i nie ma potrzeby żeby go rozkładać, więc najlepszym sposobem na zabezpieczenie dźwigni bezpiecznika będzie naklejenie na jego osi kawałka blaszki w kszałcie litery "C", tak aby obejmowała oś i była jaknajbliżej wewnętrznej ścianki komory spustowej. Gearbox złożony pół roku temu działa wzorowo. Najbardziej dziwi i cieszy mnie fakt, że plastikowa głowica cylindra ze zmodyfikowanym zderzakiem wytrzymuje SP150. Quote Link to post Share on other sites
SHOGUN_YAMATO Posted May 21, 2013 Report Share Posted May 21, 2013 U mnie też na M150 działa wszystko bardzo dobrze i to bez modyfikacji - mam pomiędziy 492 a 518 FPS na tej sprężynie. Jak mi głowica pęknie to wstawię metalową :) Quote Link to post Share on other sites
ABSOLUT BARSLEEPER Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 @zachar: did not translate the text but if the text about the fireselector, got the same problem, it crashed and now the pin is missing. sucks. Quote Link to post Share on other sites
SHOGUN_YAMATO Posted June 17, 2013 Report Share Posted June 17, 2013 Damn - than you have a problem. I lost the whole safety switch and had to locktight the pic holding the trigger in place. Quote Link to post Share on other sites
ABSOLUT BARSLEEPER Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 just lost the Pin, still can fire, just need a small Pin. right now, tape fix it.xD Quote Link to post Share on other sites
SHOGUN_YAMATO Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 The trigget pin? All pins can be substituted with nails for example - as I did the the pin the made the bipod hinge. Just find a suitable nail, cut it to size, put it in and stamp the ends a bit with a hammer. The only drawback - they are going to rust away over time. Quote Link to post Share on other sites
ABSOLUT BARSLEEPER Posted June 19, 2013 Report Share Posted June 19, 2013 isn´t that they way the gun gets used look ? xD you are right... and thats good idea. yeah for the bipod the small pin also falls out...funny moment when i was outside in safezone of airsoft event but i found this piece of ...crap. Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 just lost the Pin, still can fire, just need a small Pin. right now, tape fix it.xD Old drills are a good source for pin substitution. Just find the one with a diameter that suits You, cut off the desired length and You're good to go :wink: Quote Link to post Share on other sites
mishka021 Posted July 11, 2013 Report Share Posted July 11, 2013 Panowie co maja tuningowane giry na m150, jak z zasięgiem ? Skuteczny i maksymalny ? Quote Link to post Share on other sites
SHOGUN_YAMATO Posted July 11, 2013 Report Share Posted July 11, 2013 Ok 70m skutecznego, ale musiałbym pójść i dokładnie pomierzyć. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts