Wargator Posted September 2, 2013 Report Share Posted September 2, 2013 Panel jest kopią tego, który wchodził w skład systemu FSBE. Czyli ten pierwszy(prostokątny) będzie ok? Dzięki. Quote Link to post Share on other sites
Karczu Posted September 2, 2013 Report Share Posted September 2, 2013 @Akkenoth Może 1-2 magi od M4 i 2 pistoletowe przenieść na pas? Nagle zrobi się więcej miejsca na kamizelce, a pistoletowe będą łatwiejsze w dobyciu. A to że kieszenie odstające są po bokach to lepiej niż gdyby miały wypaść z przodu. Chociaż w sumie ja tą samą apteczkę noszę jeszcze bardziej z tyłu- rzadko się używa, a i tak jest zrywalna. Tak ogólnie sprawdź zamianę: cargo idzie na miejsce apteczki i pistoletowych-> apteczka za cargo, w kierunku pleców-> pistoletowe na pas. Głośno myślę, ale może coś z tego zadziała. Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted September 2, 2013 Report Share Posted September 2, 2013 Sprawdziłem kilka opcji i: - FLC zupełnie nie współgra z zewnętrznym pasem, więc zrzut i kabura albo zostaną podpięte do kamizelki albo do zwykłego, miękkiego paska do spodni; - Cargo jest jedyną sensowną rzeczą z tyłu - pas wewnętrzny FLC ma 2 taśmy "wysokości" i po regulacji na mnie 6 przeszyć szerokości, czyli dokładnie tyle, co to cargo - apteczka jest wyższa i się obija. Za to trop przerzucenia apteczki okazał się bardzo słuszny - nie pomyślałem o tym wcześniej, ale wylądowała nad cargo, na camelu :icon_wink: Do tego planuję dorzucić z przodu dwa 3x1M4 (tak, jak w "rifleman set") i chyba coś z tego będzie, a nawet wygląda na to, że zostanie trochę miejsca np na granat. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted September 6, 2013 Report Share Posted September 6, 2013 Akkenoth, jak będziesz miał ten panel triple mag, to napisz coś więcej o nim w kontekście wygody, ergonomii, szybkości wyjmowania magów i tak dalej. Bo też rozważam zakup dwóch takich na chesta Quote Link to post Share on other sites
Kac Posted September 7, 2013 Report Share Posted September 7, 2013 Czy ktoś mógłby polecić jakieś dobre shingle (lub coś podobnego) do AK? Obecnie mam Kwadrat 4x1 z Miwo i jestem średnio zadowolony z tych ładownic. Zależy mi na szybkim wyciąganiu magów z ładownicy. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 7, 2013 Author Report Share Posted September 7, 2013 Rzuć okiem na RedRiver - osobiście nie miałem jeszcze styczności z ich kieszeniami, ale wyglądają rozsądnie: http://jarmix-militaria.pl/p/72/5392/redriver-ladownica-karabinowa-speed-a-tacs-fg-ladownice-wyposazenie-taktyczne.html Quote Link to post Share on other sites
Kac Posted September 7, 2013 Report Share Posted September 7, 2013 Zastanawiam się nad nimi właśnie. Myślałem nad opcją, że Kwadrat zostanie na chestrigu a dwie takie ładownice pójdą na pas by mieć szybką zmianę. Kwadrat ma tą zaletę, że jest płaski i nie robi mi się cyc kiedy się kładę. Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 Ten produkt RedRiver (i kilka innych uniwersalnych ładownic innych producentów) ma jeden problem, o którym tu już kiedyś dyskutowaliśmy. Specyficzna konstrukcja magazynka AK może spowodować, że w kluczowym momencie z takiego shingla może po prostu nie wyjść - hacząc o któryś z wewnętrznych elementów. No i waga czegoś takiego jest wyraźnie wyższa. Lepiej uszyć dedykowane shingle. Ja mam uszyte jeszcze przez śp. Aries Outdoor Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 http://prostores2.carrierzone.com/servlet/emdomusa/Detail?no=51 mam kopię od krawca, tyle że wzbogaciłem ładownice o możliwość zdemontowania klapy. Magazynki siedzą pewnie, nie wysuwają się nawet przy intensywnych wygibasach, a w razie czego łatwo jest je sięgnąć wkadając nieco odpowiednio ukierunkowanej siły. Dodatkowy bonus-wchodzą dwa magi do M4 (stanag, pmag) z magpulem, tak więc dla kogoś kto ma więcej niż jedną replikę (ja mam kałasznika do walenia w zimie i na cqb) niezła opcja. Myślę że dla łebskiego krawca odchudzenie tego systemy tak by wchodził jeden magazynek nie będzie stanowiła najmniejszego problemu. Quote Link to post Share on other sites
wolfman4101 Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Magi od g36 pasują do tej ladownicy RR? Quote Link to post Share on other sites
Fizz112 Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Witam, zastanawiam się nad kupnem jednej z kamizelek z tematu A-21: http://www.miwo-military.pl/?p=8.1575.KAMIZELKA-TF-50.A-21.MIWO-MILITARY A-22: http://www.miwo-military.pl/?p=8.1572.KAMIZELKA-41.01.A-22.MIWO-MILITARY Tylko nie mogę się zdecydować, proszę więc o napisanie plusów i minusów obu tych kamizelek. Wiadomo, że A-22 wyjdzie drożej, bo trzeba dokupić ładownice a w A-22 jest ich od razu 7. Z góry dziękuję za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
Karczu Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 A-21 -Brak QR -Klamry na ramionach mogą być upierdliwe, w zależności od kolby i wymiarów noszącego. (Ale zyskujesz na wygodzie zdejmowania i zakładania) -Ogólnie mniejsza powierzchnia PC- 6 pals na szerokość frontu i 7 (?) tyłu (porównaj z DBT FAST, Crye JPC ) A-22 -QR -Duży- ponad 8 kolumn na szerokość. Ogólnie więcej upchniesz na A-22. Co chcesz nosić i jaki rozmiar płyt? Quote Link to post Share on other sites
Fizz112 Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Nosić będę raczej niewiele jakieś ładownice, małe cargo, torba zrzutowa, jakiś camel, i może w przyszłości radio, płyty to raczej dostosowuje się pod kamizelkę . Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Płyty dostosowujesz pod rozmiar swojego korpusu. Z doświadczenia wiem, że do A-22 (który jest kopia konstrukcji Currahee) wejdą spokojnie SAPI w rozmiarze L. Swimmer cut także Lki. Quote Link to post Share on other sites
Fizz112 Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 czyli mój rozmiar płyt, ale chyba bez płyt też da rade? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 10, 2013 Author Report Share Posted September 10, 2013 W najgorszym razie, bez płyt będzie to wiotka szmata :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
Fizz112 Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 (edited) Wiem wiem , ale na razie na płyty nie mam floty, ale jak wskoczy to od razu kupuję :icon_smile: A może znacie jakieś inne kamizelki do 600 zł w mc ? Edited September 10, 2013 by Fizz112 Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 10, 2013 Author Report Share Posted September 10, 2013 Jest masa zamienników dla płyt - od piankowych wkładów, bo wynalazki dociążone do wagi oryginału. No, ale nie o tym temat... Znam WIELE kamizelek, ale co ci to zmienia? ;) Przejrzyj oferty sklepów airsoftowych, producentów oporządzenia (polskich i zagranicznych), jakieś fotki 'specjalsów' i podejmij samodzielnie decyzję. Nikt tego za Ciebie nie zrobi. Quote Link to post Share on other sites
Fizz112 Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Dobra, zdecydowałem się na http://www.miwo-military.net/-produkty/pid,620/KAMIZELKA-MODU-OWA-P-S-P-B-2 tylko nie wiem jaki rozmiar płyt i jak rozmieścić ładownice Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 10, 2013 Author Report Share Posted September 10, 2013 Tu na pewno będzie wskazane posiadanie płyt/atrap - w przeciwieństwie do wcześniejszych kamizelek ta, tak de facto opiera swoją konstrukcję o SAPI. Rozmiar dobierz pod siebie - jak jesteś większy w klacie to weź L, jak mniejszy lub "standardowy" to M. Ładownice wg. uznania, bo tak naprawdę jeśli sam nie przetestujesz wszystkich wariantów to nigdy nie dojdziesz do ideału. Quote Link to post Share on other sites
Fizz112 Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Są jakieś wymiary w klacie do których dobiera się rozmiar czy tak na czuja ? Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Górny kraniec płyty ma być tuż poniżej zbiegu obojczyków, dolny na wysokości pępka (nie poniżej). Quote Link to post Share on other sites
Karczu Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 http://www.acrforum.com/forum/gear-equipment/1249-how-properly-wear-hard-armor-plates.html W środku dyskusji jest duży post z rysunkami- powinien pomóc w doborze. Przede wszystkim mierzysz się od góry mostka do dolnych części klatki, i na szerokość na wysokości pach, najlepiej siedząc. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 10, 2013 Author Report Share Posted September 10, 2013 Przy czym nie oszukujmy się, takie pomiary do użytku stricte airsoftowego to sztuka dla sztuki ;) Quote Link to post Share on other sites
Karczu Posted September 10, 2013 Report Share Posted September 10, 2013 Jeśli kupujesz kopie to chyba lepiej wziąć mniejszy rozmiar, bo wygodniej. Prawdziwe już lepiej wziąć większe :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts