Kaczan Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Witam. Szukałem, lecz zbyt wiele to nie znalazłem. W mojej cymie pękło ucho uppera (ahh ta cyma <3 ), chciałbym wymienić body na nowe (Madbull) z racji tego iż za 399zł jest komora i body to wezmę to. Jakie macie opinie o tych korpusach? Quote Link to post Share on other sites
Said Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Kumpel miał całe body od emki od MB ( dał ok 300$) i rąbnęła prowadnica kolby. Dodam, że całośc z tegu super aluminium obrzynanego na frezarce a nie znalowy odlew.... Quote Link to post Share on other sites
Kaczan Posted June 3, 2014 Author Report Share Posted June 3, 2014 (edited) A jakie firmy produkują metalowe body(ze stali/żelaza) nie chciałbym body ze stopów metali. Edited June 3, 2014 by Kaczan Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Żadna firma nie robi korpusów do m4, bo przecież i oryginalne korpusy są wykonywane tylko z aluminium. Ewentualnie poszukaj korpusów od G&P tylko cięższych około 800 gramowych. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 4, 2014 Report Share Posted June 4, 2014 Miałem Madbulla Noveske do M4, jakościowo biło G&P. Powłoka świetna, żadnych niedoskonałości. Siedziało w tym GB od KWA. Quote Link to post Share on other sites
adrIan Posted June 4, 2014 Report Share Posted June 4, 2014 Wyczytałem, że Madbull robi te korpusy ze stopu 6061, więc jak tam jest z powłoką ? To jest anoda czy zwykła paskudna farba ? No i gb KWA wszedł bez żadnych przeróbek czy coś trzeba było szlifować? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 4, 2014 Report Share Posted June 4, 2014 Anoda nie farba. Trzeba było szlifować górny korpus pod wzmocnienia GB. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted June 6, 2014 Report Share Posted June 6, 2014 Ja z kolei mam body JP Rifles od madbulla. W całości aluminium CNC - jakość wykonania dokładnie jak oryginał (cena też za bardzo się nie różni ;)). Jakość wykonania na najwyższym możliwym poziomie. Miejsca sporo - wystarczyło na GB Prowina bez szlifowania! Quote Link to post Share on other sites
Oldrix Posted July 14, 2015 Report Share Posted July 14, 2015 Żeby nie zakładać nowego tematu czy wszystkie elementy zewnętrzne madbulla są dobrej jakości? I czy jest lepszą firma (części zewnętrzne głównie m4 ) Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted November 2, 2015 Report Share Posted November 2, 2015 Tak. Quote Link to post Share on other sites
pioraj Posted July 4, 2016 Report Share Posted July 4, 2016 W Spec Shopie sa dostepne korpusy Madbulla, zastanawiam sie co bedzie lepszym rozwiazaniem. Zastanawia mnie przede wszystkim jakos wykonania i wytrzymalosc. Tez w gre wchodzi body od G&P Madbul/Vltor. Ceny podobne, ale nie wiem co bedzie lepszym wyborem. Tez chcialbym kupic przedni ris od Madbulla, wiem ze pod G&P nie podchodzi i trzeba przegwintowywac, jak jest w madbullu ? Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted July 4, 2016 Report Share Posted July 4, 2016 No raczej madbull podejdzie pod madbulla :v Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted July 5, 2016 Report Share Posted July 5, 2016 Madbull z Madbull'em to skała. Ja bym olał G&P i brał Madbull'a, zamówiłem ostatnio PWS'a, dojdzie to zobacze, czy nadal MB trzyma poziom ;) Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted July 12, 2016 Report Share Posted July 12, 2016 (edited) A więc MadBull dalej trzyma klasę. Upper + lower skała, piny bardzo ciężko wchodzą i wychodzą, trzymają GB wzorowo, otwory nie wyrabiają się, widać, że to alu a nie znal. Wykonanie bajka, tłoczenia + grawerka laserowa, pin spustowy trzeba wbijać ciężkim młotkiem bo za chiny nie chce wejść po dobroci. Dodatki (zaślepki deco, piny, atrapa dosyłacza, sprężynki) stalowe. Anoda, piękny kolor. W zestawie komora MB + gumka niebieska MB i dystanser. Edited July 12, 2016 by zielen Quote Link to post Share on other sites
koho Posted November 20, 2017 Report Share Posted November 20, 2017 A więc MadBull dalej trzyma klasę. Upper + lower skała, piny bardzo ciężko wchodzą i wychodzą, trzymają GB wzorowo, otwory nie wyrabiają się, widać, że to alu a nie znal. Wykonanie bajka, tłoczenia + grawerka laserowa, pin spustowy trzeba wbijać ciężkim młotkiem bo za chiny nie chce wejść po dobroci. Dodatki (zaślepki deco, piny, atrapa dosyłacza, sprężynki) stalowe. Anoda, piękny kolor. W zestawie komora MB + gumka niebieska MB i dystanser. Standardowe korpusy MB kosztują ok. 100$ i nie czarujmy się, za takie pieniądze nikt nie oferuje produktu ciętego na CNC, z wysokiej jakości aluminium "lotniczego", tak więc Chłopaki - muszę Was rozczarować. Wszystkie korpusy Madbulla, to znal, z wyjątkiem zestawu góra VLTOR - dół Noveske, gdzie góra jest faktycznie wycięta z aluminium metodą CNC. Reszta to po prostu bardzo dobrze wykończone odlewy znalowe, a znal znalowi nierówny - jedni to robią lepiej, inni gorzej. Dla przykładu KAC PDW od VFC ma dolną połowę korpusu znalową, ale anodowaną. Jest to dziwne rozwiązanie, ponieważ struktura odlewów powoduje, że anoda nie daje się wykonać w równomierny sposób i widać na powierzchni specyficzne przebarwienia. Nieco enigmatycznym produktem jest jeszcze korpus MB na licencji JP Rifles - o ile bardzo ładne powierzchnie i krawędzie zdają się potwierdzać deklaracje producenta, że całość wyfrezowana jest z użyciem maszyn CNC, to trudno powiedzieć, czy wykonana jest ze stopu dającego się normalnie anodować. A nawet jeśli nawet to obstawiam, że będzie to któryś za bardziej miękkich stopów aluminium. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted November 22, 2017 Report Share Posted November 22, 2017 Body JP Rifles jest wykonane z porządnego aluminium na obrabiarce CNC. Przycięcie prowadnicy kolby było wysoce problematyczne a anoda na zimo łapie ładnie. Niestety więcej nie umiem potwierdzić. Quote Link to post Share on other sites
Bruce_ Posted May 10, 2018 Report Share Posted May 10, 2018 Czy istnieje różnica między materiałem oraz sposobem jego obróbki między korpusem Noveske 3 gen. a pozostałymi korpusami Madbulla (Troy, Stag Arms etc.)? Bo z opisu w katalogu Madbulla nic nie można jednoznacznie wywnioskować. Quote Link to post Share on other sites
cardamon Posted May 16, 2018 Report Share Posted May 16, 2018 Noveske jest podobno obrabiany CNC z jednego kawałka amelinium a pozostałe odlewane. Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted May 16, 2018 Report Share Posted May 16, 2018 Noveske są dwie wersje. Jedna rzekomo CNC, a druga taka jak cała reszta. Quote Link to post Share on other sites
Bruce_ Posted May 16, 2018 Report Share Posted May 16, 2018 No właśnie z katalogu wynika jakiś misz-masz: http://madbull.com/catalog/en/products/nbsp/troy-licensed/m4-metal-body-ver-2-troy.html http://madbull.com/catalog/en/products/nbsp/noveske-licensed/noveske-mur-metal-body.html Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts