NooBSaiboT Posted October 21, 2016 Report Share Posted October 21, 2016 Ja dzisiaj zrobiłem takiego r hopka z tego materiału v-tie z allegro i czekam aż się usztywni i sprawdzę w niedzielę na strzelance najwyżej, Zdam relację jak coś. Quote Link to post Share on other sites
NooBSaiboT Posted October 22, 2016 Report Share Posted October 22, 2016 Nie wiem z jakich przyczyn ale po 24h materiał v-tie (sugru) z którego robiłem r hopa nie utwardził się i po prostu był nadal miękki jak modelina i niestety nie szło uzyskać z tego naturalnego kształtu łatki. Wie ktoś może czemu się tak stało ? Może ten materiał w odpowiedniej temperaturze się utwardza ? Lub być może moja partia tego wynalazku jest jakaś przeterminowana :] ? Bd wdzięczny za podpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
Kriss88 Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 Napisz do producenta. I dopytaj się go. A to co ci zostało z tego zabiegu stwardniało? Ja też będę montować z pomocą kolegi r-hopa w swoim uarze, na patencie z wężyka silikonowego. Tylko dystanser z gumki do ścierania wydaje mi się za twardy. Muszę znaleźć coś bardziej miękkiego. Quote Link to post Share on other sites
NooBSaiboT Posted October 29, 2016 Report Share Posted October 29, 2016 Udało mi się wykonać HU z materiału SUGRU http://allegro.pl/oryginalne-sugru-guma-silikonowa-czarna-1-szt-i6582981524.html Zrobiłem na dwoch lufach, na stock KWA oraz na promyku, na stock KWA wyszło fajnie i leci ładnie po sznurku z wypłaszczonym torem lotu narazie nic nie robiłem żadnych pomiarów odległości ale widać różnicę w porównaniu do tej łatki co wycinałem z wężyka silikonowego 6/8mm która i tak nie była dobrze dopasowana. Niestety na lufie promyka łatka wyszla mi trochę za głęboko (podczas nakładania sugru nie dokładnie zamknąłem dostęp do wnętrza lufy) i na 0 HU zaczyna już kręcić dosyć mocno, postaram się to doszlifować lub nałożyć nową łatkę z nowego SUGRU jak przyjdzie do mnie dodatkowa paczka z tym wynalazkiem. Generalnie nie mogę dobrać dystansera :/ gumka do mazania jest trochę za twarda, natomiast pianka np. po magazynkach do glocka od TM jest zbyt miekka i za nic nie mogę dopasować takiego m nuba z tego materiału. Ma ktoś może pomysł gdzie nabyć/kupić odpowiedni materiał do zrobienia fajnego dystansera ? Allegro, castorama ? Dystansery prometheusa niestety są niedostępne i one i tak są przystosowane do ERHOPUP bo są dłuższe więc kupić dwa dystansery za 80zł i przycinać to jest chyba z leksza głupota więc wolałbym znaleźć jakiś odpowiedni materiał i dociąć taki m nub odpowiedniej długości. Będę wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted October 29, 2016 Report Share Posted October 29, 2016 Primo, jako m-nub albo oryginał (dwie sztuki kosztują z przesyłką ze stanów 12 USD) albo sorbo docięte. Secundo, uważam że trzeba wydzielić z tego tematu wszystkie wypowiedzi na temat różnorakich odmian, sugru-hopów itp. jako że nie dotyczą one r-hop. Quote Link to post Share on other sites
BrutusPL Posted November 11, 2016 Report Share Posted November 11, 2016 Szybkie pytanie - montował ktoś kiedyś r-hopa na emkowej komorze prowina? Mam problem z dopasowaniem dystansera (mnuba) - czego bym nie zrobil nie chce przycisnac latki na lufie. Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted November 11, 2016 Report Share Posted November 11, 2016 Może jest za długi i klinuje się. Wyciągnij lufę i podkręć hop na maksa i zobacz czy swobodnie wchodzi w komorę cały nub. Quote Link to post Share on other sites
BrutusPL Posted November 11, 2016 Report Share Posted November 11, 2016 Dociąłeg, sprawdziłem kilka razy - dalej to samo. Prawdopodobnie problem tkwi w jego twardości w stosunku do łatki. Spróbuję dorobić dystanser z plastiku i napiszę czy cos to dało. Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted November 11, 2016 Report Share Posted November 11, 2016 Możliwe że ci łatka nie siedzi centralnie w otworze i dystanser wadzi o przednią lub tylną krawędź okna hopup w lufie. Włóż lufę do komory i załóż c-clip i zobacz jak siedzi. Prawidłowy sposób montażu dyntansera powinien się odbyć w następujący sposób: - Docinasz nub dokładnie do długości łatki - Wkładasz lufę bez gumki do komory, zakładasz c-clip - Wkładasz do komory nub i pencetą układasz tak żeby idealnie siedział na łatce - Odklejasz od nuba taśmę zabezpieczającą klej (w przypadku oryginalnego nuba, w przypadku nuba samorobnego nakładasz cienką warstwę kleju) - Dociskasz ramię od hopupa tak by przykleić nub W ten sposób masz gwarancję że nub się centruje z łatką. Inaczej tak jak pisałem może nub wystawać przed lub za łatkę i wadzić o krawędź. Quote Link to post Share on other sites
Potfurr Posted January 31, 2017 Report Share Posted January 31, 2017 Hej, może ktoś podrzucić link do wężyka silikonowego który będzie dobry? A jak by zrobić dystanser z sugru będzie odpowiedniej twardości? Jeszcze nie robiłem r-hopa ale szykuje sobie materiały do budowy. Quote Link to post Share on other sites
kabel123 Posted February 10, 2017 Report Share Posted February 10, 2017 Ja używałem wężyka do akwarium i wpasował się pięknie. Już 2 rok jak działa. Zima lato bez znaczenia. Quote Link to post Share on other sites
tomash21 Posted February 13, 2017 Report Share Posted February 13, 2017 Wężyk chyba nie jest identyczny w każdym akwarium... Ja przetestowałem 2 najbardziej zbliżone do wymiaru lufy przewody silikonowe: 5/8 i 6/8. 6/8 był zdecydowanie lepszy, bo po docięciu i zamontowaniu nie trzeba go ścierać papierem ściernym jak 5/8. 5/8 przez to, że jest grubszy wystaje poza przekrój lufy. Najbardziej kłopotliwe ze wszystkiego będzie precyzyjne docięcie miękkiego silikonu. Użyłem dokładnie takiego: http://allegro.pl/przewod-wezyk-silikonowy-8-6-mm-1mb-destylator-i6123446116.html Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted February 16, 2017 Report Share Posted February 16, 2017 Kupował ktoś ostatnio Promyka? Do swojego dostałem kawałek rurki, która idealnie pasuje do okna w lufie. Mam tylko wrażenie, że materiał jest słabo "przyczepny" i może słabo kręcić. Próbował już ktoś wykorzystać ten wężyk? Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 Ja próbowałem robic z rurek z gumek guardera (gumki sa na nich sprzedawane zeby sie nie zbily). Slabo krecilo... Robilem tez z rurki do wina - idealne wymiay ale chyba nie byla do konca silikonowa ... Strasznie twarda byla. (igielit ? nie wiem - ja ja juz dostalem z butlami). Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 Kup silikonowy wężyk na allezło i będzie ok. Ten w promyka jest twardy i nic z tego nie będzie. On jest po to, żeby się lufa w opakowaniu nie przesuwała i w zasadzie nadaje się tylko do tego. Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 Kup silikonowy wężyk na allezło i będzie ok. Ten w promyka jest twardy i nic z tego nie będzie. On jest po to, żeby się lufa w opakowaniu nie przesuwała i w zasadzie nadaje się tylko do tego. Jak tylko KM-Head umrze to będę się za to zabierał;) Właśnie miałem wrażenie, że jest zbyt twardy. Ale dołączanie takiego odpowiedniego wężyka do lufy byłoby całkiem przyjemną sprawą ;) Dzięki za odpowiedź ;) Quote Link to post Share on other sites
Młodyy Posted February 28, 2018 Report Share Posted February 28, 2018 Czy próbował ktoś wykonać docisk z neoprenu ?? Quote Link to post Share on other sites
dik89 Posted June 4, 2023 Report Share Posted June 4, 2023 Czy zamiast rzeźbić m-numba, próbował ktoś użyć dłuższych dystanserów flat-hop przy zastosowaniu R-hop? Nie było w temacie stąd pytanie. mam plan zrobić drugi set kompra+lufa właśnie z R-hop i zastanawiam się czy jest po co kupować dodatkowy dystanser flat Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts