Klecha(Preacher) Posted July 21, 2014 Report Share Posted July 21, 2014 Witam, ostatnio w internecie znalazłem kierunek studiów który strasznie mnie zaciekawił mianowicie Studia z Wojskowości, Jeśli wybierał bym się do wojska lub w kierunku służb mundurowych było by to opłacalne? http://www.historia.umk.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1055:studia-stacjonarne-na-kierunku-wojskoznawstwo&catid=23:studia-stacjonarne Quote Link to post Share on other sites
wally Posted July 21, 2014 Report Share Posted July 21, 2014 Oficerem po tym nie zostaniesz a też pierwszy lepszy kapral na Ciebie lepiej nie spojrzy jeśli mu z pamięci podasz ordre de bataille niemieckiej dywizji pancernej. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted July 21, 2014 Report Share Posted July 21, 2014 (edited) Jeśli chcesz szybciej się dostać do woja to lepiej zdaj porządnie maturę i idź na studia oficerskie. Edited July 21, 2014 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted July 21, 2014 Report Share Posted July 21, 2014 Coraz głupsze te kierunki studiów. :) Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted July 22, 2014 Report Share Posted July 22, 2014 Ogólnie kierunek bazuje wokół bezpieczeństwa narodowego. Jest jednym z takich kierunków, które samodzielnie nic nie dają. Warto na niego iść pod warunkiem, że wiesz co robić dalej i jest on dodatkiem w toku studiów. Np. jako drugi/ trzeci kierunek. Najbardziej praktyczne rzeczy to wszelkie podstawy prawne działania jednostek/ organów oraz praw człowieka itp. Będą przydatne w zależności od tego na co później/ równocześnie chcesz iść. Bo samo wojskoznawstwo to trochę mało.. tak jak politologia, bezpieczeństwo wew/ narodowe/ publiczne itp. Quote Link to post Share on other sites
Miszczo Posted July 22, 2014 Report Share Posted July 22, 2014 (edited) Jeśli planujesz przyszłość w wojsku to tak jak powiedział MarekMac: zdaj maturę na dobrym poziomie i masz do wyboru kilka szkół oficerskich : WAT, WSOWL, WSOSP i AMW. Żadne studia na kierunkach wojskoznastwo, itp. nie pomogą Ci w dostaniu się do wojska. Edited July 22, 2014 by Miszczo Quote Link to post Share on other sites
Said Posted July 22, 2014 Report Share Posted July 22, 2014 Znam sporo osób po WSOSPie. Szkoła do łatwych nie należy ale bankowo sie po niej załapiesz. Quote Link to post Share on other sites
ColtS Posted July 22, 2014 Report Share Posted July 22, 2014 (edited) Takie szkoły to strata czasu. Jeżeli nie dostaniesz się na oficerkę to nic nie wróży Ci dłuższej przyszłości w Armii plecaków. A korpus szeregowych to katorga, wiem, bo byłem kilka ładnych lat. Edited July 22, 2014 by ColtS Quote Link to post Share on other sites
Said Posted July 22, 2014 Report Share Posted July 22, 2014 (edited) Racja, zapomniałem dodać, że po tych szkołach to raczej plecaki. Sory umknęło mi. Edited July 22, 2014 by Said Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted July 27, 2014 Report Share Posted July 27, 2014 Taaaa, plecaki. Wystarczy chcieć a nie. Osobiście mocno się zastanów, bo jeśli nie dasz sobie rady np. na WAT czy też WSOSP i będziesz chciał startować do WSOWL to zapomnij. Płk Wiatr wydał słowne zarządzeniem by takie osoby (czyt. byłych pchorów) pomijać w procesie rekrutacji. I owszem, ciężko jest się wybić z korpusu szeregowych do korpusu podoficerskiego obecnie. Pomyśl też o takim rozwiązaniu: AON, przeszkolenie wojskowe i przy zaliczeniu I stopnia (licencjat) jesteś kpr. rezerwy. Po zdaniu magisterki - ppor. rez. Quote Link to post Share on other sites
pitek130 Posted August 5, 2014 Report Share Posted August 5, 2014 Podepnę się do tematu ale trochę w innym sensie. Chciałbym uczyć się w szkole oficerskiej i w przyszłości służyć w wojsku. Myślałem o WSOL we Wrocławiu. Moje pytanie jest takie, co mógłbym robić w wojsku, co studiować w szkole oficerskiej? Jestem raczej humanistą. Historia, polski, WOS, WOK, itp. to mój konik. Z matematyką też tak najgorzej nie jest, daję radę na czwórki, czasami piątki. Słyszałem, że potrzebny jest też angielski na bardzo wysokim poziomie, i tu myślę, że sobie poradzę. Odwiedziłem stronę WSOL, ale nie do końca rozumiem sprawę kierunków studiów/wydziałów. Czy jest jeden kierunek, zarządzanie pododdziałami, a reszta wymienionych "specjalizacji" to jakiś dodatek, czy jak to tam działa? Tego chciałbym się dowiedzieć. Obecnie zaczynam liceum na profilu Prawnym z WOS-em. Mogę jeszcze zmienić profil jeżeli to pomoże dostać się na te studia, ale nie wiem czy to konieczne. Nie wiecie też może na czym mam się najbardziej skupić w przygotowaniach do matury, co przyda mi się na WSOL? Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted August 6, 2014 Report Share Posted August 6, 2014 Matematyka zamiennie z fizyką, chemią lub informatyką oraz język angielski. Najlepiej rozszerzone. Do tego musisz być bardzo wysportowany i mieć wysoką wytrzymałość bo pod koniec sprawnościówki jest już się zmęczonym mocno. Z kierunkami wygląda to tak. Masz zarządzanie albo inżynierię bezpieczeństwa. Pod zarządzanie podpięte są wszystkie specjalności oprócz saperskiej, która jest w inżynierii bezpieczeństwa. Quote Link to post Share on other sites
pitek130 Posted August 6, 2014 Report Share Posted August 6, 2014 A sprawonościówka jest co roku taka sama? Jak to wygląda? Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted August 7, 2014 Report Share Posted August 7, 2014 Podciąganie, 10x10, bieg na 1000m, pływanie na dystansie 50m (basen 25m). Przerwy niby są po 10 minut, ale ogólnie to i tak nie jest to czas by odpowiednio odsapnąć. Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted August 7, 2014 Report Share Posted August 7, 2014 Żartujesz sobie - my robimy z marszu ;-) Quote Link to post Share on other sites
pitek130 Posted August 8, 2014 Report Share Posted August 8, 2014 Ok. A jaki trzeba mieć czas na 1000m czy pływanie? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 8, 2014 Report Share Posted August 8, 2014 A nie możesz zadzwonić czy wysłać maila do danej uczelni i zapytać? Quote Link to post Share on other sites
ColtS Posted August 8, 2014 Report Share Posted August 8, 2014 Znam jednego oficera który jest aktualnie rekordzistą na WSO. Przygotowanie fizyczne to 50% sukcesu ukończenia szkoły, reszta to inteligencja i wiedza. Trzeba być przygotowanym na jedno i drugie. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted August 10, 2014 Report Share Posted August 10, 2014 I mieć farta, by nie zostać wygryzionym przez osoby z plecami ;) Szmerglu. Po prostu przerwy polegały na tym, że przechodziło się do kolejnego sprawdzianu. Między podciąganiem a 10x10 było mało przerwy, przed bieganiem wiecej bo trzeba było przejść na stadion a przed pływaniem też mało, bo basen zaraz obok jest. Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted August 11, 2014 Report Share Posted August 11, 2014 Co do dystansu to chyba powinno być tam 3000m ;-) Hell Jakie tam macie normy? Dowódcze czy zwykle ? Żeby nie zdać normalnych to trzeba być typem człowieka pozbawionego aktywności fizycznej, który ogranicza swoje ruch do klepania klawiatury przez cały dzień ;-) Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 1000m jest na sprawnościówce. Dopiero później wchodzi 3000, marszobieg 10km, 1000 w mundurze. Normy to zależy. na WAT wg ich ustaleń, 3km wg tabel dla całego MON. Ogólnie ocenianie jest delikatnie mówiąc popieprzone. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 Słyszałem dzisiaj plotkę, że WSOWL ma stać się w bardzo niedługim czasie wydziałem zamiejscowym AONu. Prawda to to? Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 Coś tam w departamencie szkolnictwo kombinują by scentralizować wyższe szkolnictwo wojskowe i plany przewidują stworzenie na bazie WAT jednej szkoły oficerskiej w skład, której wszedłby Dęblin (bliskość lotniska) oraz WSOWL. AMW zostaje na miejscu a AON tak jak teraz, że i cywile i oficerowie mogą się uczyć. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 Na ile są wiarygodne informacje, że zmiany mają się dokonać JESZCZE w tym roku? Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 Bardzo mało wiarygodne ;) Wręcz zakrawające o hmmm... wybujałą fantazję :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts