Trzmiel Posted May 18, 2016 Report Share Posted May 18, 2016 Berylu, jesteś w tak wielkim błędzie, że aż się nie chce mi się nawiązywać merytorycznej dyskusji. Po pierwsze żaden autor z thingiverse do wspomnianych zatrzasków, zębów maga i osłon zębatek, nie ma absolutnie prawa do form i kształtów a jedynie do wykonanych przez siebie modeli! Mam tłumaczyć dlaczego czy już wiesz ;)? Quote Link to post Share on other sites
Beryl Posted May 18, 2016 Report Share Posted May 18, 2016 Trzmiel żaden z autorów nie może zastrzec wzoru jeśli chodzi Ci o pochodzenie kształtu, jednak wykoanne przez uzytkowników modele są ich własnością. Bardzo często wynikiem pomiarów i kilku godzin pracy a także nakładów finansowych nie jest fair zarabianie na czyjejś pracy. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted May 18, 2016 Report Share Posted May 18, 2016 Akurat wzór można zastrzec :icon_wink: Pragnę jedynie podkreślić iż wspomniane przeze mnie (i w dużej mierze Ciebie) elementy są odtwórcze i można by je jedynie rozpatrywać jako własność firmy (w znamienitej większości) Tokio Marui. Jeżeli kolega Blido sam stworzył swoje modele 3d, a tak wyraźnie jest napisane w jego wypowiedzi, to wszystko od tej strony jest lege artis. Niemniej myślę, że doceni twoje dobre rady z zakresu praw autorskich/praw własności intelektualnej, a twoją historię potraktuje jako przestrogę, przed nieupoważnionym komercyjnym wykorzystaniem cudzych modeli. Quote Link to post Share on other sites
Beryl Posted May 18, 2016 Report Share Posted May 18, 2016 Wzór możesz zastrzec ale jeśli zgłosi się ktoś kto wczesniej publicznie pokazał taki sam wzór ochrona wzornicza z automatu jest nieważna tak samo na zastrzeżenie wzoru masz 1 rok od publicznej prezentacji. Ochrona wzornicza i patentowa obowiązuje od momentu złożenia wniosku a nie od momentu uznania. Skoro Blido uważa że sam wymodelował to niech tak będzie żeby nie było chryi bo takie cuda się działy na ebay nie dalej jak 3mc temu. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted May 18, 2016 Report Share Posted May 18, 2016 Rozumiem Twoje rozgoryczanie, kradzież cudzej własności i odtwarzanie wzorów to obecnie plaga. Jednak nie możemy odbierać ludziom możliwości tworzenia własnych rzeczy podobnych do xxx, jeżeli nie sa one objęte ochroną. Zakończmy na tym OT, ok :)? Quote Link to post Share on other sites
generalsimus Posted May 24, 2016 Report Share Posted May 24, 2016 Myślałeś o magwellach do AK? Quote Link to post Share on other sites
Blido Posted May 25, 2016 Author Report Share Posted May 25, 2016 Dodałem do oferty montaż NVG do kamery GoPro: http://wmasg.pl/pl/consignment/show/714791 Quote Link to post Share on other sites
Blido Posted May 29, 2016 Author Report Share Posted May 29, 2016 (edited) Dziś dodałem do oferty dwie rzeczy: Szynę RIS 45 stopni http://wmasg.pl/pl/c...ent/show/715572 oraz flash killer "plaster miodu" do kolimatora Eotech http://wmasg.pl/pl/c...ent/show/715570 Edited May 29, 2016 by Blido Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted May 29, 2016 Report Share Posted May 29, 2016 (edited) Byłbyś w stanie stworzyć jakąś złączkę do łączenia dwóch szyn RIS (RIS to RIS clamp)? Da się coś takiego zrobić z dwóch montaży na lunetę albo adapterów szyn 11mm na 22mm, ewentualnie jak kogoś stać, to jest też możliwość kupna czegoś takiego za setki ( :icon_razz:) funtów. Ale wszystkie te drogi jakby na około. Chętnie zaopatrzyłbym się w taką, aby podwiesić Granatnik Pistoletowy S-Thunder. Myślę, że komuś przydałoby się też do masterkey'a. Edited May 29, 2016 by Mixon Quote Link to post Share on other sites
Blido Posted May 29, 2016 Author Report Share Posted May 29, 2016 Byłbyś w stanie stworzyć jakąś złączkę do łączenia dwóch szyn RIS (RIS to RIS clamp)? Da się coś takiego zrobić z dwóch montaży na lunetę albo adapterów szyn 11mm na 22mm, ewentualnie jak kogoś stać, to jest też możliwość kupna czegoś takiego za setki ( :icon_razz:) funtów. Ale wszystkie te drogi jakby na około. Chętnie zaopatrzyłbym się w taką, aby podwiesić Granatnik Pistoletowy S-Thunder. Myślę, że komuś przydałoby się też do masterkey'a. Mogę bez problemu, rozumiem że chodzi po prostu o "przedłużenie" szyny RIS poprzez podłączenie do niej kolejnej? Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted May 30, 2016 Report Share Posted May 30, 2016 Mogę bez problemu, rozumiem że chodzi po prostu o "przedłużenie" szyny RIS poprzez podłączenie do niej kolejnej? Nie, chodzi o połączenie dwóch szyn ris, zwróconych do siebie grzbietami. Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted May 30, 2016 Report Share Posted May 30, 2016 Nie, chodzi o połączenie dwóch szyn ris, zwróconych do siebie grzbietami. Tak, dokładnie o coś takiego chodzi. Przykładowo, tutaj jest jakiś kit do M870, aby zrobić z niego masterkey. A tu jest granatnik, o którym mówię i który chciałbym podwiesić. Quote Link to post Share on other sites
Blido Posted May 30, 2016 Author Report Share Posted May 30, 2016 Teraz już wiem o co chodzi, dzięki za nakreślenie sprawy :) Ogarnę temat na dniach Quote Link to post Share on other sites
Blido Posted June 4, 2016 Author Report Share Posted June 4, 2016 Kierując się Waszymi sugestiami, poprawiłem szynę offsetową i teraz jest to 2 w 1: riser i offset 45 stopni http://wmasg.pl/pl/consignment/show/717228 Quote Link to post Share on other sites
Garnek Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 Czy taki drobny element jak dystanser flat hop dasz radę?:) Quote Link to post Share on other sites
Blido Posted June 4, 2016 Author Report Share Posted June 4, 2016 Czy taki drobny element jak dystanser flat hop dasz radę? :icon_smile: Dam radę, ale nie mam gumowego filamentu, a raczej nie zamówię całej szpuli aby wydrukować jeden dystanser ;) Quote Link to post Share on other sites
Spirit_ Posted June 5, 2016 Report Share Posted June 5, 2016 Może to nawet lepiej, o ile to możliwe zrób twardy w różnych rozmiarach tak żeby jeden był do normalnych luf a drugi do dużego okienka tak jak w Delta Strike. Może mieć dołek na spodzie, być wyprofilowany albo typu H. Quote Link to post Share on other sites
werwolf312 Posted June 5, 2016 Report Share Posted June 5, 2016 Dało by radę wydrukować szczęki magazynka do sig 226 co2 e2? Quote Link to post Share on other sites
luki527 Posted June 5, 2016 Report Share Posted June 5, 2016 I szczęki do magazynkacm4 w systemie WA? Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted June 7, 2016 Report Share Posted June 7, 2016 Bardzo podoba mi się Twój chwyt, który został wykonany z polimeru. On jest nie obrobiony? W sensie taki wysyłasz? A da radę już "po obróbce". I dorzucę od siebie. Może spróbuj zrobić selektor ognia do karabinków AK, tylko z tą dodatkową półeczką, która umożliwia przełączenie trybu ognia kciukiem. Oczywiście wtedy lepiej zrobić też z polimeru. :D Quote Link to post Share on other sites
Blido Posted June 7, 2016 Author Report Share Posted June 7, 2016 Chwyt jest nieobrobiony, dlatego tak mocno się błyszczy - PETG jest bardzo błyszczące. Po starciu papierem ściernym staje się matowe. O selektorze ognia myślałem, ale mam wątpliwości co do jego trwałości, raczej część łącząca się z płytką selektora na GB bardzo szybko by się wyrabiała. Nawet te seryjne metalowe dość szybko się wyrabiają i latają luźno. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted June 7, 2016 Report Share Posted June 7, 2016 Ale zawsze możesz spróbować zrobić, ja z wielką chęcią bym taki do testów zakupił. ^^ Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted June 7, 2016 Report Share Posted June 7, 2016 I szczęki do magazynka m4 w systemie WA? Te szczęki są metalowe i w sumie lepiej by było, jakbyś już kupił takie z Chin za 10$. Sorry za offtop. Quote Link to post Share on other sites
noah Posted June 7, 2016 Report Share Posted June 7, 2016 Niekoniecznie. W magazynkach GHK są plastikowe, ulegają uszkodzeniu i są niestety trudno dostępne. A o zakupie tych z wersji V1 magazynków można już w ogóle zapomnieć. Quote Link to post Share on other sites
luki527 Posted June 8, 2016 Report Share Posted June 8, 2016 Tych plastikowych mógłbym kupić kilkadziesiąt sztuk. Nie chcę się bawić w ściąganie z zagranicy tylko szczęk. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts