SHOGUN_YAMATO Posted November 3, 2012 Report Share Posted November 3, 2012 (edited) Galeria mojego PKM http://wmasg.pl/pl/gallery/show/362415 (mnie na fotkach nie ma). Recka w toku. Niestety okazało się, że mój egzemplarz ma raptem 340 FPS średnio. Ale za to HU i lufa są bez zarzutu - strzela celnie i skupienie jest dobre, nawet z przyrządów można względnie normalnie korzystać. Czeka mnie przymusowy remont nowej repliki :icon_razz: Edited November 3, 2012 by SHOGUN_YAMATO Quote Link to post Share on other sites
AeroL Posted November 3, 2012 Report Share Posted November 3, 2012 @ Matiz1911 / Zachar Możecie wstawić zdjęcie porównawcze chwytów pistoletowych PKM i AKM ? Mam przed sobą oba i praktycznie są identyko, kąt ten sam, śruba pasi...jedynie ten z PKM jest mocniej wybrany wewnątrz. Jeśli to właśnie ten problem to wystarczy lekko podpiłować (ok 1,5 mm) rękojeść AKMa. Quote Link to post Share on other sites
Matiz1911 Posted November 3, 2012 Report Share Posted November 3, 2012 Niestety właśnie chwytu ostrego PKM nie posiadam (jest to jedyna część której nie udało mi się dostać - oczywiście mam na myśli legalne elementy). Ale mogę zrobić zdjęcie zespołu spustu z chwytem do AKMa, powinno to pokazać na czym polega problem. Ogólnie chodzi o to ,że chwyt od PK jest bliższy pionu niż w AK. Quote Link to post Share on other sites
AeroL Posted November 3, 2012 Report Share Posted November 3, 2012 Jesli to nie problem to poprosze o zdjęcie. Jak wspomniałem wcześniej moje chwyty (PKM/AKM) są praktycznie identyczne pomijajac wybranie w środku... ten AKMa po zamontowaniu do kabłąka odstaje od komory repliki na ok 1,5 mm blisko miejsca gdzie jest skrzydełko bezpiecznika. Blacha kabłąka AK jest cieńsza w tym miejscu niż element frezowany w kabłąku PKM. Przykładałem też customowy chwyt AK i szczerze mówiąc nie widziałem innych kątów Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted November 3, 2012 Report Share Posted November 3, 2012 Mnie właśnie ten od AKMS nie chciał wejść. Nie dało się go wcisnąć na ten element, w który wkręca się śrubę. Ostrego od PK PKM nie mam na stanie, więc zdjęć nie zrobię. To czy chwyt od pekaśki ma inny kąt, czy różni się innymi detalami, to nie zwróciłem uwagi. Być może tak jest, ale jak ktoś ma dobre foty obydwu elementów, to również chętnie obejrzę. Pewne jest, że mi chwyt od AKMS bez przeróbek nie wlazł, a przerabiać nie mogłem, bo nie mój. Oczywiście piszę o chwycie z ostrego, czyli weższym od asgowych. Może w tygodniu uda mi się pokombinować z tantalem, ale to też w ramach ciekawostki, bo czarny mi obecnie bardziej odpowiada. @Shogun A widzisz. Mój PK był stokowy tylko w sklepie i u kuriera, jak do mnie jechał. Bez co najmniej 500fps na pokładzie nie opłaca się pekaśki z domu wynosić Z tymi słabymi fpsami to pewnie przyczyna jest taka, jaką zdiagnozowałem w swoim PKM zanim z niego postrzelałem: o-ring głowicy ma "kryzę" na obwodzie, a głowica tłoka jest nierówno odlana. Wymienisz, to będzie strzelał bardzo ładnie. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted November 3, 2012 Author Report Share Posted November 3, 2012 http://wmasg.pl/pl/armoury/show/361850 - recenzja ;) Quote Link to post Share on other sites
SHOGUN_YAMATO Posted November 4, 2012 Report Share Posted November 4, 2012 (edited) :D a konkretnie mojego egzemplarza :D Edited November 4, 2012 by SHOGUN_YAMATO Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted November 4, 2012 Report Share Posted November 4, 2012 :icon_biggrin: a konkretnie mojego egzemplarza :icon_biggrin: Shogun, już cała Polska wie, że Twojego ;) Lepiej weź się za tłumaczenie to podeślemy reckę na zagraniczne portale. :) Wtedy cały świat będzie wiedział, ze to Twój :icon_twisted: Quote Link to post Share on other sites
SHOGUN_YAMATO Posted November 4, 2012 Report Share Posted November 4, 2012 Aaaaa :D Szefa nie ma w pracy przez tydzień a ja się obrobiłem względnie ze wszystkim to może się poopierniczam i to zrobię zamiast pracować :P I tak całe dnie przy kompie tam spędzam więc ;) Quote Link to post Share on other sites
Matiz1911 Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 Tu jest obiecane zdjęcie zespołu spustu PK i chwyt od AKM. Chwyt jest pod takim kątem jak być powinno (czyli taki jaki nadaje śruba chwytu) ale jak widać górna krawędź chwytu nie pokrywa się z ogonem obsady. Mam nadzieję ,że troszeczkę rozjaśniłem na czym polega problem. https://picasaweb.google.com/103731576864587189146/5Listopada2012 Quote Link to post Share on other sites
BAGNO Posted November 9, 2012 Report Share Posted November 9, 2012 A ktoś się orientuje jak z wymiana na drewnianą kolbę ? Quote Link to post Share on other sites
ABSOLUT BARSLEEPER Posted November 10, 2012 Report Share Posted November 10, 2012 I had to remove some part of the PKM kolba, was to long and the [ ] at and i needed to cute the lower part away. on the sides maybe about 1mm. now it fixed. Flashhider is not fix on (just fixed with tape xD) cause it has a 20mm widing and the A&K has -14mm. will be the biggest "problem" i guess. and yeah :/ frontsight is not 90°. however. its a FUCKING PKM !!!! Quote Link to post Share on other sites
AeroL Posted November 10, 2012 Report Share Posted November 10, 2012 (edited) Tu jest obiecane zdjęcie zespołu spustu PK i chwyt od AKM. Chwyt jest pod takim kątem jak być powinno (czyli taki jaki nadaje śruba chwytu) ale jak widać górna krawędź chwytu nie pokrywa się z ogonem obsady. Mam nadzieję ,że troszeczkę rozjaśniłem na czym polega problem. https://picasaweb.go.../5Listopada2012 Faktycznie dość dziwny kąt. Może chwyt AKM który kupiłem nie jest od niego tylko od PK :zastanawia: postaram się zorganizowac taki AKM/ Beryl i porównać wszystkie cztery. Edited November 10, 2012 by AeroL Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted November 10, 2012 Report Share Posted November 10, 2012 cause it has a 20mm widing and the A&K has -14mm. will be the biggest "problem" i guess. Sure about 20mm? Try to use flashider adaptor from Boyi, or Cyma AK. Quote Link to post Share on other sites
ABSOLUT BARSLEEPER Posted November 10, 2012 Report Share Posted November 10, 2012 never see this, have to search. yeah was in "supermarkt" (for wood, metal and all this shit) and we try a 20mm widing and it fits (size). Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted November 15, 2012 Report Share Posted November 15, 2012 (edited) Flashhider is not fix on (just fixed with tape xD) cause it has a 20mm widing and the A&K has -14mm. will be the biggest "problem" i guess.AFAIK real steel PKM has 17x1.5mm thread at the end of barrel. Co do różnic chwytów PK PKM a AKM, to szczegółowo zostało opisane na rus.mil.pl http://rus.mil.pl/fo.../#Comment_48925 11.11 PKM zaliczył pierwsze strzelanie. Nie wiem czy wcześniej o tym pisałem, ale pekaśka nie ma żadnych problemów z podawaniem kulek, dubletami, podkręcaniem HU itd. Wszystko działa jak należy. Wcześniej miałem M249 ze zbliżonymi fps, więc zasięg i fullauto nie robi na mnie takiego wrażenia, ale w PKM ze względu na komorę HU i dystanser jest lepsza powtarzalność strzałów. Miałem małą przygodę z magazynkiem. Poluzował się kołek(o przekroju wzdłużnym litery T), który jest osią dla koła zębatego mieszającego kulki, jakie występuje w każdym hi-capie. Polecam ten kołek wcisnąć na jakimś kleju. Jeśli miałbym coś napisać o ergonomii, to jedynie że jest dłuższy i cięższy od M249, ale to chyba nie jest zbyt odkrywcze. Dwójnóg się przydaje. Przydałby się lepszy pas do noszenia, bo tymczasowy od AKMS jest za wąski. Kolba wygodniejsza od tej z Minimi w wersji PARA; można docisnąć do ramienia i policzek nie przymarza przy temp. w okolicach 0 stopni. PKM w stosunku do serii M249 ma jedną wadę. Nie da się wymienić sprężyny bez wyjmowania szkieletu gearboxa z komory zamkowej. Odkręcenie samej kolby też nic nie da. Edited November 15, 2012 by Zachar Quote Link to post Share on other sites
SHOGUN_YAMATO Posted November 21, 2012 Report Share Posted November 21, 2012 To ja napiszę to z punktu osoby, które nigdy nie miała M249 a jedynie RPK jako karabin wsparcia. Od PRK PKM jest znacznie cięższy ale nie jakoś specjalnie dłuższy. O ile z RPK bieganie bez zawieszenia można było przeżyć to przy PKM ta opcja odpada (chyba, że jest się Pudzianem). Niestety pudło sprawia, że nie można karabinu trzymać blisko korpusu co męczy ręce. Jednak zawieszenie rozwiązuje sprawę - do marszu można ściągnąć je mocniej i mieć PKM powyżej linii bioder, w czasie dynamicznej akcji luzujemy zawieszenia tak aby bez ściągania go można było wygodnie złożyć się do strzału. Lewą ręką najlepiej trzymać pudło od spodu - daje to stabilną podstawę do strzelania, zarówno w ruchy, stojąc czy klęcząc. Leżąc najwygodniej użyć dwójnogu. I tu koniecznie będę musiał dorwać od ostrego. Najpierw ten pierścień mi się złamał a ostatni zgubiłem pin z przeciwnej strony. Obecnie naprawiłem to wciskając i zabijając z obydwu stron odpowiedni gwóźdź. Go do spraw mechanicznych - żadnych problemów. Replika pracuje wzorowo. Na razie problemów z magiem nie miałem. Inna kwestia, że replika nie chce mi naciągną M150 Deep Fire. Ale możliwe, że ta sprężyna jest za długo to tego GB. Wciskałem ją tam na siłę zapierając się o parapet (rękoma nie byłem w stanie tego wcisnąć na miejsce). Storkowa sprężyna od PKM jest krótsza niż normalne jakie upychałem do replik, muszę przy tym jeszcze pogrzebać. Quote Link to post Share on other sites
ABSOLUT BARSLEEPER Posted November 21, 2012 Report Share Posted November 21, 2012 however the problem is over. I found photo with the long flashhider on this page where i can see the PK / UKM (dunno which version it is but would be nice cause i order deko-ammo in PKM and NATO kaliber ^^) so its issued and legal...xD http://www.dutchdefencepress.com/?p=9219 (photo 27 of 32 for example) now i just have to check if the pistol grip of PKM is the same like from normal AK cause i need one not in the black color ^^ Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 now i just have to check if the pistol grip of PKM is the same like from normal AK cause i need one not in the black color ^^ Pistol grips are different. https://picasaweb.google.com/lh/photo/ivjQ0BK3CSEX9FMuHcSCHATKoX-4SOShoQDZiN0ls7k?feat=directlink - different angles and length. https://lh5.googleusercontent.com/-d_1rXGvcT6Q/UJfz3DN1g2I/AAAAAAAAANM/TPKvlEoLy40/s903/DSC03498.JPG AK pistol grip on PKM. Quote Link to post Share on other sites
ABSOLUT BARSLEEPER Posted November 22, 2012 Report Share Posted November 22, 2012 so simplest way is to spray the grip in the bakelit color right? xD Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted November 27, 2012 Report Share Posted November 27, 2012 ABSOLUT BARSLEEPER, here is tutorial "how to paint your pistol grip" by Yakarov http://forum.wmasg.p...220#entry624656 SHOGUN_YAMATO, Nie dziwię się, że Ci nie naciąga M150. Stockowy silnik nie poradzi sobie z taką sprężyną na zwykłym przełożeniu zębatek. Sprężynę ciężko było wcisnąć do GB pewnie dlatego, że tłoczek po cyklu został w tylnym położeniu albo gdzieś po środku. Wtedy faktycznie M150 trudno się wsadza. Quote Link to post Share on other sites
ABSOLUT BARSLEEPER Posted November 29, 2012 Report Share Posted November 29, 2012 (edited) @zacher: thx. but right now i need to check more photos and if i maybe get some UKM stuff in future. if so, i would need the grip in black. but maybe i will also find a RealSteel Pistol Grip (i have to remove all the stuff "inside"...xD Nice project. Got my PKM ammo, (50 bullets ^^), 7,62er NATO also. Please, use big letters when You start a sentence. It makes reading much easier :wink: Martinez Edited November 30, 2012 by Marrtinez Quote Link to post Share on other sites
wolfman4101 Posted January 19, 2013 Report Share Posted January 19, 2013 Gdzie można sie zaopatrzyć w jakiś ris pod optyke? Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted January 19, 2013 Report Share Posted January 19, 2013 Oj ciężko będzie, może warto ogarnąć zdjęcia PKM/UKMów z szynami i zrobić coś podobnego DIY. Quote Link to post Share on other sites
BAGNO Posted January 19, 2013 Report Share Posted January 19, 2013 Mam pytanko, czy istnieje jakiś magiczny sposób regulacji czwytu transportowego w pk-aczu? Tzn ustawienie go na stałe odchylonego na bok? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts