Moherek Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 (edited) Witam, przymierzam się do zakupu pierwszej repliki. Budżet mam bliżej nieokreślony, jednak 800 zł to raczej max jaki chciałbym wydać. Od razu zaznaczam, że nie interesują mnie kałachy, G36, mp5 ani inne pistolety maszynowe, powód jest prosty - wszyscy je mają. Chcę porządnego elektryka hi-cap z możliwością modernizacji. Nie wykluczam broni używanej na gwarancji. Co mnie zainteresowało? Augi albo M4 od E.A. Pierwsza lepsza aukcja na allegro, która wpadła mi w oko, możecie coś o tej broni powiedzieć lub polecić coś nowego/używanego razem z kulkami, gumką, ładowarką, ewentualnie akumulatorem na wymianę? Broń będzie raczej na krotki dystans, więc 400 fps jest chyba optymalną prędkością. http://allegro.pl/re...5216006729.html Edited March 27, 2015 by Moherek Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 Nie chcesz sprzętów, które wszyscy mają a chcesz m4, których jest chyba najwięcej. Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 Popieram przedmówcę. Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 Nie chcesz sprzętów, które wszyscy mają a chcesz m4, których jest chyba najwięcej. Oj tam ojtam... :D http://www.ar15shirts.com/images/THIS-IS-MY-AR-15-THERE-ARE-MANY-LIKE-IT-BUT-THIS-ONE-IS-MINE-THUMB.jpg Quote Link to post Share on other sites
relativy Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 Imo wybór M4, jako unikatowej repliki, jest dość dziwny, bo tych jest najwięcej. Jeszcze pytanie, chcesz replikę na krótki dystans w terenie otwartym czy do CQB. Jeżeli to pierwsze, to zupełnie bez sensu. W tym drugim przypadku, jest nawet spory wybór: MP7, P90, UMP, od biedy mawet UAR i pewnie wszystkie konstrukcje bullpup. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted March 27, 2015 Report Share Posted March 27, 2015 (edited) Unikatowa, i całkiem fajna replika to np Uar od APS. Miałem, polecam. Na TG w cenie ~520zł. Edited March 27, 2015 by Nitro Quote Link to post Share on other sites
Moherek Posted March 28, 2015 Author Report Share Posted March 28, 2015 (edited) "Nie chcesz sprzętów, które wszyscy mają a chcesz m4, których jest chyba najwięcej" Tylko że M4 jest na prawdę ładne, nie to co mp5. Broń na razie będzie do CQB, choć nie wykluczam, że kiedyś pójdę do lasu ;) Osobiście preferuję szturmówki. Moglibyście coś więcej napisać o tym systemie bullpup? Jak działa, czym się różni i dlaczego jest lepszy do CQB? Uar jest brzydki jak noc ;) Ten aug jest zły? Edited March 28, 2015 by Moherek Quote Link to post Share on other sites
Mikolajski Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 (edited) W układzie "bullpup" komorę z kulkami masz za gearboxem, na samym końcu repliki- nie w środku jak np w Emkach, efektem czego uzyskuje sie dłuższą lufe przy tych samych wymiarach samej repliki [dłuższa lufa- lepsza powtarzalność] Choć polecam jednak kupić coś standardowego albo zgodnego z popularnymi systemami replik, zapłaczesz sie jak przyjdzie ci kupić jakąś część body do niestandardowej repliki, wiem coś o tym, mam SIGa 552 :C Edited March 28, 2015 by Mikolajski Quote Link to post Share on other sites
Moherek Posted March 28, 2015 Author Report Share Posted March 28, 2015 Nie wiem już w takim razie czego szukać. Na razie pewnie będę latał po halach do CQB, jednak nie wykluczam lasu. Z drugiej strony pewnie nie skończy się na jednej replice, więc chyba lepiej kupić na początek uniwersalną. Quote Link to post Share on other sites
Bociano Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 W układzie "bullpup" komorę z kulkami masz za gearboxem, na samym końcu repliki Nawet nie za bardzo mam pomysł jak to skomentować...wyprowadzę więc z błędu. Komora z kulkami nie znajduje się za gearboxem. Znajduje się jak w każdej innej replice bezpośrednio przed gb. Tyle, że gb jest po prostu przesunięty bardziej na tył. Quote Link to post Share on other sites
Moherek Posted March 28, 2015 Author Report Share Posted March 28, 2015 (edited) Dobra, więc to co udało mi się znaleźć: gunfire.pl/product-pol-1152199916-Replika-pistoletu-maszynowego-H-K-MP7-A1.html mp7, czemu "tylko" 200 fps? www.taiwangun.com/urban-assault-rifle-black-aps?from=listing&campaign-id=14 Uar gunfire.pl/product-pol-1152205109-Replika-karabinka-GFG28-A2-Multicam-R-.html Aug Mozecie cos o nich powiedziec? Edited March 28, 2015 by Moherek Quote Link to post Share on other sites
Krzychu9978 Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 Cm 40l niby kalach a jest dość ciekawy i mocny w standardzie Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 200 FPS bo to aep a nie aeg. AEPy mają malutkie GB dostosowane do replik takich jak Glock, Scorpion czy Mp7. Co za tym idzie mają mniejsze cylindry i pozostałe podzespoły. Rada jest jedna. Kup Pan P90, będziesz zadowolony. :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
Moherek Posted March 28, 2015 Author Report Share Posted March 28, 2015 P90 raczej trudno dostępny i jakoś mało mnie przekonuje, za to coraz bardziej zastanawiam się nad typ augiem gfg29. Polecilibyście jakiś w miarę tani i przyzwoity kolimator do niego? Quote Link to post Share on other sites
progressive Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 A ja szczerze i od serca polecam GFG29 A2. Mam i sobie chwalę. Jeśli chcesz coś uniwersalnego to GB V3 hybrydalny jest dla Ciebie. 2 minuty roboty i zmieniasz sprężynę. Dodatkowo same części nie są takie złe. Tłok utrzymał mi SP140 bez AOE. Silnik podobnie ciągnie nawet SP140 na standardowych zębatkach. Szkielet spokojnie unosi SP170. Magi może nie tak dostępne jak do Emek ale nie ma raczej problemu. Komora HU jest na tyle szczelna że nie warto jej wymieniać na jakieś tuningowe, a jak pęknie to koszt 30 zł. Lufa w stocku jest moim zdaniem tragiczna ale na CQB wystarczy. Jeśli przerobisz płytkę trzymającą GB to upchniesz nawet LIPO 11,1V 2200mah turnigy. Miejsca na kable jest masa więc można zaszaleć. Są też minusy - poszczególne sekcje karabinu są słabo spasowane. Lufa zewnętrzna lubi zostać w rękach jeśli będziesz za nią nosił karabin. Element w którym jest osadzona lufa i chwyt przedni dobrze jest spasować żeby się nie poruszał względem zamka. Z czasem, szczególnie przy większych sprężynach luzuje się mocowanie zamka w tylnym body, ale są na to sposoby. No i od SP140 zaczyna się podskakiwanie GB w body i trzeba go dodatkowo stabilizować żeby nie było nieszczelności. Mimo tego wszystkiego uwielbiam ten karabin i z czystym sercem polecam. Quote Link to post Share on other sites
Moherek Posted March 28, 2015 Author Report Share Posted March 28, 2015 Skoro kupiłeś wersję A2, bez fabrycznej lunety, to montowałeś jakąś optykę? Z czego celujesz? Quote Link to post Share on other sites
arend Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 Moherek, im bardziej "ciekawa" replika tym mniej szans na waloryzację repliki. Ja na przykład choruję na L1a1 (lub standardowego FN FAL) ale poza chwytem pistoletowym brak do nich jakichkolwiek części. Zostają graty od ostrego ( o ceny nie pytaj). Kolejny z moich chciałbymmieci to Galil. Magów innych niż hicap nima ( tak jak dla fala) hicapy są ale nie w polsce. Tuning, owszem, ale grip z szynami od ostrego to 6 stów. Do AUGa i L85 niby części są, ale zobacz jakie ceny. Więc odpuść na początek frymuśne repliki i kup coś do czego są części i akcesoria. Quote Link to post Share on other sites
progressive Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 (edited) Skoro kupiłeś wersję A2, bez fabrycznej lunety, to montowałeś jakąś optykę? Z czego celujesz? Mój AUG jest robiony pod wyborówkę - mam zamontowaną lunetę 3-9X50 (jakaś chińska ale daje rade). Przy czym uważam że rozmiar okularu 40 w zupełności wystarczy - mnie nieco poniosło z tą 50. Naturalnie na CQB mnie nie spotkasz. Ogólnie uważam że wersja A2 jest optymalna - masz pełen wybór co do rodzaju przyrządów celowniczych. CQB - koli, las - luneta. Edited March 28, 2015 by progressive Quote Link to post Share on other sites
Moherek Posted March 28, 2015 Author Report Share Posted March 28, 2015 (edited) @arend To w takim razie co mi zostaje? Kałach lub gieta od Cymy? Na pewno musi być jakiś wybór. Albo szukać czegoś używanego... Sam nie wiem. Edited March 28, 2015 by Moherek Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 No właśnie nie wiesz. Poczytaj :icon_lol: Auga klepie 3-4 producentów, P90 4-6. Części są tak samo dostępne, z tą różnicą, że cegła jest o wiele bardziej przemyślaną konstrukcją niż augustyn. Poczytaj tematy o tych replikach, a się przekonasz. Quote Link to post Share on other sites
Moherek Posted March 28, 2015 Author Report Share Posted March 28, 2015 Mógłbyś podać link do przykładowego? Quote Link to post Share on other sites
CiV_1994 Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 Mała porada ode mnie: jeżeli masz możliwość, to postaraj się replikę typu bullpup pomacać i się do niej przymierzyć, sprawdzić jej ergonomię. Ja jestem w miarę wysoki (ok. 193 cm) i mi na przykład P90 w ogóle nie pasuje (tu za krótki, tu za niski). Poza tym zgadzam się z powyższymi opiniami. Na sam początek postaraj się znaleźć dobrą, standardową replikę, ewentualnie możesz coś w niej przerobić tak by bardziej Ci pasowała i ewentualnie bardziej się wyróżniała. Quote Link to post Share on other sites
Moherek Posted March 28, 2015 Author Report Share Posted March 28, 2015 (edited) No dobra, to jakie mam jeszcze alternatywy oprócz już podlinkowanych w tym konkretnym budżecie? Edited March 28, 2015 by Moherek Quote Link to post Share on other sites
Krzychu9978 Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 A patrzyles za ta cyma 0.40l kolega ja ma i jest wniebowziety drugi wczoraj kupił i sam bym ja kupił gdybym miał kasę. Gdzieś jest na promocji za 730 puls gumka 30 i batka lipo 11.1 możesz latać ile chcesz. Zasięg jest okej i fajne wygląda z risami. Quote Link to post Share on other sites
Piledriver Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 Przepraszam że się wtrącam do dyskusji, ale moim zdaniem takie porady jak powyższe to coś w stylu "Witam, chciałbym kupić małe, sportowe coupe pokroju toyoty celici" - "Kup Golfa, bo jest ich dużo i masz tanie części". Ja się dałem tak nabrać z samochodem i do dzisiaj tego żałuję. Za to z replikami poszedłem zupełnie inną drogą i jestem szczęśliwym posiadaczem mojej wymarzonej G3 i SIGa 551. Mój wniosek jest prosty, ASG to zabawa, tutaj każdą "broń" możesz dostosować do wszystkiego. Jeśli podoba Ci się AUG i nie ma on złych opinii to bierz śmiało. Wiadomo, że z niestandardową repliką wiąże się kilka dodatkowych problemów o których wspominali koledzy powyżej, tj. ciężko dostępne i drogie magazynki i części zewnętrzne, ale z drugiej strony o ile fajniej jest latać z czymś rzadkim zamiast ze zwykłą eMką jaką ma z 70% osób (liczba wyssana z palca). Liczyć musisz się napewno z tym, że taka replika na dłuższą metę będzie dużo droższa niż zwykła eMka. Można ograniczyć trochę koszty szukając repliki, która obsługuje STANAGi, wtedy przynajmniej problem drogich i niedostępnych magazynków odpada. Poza tym AUGi nie są aż tak rzadko spotykane, żeby nie można było do nich dostać chociażby używanych części. Zawsze możesz jeszcze iść moją drogą, ale ona kosztuje sporo nerwów, czasu i latania po serwisach i raczej nie polecałbym jej nowemu graczowi, chociaż efekt końcowy moim zdaniem jest warty tego wszystkiego. Możesz przysiedzieć trochę w komisie i spróbować wyrwać jakąś ciekawą markową replikę w bardzo dobrym stanie zewnętrznym, oddać ją na jakiś czas dobremu serwisantowi i po jakimś czasie cieszyć się naprawdę fajną repliką, która strzela lepiej niż nowa, a kosztuje 2/3 ceny nowej. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts