Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Magazynek Mid-cap ilość kulek?

Recommended Posts

Witam, mam problem a mianowicie zamierzam kupić magazynki mid-cap do AUG-a http://gunfire.pl/pr...k-typu-AUG.html . I tu zaczynają być problemy otóż pojemność takiego magazynka wynosi 170 kulek. Czy to nie jest ciut za dużo, czy kulki sie nie będą cięły? Słyszałem ze co za dużo kulek to nie zdrowo oczywiście nie będę ładował do fulla ale czy to nie szkodzi sprężynie?

Mid-capy wymagają lepszej konserwacji niż low-capy, smarowanie, (...)

Jak to jest w końcu, jedni mówią "smarować" inni odżegnują smarujących od czci i wiary. Koledzy chciałbym ostatecznie dowiedzieć się:

- smarować,

- nie smarować...

:icon_eek2: :icon_eek2: :icon_eek2:

Edited by Powała

Jak to jest w końcu, jedni mówią "smarować" inni odżegnują smarujących od czci i wiary. Koledzy chciałbym ostatecznie dowiedzieć się:

- smarować,

- nie smarować...

:icon_eek2: :icon_eek2: :icon_eek2:

Uzasadnione odpowiednimi argumentami. Również chętnie poczytam, bo z racji tego, że ja nigdy nic przy takowych nie robię oprócz czyszczenia, a działają bardzo dobrze, więc co za tym idzie chciałbym zaczerpnąć informacji na temat specjalnych konserwacji takich magazynków. Z czystej ciekawości po prostu, bo i tak pewnie będę się stosował do własnych metod, gdyż również się sprawdzają, ale wiedzy nigdy za wiele.

Edited by Vaco

Nie wiem jak u innych ale u mnie ta "specjalna" konserwacja to czyszczenie raz na długi czas kropelka olejku silikonowego ("smarowanie"?).

Kwestia tego, że magom szkodzi brud (tak, Amerykę odkryłem! :D ) ,a druga rzecz ,że to jest tworzywo i mi się zdarzało ,że tak jakby się przycinał popychacz (?) w prowadnicy magazynka i ocierał boki (chyba źle spasowany jest po prostu).

Nie sądzę by były jakieś wybitnie specjalne i skuteczne metody. Swoją drogą wiadomo ,że każdy będzie polecał sprawdzoną przez siebie metodę... Człowiek się wtedy czuje taki pr0 ;)

A ja jestem za tym żeby smarować. Ale nie tyle, że magazynek wpływa w tym oleju sylikonowym i się cały lepi, tylko dosłownie odrobinkę. I nie robić tego często, raz na parę miechów spokojnie wystarcza.

Co do brudu, zależy jaki olejek sylikonowy. Zawsze myślałem, że wszystko to, to samo, a jednak. Jedne zostawiały oleistą ciecz, inne nic nie zostawiały po chwili, a inne zostawiają lekko oleistą powierzchnię. To ostatnie jest najlepsze, bo tak łatwo się nie brudzi, a mechanizm/sprężyna itp. działa płynnie. Występuje to np. w olejku sylikonowym ProTech Guns.

@

Akurat protechowy pięknie znika z powierzchni już po niewielkim czasie.

Mi znika, ale coś tam jednak zostawia. Dla mnie akurat idealną ilość. Może taki egzemplarz, nie wiem.

Niektóre albo nic nie zostawiały, albo zostawiały z nadmiarem.

Edited by Alexanderexis

Posmarujesz to może i będzie działało ale do posmarowanych powierzchni syf szybciej się przykleja i się tną. A jak czyste i suche mamy w środku to syf wpadnie, syf wypadnie i spokój.

Zawsze można smarować suchym smarem w formie talku (teflon czy inny jakiś) efekt smarowania jest a syf się nie przykleja.

np.:

http://sklep.variant.pl/Pulsar_suchy_smar_teflonowy_400ml_aerozol.html,s,pr,34586,19488

Edited by l_isek

Niestety z magazynkami do auga jest lipa.

Battleaxe posiadają pojemność 80 kulek, a czasami się przycinają.

KA zależy jaki egzemplarz trafisz, ale często trafia się na nie podający szmelc.

MAG, nie wierze ze tam wchodzi aż 170 kulek, a jeśli tak to pewnie fajnie się tną..

Najlepiej u mnie sprawował się Hi-cap JG, przy 31 kulkowym rofie bez problemów podawał.

Niestety z magazynkami do auga jest lipa.

Battleaxe posiadają pojemność 80 kulek, a czasami się przycinają.

KA zależy jaki egzemplarz trafisz, ale często trafia się na nie podający szmelc.

MAG, nie wierze ze tam wchodzi aż 170 kulek, a jeśli tak to pewnie fajnie się tną..

Najlepiej u mnie sprawował się Hi-cap JG, przy 31 kulkowym rofie bez problemów podawał.

Na jakich kulkach?

Hi-cap JG jest średnim przykładem mid-capa...

Ale za to Mu się "nie tną"... :hahaha:

Wniosek - stosować Hi-capy, skończą się problemy z "zacimkami"w Mid-capach... :maniak_jezyk2:

(...)

Podałem alternatywę dla magazynka typu midcap który moim zdaniem lepiej podaje (choć nadal jest haj capem ;>).

Tego już nie pojmuję, ale widocznie mam zbyt małą wyobraźnię... :sciana:

Boże.. Powała...

O świece Cie.. :icon_idea:

Alternatywą dla mid capa jest magazynek hi-cap przynajmniej w augu (nie ma innego wyboru), gdzie rynek z magazynkami jest bardzo ubogi.

Jest jeszcze low cap od Tm'a, lecz niestety ciężko go dostać.

A co do High capów, nigdy mi się nie zacięły?

Jak ktoś pcha szrot taki jak kwadratowe kulki od Gunfajersów czy p&jotniki, to co się dziwić?

Edited by Kohan warrior

Alternatywą dla mid-capa nie jest hicap ponieważ po to kupuje się midcapa, żeby nie mieć hicapa. Trudne?

Jak ktoś pyta o gaziaka to poronione jest wciskanie mu AEPa. Jak ktoś pyta o kałacha to poronione jest wciskanie mu giety ARESa czy mp5 JG. Jak ktoś pyta o mida to równie poronione jest wciskanie mu hajcapa. Powała już pojął, pora na kolejnych.