Catch22 Posted June 16, 2005 Report Share Posted June 16, 2005 Pomijając jakość zdjęcia Szasz - widzisz tu gdzieś odcienie, albo więcej zielonego (poza marpatem z boku)? :wink: Quote Link to post Share on other sites
AdAm Posted June 16, 2005 Report Share Posted June 16, 2005 Tak sobie myślę, że fakt poprawiania kolorystyki wzoru kamuflażu ACU już po jego oficjalnej prezentacji, może sugerować co nieco o tym jak ten wzór powstawał. Nasuwa mi się bowiem pytanie, dlaczego dopiero teraz wychodzą pewne niedoskonałości w odcieniach barw kamuflażu? Dlaczego też dopiero teraz ktoś wpadł na pomysł, by przewidziane dla ACU naszywki z nazwiskiem, taśmę "US Army" i oznaki stopnia robić na podkładzie z wzorem maskującym? Jak to się stało, że takie rzeczy nie wyszły podczas rozmaitych testów w terenie, obowiązkowo przeprowadzanych w procesie opracowywania wszelkiego rodzaju kamuflaży? Zakładam, że takie sprawdziany musiały być. Ciekawym tylko jak one wyglądały... Quote Link to post Share on other sites
Dumek Posted June 16, 2005 Report Share Posted June 16, 2005 AdAm: Odpowiedź jest prosta.... Hamerykanie są mądrzy, ale po fakcie. :) kolejny nic nie wnoszący post (mój, nie AdAma), jak ja to kocham. Quote Link to post Share on other sites
sayaret Posted July 18, 2005 Report Share Posted July 18, 2005 Tia to chyba jakiś ukłon w stronę konfederatów z wojny secesyjnej oni też mieli podobne ACU , Lincoln pewnie się w grobie przewraca. Dobra do konkretów; jak można stworzyć coś do wszystkiego w takim przypadku jak mundur, mimo wielu zmian w klimacie ziemi :wink: jeszcze występują strefy zróżnicowane klimatycznie i biologicznie!! Niestety nie wyobrażam sobie tego munduru nawet w Polskim lesie. Każdemu się zdarza spaprzyć robotę pod względem KAMUFLAŻU ten ACU jest najlepszym przykładem. W mieście sie on sprawdza i może w zime. "AMERYKANIE-COŚ-USZYLI" ACU Pozdrawiam, say. Quote Link to post Share on other sites
SouthMan Posted July 19, 2005 Report Share Posted July 19, 2005 :wink: Quote Link to post Share on other sites
madmax Posted July 19, 2005 Report Share Posted July 19, 2005 Ktoś się pomylił czy coś? http://www.azymut.waw.pl/opracowania/mundury/index.php ...oraz Joint Traning and Rediness Centre. Po uzyskaniu aprobaty próbna wersja została wysłana do Iraku. Wysokie oceny spowodowały zatwierdzenie kroju w trzech odmianach: leśnej, pustynnej i miejskiej... ...Na podstawie: "Army Times" "Army News Service"... pozdrawiam EDIT: Ja tylko zacytowałem, co przeczytałem :D. Nie mam z tym nic wspólnego :D Żeby nie było :D Quote Link to post Share on other sites
Drako Posted July 19, 2005 Report Share Posted July 19, 2005 Jest tylko jedna wersja. Wiem to z pierwszej reki. Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted July 20, 2005 Author Report Share Posted July 20, 2005 potwierdzam. Quote Link to post Share on other sites
sayaret Posted July 20, 2005 Report Share Posted July 20, 2005 Może biorąc pod uwagę podróby to będą trzy odcienie :twisted: Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted July 21, 2005 Report Share Posted July 21, 2005 Może biorąc pod uwagę podróby to będą trzy odcienie :twisted: Exactly ;) Dostalem ostatnio skan metki z pokrowca na MICHa w UCP (Universal Camouflage Pattern) i jest tam fragment: PATTERN CAMOUFLAGE, UNIVERSAL III Quote Link to post Share on other sites
AdAm Posted July 21, 2005 Report Share Posted July 21, 2005 Ja również skłaniam się do stwierdzenia, że wieści o różnych modyfikacjach w kolorystyce wdzianek ACU to tylko plotki. Takie informacje pochodzą od gości, którzy mają/mieli te rzeczy w łapach/na sobie. Z drugiej strony zastanawiać mogą ten spotykany ma metkach przy oznaczeniu wzoru kamuflażu symbol "III". Dotyczy on wzoru kamuflażu, czy może czegoś innego np. wersji kroju... hmm...? Na ebayu można zobaczyć metki z tekstem: - http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewI...gory=36068&rd=1 "Advanced Combat HelmetPattern, Camouflage, Universal III" W komentarzu gościu zapodał: "This is in the latest "greener" ACU patteren, which is called Gen III." - http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewI...gory=36068&rd=1 "Cover, HelmetACU / Universal III" - http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewI...gory=36068&rd=1 Tu zaś mamy aukcję kapelutka, gdzie widać jak na dwóch jego zdjęciach odcienie barw wzoru wyglądają różnie Tak poza tym, to pewniście, że ów wzór ma oficjalną nazwę Universal Camouflage Pattern (UCP), czy to tylko tacy jak my nazwę tę mu nadają z metki to odczytując? Wszak woodland na metkach to "woodland camouflage pattern". Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted July 23, 2005 Report Share Posted July 23, 2005 Zdjecie pierwsze bylo robione napewno z fleszem i dlatego taki odcien. Okreslenie UCP spotkalem na forach zagranicznych, szczegolnie na lighfighter.net. Bledem jest okreslenie tego wzoru maskujacego jako ACU, ACUPAT czy ARMPAT jak to juz mozna bylo spotkac kilkukrotnie Quote Link to post Share on other sites
izi Posted July 25, 2005 Report Share Posted July 25, 2005 http://www.opsmedia.com/images/Outpost.htm Quote Link to post Share on other sites
Holman Posted July 25, 2005 Report Share Posted July 25, 2005 Zajebiste kamo... http://www.opsmedia.com/images/Operation%2...31905%20099.jpg ... na teren tego typu :) Quote Link to post Share on other sites
madmax Posted August 5, 2005 Report Share Posted August 5, 2005 A wiadomo już coś o oporządzeniu? Będzię pewnie w acu, ale kto będzie kontraktorem? Będzie molle w acu? W necie znalazłem trylko camele i plecaki spec ops w tym nowym kamo. :?: :?: :?: pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted August 5, 2005 Report Share Posted August 5, 2005 Napewno czesc MOLLE'a zostala wyprodukowana w UCP, czesc ma przyznane kontrakty. Czy to tylkoserie probne czy tez produkcja seryjna, tego nie wiem. Jak przerzuce troche dysk to puszzce pare fotek. Napewno w UCP jest produkowany system AITES (ulepszony MOLLE, ktory powstal na zamowienie USMC) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted August 5, 2005 Report Share Posted August 5, 2005 Aha, nowe pokrowce na Interceptory (IBA) sa w UCP. Od standardowych roznia sie wieksza ilosc tasm PALS na plecach. Quote Link to post Share on other sites
super Posted August 5, 2005 Report Share Posted August 5, 2005 Tactical Tailor juz goni resztę :wink: http://www.tacticaltailor.com/index.asp?Pa...ProdID=139&HS=1 Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted August 6, 2005 Report Share Posted August 6, 2005 Kapralowi raczej chodzilo o fakt, iz TT nie ma kontraktu. Z kontraktowanego sprzetu w UCP jest jak na razie: pokrowiec na Interceptora, MOLLE z SDS i AITES. Reszta to samowolka producentow :D Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted August 6, 2005 Report Share Posted August 6, 2005 Quote Link to post Share on other sites
Robson Posted August 9, 2005 Report Share Posted August 9, 2005 pierwsze partie rozdane ? Quote Link to post Share on other sites
T.J. Posted August 9, 2005 Report Share Posted August 9, 2005 Ja tam nadal uważam, że camo jest ohydne 8) A tu cuś ze swojskiego klimatu w kwestii fotek z ACU: Quote Link to post Share on other sites
Robson Posted August 10, 2005 Report Share Posted August 10, 2005 Ja tam nadal uważam, że camo jest ohydne 8) popieram 8) gdy wprowadzono marpat, to wtedy myślałem, że człowiek nie wymysli nic brzydszego. ale do marpata się przyzwyczaiłem, a ACU to ochyda (i rozumiem, że może być skuteczny, to była czysto subiektywna wypowiedź). Quote Link to post Share on other sites
Nic Posted August 15, 2005 Report Share Posted August 15, 2005 9 zdjęć z ACU: http://www.dfw.com/multimedia/dfw/news/FWs...Tslideshow.html Quote Link to post Share on other sites
Trael Posted August 15, 2005 Report Share Posted August 15, 2005 Muszę przyznać, że ACU świetnie się maskuje w.........śmigłowcu :wink: . Na zewnątrz już znacznie gorzej. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts