Rogaś Posted June 24, 2015 Report Share Posted June 24, 2015 Te z sekcji puszczającej tłok. Quote Link to post Share on other sites
dik89 Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 Na pewno z puszczającej, a nie z łapiącej zęby tłoka? sam zamierzam zrobic short stroke w jednej Mce, żeby zwiekrzyc rof(lufa 280mm, cylinder typu 2, więc polowa drogi tloka i tak jest zbędna-jestem świadomy utraty fps) i z zeby nie zaburzac pracy dosyłacza dyszy zbyt szybko zwalnianym tłokiem(rozpoczęcie sprężania powietrza, przed zlapaniem szczelności dyszy z gumką) , o trzeba odciąć zeby, które pierwsze łapią za tłok. w cylindrze katany jest z racji budowy, krótsza droga po jakiej porusza sie tłoki dlatego zębatka ma mniej zębów. Chyba, że czegos o katanie nie wiem, lub mam błędny tok myślenia, to mnie poprawcie. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 Puszczającej. Poczytaj ze zrozumieniem o SS. Quote Link to post Share on other sites
dik89 Posted June 27, 2015 Report Share Posted June 27, 2015 Ok, to sprawdzę, dla upewnienia się. Quote Link to post Share on other sites
dik89 Posted June 27, 2015 Report Share Posted June 27, 2015 (edited) Po szybkim szukaniu informacji, wychodzi, że trzeba usunąć zęby łapiące tłok. http://airsofttech.dk/Guides.cshtml?Page=ShortStroke_Page1 Jak usiądę do stacjonarki, to sprawdzę na YT AirsoftTutorial, bo pamietam, że też cos było o tym. Edited June 27, 2015 by dik89 Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 27, 2015 Report Share Posted June 27, 2015 Robiłem już wiele SS i zawsze usuwałem zęby z sekcji puszczającej bo logiczne dla mnie jest to iż chcę skrócić drogę naciągania tłoka a nie wydłużyć przerwę między cyklami usuwając zęby z sekcji naciągającej. No ale to Ty czytasz i Tobie się wydaje, a ja SS wykonuję... Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted June 27, 2015 Report Share Posted June 27, 2015 Mnie ss robił jeden z lokalnych magików (a raczej Matka Boska od trudnych replik) i też wywalał zęby puszczające+zęby na tłoku tak jak w linkowanym filmie. Ponoć usuwanie zębów łapiących może powodować problemy z podawaniem kulek (dysza nie cofa się do końca). PS. Może warto wydzielić tę dyskusję o SS do osobnego tematu? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 27, 2015 Report Share Posted June 27, 2015 Chyba już nawet kiedyś zakładałem temat podczas moich prac nad SS w AKSU. Zębów z tłoka Nath nie trzeba wycinać :) Quote Link to post Share on other sites
dik89 Posted June 27, 2015 Report Share Posted June 27, 2015 (edited) Dzieki za dokladniejsze info Panowie, to mi wystarczy. Skoro dziala po ścięciu puszczających zębów, to na poczatek ta drogą pójdę. ew. pozniej drugi sposób sprawde dla testów. Edited June 27, 2015 by dik89 Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 27, 2015 Report Share Posted June 27, 2015 Zmarnujesz tylko zębatkę jeśli wytniesz zęby z sekcji naciągającej i nie da to tego samego efektu co poprawne usunięcie z sekcji puszczającej. Quote Link to post Share on other sites
MadRat Posted July 21, 2015 Report Share Posted July 21, 2015 Rogaś nie wiem ile razy robiłeś Katane, ale mówisz o standardowym SS w standardowej replice AEG i moim zdaniem wprowadzasz ludzi w tym temacie w błąd mogący uszkodzić dość drogą zabawkę. Do SS w Katanie wycinamy nietypowo zęby atakujące. Wynika to z charakterystyki pracy zębatki z dźwignią przerywacza ASCU i tego w którym momencie przerywa ona cykl zębatki i tego w jakiej zostałby pozycji tłok. Właśnie kończę testy repliki Keisima i jest aktualnie miodnie. Zęby w wersji CNC z dodatkowymi łożyskowaniami na zębatkach + SS Wyniki na poszczególnych cylindrach: Srebrny + komora ProWin + zielona GG + lufa 590mm 6,02 (Guarder) ~470 FPS Czerwony + komora ProWin + zielona GG + lufa 363mm (Promyk?) ~387FPS Niebieski + komora ProWin + zielona GG + lufa 229mm (jakiś noname?) ~298FPS Wnioski dodatkowe - Katana, a raczej ASCU nie lubi się z silnikami Tornado - zresztą to nie pierwszy układ mosfetowopodobny, który ich nie lubi ;) Quote Link to post Share on other sites
keisim1983 Posted July 24, 2015 Report Share Posted July 24, 2015 Potwierdzam to co napisał Mad Rat, po jego serwisie replika wymiata. Na zestawie Czerwony + komora ProWin + zielona GG + lufa 363mm (Promyk?) ~387FPS mam zasięg 70m! ( 10/10 kulek w kartkę A4). Tak więc szacun za serwis. Mad Rat nie napisał jeszcze na co wymienił silnik, okazało się że dopiero wygrzebany gdzieś z jego zapasów UHT firmy SRC dobrze współpracował i się ustawiał tak, że po serii na auto tłok nie zostawał w pozycji pół naciągniętej (bo to właśnie na auto występował problem złego ustawiania zębatki - i to również mogło być przyczyną zjechania zębów seryjnych). Quote Link to post Share on other sites
Rutek_ Posted September 28, 2015 Report Share Posted September 28, 2015 Witam jestem posiadaczem repliki we katana raptor. W replice wymieniłem zębatki na shs 100:300 i na zębatce tłokowej usunąłem 3 pierwsze zęby a tłok wymieniłem na ptw shs do tego ASCU i mam mały problem pomimo przyjemnej kultury pracy na stock lufe i komorze hu na czerwony cylindrze mam 260-343 fps (mierzone na kulkach 0.2 ) a na cylindrze szarym przy stockowym tłoku 250 -320 fps. Proszę o pomoc bo nie wiem co jest grane. Quote Link to post Share on other sites
mandao Posted October 26, 2015 Report Share Posted October 26, 2015 (edited) Witajcie ! Dziś bawiłem się moim czerwonym cylindrem i zauważyłem że "wieje" koło dyszy. Czytając cały ten temat znalazłem wskazówki jak to rozwiązać. Przy okazji wymieniłem plastikowy oring łapiący dyszę. Po zabiegu uzyskałem przyrost 30 FPS. Zadziwiające że nikt z projektantów nie wpadł by fabrycznie oring tam umieszczać. Zastosowane oringi: pod dyszę to - 6x1 pod zabierak - 6x2,2 Strasznie wdzięczny jest ten system :icon_smile: Pytanko szukając oringów na co zwracac uwagę -? a może macie jakieś sprawdzone które można kupic w necie ? ten sie nada http://allegro.pl/oringi-silikonowe-oring-silikonowy-6x2-i5694808424.html Edited October 26, 2015 by mandao Quote Link to post Share on other sites
roos Posted October 26, 2015 Report Share Posted October 26, 2015 Głowica PTW ma centralnie umieszczony oring, widać projektant (po trochu kopiarz) Katany uznał go za naruszenie patentu/zbędny koszt/komplikację/dopisz co chcesz... Quote Link to post Share on other sites
mandao Posted December 5, 2015 Report Share Posted December 5, 2015 Ktoś pomoze z dobraniem oringów ? Quote Link to post Share on other sites
dik89 Posted December 5, 2015 Report Share Posted December 5, 2015 Przecież Szelma1981 napisal: "Zastosowane oringi: pod dyszę to - 6x1 pod zabierak - 6x2,2" Więc są sprawdzone i takich muszisz szukać, lub ryzykować z innymi. Jakiego doradztwa jeszcze potrzebujesz? Quote Link to post Share on other sites
mandao Posted December 5, 2015 Report Share Posted December 5, 2015 wymiar to jasna sprawa ale raczej chodziło mi o twardość - te co znalazłem są dosć miękkie (70) i nie wiem czy nie wytrą sie za szybko oraz szukałem zblizone kolorem ale to 6x2,0 i może ktos coś napisać jak się to sprawuje ile wytrzymuje... Quote Link to post Share on other sites
Halama Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 Ja stosuję oring 6,5x2 i wszystko działa jak powinno. Od 1,5 roku działa Quote Link to post Share on other sites
mandao Posted December 20, 2015 Report Share Posted December 20, 2015 no trudno będzie trzeba zamówić więcej sztuk Quote Link to post Share on other sites
dziadekmarek1 Posted February 3, 2016 Report Share Posted February 3, 2016 Mam my katana 2 z evike. Tłok ma 14 zębów.Poszedł ostatni,plastikowy(pierwszy?)ten grubszy ząb.Kupiłem tłok shs do systemy,ma 15 metalowych zębów(oryginał 3 metalowe). Czy trzeba usunąć z shs-a ten drugi(przedostatni?) ząb? Pomocy Quote Link to post Share on other sites
dziadekmarek1 Posted February 5, 2016 Report Share Posted February 5, 2016 Ząb usunięty,ale..z czerwonego cylindra wykręciłem głowicę cylindra z przyległościami(czyli z dyszą,głowicą tłoka i tłokiem). I NIE WIEM JAK TO ROZDZIELIĆ CO BY WYMIENIĆ TŁOK I USZCZELKI. Oświećcie moją ciemną masę... Quote Link to post Share on other sites
Szelma1981 Posted February 5, 2016 Report Share Posted February 5, 2016 Szarpnij porządnie. Quote Link to post Share on other sites
dziadekmarek1 Posted February 5, 2016 Report Share Posted February 5, 2016 Szarpnij porządnie. I NICZEGO PRZY TYM NIE URWĘ?? Quote Link to post Share on other sites
Halama Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 Poszukaj na YT, znajdziesz. Nic nie urwiesz Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts