Seweryn_96 Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 Witam, mam problem a mianowicie zamierzam kupić magazynki mid-cap do AUG-a http://gunfire.pl/pr...k-typu-AUG.html . I tu zaczynają być problemy otóż pojemność takiego magazynka wynosi 170 kulek. Czy to nie jest ciut za dużo, czy kulki sie nie będą cięły? Słyszałem ze co za dużo kulek to nie zdrowo oczywiście nie będę ładował do fulla ale czy to nie szkodzi sprężynie? Quote Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 To nie szkodzi sprężynie, tylko do midów używaj dobrych kulków.. Jak chcesz mniejszą pojemność to poszukaj low-capów. :) Quote Link to post Share on other sites
mlody96 Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 Mid-capy wymagają lepszej konserwacji niż low-capy, smarowanie, lepsze lulki itp., a co do ilości kulek to widziałem 180 kulek do ak Quote Link to post Share on other sites
ItamASH Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 MAG dobre magi robi, polecam. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 (edited) Mid-capy wymagają lepszej konserwacji niż low-capy, smarowanie, (...) Jak to jest w końcu, jedni mówią "smarować" inni odżegnują smarujących od czci i wiary. Koledzy chciałbym ostatecznie dowiedzieć się: - smarować, - nie smarować... :icon_eek2: :icon_eek2: :icon_eek2: Edited January 22, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Nie smarować. Czyścic. Magazynek musi być czysty - wolny od piachu i syfu. Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 (edited) Jak to jest w końcu, jedni mówią "smarować" inni odżegnują smarujących od czci i wiary. Koledzy chciałbym ostatecznie dowiedzieć się: - smarować, - nie smarować... :icon_eek2: :icon_eek2: :icon_eek2: Uzasadnione odpowiednimi argumentami. Również chętnie poczytam, bo z racji tego, że ja nigdy nic przy takowych nie robię oprócz czyszczenia, a działają bardzo dobrze, więc co za tym idzie chciałbym zaczerpnąć informacji na temat specjalnych konserwacji takich magazynków. Z czystej ciekawości po prostu, bo i tak pewnie będę się stosował do własnych metod, gdyż również się sprawdzają, ale wiedzy nigdy za wiele. Edited January 22, 2013 by Vaco Quote Link to post Share on other sites
Klojtex Posted January 22, 2013 Report Share Posted January 22, 2013 Nie wiem jak u innych ale u mnie ta "specjalna" konserwacja to czyszczenie raz na długi czas kropelka olejku silikonowego ("smarowanie"?). Kwestia tego, że magom szkodzi brud (tak, Amerykę odkryłem! :D ) ,a druga rzecz ,że to jest tworzywo i mi się zdarzało ,że tak jakby się przycinał popychacz (?) w prowadnicy magazynka i ocierał boki (chyba źle spasowany jest po prostu). Nie sądzę by były jakieś wybitnie specjalne i skuteczne metody. Swoją drogą wiadomo ,że każdy będzie polecał sprawdzoną przez siebie metodę... Człowiek się wtedy czuje taki pr0 ;) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Pierdyliard razy było pisana czy smarować czy nie. Ja głosuję na nie i nie smaruję. Posmarujesz to może i będzie działało ale do posmarowanych powierzchni syf szybciej się przykleja i się tną. A jak czyste i suche mamy w środku to syf wpadnie, syf wypadnie i spokój. Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 (edited) A ja jestem za tym żeby smarować. Ale nie tyle, że magazynek wpływa w tym oleju sylikonowym i się cały lepi, tylko dosłownie odrobinkę. I nie robić tego często, raz na parę miechów spokojnie wystarcza. Co do brudu, zależy jaki olejek sylikonowy. Zawsze myślałem, że wszystko to, to samo, a jednak. Jedne zostawiały oleistą ciecz, inne nic nie zostawiały po chwili, a inne zostawiają lekko oleistą powierzchnię. To ostatnie jest najlepsze, bo tak łatwo się nie brudzi, a mechanizm/sprężyna itp. działa płynnie. Występuje to np. w olejku sylikonowym ProTech Guns. @ Akurat protechowy pięknie znika z powierzchni już po niewielkim czasie. Mi znika, ale coś tam jednak zostawia. Dla mnie akurat idealną ilość. Może taki egzemplarz, nie wiem. Niektóre albo nic nie zostawiały, albo zostawiały z nadmiarem. Edited January 23, 2013 by Alexanderexis Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Akurat protechowy pięknie znika z powierzchni już po niewielkim czasie. Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Tak tak. Smaruj. Chociazby po to żeby smar osadzał się na kulkach i paskudził komorę hop-up , powodując że hopek będzie na każdą kulkę działał inaczej ;) Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Jak się wie, gdzie smarować, to taki problem nie występuje. ;] Nawet, jeśli się posmaruje nie tam, gdzie trzeba (czyli np. w wylot kulek) to MAŁA ilość nie powinna zaszkodzić. Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted January 23, 2013 Report Share Posted January 23, 2013 Okej, okeej :) Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Posłucham "dwóch Panów D" i nie będę smarował... @Dexter, @Denesz, na Waszą odpowiedzialność! :icon_mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 (edited) Posmarujesz to może i będzie działało ale do posmarowanych powierzchni syf szybciej się przykleja i się tną. A jak czyste i suche mamy w środku to syf wpadnie, syf wypadnie i spokój. Zawsze można smarować suchym smarem w formie talku (teflon czy inny jakiś) efekt smarowania jest a syf się nie przykleja. np.: http://sklep.variant.pl/Pulsar_suchy_smar_teflonowy_400ml_aerozol.html,s,pr,34586,19488 Edited January 24, 2013 by l_isek Quote Link to post Share on other sites
delin0m Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Smarowanie jest złe, syf się zbiera, kulki brudzą smarem, co może potem wpływać na niekonsystencję strzałów. Warto sprawdzić czy w tunelach kulek nie ma nadlewek. Mid-capy powyżej 150 kulek są bardziej "zacinkogenne". Quote Link to post Share on other sites
Dawidson Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Ja mam 10 magazynków od boyi, jestem ich 3 właścicielem i żadnych problemów z zacinaniem, i ich nie smaruje. Quote Link to post Share on other sites
Kohan warrior Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Niestety z magazynkami do auga jest lipa. Battleaxe posiadają pojemność 80 kulek, a czasami się przycinają. KA zależy jaki egzemplarz trafisz, ale często trafia się na nie podający szmelc. MAG, nie wierze ze tam wchodzi aż 170 kulek, a jeśli tak to pewnie fajnie się tną.. Najlepiej u mnie sprawował się Hi-cap JG, przy 31 kulkowym rofie bez problemów podawał. Quote Link to post Share on other sites
sebolek Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Niestety z magazynkami do auga jest lipa. Battleaxe posiadają pojemność 80 kulek, a czasami się przycinają. KA zależy jaki egzemplarz trafisz, ale często trafia się na nie podający szmelc. MAG, nie wierze ze tam wchodzi aż 170 kulek, a jeśli tak to pewnie fajnie się tną.. Najlepiej u mnie sprawował się Hi-cap JG, przy 31 kulkowym rofie bez problemów podawał. Na jakich kulkach? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Hi-cap JG jest średnim przykładem mid-capa... Quote Link to post Share on other sites
Kohan warrior Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 (edited) Madbull lub G&G. Podałem alternatywę dla magazynka typu midcap który moim zdaniem lepiej podaje (choć nadal jest haj capem ;>). Edited January 24, 2013 by Kohan warrior Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Hi-cap JG jest średnim przykładem mid-capa... Ale za to Mu się "nie tną"... :hahaha: Wniosek - stosować Hi-capy, skończą się problemy z "zacimkami"w Mid-capach... :maniak_jezyk2: (...)Podałem alternatywę dla magazynka typu midcap który moim zdaniem lepiej podaje (choć nadal jest haj capem ;>). Tego już nie pojmuję, ale widocznie mam zbyt małą wyobraźnię... :sciana: Quote Link to post Share on other sites
Kohan warrior Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 (edited) Boże.. Powała... O świece Cie.. :icon_idea: Alternatywą dla mid capa jest magazynek hi-cap przynajmniej w augu (nie ma innego wyboru), gdzie rynek z magazynkami jest bardzo ubogi. Jest jeszcze low cap od Tm'a, lecz niestety ciężko go dostać. A co do High capów, nigdy mi się nie zacięły? Jak ktoś pcha szrot taki jak kwadratowe kulki od Gunfajersów czy p&jotniki, to co się dziwić? Edited January 24, 2013 by Kohan warrior Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Alternatywą dla mid-capa nie jest hicap ponieważ po to kupuje się midcapa, żeby nie mieć hicapa. Trudne? Jak ktoś pyta o gaziaka to poronione jest wciskanie mu AEPa. Jak ktoś pyta o kałacha to poronione jest wciskanie mu giety ARESa czy mp5 JG. Jak ktoś pyta o mida to równie poronione jest wciskanie mu hajcapa. Powała już pojął, pora na kolejnych. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts