Bart_Forrester Posted October 6, 2013 Report Share Posted October 6, 2013 Nie ma żadnego tematu o tej replice, który byłby aktualny. Jako, że w wyniku błędu chinoli zamiast drewna do m14 dostałem dwa komplety drewien do Thompsona, pomyślałem, że chętnie bym je zamontował do swojego. tyle, że żadnego ni mom. Stąd kilka pytań: - czy drewna King Arms pasują do Thompsona Cymy? - czy do gearboxa v.6 są jakieś części tuningowe? - czy drumy od Cyber Guna pasują do Cymy? Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted October 6, 2013 Report Share Posted October 6, 2013 Drewna będą pasować. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted October 11, 2013 Author Report Share Posted October 11, 2013 Czy Cymy są całe z metalu? Pytam, gdyż montaż kolby i ogólnie lower jest w snow wolfie z tworzywa... Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted March 10, 2014 Report Share Posted March 10, 2014 Czy magazynki z CM pasuja do KA? Quote Link to post Share on other sites
Kolba_DK Posted March 25, 2015 Report Share Posted March 25, 2015 Chcę nieznacznie odświeżyć temat. Jak zrobić skuteczny i sensowny tuning Thomka Cymy (bez zabawy w podkręcanie ROF); co należy wymienić (i najważniejsze: na co), żeby replika hulała bezawaryjnie. Słyszałem coś o konieczności czyszczenia HU, bo rzekomo fabrycznie jest on naoliwiony aż z naddatkiem. Za sensowen porady z góry dziękuję. Quote Link to post Share on other sites
ppszejdi Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 Ja wymieniłem sprężynę na m120, silnik na P&J, kable z mosfetem, fule i gumkę teraz replika daje rade i fajnie śmiga. Quote Link to post Share on other sites
Kolba_DK Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 Jaka sprężyna jest fabrycznie? Quote Link to post Share on other sites
ppszejdi Posted April 23, 2015 Report Share Posted April 23, 2015 chińską m120 czyli w granicach m100 guardera Quote Link to post Share on other sites
Galjusz Posted July 9, 2015 Report Share Posted July 9, 2015 Witam Od jakiegoś czasu męczy mnie pewna sprawa, a mianowicie, czym różnią się te modele od siebie: http://www.taiwangun.com/cm-033-cm http://gunfire.pl/product-pol-1152189638-Replika-pistoletu-maszynowego-CM-033.html Męczy mnie ta sprawa, bo mam chęć kupić sobie jakoś broń z II wojny światowej. Quote Link to post Share on other sites
Kolba_DK Posted July 9, 2015 Report Share Posted July 9, 2015 Z tego co wiem (choć nie uważam się za eksperta), to jest dokładnie to samo. Różnica w kolorystyce zależy od oświetlenia przy robieniu zdjęcia. Wydaje mi się, iż Cyma robi tylko jeden model Thomka. P.S. o ile wiem, na żadnej Cymie nie ma napisów (to tylko podrasowanie do zdjęcia - moim zdaniem) Poza tym, mam ten model, jak też Snow Wolf'a i one są praktycznie (z zewnątrz) identyczne Mówię tu o obecnych modelach. Może pierwsze egzemplarze wrzucone na rynek miały te napisy... to już musi orzec ktoś mądrzejszy Quote Link to post Share on other sites
Terminato Posted July 9, 2015 Report Share Posted July 9, 2015 (edited) Witam Od jakiegoś czasu męczy mnie pewna sprawa, a mianowicie, czym różnią się te modele od siebie: http://www.taiwangun.com/cm-033-cm http://gunfire.pl/product-pol-1152189638-Replika-pistoletu-maszynowego-CM-033.html Męczy mnie ta sprawa, bo mam chęć kupić sobie jakoś broń z II wojny światowej. Te thompsony różnią się tylko ceną. Edited July 9, 2015 by Terminato Quote Link to post Share on other sites
Galjusz Posted July 10, 2015 Report Share Posted July 10, 2015 A może ktoś napisze recenzje, bo jest mało informacji, a ciekawi mnie z jakiego metalu jest wykonany, jak z częściami do tuningu i czy w ogóle jest warty czy lepiej zebrać więcej pieniędzy i kupić coś innego z okresu II wojny światowej. Quote Link to post Share on other sites
Galithar Posted July 10, 2015 Report Share Posted July 10, 2015 Thompson jest ze znalu, dolna połówka jest z plstiku[na 100% w CG, w cymce chyba też]. Tuning jest ciężki pomimo dobrego projektu szkieletu, któego wzmocnionego nie ma na rynku[v6], zębatki z tego co się orientuję są standradowe jak w v2/3. reszta części wewnętrrznych raczej łątwo osiągalna. Gearbox przyjemny do składania i rozkładania, wszystkie przewody są podłączone do spustu który jest na osobnym kawałku plastiku, nie trzeba się bawić w kładzenie cienkich kabli. Komora hop up nieosiągalna w częściach zamiennych. Szkielet:v6 ciężko o dokupienie w razie uszkodzenia, ale jest to mocna konstrukcja silnik: krótki zębatki: standard v2.v3[do sprawdzenia czy na 100% są identyczne] łożyska: dedykowana ale osiągalne głwica cylindra: łatwo dostępna dysza: łatwo dostępna głowica tłoka: standard v2/3 sprężyna: jak wszędzie lufa: łatwo osiągalna, a na promyku śmiga jak ta lala. gumka: mój thompson uwielbia czerwonego madbula z normalnym dystanserem[nie H] hop up: niedostępny zamiennik. Ogólnie replika bardzo fajna. Tuning -spokojnie można dojechac do tych 420-450 fps. W kolbie dużo miejsca, jednak jest o kilka cm za długo co czyni ją niewygodną w budynkach. Brak części takich jak szkielet czy komora hop-up jednak jest wielkim minusem. Magazynki są długie i ciężko się z nimi czołga. Trzeba uważać na montaż pasa transportowego bo też jest ze znalu. W razie pytań zapraszm na PW. Quote Link to post Share on other sites
szymzet2000 Posted October 26, 2017 Report Share Posted October 26, 2017 Pozwolę trochę odświeżyć sobie temat Thompsona od cymy. Replika po około 1,5 roku sprawowała się dobrze w stocku. Po serwisie daje teraz nie 100% tylko 150-200%. Kable wymienione na niskooporowe, wtyk ticonect, gumka hop-up, i batka na lipo oczywiście, i założony układ mostef dają naprawdę dużo. Pozostało jeszcze okładziny z tworzywa zmienić na drewniane i pas nośny oryginalny od thopsona założyć. Tyle na razie w temacie. Do reko żołnierza 101 airborne i Big Red One nadaje się świetnie Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted December 24, 2017 Report Share Posted December 24, 2017 W jakich cenach kupowaliście replikę? Bo na Taiwanie jest za 400 zł, stówkę taniej niż gdzie indziej i zastanawiam się, czy to chwilowa, może świąteczna obniżka, czy ta cena zagości na dłużej. Nie śledziłem niestety cen przez ostatnie miesiące. Quote Link to post Share on other sites
Foley11 Posted December 25, 2017 Report Share Posted December 25, 2017 Thompson Cymy na TG stoi w cenie ~400zł już kilka miesięcy, obserwuję ich stronę regularnie, szczególnie pod kątem replik i nowości. ;) Ale jak długo się jeszcze będzie utrzymywać, tego nie wie nikt (poza sklepem). Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted December 25, 2017 Report Share Posted December 25, 2017 Super, dzięki za informację ;) Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted February 7, 2018 Report Share Posted February 7, 2018 Próbował ktoś może wymienić komorę HU? Dedykowanej niestety nie widzę na rynku, ale zastanawiam się nad przerobieniem komory AK lub M4 (w wersji z regulacją pierścieniem). Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted February 7, 2018 Report Share Posted February 7, 2018 Połamała ci się? Pytam, bo nie widzę sensu wymiany. Jest szczelna, trzyma nastawy. Czego chcieć więcej? Quote Link to post Share on other sites
SikorPL Posted February 7, 2018 Report Share Posted February 7, 2018 (edited) Czy komuś, jakimś cudem, ukazały się może midcapy ? :-o Edit: nie licząc lowcapów TM po 150 zł. w Cytadeli Edited February 7, 2018 by 3kor Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted February 7, 2018 Report Share Posted February 7, 2018 Połamała ci się? Pytam, bo nie widzę sensu wymiany. Jest szczelna, trzyma nastawy. Czego chcieć więcej? Zamówiłem "pękniętą" replikę, ale właściciel praktycznie jej nie zabezpieczył w paczce i dotarła złamana, a komora w drzazgach. Póki co 0 kontaktu, także zaczynam rozważać naprawę. Złamanie mogę załatwić płaskownikiem i kołkami, ale z komorą jest ogromny problem... Quote Link to post Share on other sites
Lipton92 Posted January 20, 2023 Report Share Posted January 20, 2023 Witam. Odgrzewam temat żeby nie zakładać drugiego. Dwa szybkie pytania: 1. Czy komora hop up od Snow Wolfa będzie pasowała do Cymy? 2. Jaką można wstawić sprężynę, żeby delikatnie zwiększyć moc, ale bez wymiany innych elementów gearboxa? Quote Link to post Share on other sites
wojtek2003 Posted January 4 Report Share Posted January 4 W dniu 20.01.2023 o 08:01, Lipton92 napisał: Witam. Odgrzewam temat żeby nie zakładać drugiego. Dwa szybkie pytania: 1. Czy komora hop up od Snow Wolfa będzie pasowała do Cymy? 2. Jaką można wstawić sprężynę, żeby delikatnie zwiększyć moc, ale bez wymiany innych elementów gearboxa? 1. Powinna pasować 2. 110 powinna być git I ja jeszcze mam pytanie na jakiej stronie można kupić komorę hop up ??? Quote Link to post Share on other sites
Lipton92 Posted January 5 Report Share Posted January 5 Komorę można kupić w Azteko. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts